Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 28. 06. 2025. 01:26

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 124 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Author Message
 Post subject: Re: HEVN + Motherpig + Nema Teorije - FIS BOCK - 13.6.200
PostPosted: 19. 06. 2008. 10:43 

primjer wrote:
sto ste ogorceni tako na nas omladinu

Zato sto ste malo nepismeni...

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 13:30 

Under A Funeral Moon wrote:
primjer wrote:
sto ste ogorceni tako na nas omladinu

Zato sto ste malo nepismeni...

'ajd kad smo već krenuli, onda možemo konstatirati da tebi fali logičke podloge - ne možeš biti "malo" nepismen, ili si pismen ili ne, no h8, ali kad već nekoga kritikuješ/vrijeđaš razmisli barem kako ćeš to učiniti a da ujedno sebe ne kompromitiraš

bojim se da će tema otići u offtopic, ali u suštini se slažem sa primjerom, ne moraš imati nesređen život, ergo biti materijalno nesituiran ili socijalno marginaliziran da bi razmišljao i pričao o anarhizmu, zar nije još bolje što i oni sa svojim "sređenim životima" primjećuju greške u sistemu?

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 14:12 

Eh sad Apatride...

Ponekad se osoba mora "spustiti na neciji nivo" da objasni o necemu "dovoljno razumljivim jezikom za tu osobu".

Da sam rekao samo " Jer ste nepismeni", dajem desnu ruku da bi moja recenica bila protumacena kao "kome ti da sam nepismen, vidis da znam pisati....a tek citati".

Kada "narodski" kazes nekome "malo si nepismen", pojasnjavas mu da se on ustvari "ne zna izrazavati na knjizevno prihvatljiv nacin" ili "da pravi dosta gramatickih gresaka u svom pismenom izrazaju" ;)

No nebitno... bezveze me lik isprovocirao sa svojim "nidje veze" komentarom koji nema ama bas nikakve veze ni sa pricom prije toga! I jos eto neki ovdje imaju protiv "jadne male napacene bosanske omladine koja se ni hljeba ne zna najesti sama".

Ima veze sine... ako se furas da si anrho-kurac-palac-bend moras zivjeti u squatu... to ti je jedini preduslov! :) Koliko se ja sjecam i poznajem muzicka kretanja, jedino je CRASS bio takav bend. Ostali su svi filozofi koji nadrkavaju o anarhizmu, a od ponedjeljka do petka rade od 09-17, trce poslije svojim sredjenim zivotima u lijepo uredjenim kucicama. I jos kada mi izmedju pjesama pocnu truniti o bilo cemu... ama nisam dosao na politicki skup niti na koncert Djordja Balasevica, vec da slusam muziku. Ako ti se sire bilo kakve politicke ideje, napisi knjigu, zine, naslikaj nesto, fotografisi pa pokazi... ali "mani me se" demagogije na koncertima.

Na ulicu buraz, pa da vidis sta je anarhija....

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 14:47 

Bezveze ti taj stav... Da li si skvoter ili ne nije apsolutno nikakav preduslov, pozeljno jeste... Jedini "uslov" jeste da stvarno razumijes anarho ideologiju, da si u glavi razlucio sve te pojmove, te da to osjecas u srcu i iskreno (da to vuces u sebi od rodjenja, pa tek kasnije shvatis kroz anarhizam da je to ono sto si trazio i sto je cucalo u tebi), a ne samo formalno "vidi me ja sam anarhist". Pa koji se krivi k radjao punk i hc nego da bi se bunio protiv losih stvari i pokusavao ih promjeniti? Je l' bi punk bend trebao napisati knjigu svojih statova, a obaska izdati cd sa nekim srceparajucim stihovima? Ne moras biti skvoter da bi bio anarhist, a postoji jos dosta bendova koji su skvotirali i svirali, nije Crass bio prvi i potonji. I jos je bolje ako se neko buni (uzmimo primjer Brajana iz Katarzisa, sa milionima), a ima brdo love, lezi na njoj, to je siguran znak da covjek razmislja glavom, lako je srati o anarhizmu nekome ko nista u zivotu nije napravio nego drka gitaru i slepa se za pivu od svirke do svirke, i onda mu je svako kriv sto je on ili lijen ili nesposoban, pa je on onda anarhista kojemu sve smeta, a u stvari je nulerda koja se krije iza anarhizma. Jebes takve i anarhiste i punkere!
I ne prave gramaticke vec pravopisne greske...

