Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 06. 08. 2025. 13:48

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Old School Vs. NO School
PostPosted: 13. 10. 2008. 17:12 

e sad..:)
ovdje ce biti dosta rasprave.
zasto u opste ovakav naslov teme?
pa zato sto postoje jako dobri bendovi koje ne bih svrstavao moooozda muzicki uz rame sa jut of tudej,blek flegom,7 sekundi,ali nek me neko osudi pa kaze da integrity,strife,earth crisis nisu institucije,i da moze da ih svrsta u bilo koji okvir,bilo cega.
ovi bendovi su dokazali da je podjela bespotrebna.
integriti,strajf i kriza na zemlji jesu oldskul bendovi,i da njih i jos dosta dobrih bendova bez ikakvih predzanrovskih podjela nema,mi bi danas idejno (hcp gledano) bili jako siromasni.
inace moji favoriti wide awake,minor threat,7 seconds,carry on,champion,in my eyes,powerhouse itd..

podjela krajnje bespotrebna..

Profile  

Post subject: Re: Old School Vs. NO School
PostPosted: 13. 10. 2008. 18:34 

od ovih tvojih favorita especially volim minor threat i CHAMPION (kraljevi)..

a vec sam ranije rekao da meni black flag nije hc i jebga.. zasto? zato :D.. jednostavno to je stari hcpunk, gdje je rijec "hardcore" iskoristena kao prefix, tada je to mozda bio i pravac zaseban, bunt prema sistemu, revolucija, sta vec, ali ja to nikako ne mogu povezati sa onim sta hardcore za mene predstavlja.. ali definitivno stoji da nije tih bendova ne bi bilo ni ovoga danas sto slusamo, i necu da dissrespectujem iste..

moji opcenito omiljeni bendovi (pa skontajte na cijoj sam strani):

blood for blood
biohazard
hoods
strength for a reason (naj sXe bend ikad, meni)..
100 demons
sworn enemy
death before deishonor
KNUCKLEDUST
hatebreed
full blown chaos
sick of it all
madball
integrity
comeback kid
death threat
clenched fist
bleed into one
angel crew
baysix
do or die
die young
first blood
final prayer
FOLSOM
terror
xdeathstarx
six ft.ditch
HOBSONS CHOICE
KONTRA
Hollow Ground (nekadasnji)
last hope
razlog za
i jos mnogi mnogi mnogiiii..

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 19:04 

meni su besmislene rasprave između hardkoraša i hevi metalaca o tome da li su hardcore npr the fix ili turmoil al mi je smješno da očekujete da biohazard (onakvi kakvi jesu, i muzički i ideološki) sviraju po principima hardcore ideologije (koja počiva na diy načelima, na koju se oni nikad nisu oslanjali) i žalite se na visoku cijenu karte. ono, biohazard su oduvjek svirali na velikim metal festivalima, izdavali za roadrunner/warner/spv... generalno dizali dobru paru i radili dobar posao sa onim što rade tako da ne kužim što sad očekujete od njih. sviranje za kartu od 10 eura sigurno ne.

ako hoćeš odličan hardcore, i muzički i ideološki, a za nisku cijenu, pogledaš npr izvrsne makedonce FxPxOx i mirna bosna :)

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 19:50 
Moderator

Opala vidim Avengeru da gotiviš i xDeathstarx :D . Meni taj zvuk leži pravo, a i ovaj Sworn Enemy bi se mogao preslušati definitivno. Mada dosta bandova ima iz ovoga što ja slušam da zvuče više HC nego metalcore/mathcore no o tome na drugoj temi (New School VS. Metalcore) da ne spamamo :) .

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 19:54 

@Avenger: 90% tvojih omiljenih bendova izaziva gadjenje kod mene. Nemozemo svi biti isti...

Earth Crisis su meni licno otpad od benda, al kome cejf, bujrum...

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 21:34 

stari serator wrote:
@Avenger: 90% tvojih omiljenih bendova izaziva gadjenje kod mene. Nemozemo svi biti isti...

AJD ocekivao sam ovako nesto,ali 90 posto?jebga sad stari.. koji npr?

