Ova citava diskusija je sada fino degradirala do te mjere da shvatam Dukljaninov problem (ili sto bi R. Lee Ermy reko
major malfunction). To je ona opceprisutna potreba coeka da se dokaze kao dobar pratioc (u smislu
observer ne
follower da se razumijemo), a ustvari samo upraznjava onu iskonsku nuzdu da prepoznaje mustre (pattern matching). Tako da se i mogu praviti ovakve sveopste generalizacije i velike teoretizacije o raznoraznim uzrocnicima i davati validnost jednom ili drugom nematerijalnom radu zbog kojih mi se sere kad cujem "moderna umjetnost" ili "moderna filozofija".
Dukljanin wrote:
Dobro si to rekao i odmah se nadovezao na ono gore sto sam pokusao objasniti.Za "zlu" i "Djavolju" muziku vremena imaju bas oni koji zla vidjeli nisu koji dozivili isto nisu zato postujem i "vorsipujem" mog prijatelja ex metalca koji za svog ujaka govori "moj ujak satanista"..Zbog cega govori?Ne zbog toga sto je ovaj slusao raspali Mayhem il Darkthrone vec zato sto ga je zivot doveo do jedne vrste "seljackog" ateizma-antihriscanstva.Ovima je zivot bio prilicno organizovan i pristojan zato bih volio da cujem sudbinu tvog prijatelja iz libije iako ga to a priori ne cini blek metalcem il ne daj boze satanistom.
Poenta koju mozda ne zelis da cujes ili ti se bas nece svidjeti jer je antagonisticna tvom solidno razradjenom sistemu vrijednosti je ta da je "ljudsko stanje" prilicno univerzalan problem. Njega ne mjenja, barem ne bitno, ni novac, ni klima, ni drustvo. Svi krepaju. "Nelagode" su relativna stvar. Ima likova koji se bace pod voz kad ih ostavi cura a ima ljudi koji zive sa terminalnim bolestima i kojim zivot svakog dana degradira pa isti kazu "boli me kurac". To je stvar percepcije i osjecanja. Nije necija ni sreca ni nesreca nesto sto se moze tek tako lako rastaliti na apsolutno valorizirane faktore. Jedina zajednicka nit, i ustvari najbitniji dio u cjeloj toj prici koji svi ovdje aktivno ignorisu je da su ti ljudi SVI drustveni otpadnici. Prilicno sam siguran da Wagner Lamounier ima bolji zivotni standard od jednog Fenriza. Nije umjesno porediti univerzitetskog profesora i postanskog sluzbenika ali prvi je davno odbacio i posrao se na ono za sta ga 99% ljudi zna pa mu se ne pripisuje nista (pored cinjenice da je nakon prvog albuma vec bio izlizan do kosti i napravio procentualno puno vise smeca nego vrijedne muzike). Ali to je meni nebitno i ne umanjuje mi draz samog muzickog rada. Ustvari nije ni bitno razmisljati o tome a kamoli spominjati.
I usput Balkanci, zivjeli ste (zivite) s roditeljima. Drzava vam je poklonila visoko obrazovanje. Imate besplatnu medicinsku njegu. Sta od toga ima jedan prosjecan Amerikanac?
Dukljanin wrote:
Proistice iz svega moja misao da mi na Balkanu nismo u ono vrijeme imali vremena za formu blek metala, mi smo imali formu vrlo vidljivo "jednog" egzistencijalizma, jednog nacionalizma (koji je bio jaci od Burzum svastike i kvazi nacizma).Zato odje blek metal nije nikad briljirao a znas li kad ce odje bit napravljen jedan DMDS?Kad budemo lijepo zivjeli, eto tada...
Puno gore zive likovi u nekim Juzno Americkim zemljama, Tajlandima, Filipinima, pa imaju osjetno bolji BM nego Balkan, a i dobar dio Evrope i Amerike. Poenta je da jedan DMDS NIKAD nece biti napravljen, a oni koji "na silu" pokusavaju da takve stvari ucine su u startu najveci jad i gubitnici (kao BTC). To je moja poenta. Njihova muzika je bezvrijedan fenomen na svakom nivou mogucem. Uostalom, sta to znaci lijepo zivjeti? Sigurno ne skromno. Ta rijec ne postoji u Balkanskom umu. Znam jako puno Balkanaca koji su "uspjeli" vani, i djele se na dvije skupine. Oni koji su vani stvoreni koji su mahom normalni i imaju neku nostalgiju za svojom zemljom. I oni koji su produkt socijalizma i uspjeli su se prodat kao veliki eksperti. Takvim ljudima nije nista bitno do titule na vizit karti i njihovog statusa. Elitni sljam. Kuci odu "malo da se kurce" da bagra vidi ko je baja. Takvi ljudi po definiciji ne zive lijepo, oni zive jedan kosmar. Ali dobro, sigurno se nebi slozili sa mojim gledanjem na njihovu bjednu situaciju. Onaj lelemudski "ne radi nista/ispijaj kafe/zajebaji se" zivot koji zivi vise od pola ljudi koje svi znamo se normalno ne zivi nigdje osim na Balkanu. Vani su takvi po skvotovima il mrtvi za koju godinu. Sve je to veoma relativno, i izlisno je o tome govoriti, glupo kao "moj je bog jaci".
Dukljanin wrote:
Zato cu uviek vise cijeniti nabijedjenu kabalisticku "balafurdiju" (odlican termin i izraz koji i mi u Cg cesto koristimo!) iz Ofermoda
Dobar bend na jednom izvikanom i piju, album je vec wacken kvaliteta i aspiracija. Ferrari Metal stob reko Jovan

Sta tu ima da se cjeni?
Dukljanin wrote:
retroizam al opet satanizam jednog Maligna
Dosadan lala Svedski bend. Krajnje djetinjasti. AVE AVE...ta na na na na na na. Daj ba slusas li ti tu muziku il gledas omote i citas intervjue? Ja nisam intervju procito ima pet godina. Radje bih citao intervjue sa nekim profesorima ekonomije ili inzinjerima.
Dukljanin wrote:
Na balkanu nema osnovne forme crnila ima druge ona koja je jaca, to su vehabije u bosnu, to su monasi sa kosova koji psuju, to je jedna crnogorska p. crkva, to su jedni ziloti sa Fruske gore.....to je na kraju krajeva nacionalizam...poserem sa ja na cijelu norvesku koja je ranih devedesetih pjevala (!!!!!) dok se odje ratovalo....
Dobro je Rambo. Zasto te iznenadjuje da su nekima tvoje tegobe i problemi nebitni? 2 miliona izginulo u Ruandi Amerika ne zeli da to nazove genocidom. Ustvari niko nije napisao ni jednu jedinu pjesmu o tome od silnih muzicara i pjesnika. Svjet i bitnost su samo u granicama poznatog. Lijepo uredjeno predgradje je maska iza koje stoje hiljade recepata za antidepresive. Nehaj je ljudski.