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 14:55 

Eh sad Apatride...

Ponekad se osoba mora "spustiti na neciji nivo" da objasni o necemu "dovoljno razumljivim jezikom za tu osobu".

Da sam rekao samo " Jer ste nepismeni", dajem desnu ruku da bi moja recenica bila protumacena kao "kome ti da sam nepismen, vidis da znam pisati....a tek citati".

Kada "narodski" kazes nekome "malo si nepismen", pojasnjavas mu da se on ustvari "ne zna izrazavati na knjizevno prihvatljiv nacin" ili "da pravi dosta gramatickih gresaka u svom pismenom izrazaju" ;)

No nebitno... bezveze me lik isprovocirao sa svojim "nidje veze" komentarom koji nema ama bas nikakve veze ni sa pricom prije toga! I jos eto neki ovdje imaju protiv "jadne male napacene bosanske omladine koja se ni hljeba ne zna najesti sama".

Ima veze sine... ako se furas da si anrho-kurac-palac-bend moras zivjeti u squatu... to ti je jedini preduslov! :) Koliko se ja sjecam i poznajem muzicka kretanja, jedino je CRASS bio takav bend. Ostali su svi filozofi koji nadrkavaju o anarhizmu, a od ponedjeljka do petka rade od 09-17, trce poslije svojim sredjenim zivotima u lijepo uredjenim kucicama. I jos kada mi izmedju pjesama pocnu truniti o bilo cemu... ama nisam dosao na politicki skup niti na koncert Djordja Balasevica, vec da slusam muziku. Ako ti se sire bilo kakve politicke ideje, napisi knjigu, zine, naslikaj nesto, fotografisi pa pokazi... ali "mani me se" demagogije na koncertima.

Na ulicu buraz, pa da vidis sta je anarhija....

anarhista ne moraš biti kao bend, možeš biti anarhista kao pojedinac, ili pak kao grupa ljudi koji kao pojedinci svojom muzikom rade na agitaciono/propagandnom planu ... to da bend mora živjeti u skvotu je notorna glupost, i očito ne poznaješ dovoljno ni scenu ni ideje ... kakvi preduslovi, kakvi kurci, jel' bakunjin živio u skvotu ? :D

sam kažeš da postoje i drugi načini tipa knjige, fanzini, crtanje, fotografije itd., pa ako sve to ulazi u mogućnost djelovanja, zašto isključiti muziku iz toga, muzika je jedno od sredstava koji nose predispoziciju da budu katalizator promjene, i to jako efikasno sredstvo ... ako ideš na koncerte samo radi muzike, slobodno odi slušati filharmoniju ili na koncerte bendova, muzičara/ki koji nisu opterećeni društvenim problemima, takvih imaš koliko hoćeš tako da ti je izbor skoro pa neograničen, a na koncertima anarhopunk bendova znaš šta možeš očekivati, meni ako nije do "demagogije", ne idem na takve koncerte i riješen problem ... ne možeš pričati o neprincipijelnosti "kvazi-anarhista" na koncertima ako si sam neprincipijelan u smislu "ne želim slušati o politici na koncertima - idem na takve koncerte"

samo mi nemoj sad reći idem na te koncerte jer slušam i volim pank muziku, ako te ne zanima (anti)politička pozadina te muzike nemoj je brate ni slušati :D

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 15:12 

Meni se cini da se mi apsolutno ne razumijemo....

