xChoicex wrote:
stari serator wrote:
Earth Crisis su meni licno otpad od benda, al kome cejf, bujrum...
haaa e zato sam i napisao.jedan od bendova koji je masovno uticao na danasnju scenu.e sad koliko sam skontao,ova EC strana hardkora nema bas puno veze sa tvojom stranom i pricom.skapirao sam to iz masovnog broja postova (da ne bude predrasuda).
vidish ja u opste ne kontam te strane,kao ovi su vise metal,a ovi su vishe pank.ono,bar po meni,ne bi trebalo da bude ikakvih strana.to je ono NO SCHOOL sto sam napisao u naslovu.
ne znam cemu tolike podjele.opet kontam da tisucu ljudi hiljadu cudi,al nesto sto je fakat to je fakat da ga jebem.
..samo mi reci da je i integrity otpad i da odma saljem zahtjev medjunarodnom sudu za misljenje..
Pa rekao bih da se tu negdje stvara crta razdvajanja, sa EC-om. Dobro pratis
Tu se desilo jedno muzicko skretanje, od panka ka metalu. Da se razumijemo to su sasvim odvojene i utemeljene sintagme, sta konstituira dobar pank riff i dobar metal riff. Pogotovo ako kao METAL shvatamo (u riff smislu) onu muziku koje se pocela pojavljivati pocetkom 90-ih, prema kojoj takodjer gajim averziju (Pantera, Machine Head...). Ja jos uvjek mislim da je HC samo prefiks, koji nuzno zahtjeva da ga prati PUNK. Kao takav vise volim ono staro, i ako ima tu Metala negdje, radje bi da je taj Metal utjecaj vezan uz onaj rani brzi metal (Motorhead, Venom, Bathory) nego uz tezinsko-stoperski Panteraluk.
A ideoloski, ne volim tu korersku potrebu da mi bend o necemu propovjeda. Poison Idea i Black Flag se slazu uz moju filozofiju, jer to su bili koliko-toliko individualisti koji su pjevali o stvarima iz svog zivota. EC su rokenrol prangijasi koji pjevaju o globalnim problemima, a to je nesto sto mi iz takvih usta ne treba, jer sam dovoljno svjestan takvih stvari i sam, i ako mi treba profesionalno misljenje, ima hiljadu boljih mjesta gdje se isto moze naci bez straha da ce biti polarizirane necijim politickim naginjanjima.
Sublimacija je vrlo snazna stvar o kojoj vecina NYHC i slicnih bendova nema blage veze. Kao biva oni su neka radnicka klasa kojoj je bilo kakva vrsta poetike strana, pederluk... Nazalost tu gubi samo muzika jer je skoro vazda tekst neki proleterski pozitivni papgajluk koji si hiljadu puta cuo. Zasto su BF i PI uvjek mogli da nadju relevantnu temu za svoj tekst? Cak su i Oi/Skin bendovi ranih osamdesetih imali nesto "umjetnicko" u svom pristupu... Neke simbolicke kvake. Nije bilo "For my family, for my friends...". Mozda sam ja cangrizav, ali generalno sam privrzeniji negativizmu u zestokoj muzici, ha to bio punk, metal, noise, nebitno...
edit: Upravo procitah gogijev post pa da se slozim apsolutno i nadovezem...HC je u jednu ruku bio neki vapaj iz ambisa, "from beyond" Punk koji je bio zesci, ljuci, pogonjen vecim beznadjem nego sto je Engleska 77-e mogla da sanja. Danas je to zanimacija nizeg srednjeg staleza, kao neka podrska fizikanerima sretnim u sistemu. Nema opasnosti, nema sludjenosti, kao da pokusavaju da primoraju da ih drustvo prihvati. No punk in that!