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 12:32 

ne znam stvarno... reci za black flag da nije hardcore je isto reci za cannibal corpse da nije death metal. hardcore je hardcore, tu nema rasprave, zna se sta je bio 80-ih godina kada je utemeljen, i zna se sta je ostao. to sto su drugi kasnije htjeli da ga promijene, da daju taj prefix hardcore necemu sto nema jebene veze sa tim, to je druga stvar, ali ne mozes nesto promijeniti sto je od svog pocetka predodrenjeno da bude takvo kakvo jeste, da se ne mijenja.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 13:48 

yawnyawnyawn wrote:
ako hoćeš odličan hardcore, i muzički i ideološki, a za nisku cijenu, pogledaš npr izvrsne makedonce FxPxOx i mirna bosna :)

Nazalost, FxPxOx vise nece svirati:( Meni su oni stvarno dobar bend iako nisam sXe.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 14:50 

nesto bezveze wrote:

Nazalost, FxPxOx vise nece svirati:( Meni su oni stvarno dobar bend iako nisam sXe.

yep. imali su zadnji koncert neki dan u skoplju. ali su u tih 7 godina postojanja napravili vise nego ijedan drugi ex yu hard core band (izdanja sirom svijeta, turneje...). carcine.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 17:46 

stari serator wrote:

haaa e zato sam i napisao.jedan od bendova koji je masovno uticao na danasnju scenu.e sad koliko sam skontao,ova EC strana hardkora nema bas puno veze sa tvojom stranom i pricom.skapirao sam to iz masovnog broja postova (da ne bude predrasuda).
vidish ja u opste ne kontam te strane,kao ovi su vise metal,a ovi su vishe pank.ono,bar po meni,ne bi trebalo da bude ikakvih strana.to je ono NO SCHOOL sto sam napisao u naslovu.
ne znam cemu tolike podjele.opet kontam da tisucu ljudi hiljadu cudi,al nesto sto je fakat to je fakat da ga jebem.

..samo mi reci da je i integrity otpad i da odma saljem zahtjev medjunarodnom sudu za misljenje..

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:07 

Avenger wrote:
stari serator wrote:

pa lakse da ti navedem one koji valjaju: Kontra, Madball, SOIA. To je to :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:16 

intergrity su hejteri :mrgreen:
nego, da se jos jednom nadovezem na avengerove postove. ja nemam nista protiv ni jednog od tih bendova, neka sviraju sta hoce, ali ne mozes nesto stavljati pod hardcore ako to nije. esencija hardcore muzike ( kao i panka ostalom ) je provokativnost, direktnost i stav. ja to ne vidim maltene ni u jednom tom bendu. provokativnost su izgubili time sto su poceli pjevati svi o istim temama, gubeci vrijeme na prozivanje jedni drugih u textovima u fazonu 'ti si izdao scenu i jarane', a zaboraviili su samu bit i razlog nastajanja te 'scene'. postali su sablon sam za sebe. direktnost su izgubili tako sto su slgali tone na tone rifova, sa spikom 'sto komplikovanije to bolje' skroz se udaljavajuci od prvobitne ideje hardcore-a kao pojma buke. a stav? danas su obrnuti kacketi i siroke pantole ( dimije? ) zamijenile stav. danas ljudi misle da je stav ono kada se sto zajebanije namjestis pred fotoaparatom, a ne ono sto imas u glavi.
drugo, ti avenger govoris da je hardcore bend onaj kojeg mi tako dozivimo. onda ja mogu reci da johnny cash svira hardcore ( iako je po svemu sudeci, veci hardcopre od 99,9% danasnjih 'hardcore ' bendova ). hocu da ti kazem, kao sto sam vec prije naglasio, ja nemam nista protiv tih bendova, ali to nije HARDCORE.
trece, sale, niko ovdje ne prica o svrstavanju. niko ti ovdje ne prica o staroj i novoj skoli, nego o tome da mnogi ( premnogi ) bendovi danas su jednostavno izgubili nit sto ih je povezivala sa pocetcima te muzike, da su postali nesto potpuno novo. i zato se to ne moze nazivati hardcore.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:18 

nije kontra hardcore. slaven ima bradu a muki penzionersku kapu :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:22 

xChoicex wrote:
stari serator wrote:

haaa e zato sam i napisao.jedan od bendova koji je masovno uticao na danasnju scenu.e sad koliko sam skontao,ova EC strana hardkora nema bas puno veze sa tvojom stranom i pricom.skapirao sam to iz masovnog broja postova (da ne bude predrasuda).
vidish ja u opste ne kontam te strane,kao ovi su vise metal,a ovi su vishe pank.ono,bar po meni,ne bi trebalo da bude ikakvih strana.to je ono NO SCHOOL sto sam napisao u naslovu.
ne znam cemu tolike podjele.opet kontam da tisucu ljudi hiljadu cudi,al nesto sto je fakat to je fakat da ga jebem.