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 15:35 

Meni se cini da neko ovde ne razumije punk a kamoli anarhizam...

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 15:43 

primjer wrote:

:lol: :lol:

Nesto ti smijesno?

Last edited by PROVOKATOR on 19. 06. 2008. 15:53, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 15:46 

as_the_sun_sets wrote:

Razumije itekako, samo ima drugaciju percepciju i poglede na iste...

Ali stvarno mi se sada ne da nasiroko i nadugo pisati... nekada uz pivo, u 4 oka mozemo o tome...

Off... Otkad se to gradu Banja Luci promijenilo ime u Banjaluka. Tolike godine zivio tamo, u skoli me ucili da je Banja Luka, a vidim kod tebe drugacije nesto, pa reko da nisam sta propustio zadnjih par godina?

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 16:00 
Moderator

koji odron :lol: :lol: :lol: totalno :lol:

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 16:01 

Ne moze se punk percipirati razlicito.
Takvo vidjenje imaju neki u ovome gradu/drzavi i njima je ok da si ti veliki pravoslavac/katolik i punker, ili stavise da si srpski/hrvatski/bosnjacki patriota (da ne kazemo nacionalist) i punker, ili jos jace, da si rasist/homofob i punker. E pa toga nema.
Punk je jedna ideja, i nema vrdanja mnogo, bez boga, nacija, gospodara. Kratko i jasno. Nekima je pretesko da se rijese te indoktriniranosti potekle od okoline i onda izmisljaju toplu vodu i kao "punk je ovo, punk je ono". Nije, punk je punk (anarhizam), takav kakav jeste vec trideset godina, ako ga ne mozes svariti, nemoj ni kretati u njega i biti neko ko uvijek visi u vazduhu, na pola puta, na pola istine.

Slabo su te ucili, naziv ovog divnog grada se moze pisati zajedno i odvojeno, po volji, kome sta lijepse zvuci, oboje je ispravno.

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 18:25 
Moderator

Nek pričaju sve dok je normalno :D :D :D

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 19:06 

as_the_sun_sets wrote:

Razumije itekako, samo ima drugaciju percepciju i poglede na iste...

Ali stvarno mi se sada ne da nasiroko i nadugo pisati... nekada uz pivo, u 4 oka mozemo o tome...

Off... Otkad se to gradu Banja Luci promijenilo ime u Banjaluka. Tolike godine zivio tamo, u skoli me ucili da je Banja Luka, a vidim kod tebe drugacije nesto, pa reko da nisam sta propustio zadnjih par godina?

Ma hajd kad može akademik Muhamed Filipović a.k.a Tunjo pisati naziv grada sastavljeno može valjda ko god hoće ... uostalom zar je bitno, razumijemo se, ali mislim da tvoj aluzija odnosno na nešto sasvim lijevo ... odnosno desno ako striktno politički posmatramo :D zaista su zvanično oba načina pisanja ispravna, treba voditi samo računa kod pravljenja prisvojnog pridjeva:

Banja Luka -> banjolučki -> Banjoj Luci
Banjaluka -> banjalučki -> Banjaluci

ne treba lockati, možda jedino preimenovati temu u "Različita promišljanja o anarhizamu i panku povodom koncerta Hevna, Nema Teorije i Motherpiga i druge pravopisne nejasnoće" i premjestiti je u generalne rasprave, super je da se pokrene razgovor između neistomišljenika, nećemo se tući i vrijeđati :D

Profile  

PostPosted: 19. 06. 2008. 22:57 
Moderator

@as_the_sun_sets i @apatrid - ljudi praise and respect za sve ove riječi. Treba ovakvih i sličnih rasprava biti na ovom forumu i podržavati ih a ne ukidati. Jer ima sigurno još neko pored mene koji o punku i anarhizmu ne zna dovoljno ili zna kroz prizmu "indoktrinacija" (ono epistemološki, ne znam koju bih riječ iskoristio a da govori 10 puta više nego riječ - percepcija) a da ga interesuje. Sharane, mojne lockat majke ti. Apatrid - išta od Prince-a Kropotkina? Druga molba - nastavite razbijati te naslage stereotipnog i ispražnog od sopstvene suštine mišljenja o tome šta je punk - jer se samo tako može održati kao pravi a ne modifikovani kako je kom' qrcu ćejf.
Nakon što sam ovo pročitao puno bolje kontam Damira Avdića Diplomtza. Satisfaction.

