Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 05. 07. 2025. 00:23

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: Blek Metal i moderna umjetnost
PostPosted: 08. 07. 2010. 19:31 

.........

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:41, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:33 

Koliko ja znam original je Goring. tj.

Wenn ich das Wort 'Kultur' höre, entsichere ich meine Browning.

When I hear the word Culture, I release the safety on my Browning.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:40 

e to.

neg, onaj citat o dadaizmu sto je libija koristio je divan, danas su svi dadaisti, nihilisti, negativni, a izbija dosada, razmazenost, i objest, djaba im to, s akademijom il bez, jeftino smece.
takodjer, madonna mi nikad nije bila simpaticna ali za ovu, lejdi maj es, je vrhunska kreativnost pop glazbe. mada, give me boney m anytime, i ne treba nist drugo od lakih nota ;)

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:44 

.......

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:43, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 19:49 

jos uvijek se divim ideji proletkulta mada kolko kuzim je bila izrazito antiavangardna, ni s tim nije mogla zazivit jer podriva ideologiju, mora postojat dvorska luda.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 20:43 

........

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 21:31 

kao i futurizam, da, krivo sam se izrazio, experimentalnost nije bila politicki korektna, a desilo se izgleda upravo suprotno, nova umjetnost nije mogla nastati neovisno od proslih formi, kako se to rezim nadao. no sama ideja tako neceg mi je fascinatna kao ipak jedan drugaciji pristup umjetnickom.
propaganda kroz kulturu kod totalitarnih ideologija je ponekad uistinu i impresivna sa "umjetnicke" strane, ako im se posreci da neko sa talentom se navuce, ali da, bez devijacija ne moze biti stvarne kreativnosti na duze staze.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 21:34 

.-,.-,.-..

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 21:38 

e to, a i drugi im vidovi umjetnosti znaju bit jaki, pokreti, oni uvijek povuku i ljude s vizijom, sam opet, npr socijalni realizam je bio poprilicno dosadan iz pozicije publike jer nije bilo mjesta za mistiku :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 21:44 

...

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:45, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 08. 07. 2010. 23:26 

ubost u arhetip a da nije banalizacija, vec da na nekom podsvjesnom nivou prica i vise nego sama forma, to uvijek pali, al nije lako izvest nest te dubine, mada moze nastat i iz igre, sto je ustvari dobro, naravno. nema tu recepta kako do tog doc, zato postoji dobro i lose, lose pokusava, dobro uspjeva, u tom izrazavanju.

Profile  

PostPosted: 09. 07. 2010. 11:19 

socrealizam u arhitekturi je meni totalni fetish, odlican ideal za zivljenje u onom vremenu...

...al to je arhitektura te sama od sebe dizajn.

Profile  

PostPosted: 09. 07. 2010. 16:02 

.....

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:46, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 10. 07. 2010. 10:52 

Dukljanin wrote:
Nije dizajn nego cista svrha ,dizajn je glupa(necete zamjerit) estetizacija svrhe...koga boli uvo jel viski u lijepoj i ruznoj boci kad mu se otvori dizna i kad bi popio i nagte da zadovolji potrebe zeludca i polu upotrebljivog mozga.......

I funkcionalizam je dizajn, nekad uspjesan nekad neuspjesan, nije to cisti inzinjering. Istina postoji previse kao i premalo dizajna, ali meni je potonji cesto i estetski atraktivniji (mada ne uvjek).

