Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 02. 08. 2025. 14:31

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 183 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Next
Author Message
 Post subject: Re: Kakvu muziku zaista slusate?
PostPosted: 05. 02. 2008. 18:45 

zaista, al bas zaista ( :lol: ) slusam bdm (deeds, disgorge, brodequin, guttural secrete i more toga...) i old skul dm (suffo, broken hope, morpheus, immolation, incantation i taj fazon...). pored toga volim sodom, kreator, sadus, slayer, destruction, megadeth i metallicu i sepulturu... i darkthrone od bm-a... onda kind diamond i merciful fate:-)
e sad pored ovog pravog metala volim par jos bendova:
misfits, nick cave, type o negative, ozzy, motorhead, black label society, deadbolt, anathema, down, crowbar, bloodhound gang....
i nesto sto nema veze s ovom muzikom: cypress hill i jedan jedini PUBLIC ENEMY :-)
+ malo hc-a: madball, agnostic front, biohazard, hatebreed...
to je to ukratko... al ono na pocetku se samo pika, to je ono glavno 8)

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 00:24 

Godinama slusam i ostala na heavy, power, posebno prog metalu. To ne znaci kako zatvaram vrata za bilo sta drugo. Thrasha itekako ima tu, ali recimo blacka, deatha i gothica... Najmanje. Volim istancanost, tehniku i to je moje. Uz to jako volim klasiku. Vrh vrhova!

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 03:15 

Thrash. Bay area i german najvise. ostalo osim blacka i dooma,koje nikako ne slusam, ponekad,zavisi od raspolozenja.

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 18:49 

Striker wrote:
~°~ wrote:
@Striker: jest, Opeth nije predvidljiv jer se ubise da to ne budu, pa onda (NE SVU u svojoj diskografiji) UBISE MUZIKU!!!, naravno da je smor covjece, na silu zajebani, k'o i bruka tehnical metal bandova...

apsolutno ne dijelim misljenje :D

kad sam ih vidio live.. ono je neopisivo..vrh! pjevac savki ton pogodi u bobu ni sekunda falsa..a sama muzika..meni je genijalnost..

cuj na silu zajebani... ljudi ne mogu biti opusteniji..zaista se vidi da uzimaju u onome sto sviraju i da je njihova muzika iskrena..

u biti jeste najvazniji filing.. ali libija je ja mislim htio da kaze ako malo bolje analiziras muziku koju slusas mozda se razocaras...jer je vrlo povrsna i skromna...

Ok., zaista necu da ulazim u to kakav je Opeth live, nisam ih gledala i kraj. Moze biti da bi me i dirnuli kad bih ih slusala uzivo, a moze biti i do set liste koju su svirali tada (vrlo bitno zbog raznih izleta u diskografiji generalno ;-) ).

Uglavnom, meni se cini da ti imas klasicno muzicko obrazovanje (valjda ne fulam), pa bi trebao, na slikovtom primjeru, shvatiti sta zelim reci o tom, na silu, izbjegavanju predvidljivosti (pazi, apsolutno ne tipujem da ces promijeniti misljenje jer ti Opeth ocigledno lezi i izvan necega sto se zove instrumentalno-vokalna perfekcija): uzmes, dakle, Šostakovića i Satia. Nadam se da ces se sloziti sa mnom da su ta dva kompozitora, sto se tice instrumentalne zahtjevnosti njihovih djela, na opozitnim dijelovima skale - Šostaković zahtjevan da ne moze gore, Sati jednostavan da ne moze prostije. Ne znam covjeka, po nekim mojim inner mjerilima, kojem bi vise lezao Šostakovic od Satia, a i da ga znam najvjerovatnije bih zakljucila da se prosto fura. I evo, sad, da pokusam apsolvirati u vezi sa tim "razocarenjem zbog povrsnosti i skoromnosti muzike" - po tvom (i Libijcevom) tumacenju slusalac bi trebao biti "razocaran" melodijskom i harmonijskom linijom Satijevih djela, da ne govorim o prostosti takta (kod njega nema onog skracenog/krnjeg takta koji se kombinuje sa punim da se dobije efekat - sto, recimo, Meshuggah ekspoatisu k'o nenormalni, pa su, k'o biva, ORIGINALNI prosjecnom slusaocu koji je ogranicen samo na metal i popularnu muziku kao takvu) jer je jednostavna da ne moze vise, a kad cujes bilo koju od kompozicija (tako povrsnih u tri tona, kao sto ti kazes) skontas koliko je genijalnosti u toj jednostavnosti, u spajanju ta tri tona i stavljanju na melodijsku liniju i koliko je ta genijalnost uzvisenija i cistija od svake reciklaze (doduse majstorske) jednog furioznog Šostakovica ili, na koncu, reciklaze i sublimiranja svega i svacega jednog Opeth-a.