@Under a Funeral Moon - pa daj i ti ako imaš kakvo mišljene, iznesi.

Profile  

PostPosted: 20. 06. 2008. 10:53 

@ As the sun sets - Iskljucivost upravo i jeste ideja nacionalista, fasista, homofoba, ovih onih... Punk nije i ne moze biti jedna ideja. Ako jeste, molim te iznesi nam je. Samo nemoj reci da je to Anarhija, jer ja cu te opet onda pitati a sta je to Anarhija konkretno? Ako kazes da je Punk jedna ideja, onda upravo sve punkere markiras kao iskljucive i stavljas u isti kos sa svim onim nabrojanim maloumnicima. Ne moze isto shvatanje Punka i Anarhije biti u Bosni, u Londonu, u Juznoj Americi ili Japanu. Svako od "nas" ima brdo lokalnih problema koje prepoznaje, protiv kojih se bori "u pjesmama" ili u stvarnosti, ali ko sam to ja ili ko si ti ili ko je punx u Londonu da kaze "svjetski cilj Punka je taj i taj". Sto se tice same anarhije... anarhija je totalno negiranje sistema na kakvom pociva danasnje drustvo i zato kada kazem da su jedino skvoteri pravi i istinski anarhisti jer su se na odredjeni nacin povukli iz drustva i jedini mogu istinski osjetiti i "opjevati" kako je to biti "drugaciji". Svi ostali, ukljucujuci i Hevn zive u sistemu...zive sistem... i tacno je da mogu prepoznavati razne probleme i pjevati o njima, ali ne mogu biti istinski anarhisti.

@ Apatrid - apsolutno nikakve desne, lijeve, "ž" ideje ne propagiram ako pitam od kada se to Banja Luka pise Banjaluka. Jebes mu mater, rodjen sam tamo, zivio do '92, isao u skolu i zavrsio podosta razreda osnovne skole prije nego sto sam istjeran i nikada, ali bas nikada i nigdje nisam vidio da je napisano Banjaluka. Ok kada se ide sa pridjevom "banjalucki", ali grad kao grad, kao imenica nikada nije bio napisan sastavljeno. Pogledaj mape, pogledaj dokumenta, pogledaj znakove na putu. Buduci da i nemam vise neki kontakt sa tim gradom, cisto sam dobronamjerno, pa pomalo i "nostalgicno" pitao da li se to nesto promijenilo u zadnje vrijeme. Peace ;)

Profile  

PostPosted: 20. 06. 2008. 12:23 

@ As the sun sets - Iskljucivost upravo i jeste ideja nacionalista, fasista, homofoba, ovih onih... Punk nije i ne moze biti jedna ideja. Ako jeste, molim te iznesi nam je. Samo nemoj reci da je to Anarhija, jer ja cu te opet onda pitati a sta je to Anarhija konkretno? Ako kazes da je Punk jedna ideja, onda upravo sve punkere markiras kao iskljucive i stavljas u isti kos sa svim onim nabrojanim maloumnicima. Ne moze isto shvatanje Punka i Anarhije biti u Bosni, u Londonu, u Juznoj Americi ili Japanu. Svako od "nas" ima brdo lokalnih problema koje prepoznaje, protiv kojih se bori "u pjesmama" ili u stvarnosti, ali ko sam to ja ili ko si ti ili ko je punx u Londonu da kaze "svjetski cilj Punka je taj i taj". Sto se tice same anarhije... anarhija je totalno negiranje sistema na kakvom pociva danasnje drustvo i zato kada kazem da su jedino skvoteri pravi i istinski anarhisti jer su se na odredjeni nacin povukli iz drustva i jedini mogu istinski osjetiti i "opjevati" kako je to biti "drugaciji". Svi ostali, ukljucujuci i Hevn zive u sistemu...zive sistem... i tacno je da mogu prepoznavati razne probleme i pjevati o njima, ali ne mogu biti istinski anarhisti.