Profile  

PostPosted: 10. 07. 2010. 11:20 

lčjmčlk.m,

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:46, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 10. 07. 2010. 11:53 

Dukljanin wrote:
Disanov pisoar sagledavati po estetskim kriterijumima je vec nesto sto bi se moglo pripisati neo dadi sto je za isto i sam Disan rekao.Kad je izlagao pisoar pricao je o "indiferent taste" (ljepse zvuci na engleskom moras priznat eheh) jedna od bitnih stavki po kojima je neodabirom birao predmete.Sam pisoar i ne treba da navodi razmisljanju o icemu.On je bio samo jedna tada dadaisticka "gega", mozda cak i cista zajebancija ali samo tada.Disan nista nije radio a da nije imao intenciju zato i jeste "otac" konceptualne umjetnosti (koja je opet danas dozivjela imploziju).Semantickog korijena nema (mislim na pisoar)ali iako sam on nije pricao o tome vec o nekim drugim stvarima u kasnijim radovima se vidi o cemu je covjek pricao.Covjek je prvi koji je "batalio" slikarstvo jer je ono tokom cijele istorije bilo cisto retinalno.I jeste.Dimenzionalno toliko je i problem muzeja bitan jer su muzeji uvijek bili i ostali elitisticka "staja".Glavna problematika muzeja koju su moderni americki slikari kao i stari problem konkretnog i apstraknog koga je izvanredno "poceo" Teo van Dunzberg prijatelj Mondrijanov naglasili jeste mijenjanje ontoloske vrijednosti samog djela u nesto za-samo-izloziti to jest stavljati u muezju jer stavljati skulpturu jednog Serra-e u muzej ije nista do svetogrdje.Ozbiljne su i polemike oko kontinuuma slike koji je ogranicen samim ramom i koliko on prestavlja jedno mijenjanje smisla i degradiranje.
Sto se tice mondrijana, mora se uzet u obzir to da je bio teozof i da je vjerovao u ravnotezu zemaljskih dualiteta zato na njegovim slikama ima horizontale i vertikale i zatko kako kaze Maks Imdal pred slikama Mondrijana covjek ostaje ravnodusan, dakle on i jeste uspio u tome sto je htio.A nije pobjegao od mimezisa ako cemo posteno za razliku od jednog meni milijeg Njumana kojeg povezujem sa kantovim pitanjem o uzvisenoj estetici koji isti vezuje iskljucivo za prirodu.Koliko god shvatali intencije Munka moramo i opravdat i Mondrijana jer je covjek uspio u onome sto je htio.
Neznam mene vise ostavlja ravnodusnim Stravinski naprimjer nego lokomotiva dok pici , to i jeste subjektivno i nije posledica cage-ove misli nego stvarno i jeste tako zato i cijenim znacaaj "suma".
Gledajuci istorijski i blek metal je poceo kao igra, ljudi su svirali a nisu znali ni note, zar to nije ono sto i Cage govori, da mu ne treba klavir da bi slusao/pravio muziku...ima ona odlicna stara pjesma Simon and Gurfunkel, sound of silence...koja kaze hello darkness my old friend, u tisini i mraku se javljaju sve ideje..dan je za akciju noc je za misao...

Ja nemogu realno nista drugo ni zakljuciti o Disanovom pisoaru bez prirucnika. Sumnjam da su svi umjetnici kroz istoriju radili na svojoj umjetnosti bez neke podlozne ideje i koncepta, samo nisu sve ali bas sve podredjivali filozofskoj kvaci. Istina filozofski njihov je svjet bio drugaciji, druga vremena is hvatanja, ali mora li nuzno umjetnik biti filozof?

Polemika o muzejima je nerijesiv problem. Moze li muzej sam biti umjetnicki rad? Mislim da je Pei tu uspjeo, bar u Washingtonu, ali svaki dan sam prinudjen da gledam jedan Peiev neuspjeh tako da nebi o njemu previse. Na kraju to su vec Markovi konaci. Da li ljudima treba pustiti da vide nesto ili ne vide? Umjetnost nemoze postojati bez materijalno-funkcionalnog ustupka. Takva umjetnost je onda magija, cudo, muzika.