Zaista se nadam da sam uspjela objasniti da genijalni muzicki IZUMI najcesce i dolaze u spoju tri, cetiri tona i prostom taktu, te da tu ne da nema, nego je bogohulno reci da ima prostora za bilo kakvo "razocarenje".

Jedinu vrstu muzike koju ja zaista ne mogu slusati (mislim da je to pravo pitanje za svakoga ko muziku zivi, obrnuto pitanje, ako cu vec biti sitnicava, a hocu, moze samo vrijedjati) je jazz i to onaj bas primalni, sešn tipa, kad je dobro samo muzicarima, a slusaoce k'o jebe. Neko bi sad mogao biti sitnicav kao ja, pa upitati: a turbo folk, mnogi tuc tuc dj-evi (tzv. sviraci :mrgreen: ) itd.? E, meni to muzika nije!

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 18:53 

.::Grind Bastard::. wrote:
@Striker: površna i skromna muzika često sadrži esenciju muzike. ona ne mora biti komplikovana i zahtjevna, važno je da izražava nešto. čak Burzumov minimalizam izražava nešto. muzika je subjektivna stvar, nju ne možeš objektivno analizirati. Repulsion (Rotten Sound, Napalm Deathm, Nasum, Bolt Thrower) tri riffa su općenito rekla više nego Spawnov Noctambulant... 8) nema se u muzici šta komplicirati da bi nešto bolje reko, uzmeš i uradiš stvar, et voilat :D

i nema tog muzikologa i studija koji bi mi mogo zgadit muziku!

Hahaha, evo sta znaci ne patiti od umijeca ekstenzije kao kod mene. Covjek rece isto u nekoliko recenica :lol:

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 18:58 
Moderator

~°~ wrote:
.::Grind Bastard::. wrote:
@Striker: površna i skromna muzika često sadrži esenciju muzike. ona ne mora biti komplikovana i zahtjevna, važno je da izražava nešto. čak Burzumov minimalizam izražava nešto. muzika je subjektivna stvar, nju ne možeš objektivno analizirati. Repulsion (Rotten Sound, Napalm Deathm, Nasum, Bolt Thrower) tri riffa su općenito rekla više nego Spawnov Noctambulant... 8) nema se u muzici šta komplicirati da bi nešto bolje reko, uzmeš i uradiš stvar, et voilat :D

i nema tog muzikologa i studija koji bi mi mogo zgadit muziku!

Hahaha, evo sta znaci ne patiti od umijeca ekstenzije kao kod mene. Covjek rece isto u nekoliko recenica :lol:

ma sve je to grindcore ;-)

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 19:03 

Hahahahaha, nemoj, ponovo ces popiti intervencije raznih oblika... znas ono :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 19:07 

@Sion
Nisi fulala...Imam neko klasicno muzicko obrazovanje..I nisam nastavio skolovanje zato sto ne mogu trpiti da mi neko naredjuje sta da sviram i koje note da citam tj. da me ogranicava. Dijelim misljenje sa tobom da se moze napraviti genijalno djelo od 3, 4 tona..
Generalno ja ne bih poredio klasiku i metal. Jeste da imaju dosta zajednickog ali ruku na srce 80 posto metala u sebi apsolutno nema nikakve DINAMIKE. Forte.pijano ..pijanisimo..moderato..znas te djidje koje cine ta 3, 4 tona genijalnim.
Ima neku vrstu dinamike ali nije to isto. Inace ne volim metal porediti sa drugim vrstama muzike jer je to potpuno drugi svijet..i drugacije shvatanje muzike..