@ Apatrid - apsolutno nikakve desne, lijeve, "ž" ideje ne propagiram ako pitam od kada se to Banja Luka pise Banjaluka. Jebes mu mater, rodjen sam tamo, zivio do '92, isao u skolu i zavrsio podosta razreda osnovne skole prije nego sto sam istjeran i nikada, ali bas nikada i nigdje nisam vidio da je napisano Banjaluka. Ok kada se ide sa pridjevom "banjalucki", ali grad kao grad, kao imenica nikada nije bio napisan sastavljeno. Pogledaj mape, pogledaj dokumenta, pogledaj znakove na putu. Buduci da i nemam vise neki kontakt sa tim gradom, cisto sam dobronamjerno, pa pomalo i "nostalgicno" pitao da li se to nesto promijenilo u zadnje vrijeme. Peace ;)

ako je to zaista tako dugujem ti izvinjenje, pogrešno sam te razumio ...

a ovo vezano za ideju/ideologiju panka/anarhizma, naravno da ne treba biti isključiv u smislu postavljanja jedne jedine ispravne ideje, dogme, ali ako se postave neki opće norme u, hajmo reći, tom sistemu vrijednosti kojeg propagira punk, onda se može reći o jedinstvenoj ideji svih pankera - oslobođenje od bilo kakvog autoriteta, negacija kapitalizma, rasizma/fašizma/nacionalizma/nacizma, homofobije, tehnokratije itd. ... ako ćeš ti na svaki odgovor davati pitanje, onda nema svrhe ni razgovarati, jer me to podsjeća na onu "šta je starije, koka ili jaje" ... i da, apsolutno se slažem da treba djelovati na lokalnom planu jer su tu problemi najizraženiji i najbolje se i može djelovati, ali to ne sprječava sve pankere širom svijeta da dijele jednak pogled na svijet, e sad to je još jedna klasifikacija, jer se pankerima prozivaju zaista svakakvi ljudi, zato ja više volim koristiti drugu terminologiju, ali suština je ista jel ...

ok, skvoteri su se povukli, a šta je sa ljudima koji žive u nezavisnim eko-komunama, samoprivređivačima i ostalima ... zar nisu i oni "izvan sistema"

ima jedan jako dobar tekst na tu temu, "raditi izvan sistema" objavljen kao crimethinc. special report, ima i prevod na naš, evo LINK

Profile  

PostPosted: 20. 06. 2008. 14:04 

Pretekao me je Apartid... Upravo sam htio reci isto: univerzalna ideja punka/punkera (dakle, anarhizam), jeste uvidjanje vrijednosti svakog zivota i osobe, te jednakosti svih ljudi, bez ikakvih podjela na rase/religije/nacije/seksualnu preferenciju/ideologiju, zatim nastojanje da se svi zajedno oslobodimo ovog i ovakvog nehumanog i okrugno drustvenog uredjenja (sto apsolutno ne mora voditi anarhizmu, ljudska svijest jos nije na toliko visokom nivou). U sustini, univerzalnost punka jeste ljubav prema ljudima i ljubav prema slobodi, te strast da se iste odbrane u ovim vremenima.
I bas kao sto je Apartid rekao, danas se svakakvi ljudi, puni mrznje prema drugima jer su drugi drugaciji,"njihove a ne nasi" ili "nepropisni", nazivaju punkerima. That won't go...