..samo mi reci da je i integrity otpad i da odma saljem zahtjev medjunarodnom sudu za misljenje..

Pa rekao bih da se tu negdje stvara crta razdvajanja, sa EC-om. Dobro pratis ;)

Tu se desilo jedno muzicko skretanje, od panka ka metalu. Da se razumijemo to su sasvim odvojene i utemeljene sintagme, sta konstituira dobar pank riff i dobar metal riff. Pogotovo ako kao METAL shvatamo (u riff smislu) onu muziku koje se pocela pojavljivati pocetkom 90-ih, prema kojoj takodjer gajim averziju (Pantera, Machine Head...). Ja jos uvjek mislim da je HC samo prefiks, koji nuzno zahtjeva da ga prati PUNK. Kao takav vise volim ono staro, i ako ima tu Metala negdje, radje bi da je taj Metal utjecaj vezan uz onaj rani brzi metal (Motorhead, Venom, Bathory) nego uz tezinsko-stoperski Panteraluk.

A ideoloski, ne volim tu korersku potrebu da mi bend o necemu propovjeda. Poison Idea i Black Flag se slazu uz moju filozofiju, jer to su bili koliko-toliko individualisti koji su pjevali o stvarima iz svog zivota. EC su rokenrol prangijasi koji pjevaju o globalnim problemima, a to je nesto sto mi iz takvih usta ne treba, jer sam dovoljno svjestan takvih stvari i sam, i ako mi treba profesionalno misljenje, ima hiljadu boljih mjesta gdje se isto moze naci bez straha da ce biti polarizirane necijim politickim naginjanjima.

Sublimacija je vrlo snazna stvar o kojoj vecina NYHC i slicnih bendova nema blage veze. Kao biva oni su neka radnicka klasa kojoj je bilo kakva vrsta poetike strana, pederluk... Nazalost tu gubi samo muzika jer je skoro vazda tekst neki proleterski pozitivni papgajluk koji si hiljadu puta cuo. Zasto su BF i PI uvjek mogli da nadju relevantnu temu za svoj tekst? Cak su i Oi/Skin bendovi ranih osamdesetih imali nesto "umjetnicko" u svom pristupu... Neke simbolicke kvake. Nije bilo "For my family, for my friends...". Mozda sam ja cangrizav, ali generalno sam privrzeniji negativizmu u zestokoj muzici, ha to bio punk, metal, noise, nebitno...

edit: Upravo procitah gogijev post pa da se slozim apsolutno i nadovezem...HC je u jednu ruku bio neki vapaj iz ambisa, "from beyond" Punk koji je bio zesci, ljuci, pogonjen vecim beznadjem nego sto je Engleska 77-e mogla da sanja. Danas je to zanimacija nizeg srednjeg staleza, kao neka podrska fizikanerima sretnim u sistemu. Nema opasnosti, nema sludjenosti, kao da pokusavaju da primoraju da ih drustvo prihvati. No punk in that!

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:28 

gogi_the_bastard wrote:
intergrity su hejteri :mrgreen:
nego, da se jos jednom nadovezem na avengerove postove. ja nemam nista protiv ni jednog od tih bendova, neka sviraju sta hoce, ali ne mozes nesto stavljati pod hardcore ako to nije. esencija hardcore muzike ( kao i panka ostalom ) je provokativnost, direktnost i stav. ja to ne vidim maltene ni u jednom tom bendu. provokativnost su izgubili time sto su poceli pjevati svi o istim temama, gubeci vrijeme na prozivanje jedni drugih u textovima u fazonu 'ti si izdao scenu i jarane', a zaboraviili su samu bit i razlog nastajanja te 'scene'. postali su sablon sam za sebe. direktnost su izgubili tako sto su slgali tone na tone rifova, sa spikom 'sto komplikovanije to bolje' skroz se udaljavajuci od prvobitne ideje hardcore-a kao pojma buke. a stav? danas su obrnuti kacketi i siroke pantole ( dimije? ) zamijenile stav. danas ljudi misle da je stav ono kada se sto zajebanije namjestis pred fotoaparatom, a ne ono sto imas u glavi.
drugo, ti avenger govoris da je hardcore bend onaj kojeg mi tako dozivimo. onda ja mogu reci da johnny cash svira hardcore ( iako je po svemu sudeci, veci hardcopre od 99,9% danasnjih 'hardcore ' bendova ). hocu da ti kazem, kao sto sam vec prije naglasio, ja nemam nista protiv tih bendova, ali to nije HARDCORE.
trece, sale, niko ovdje ne prica o svrstavanju. niko ti ovdje ne prica o staroj i novoj skoli, nego o tome da mnogi ( premnogi ) bendovi danas su jednostavno izgubili nit sto ih je povezivala sa pocetcima te muzike, da su postali nesto potpuno novo. i zato se to ne moze nazivati hardcore.

