Nameless wrote:
Mene jedino nervira to sto su navijaci Sirokog (skripari, jel), Zrinjskog (Ultrasi), Posusja (Poskoci ak se ne varam) itd. sa 95% desnicari (citaj: ustaski orijentirani), mrze drzavu u kojoj igraju(mrzim je i ja, al iz drugih razloga), kompletno su anti-bih...Isto vrijedi i za jedne Vulturese Borceve koji su hc cetnici, il za jedan Red Army koji su hc balije i da mogu - protjerali bi ove ostale grupacije(nacije) iz drzave..Mislim cekaj malo...Fudbal?? Koji je to faktor u svemu tome?
Jako puno navijackih skupina u svijetu je ''negdje'' orijentirana, to je zaseban mentalitet, i jednostavno je onako kako jest.. bh nogomet je cisto specifikum jer ima tu dodatnu sferu tri nacije, stoga, sasvim logicno je za ocekivati takvu jednu situaciju u jednoj jako nesredjenoj drzavi.. mislim, ne vidim poantu, ne izmisljas toplu vodu, toga ima u svakoj, da, svakoj, BH navijackoj grupi u vecoj ili manjoj mjeri.. neki ce to jednostavno direktno reci, a neki ce se katkad slucajno kao 'otkriti'..
A ostalo, ha generaliziras brate.. eto ja niti mrzim BiH kao drzavu, niti bi bilo koga protjerivao iz iste, cisto imam vlastita uvjerenja, cvrste stavove, a postujem sve i svakoga, al naravno zahtijevam isti tretman prema sebi i nema nikakvih problema sto se mene tice.. to i jest BiH kakva bi trebala da bude..
Quote:
Nasi, kakvi god bili, nisu nacionalisti, ima mozda al sitna manjinica neka sastavljena iz Sandzosa i papaka najzadrtije vrste, jer cak i normalni papci nemaju problema s tim u sarajevu. Dakle, to tvoje "nacionalno" sto vidim da non stop istices je kod nasih, sarajevskih, navijaca relativno izregulisano...pa cak i HZ koji su vazili/vaze i dalje za SDA navijace, imaju svakakve i niko te ni ne pita sta si...
Po tm ste pitanju vi u Sirokom, moj arch, jos daaaaleeeeko od nas.
Sta imam isticati, zaboga, ti zaboravljas uzeti u obzir da je Å iroki 99 posto apsolutno hrvatska vecina, Sarajevo nije, i da se medju tim navijacima nema sta tko na to sve uvrijediti kad je jedan narod, jedna vjera.. i ja stvaaarno ne znam sta ti ocekujes tu da ljudi budu osim onoga sto jesu, sto su im ocevi, djedovi i pradjedovi bili - etnicki Hrvati..
A sad, to sta ste kao vi po tvom misljenju, hah.. nemoj da trazim onu sa Slavije (jer mogu, nije problem, da ti docaram) ''jug je nasa sveta strana, po islamu odabrana''.. jako nenacionalno, nema sta..
Prije nego sto krenes, ne provociram, nego hocu da kazem ovo : svaka, al svaka navijacka grupa u BH ima takav jedan segment, bilo nekad, bilo uvijek, al brate bez toga proci neces, samo sto ce ti neki odmah u facu reci 'jest, tako je', a drugi 'ma nije bas, al ono, zna se desiti'..
Takodjer, usput receno, posto su ta misljenja i stavovi ekstremni, to je novost, to je bitno i to treba potencirati, u umu prosjecnog bh gradjanina, naravno.. i time ga nafiluju mediji i ostali, i eto odjednom 'svi sve znaju'.. a uvijek, ali bas uvijek, se radi o malobrojnoj skupini, tj. onoj manjoj od one dominantne, ali naravno, posto im je glas 'zesci', oni se najglasnije cuju.. ;P
Pametan si ti decko, siguran sam da si shvatio sta sam htio reci..
Quote:
I samo da kazem da ne pratim fudbal tolko, navijam za Zelju cist nako da bih navijao za neoga...al isto tako imam PUUUN KURAC raje i poznanika koji su ultrasi i casualci od oba tima...i kolke god oni necivilizirane i neinteligentne seljacine bili (ne svi, naravno, al vecina koju znam) nemaju te neke predrasude prema drugoj normalnoj raji. znam iz iskustva, dakle, ne moze me niko tu uvjerit u suprotno.
Pa ja isto mogu reci iz iskustva, mislim, ne vidim poantu, vecina ovih 'analiza' sto procitah ovdje veceras su plod generalizacija i 'ja sam cuo ovako'.. brate, pomiri se s tim da ti imas papaka svugdje, i ljudi svugdje.. a ne postoji 'oni', i 'mi'..