~°~ wrote:
as_the_sun_sets wrote:
Pretekao me je Apartid... Upravo sam htio reci isto: univerzalna ideja punka/punkera (dakle, anarhizam), jeste uvidjanje vrijednosti svakog zivota i osobe, te jednakosti svih ljudi, bez ikakvih podjela na rase/religije/nacije/seksualnu preferenciju/ideologiju, zatim nastojanje da se svi zajedno oslobodimo ovog i ovakvog nehumanog i okrugno drustvenog uredjenja (sto apsolutno ne mora voditi anarhizmu, ljudska svijest jos nije na toliko visokom nivou). U sustini, univerzalnost punka jeste ljubav prema ljudima i ljubav prema slobodi, te strast da se iste odbrane u ovim vremenima.
Ct ct ct, to nije ANARHIZAM, poglavito NE!!! punk, to je HUMANIZAM!!!
...bice bolje.
ZnaÅ¡ i sama da je jedno humanizam u mraÄnom srednjem vijeku, u doba industrijske revolucije i danas u postmodernom i neokapitalistiÄkom svijetu. Humanizam se vertikalno usložljava (homogenizira periferne elemente manifestiranja u Ävrstu ideju primjenjivu u razliÄitim diskursima - anarho, naturalno, sopstveno, pravno obezbjeÄ‘eno - koji tendiraju da postanu paradigme) proporcionalno horizontalnom usložljavanju idejnih i druÅ¡tvenih sistema (heterogenizira temeljnu strukturu u prostorno-vremenskom okviru - npr. globalizacija i neki vidovi kozmopolitanstva (uslovno)) zahvaljujući
Å¡irenju mreže jeziÄkih struktura - gdje se svaka ogleda kao jednakovrijedna i nijedna nije aposlutna (ali samo superstruktura a ne baza (Marx). Baza mora da bude uniformna - zato je danas svijet ovo gore napisano u prvoj reÄenici) - koje pružaju prostor za takvo djelovanje (koji marksisti gledaju kao, parafraziram: "tendencije kao samouniÅ¡tenju druÅ¡tvenog i ljudskog aparata represije") i u kojem je postojano (empirijsko i idejno) opredjeljeno svrhom sukobljavanja (bez naznake - prelaženja iliti pobjeÄ‘ivanja) - jednom rjeÄju - dijalektika.
Ako humanizam nije ni punk ni anarhizam, odnosno ako humanizam nije pojam pod koji, poznavajući ga, možeš podvesti i anarhizam i punk i ljudska prava i slobode i sl. onda gore našem dvodiobnom sistemu valja dodati treći dio pa da krenemo putem
trijalizma, jer su to kao samostalni pojmovi u općem sistemu postojanja (koji Å¡ta - hoće dokinuti postojanje - uÄestvuju li u procesu - opet dijalektika i isti kurac - isti princip djelovanja i svrhe). Ako zanemariÅ¡ ovaj zadnji dio i u obzir uzmeÅ¡ samo gornji - a opet izdvojiÅ¡ anarhizam ili punk (ja ne ulazim Å¡ta je - nemojte me krivo shvatiti) onda moraÅ¡ priznati da je HUMANIZAM, teorijski i praktiÄno, mnogo smisleniji i mnogo "jaÄi" jer je - mnogo viÅ¡e od prostog ODBIJANJA - on znaÄi i stvaranje boljeg a ne prosto ODBIJANJE ili RUÅ ENJE koje drugog potencijala ili svrhe od te - nema.
Ako kažeÅ¡ da je anarhizam prosto ODBIJANJE I RUÅ ENJE bez smisla za stvaranje novog ja ću te razumjeti jer je svako stvaranje neÄeg novog i boljeg zavrÅ¡ilo u kurÄevu grlu zbog toga Å¡to se represija uvijek nekako...uzdizala i nametala kao uslov bez koje se ne može. Ali to je opet dijalektika. Ako kažeÅ¡ da je anarhizam PUT KA BOLJEM ja te razumjem da priÄaÅ¡ o gotovom proizvodu i da je bolje već tu. Ti mi reci - zaÅ¡to ne? Zar život u skvotu ili u prirodi nije svrÅ¡en Äin? Je'l ovog boli koji kurac Å¡ta "oni robovi tamo rade" jer je kao Zaratustra skontao da Äovjeku nema lijeka, da je obiÄni majmun a ovaj "osloboÄ‘eni" nadÄovjek? Å ta ga libo tuki kad je njemu dobro - dostigao Äovjek vrhunac sam sebi time Å¡to je manifestacija anarhizma i njemu je "kraj historije" već neko vrijeme.
Humanizam nije ni jednostavno odbijanje, ni jednostavno ruÅ¡enje ni svrÅ¡en Äin (tu se i drug Marx zajebao) ali je stalno proces traženja boljeg i življenja u okruženju koje te djelom ubi i zarobi a djelom te Äini buntovnikom i "borcem za opće dobro ÄovjeÄanstva". Humanizam preživljava odkad je nepravde i represije, usložljava se kako se usložljava i sistem koji omogućuje nepravdu i represiju. Humanizam je stremljenje Äak i ako ti je "sreÄ‘en život". Jer to ne znaÄi da si konformista niti ti to može opredjeliti karakter (inaÄe si maÅ¡ina, sužanj maÅ¡ineriji).
Ako je as_the_sun_sets-ov post, ideja, misao, koncept - humanizam - a jeste fakat - a neko onda kaže: "mani to, to nije anarhizam" onda se gubi iz vida - svrha - razlog, racio, jer i humanizam i anarhizam streme istom - s tim da je humanizam onda puno realniji i teži put, a po mom mišljenju i pravi. Ali ja ne bih razdvajao pojmove - onda je to diskusija o formama a ne suštini. Moje mišljenje je da se treba boriti prije nego prosto odbacivati i...neću više ba i ovo je previše.