Under A Funeral Moon wrote:
@ As the sun sets - Iskljucivost upravo i jeste ideja nacionalista, fasista, homofoba, ovih onih... Punk nije i ne moze biti jedna ideja. Ako jeste, molim te iznesi nam je. Samo nemoj reci da je to Anarhija, jer ja cu te opet onda pitati a sta je to Anarhija konkretno? Ako kazes da je Punk jedna ideja, onda upravo sve punkere markiras kao iskljucive i stavljas u isti kos sa svim onim nabrojanim maloumnicima. Ne moze isto shvatanje Punka i Anarhije biti u Bosni, u Londonu, u Juznoj Americi ili Japanu. Svako od "nas" ima brdo lokalnih problema koje prepoznaje, protiv kojih se bori "u pjesmama" ili u stvarnosti, ali ko sam to ja ili ko si ti ili ko je punx u Londonu da kaze "svjetski cilj Punka je taj i taj". Sto se tice same anarhije... anarhija je totalno negiranje sistema na kakvom pociva danasnje drustvo i zato kada kazem da su jedino skvoteri pravi i istinski anarhisti jer su se na odredjeni nacin povukli iz drustva i jedini mogu istinski osjetiti i "opjevati" kako je to biti "drugaciji". Svi ostali, ukljucujuci i Hevn zive u sistemu...zive sistem... i tacno je da mogu prepoznavati razne probleme i pjevati o njima, ali ne mogu biti istinski anarhisti.
@ Apatrid - apsolutno nikakve desne, lijeve, "ž" ideje ne propagiram ako pitam od kada se to Banja Luka pise Banjaluka. Jebes mu mater, rodjen sam tamo, zivio do '92, isao u skolu i zavrsio podosta razreda osnovne skole prije nego sto sam istjeran i nikada, ali bas nikada i nigdje nisam vidio da je napisano Banjaluka. Ok kada se ide sa pridjevom "banjalucki", ali grad kao grad, kao imenica nikada nije bio napisan sastavljeno. Pogledaj mape, pogledaj dokumenta, pogledaj znakove na putu. Buduci da i nemam vise neki kontakt sa tim gradom, cisto sam dobronamjerno, pa pomalo i "nostalgicno" pitao da li se to nesto promijenilo u zadnje vrijeme. Peace

ako je to zaista tako dugujem ti izvinjenje, pogrešno sam te razumio ...
a ovo vezano za ideju/ideologiju panka/anarhizma, naravno da ne treba biti iskljuÄiv u smislu postavljanja jedne jedine ispravne ideje, dogme, ali ako se postave neki opće norme u, hajmo reći, tom sistemu vrijednosti kojeg propagira punk, onda se može reći o jedinstvenoj ideji svih pankera - osloboÄ‘enje od bilo kakvog autoriteta, negacija kapitalizma, rasizma/faÅ¡izma/nacionalizma/nacizma, homofobije, tehnokratije itd. ... ako ćeÅ¡ ti na svaki odgovor davati pitanje, onda nema svrhe ni razgovarati, jer me to podsjeća na onu "Å¡ta je starije, koka ili jaje" ... i da, apsolutno se slažem da treba djelovati na lokalnom planu jer su tu problemi najizraženiji i najbolje se i može djelovati, ali to ne sprjeÄava sve pankere Å¡irom svijeta da dijele jednak pogled na svijet, e sad to je joÅ¡ jedna klasifikacija, jer se pankerima prozivaju zaista svakakvi ljudi, zato ja viÅ¡e volim koristiti drugu terminologiju, ali suÅ¡tina je ista jel ...
ok, skvoteri su se povukli, a Å¡ta je sa ljudima koji žive u nezavisnim eko-komunama, samoprivreÄ‘ivaÄima i ostalima ... zar nisu i oni "izvan sistema"
ima jedan jako dobar tekst na tu temu, "raditi izvan sistema" objavljen kao crimethinc. special report, ima i prevod na naš, evo
LINK