apatrid wrote:
puno pametniji, obrazovaniji i veći ljudi i od mene, i od seratora, i od ostalih su vjerovali u promjenu, ne znam zaÅ¡to ja ne bih ... a upravo se radi o tome da se ne stvara inverzna elita nego da se na principu solidarnosti i prijateljstva dospije i do obiÄnih prosjeÄnih ljudi i do pankera, i do onih koji se vozaju u tramvaju, kad već to spomenu - ko ti garantuje da njima "ne seremo", seratoru?
Taman i da im "serete" poenta vam bjezi. Postavimo se u imaginarnu situaciju.
Koncert. Ja platio kartu. Bend svira. Pola vremena na bini bend provodi drkajuci po sarafima i pizdarijama jer vokal "mora da kaze nesto mnogo bitno". Takav je slucaj bio sa Catharsisom u Sarajevu i nije se samo jednom culo PLEJ MADRFAKR VI PEJD MANI. To je bezobrazluk. Nepostovanje. Ako zelis tako nesto cinit, valjda bi trebao biti dovoljno dobar pjesnik i napisat tekst koji tjera na razmisljanje. Ili bit dovoljno dobar graficki dizajner/zurnalista pa pravit atraktivne pamflete/fanzine. ZA SVE POSTOJE KANALI. U DOMENAMA UCTIVOSTI. Koja je onda poenta sve te silne muzike? Zar zaista neki misle da im je publika toliko glupa (ili su boje da su oni totalna kiturina pa et da provuku poentu) ili nonsalantna?
apatrid wrote:
ne znam zaÅ¡to si me adresirao kao velikog anarhistu, nisam neÅ¡to velik, a samo sam iznio svoje miÅ¡ljenje koje bi se drugaÄije moglo i izraziti da je nemoguće diferencirati pank i politiÄku pozadinu, jer se uvijek radi manje ili viÅ¡e o politici ... nije to nikakvo popovanje niti mesijanstvo, samo razmiÅ¡ljanje na koje vjerujem da imam pravo, kao i ti na svoje
To da, ali reci nekome da "ne treba/ne moze doci na koncert jer mu to i to ide na kurac" je fasisticka kuraz koja se casno sakom brani. Pogledaj par postova nazad sto ste ti i tvoj jaro as_the_sun_sets postavili pa mi cire da niste totalni ekskluzivisti...bitna je razlika izmedju ja imam misljenje i "ti ovdje nemas sta da trazis". Ko si ti da mi kazes? Jesil' ti doveo bend, organizovao koncert, jel' tvoj klub?
apatrid wrote:
nekome aktivizam može biti predosadan, nekome ne, dakle ako ti je predosadan, opet ponavljam, ne tjera niko nikoga da sluša ni aktiviste, ni bukva filozofe, ni nafurane kretene, ni bendove, naravno da nije svima jednako lako razmišljati...
Ohoho...otkad je slusanje svojih misli iz tudjih usta ikakvo "razmisljanje"?
apatrid wrote:
e sad je li pank neÅ¡to nekad negdje promijenio može svako za sebe procijeniti, ja mislim da samo postojanje i održavanje takvog neÄega kao Å¡to je anarhopunk kroz sve ove godine dovoljno govori o tome... opet kažem, najlakÅ¡e je ići linijom manjeg otpora i priÄati kako ovo ili ono ne donosi promjeni, a ovo i ono donosi - super, ako neko ima naÄin da ostvari neku promjenu neka nam je saopÅ¡ti, ili neka sam napravi promjenu - a ja bih se složio sa as_the_sun_sets, promjena će doći kada nivo svijesti Äovjeka dostigne odreÄ‘eni stepen na kojem je promjena neizbježna - to nije pasivni determinizam, to je realnost ... zaÅ¡to to povezujeÅ¡ sa kompleksima ne znam, ali eto...
Sve o cemu je anarhopunk ikad pjevao se desava i danas, samo u gorim varijantama, znaci anarhopunk nije imao nikakvog (pozitivnog) utjecaja na generalni slijed okolnosti. Naravno, uvjek je bila mogucnost da ce ta muzika potkacit nekog ko ce jednog dana biti u poziciji da o necemu odluci. Nazalost, neznam nijedan primjer.
apatrid wrote:
i btw. ne farbam kosu, ni u neonske ni u druge boje ... a taj tvoj navod odliÄno svjedoÄi o plitkosti i predrasudama koje imaÅ¡, opet ću ponoviti - imaÅ¡ pravo na svoje miÅ¡ljenje, ne moraÅ¡ se slagati sa anarhizmom i anarhistiÄkim idejama, ali bilo bi svakako dobro da se informiÅ¡eÅ¡ o samom pokretu, koji nije nastao sa pankom i koji će nadživjeti pank, jer se radi o ideji ...
Vrlo je lako postaviti stereotip. Jeste vi momci aktivni u bilo kakvim nevladinim organizacijama? Ja jesam. Radim za jednu. Svakodnevno. Nije sad neka totalna sadaka ali jest ispomoc ljudima koji nuzno nemaju bas sve na tanjiru, bave se nekonvencionalnim stvarima, i tu im neko treba pruzit pomoc. Najlakse je naglabat i srat al ko ce rukav zavrnut? Ideje...Marx je imao ideju...dobro su je implementirali, alal im vera, ostali samo dugmici