Naravno da mozes opravdati Mondriana kao uspjesnog iz te perspektive, samo to stremi ka epskoj irelevantnosti. Neko ko je htio da proizvede indiferentnost...bjezi mi malo bitnost takvog lika s istorijske perspektive. No bojim se da je 90% te moderne umjetnosti slicne simptomatike. I to one u muzejima. Znaci kanonicki prihvacene.

Ne vjerujem da je BM bio bas igra. Ipak je barem ono sto je bilo najbitnije u tom drugom valu izraslo iz death metala i grinda. Dakle bili su dobro poznati i estetika i metodika drugog pristupa. Black Metalu je neophodno potrebno mnogo "rokerskih" alata, jer onda nije vise Metal. Iako, po mnogo cemu, dobar BM razbija ta neka rigidna ocekivanja od "Metal" muzike i pruza veliku dozu slobode u konstrukciji, bez elektricne gitare jednostavno ne funkcionise.

A sto se tice suma, mislim da je sum kao kreativni alat polarna suprotnost suma kao efekta maskiranja, sum kao kredo je mnogo dosadan na vise neg jednom "radu".

Usput, meni je Stravinsky genijalac, zlo. Cage idiot i geg. Mada i ja cesto vise volim repetitivni mehanicki dhrupad masinerije od takvih igara na polju konstrukcije i kompleksne kompozicije. Ta "umjetnicka" muzika cesto, skoro uvjek negira bitnost frekvencije u poredjenju sa sistemom tonaliteta te je kao takva zestoko zapadnjacka ispraznost, jer su nakon Cagea ocito ispucali sve sto su imali za rec. Zato i kazem da je danas podkultura i sociopatija kao takva puno zdravija od mejnstrima i njegovog zaitgeista. Balkan je tu dobar primjer hronicne pojave.

Profile  

PostPosted: 10. 07. 2010. 12:36 

Dukljanin wrote:
Ti katarski seljaku provjeri privatne na kugu... :razz:

kad cu kad moram na ove tvoje postoive malo kenjat haha

Profile  

PostPosted: 10. 07. 2010. 14:20 

,nmnlkm

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:47, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 14. 07. 2010. 14:00 

Brate, Hegel nikad nije ni znao definirati umjetnost,mizantrop koji je uvijek bio kontradiktoran. Bolio ga kurac za svrljotinu na papriru i definicije, njegova definicija nije se puno razlikovala od kasnijih mozantropa ili kolega koje su zivjeli zvot zivotom.Ali u kjnigama drugacije pise.Ili kao Nice koji je konstantno za zivota srao po bozanskom a nije kontao da je njegova lirika upravu ono sto ga je krasilo. Mnogi apstraktni umjetnici nisu pomisljali da su sekundarne ideje koje su bile pod velom primarnih,upravo ono sto su njihovu umjetnost cinili to sto je danas. I svijet je danas pun kontradiktornosti,postoje mali covjeculjci koji vjeruju da je odredjeni vremenski period potreban za uzdizanje njihove umjetnosti, tako sto snimaju albume mjesecima,merch im se sastoji od tanga gacica i upaljaca saa mizantropskim porukama i glorifikacijom djavla, a zaboravljaju da tus produkcija kolibice u blizini Kolbotna nije samo traljavo tandrakanje.

Libijoc je zivjo u Disiju, zna kakvo je stanje, a bome stanje americke nacije u globalu. Zna da su lejdi gage i slicni kurci placi produkt masine koja pali jos od Linkolna,a rijetki koji su joj se suprotstavili su izdurali do kraja. Kao i Djekson, kad je poceo da trabunja o svijetu,globalnoj krizi i kad su ga poceli podrzavati eko pokreti, izgubio je interes kod nimfomanskih nesreca senatora i slicnih, i zavrsio je kako je zavrsio. Nema zabave, nema zivota. Mas medija brate.

Profile  

PostPosted: 14. 07. 2010. 14:36 

jgjcnmkljoink

Last edited by Dukljanin on 10. 02. 2015. 20:47, edited 1 time in total.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]