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 19:18 

Shvatam sta zelis reci za neadekvatno poredjenje i dijelom zaista stoji. Stoji i oko dinamike, pa jos ako se doda krešendo i dekrešendo sto ne mozes na struji, jebi ga. Ali, vidi, mislim da nisam fulala poredeci Šostakovica i Satia, oba su klasicni kompozitori zar ne, uzela sam samo patern, muziku koja se DOBRO CUJE i nije zamrljana (da, da, nije zamrljana dometima produkcije) da razumijes na sta tipujem. Doduse, ubacila sam Opeth :mrgreen: , mora se, jebi ga, hahaha

A gledaj, meni se, recimo, logicni nasljednici klasike nalaze upravo u metalu, i to u progu, doduse u samo par bandova cija mi je muzika zaista izum, tipa Savatage, tako da... Sve treba donekle porediti, jer SVE JE MUZIKA, sve treba preispitivati, samo ne treba biti rigidan/iskljuciv u formiranju stavova ;-)

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 19:40 

~°~ wrote:
Shvatam sta zelis reci za neadekvatno poredjenje i dijelom zaista stoji. Stoji i oko dinamike, pa jos ako se doda krešendo i dekrešendo sto ne mozes na struji, jebi ga. Ali, vidi, mislim da nisam fulala poredeci Šostakovica i Satia, oba su klasicni kompozitori zar ne, uzela sam samo patern, muziku koja se DOBRO CUJE i nije zamrljana (da, da, nije zamrljana dometima produkcije) da razumijes na sta tipujem. Doduse, ubacila sam Opeth :mrgreen: , mora se, jebi ga, hahaha

A gledaj, meni se, recimo, logicni nasljednici klasike nalaze upravo u metalu, i to u progu, doduse u samo par bandova cija mi je muzika zaista izum, tipa Savatage, tako da... Sve treba donekle porediti, jer SVE JE MUZIKA, sve treba preispitivati, samo ne treba biti rigidan/iskljuciv u formiranju stavova ;-)

mozes na struji i te kakvu dinamiku postici.. dokaz je ..OPETH! haaha
aj necu vishe... al ima josh par bendova koji zaista iskoristavaju "moci" dinamike na pravi nacin..
upravu si to za sostakovica i satia naravno... ali LUZERI NEMAJU STRUJU! :D

Profile  

PostPosted: 06. 02. 2008. 19:48 

Hahahaha

...eto, shvatismo se.

Profile  

PostPosted: 07. 02. 2008. 17:27 

Zaista,ali stvarnoo zaista...slusam sve sto slusaju mladi,a ne slusam sve ono sto ne slusaju stari seratori 8)

Profile  

PostPosted: 07. 02. 2008. 17:31 

TRIP wrote:
Zaista,ali stvarnoo zaista...slusam sve sto slusaju mladi,a ne slusam sve ono sto ne slusaju stari seratori 8)

dets d vej...

dzaba Ceco ti ne skonta sta ni, kao ni 90% ostalih na temi, al et, skonto me je Jasenko...

odgovorit cu kasnije, ne mogu sad, jedva oci drzim otvorene

Profile  

PostPosted: 07. 02. 2008. 17:32 
Moderator

sve sto slusaju mladi..i krkanluk 8)

Profile  

PostPosted: 07. 02. 2008. 20:33 

s obzirom na ove mlade, ja jedva čekam da ostarim majke mi.

Profile  

PostPosted: 07. 02. 2008. 21:33 

Moram proznati da sam ogranicen i da nista osim metala ne mgou slusati...hahaha...mozda uskoci purple kao rock ili nesto domace tipa Corbe,Pusenja,Kerbera...i to je to...

Profile  

PostPosted: 07. 02. 2008. 21:53 

nema nista lose u tome, znam napamet pun kurac nekih zajebancija hitova koji su svima poznati, njih ne slusam ali slusam takodje iskljicivo metal i to onaj po mom ukusu...

Profile  

PostPosted: 08. 02. 2008. 18:01 

Shiteater black wrote:
s obzirom na ove mlade, ja jedva čekam da ostarim majke mi.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Profile  

PostPosted: 08. 02. 2008. 18:05 

oj lola, fakat sreća pa su svi skontali o čemu je tema. ili je do mene...

Profile  

PostPosted: 09. 02. 2008. 18:57 
Moderator

dronevil wrote:
oj lola, fakat sreća pa su svi skontali o čemu je tema. ili je do mene...

Nije do tebe.. :mrgreen:

Ali pošto nisam ni sama mogla shvatiti šta je to što ustvari slušam u omiljenoj muzici i da li sva ta silna muzika različita žanrom,podnebljem,popularnošću ima nešto zajedničko,nije mi se dalo naglabati.
Onda vidim raja opet počela iskazivati svoj trooalitet,pa rekoh fuck it.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 183 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]