iskreno, koliko si ti bendova od ovih sto sam ja naveo, slusao?
nisi barem 60 % cim tako tvrdis.. fino si ti to objasnio buraz, ali to nema veze sa pola ovih bendova..

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:30 

sta pricas jbt,pa pola gore navedenih avendzerovih bendova su bendovi sa stavom i to potpuno zdravim.
jel ti hoces da kazes da bendovi poslije 2000god ne valjaju?? jel to poenta?
a bas ovi sto se ti i stari serator kunete u njih (izuzimam kontru),dakle SOIA,agnostik front,madball i slicni su samo takav selaut da je n.salkovic veci hardkor od njih.da im jebem mamu,svi zaradjuju na jos neukim celjadima,prodaju im lazi,i za sitnu paru su obraz(ako su ga ikad imali) iskaljali.

mozda nekom smeta sto neko nosi uske tole,ili mu smeta sto na njegovoj majici nista ne pise? kakve to veze ima sa samom idejom?
koga se jebe za uske i siroke tole.. to je davno isfurano..cak i kod nas (danas kad din nosi maskirne tole onda nemas sta pricat o nekoj hc modi)

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:31 

stari serator wrote:
Avenger wrote:
stari serator wrote:

pa lakse da ti navedem one koji valjaju: Kontra, Madball, SOIA. To je to :mrgreen:

hoods? integrity? strength for a reason? blood for blood?

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:32 

tovar ovih bendova smo sale i ja zajedno poceli slusati ;-)
kao sto ti rekoh, ja vecinu njih mogu cuti, neke cak i dan danas volim, kao sto je blood for blood, soia ( meni jedan od najdrazih bendova ikad ) i jos par, ali za vecinu kao sto rekoh, ne bi trebalo biti mjesta u ovom topicu, bas iz gore navedenih razloga.

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:34 

xChoicex wrote:
sta pricas jbt,pa pola gore navedenih avendzerovih bendova su bendovi sa stavom i to potpuno zdravim.
jel ti hoces da kazes da bendovi poslije 2000god ne valjaju?? jel to poenta?
a bas ovi sto se ti i stari serator kunete u njih (izuzimam kontru),dakle SOIA,agnostik front,madball i slicni su samo takav selaut da je n.salkovic veci hardkor od njih.da im jebem mamu,svi zaradjuju na jos neukim celjadima,prodaju im lazi,i za sitnu paru su obraz(ako su ga ikad imali) iskaljali.

mozda nekom smeta sto neko nosi uske tole,ili mu smeta sto na njegovoj majici nista ne pise? kakve to veze ima sa samom idejom?
koga se jebe za uske i siroke tole.. to je davno isfurano..cak i kod nas (danas kad din nosi maskirne tole onda nemas sta pricat o nekoj hc modi)

hahah, odakle ti naumpade nedzad salkovic? a to za sellout si 100 % upravu..

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:39 

ono sto je po meni generalni problem je to sto je godina 2008.
ljudi imaju druge teme i druge zanimacije u zivotima,i drugi su problemi,ili pozitivne stvari koje se dogadjaju.kakve veze ima stanje '80 godina sa danasnjicom?! apsolutno nikakve.
tu se brkaju neke stvari jebiga,nemojte da mi zudite za ludilom iz '80tih kad prvo ni ja ni vi nismo imali po par godina kad je bilo to doba,a drugo zal moze da bude samo za pozitivnim stvarima koje su se desavale u citavom tom hcp svijetu koji je tada postojao a sada ne.
to fali,ali toga vise nema,i nema ga vec 20godina.nije to nista novo.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]