Skvoteri: svakako da ovo podrzavam i odobravam, naravno, vise sam fan samoodrzivih zajednica u prirodi, gdje potpuno nezavisno mozes podmiriti potrebe za hranom i smjestajem, nego skvotiranja napustenih objekata u urbanim centrima. To je sjajan nacin da uvidis kako je zivjeti slobodan, ali opet, znas da je tamo vani, izvan vaseg malog svijeta, gomila robova (dobrovoljno ropstvo) i da ti zivljenjem u skvotu nista ili gotovo nista ne mijenjas u globalnom pogledu, bas kao ni anarhist koji zivi u sistemu. Ta borba ce biti uzaludna ili barem zanemariva, dok se ljudska svijest ne popne na visi nivo od sadasnjeg, a na to ne mogu uticati svi pamfleti i svirke ovoga svijeta, vec samo vrijeme... Unazad pedesetak godina su se postigli veliki koraci u smanjivanju diskriminacije i tlacenja odredjenih grupa ljudi (homoseksualci, zene, crnci), ostaje da se vidi sta ce donijeti slijedece dekade...

Profile  

PostPosted: 20. 06. 2008. 15:04 

as_the_sun_sets wrote:
Pretekao me je Apartid... Upravo sam htio reci isto: univerzalna ideja punka/punkera (dakle, anarhizam), jeste uvidjanje vrijednosti svakog zivota i osobe, te jednakosti svih ljudi, bez ikakvih podjela na rase/religije/nacije/seksualnu preferenciju/ideologiju, zatim nastojanje da se svi zajedno oslobodimo ovog i ovakvog nehumanog i okrugno drustvenog uredjenja (sto apsolutno ne mora voditi anarhizmu, ljudska svijest jos nije na toliko visokom nivou). U sustini, univerzalnost punka jeste ljubav prema ljudima i ljubav prema slobodi, te strast da se iste odbrane u ovim vremenima.

Ct ct ct, to nije ANARHIZAM, poglavito NE!!! punk, to je HUMANIZAM!!! :mrgreen:

...bice bolje.

Profile  

PostPosted: 20. 06. 2008. 16:15 

apatrid wrote:
samo mi nemoj sad reći idem na te koncerte jer slušam i volim pank muziku, ako te ne zanima (anti)politička pozadina te muzike nemoj je brate ni slušati :D

Evo reko nam je veliki anarhista. Fakat ste totalni zaludjenici. Ni cenat od onih idiota sa podvrnutim tolama po carsiji. Vi da nesto promjenite? Ahahahaha. Sta je to GENERALNO pank il iko iz njega IKAD promjenio igdje? Nigdje. Nikad. Nista.

Nista smjesnije neg kad se margina nafura da su neka inverzna elita. Zato imamo opskurne zanrove buke, i svakakve ucviljene luzere koji se po njima povlace za koji poen slave u mikrokosmosu. Haj nek ima neko gluplji od Blek Metalaca i Nacista...

Ili predosadni aktivisti, bukva filozofi, nafurani kreteni, koji misle da im je publika glupa ko kurac iako je od njih starija, iskusnija i obrazovanija. Kome ba vi popujete halo? Nismo mi rasli u saksiji dragi nasi pankeri zajebani. Idte serite bagri na vlasti, prosjecnim ljudima na ulici i u gradksom prevozu. Ah tu bi mogli biti bjeni, i naravno ko ce slusat sta imaju da kazu ulicari sa neonski ofarbanim zurkama...

Uzivajte u svojim koncertima i manifestacijama, nedo bog da vam ko normalan (neiskompleksiran) na ritual kruznog drkanja uleti.

Profile  

PostPosted: 20. 06. 2008. 17:09 

Hajde iskreno, je li postoji neko ili nesto sto tebi ne smeta u zivotu i sto ti ne smatras iskompleksiranim ili na intelektualno nizem nivou od svoga?
Posto ovaj prethodni post ne govori o temi mnogo, ali o tebi da.
Ima i budista preko milijardu pa nece promjeniti svijet, on ce se promjeniti sam kada dodje vrijeme za to.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 124 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]