text koji ce te procitati je iz Metal Market Br.1 .
pretrpio je samo sitne izmjene ( srbija je prepravljena u ex-YU je je situacija na celom ex-YU podrucju ista).
mislim da se ovo treba procitati i dobro razmisliti !
molim bez suvisnjih komentara , ovo je vise stavljeno da se vidi kako izgleda situacija!!! molim odgovorne da ovu temu stave na vrh da sto vise ljudi vidi ovo!
mislim da nema potrebe da kazem zbog cega?!?
šta se to dešava sa ex-YU metalcima

!?!
Ex-YU metal scena na samrti
Metalom se na ovaj ili onaj naÄin aktivno bavim već taÄno 25 godina, i mislim da sam meÄ‘u najpozvanijima da javno uputim apel ex-YU metalcima. Scena je na samom rubu provalije, i krajnje je vreme da se neÅ¡to uradi!
Iako stanje na domaćoj metal sceni nikad nije bilo sjajno (sem par svetlih perioda poÄetkom 80-ih i 2000-2002), Äinjenice govore da OVAKO loÅ¡e nije bilo nikada. U svim segmentima scene, situacija je, blago reÄeno, katastrofalna - pa se postavlja pitanje: Å¡ta se to u par godina desilo sa ex-YU metalcima? Kako je doÅ¡lo do opÅ¡te nezainteresovanosti koja preti da uniÅ¡ti i ovo malo Å¡to smo s mukom uspeli da stvorimo? Da krenemo sa analizom...
KONCERTI
Koncertna poseta je nikad slabija. Imali ste priliku da proÄitate ogorÄeno javno istupanje organizatora koncerta CANDLEMASS i DESTRUCTION. I stva-rno, ko joÅ¡ treba da doÄ‘e u zemlju Srbiju da se na koncertu skupi makar 1000 ljudi? Sa 400-njak prodatih karata, organizator je otiÅ¡ao u debeo minus. Na decembarski koncert MAY RESULT doÅ¡lo je manje od 200 ljudi. Na koncert hard rock legendi DEEP PURPLE doÅ¡lo je 8000 ljudi, a svega 3 godine ranije bilo ih je preko 20.000. SOULFLY je pre par godina svirao ispred 4500 ljudi, a danas ispred 1000. Dovoljno primera?
PRODAJA DISKOVA
Kupovina originalnih izdanja pala je na najniži nivo. ÄŒak i tokom 90-ih, u eri vladavine pirata, prodavalo se viÅ¡e originala nego danas. Ako u "MORDOR", jedini srpski metal shop, uÄ‘e 10-tak ljudi dnevno koji ukupno kupe 3-4 diska (a od toga su npr. 2 punk ili hardcore izdanja), zvona moraju da zvone za uzbunu. Situacija sa kupovinom domaćih metal izdanja je joÅ¡ gora. Tokom februara 2006 u "Mordoru" je prodato oko 30 domaćih diskova. Neka su ostale radnje u zemlji prodale joÅ¡ 70. ZnaÄi, domaći metalci meseÄno kupuju 100 diskova, ili 1200 na godiÅ¡njem nivou. Zato neka vas ne Äudi Å¡to se izdavaÄke kuće gase. Metropolis i ITMM već odavno ne rade. U PGP RTS je upravo smenjen direktor zbog enormno slabe prodaje. Walk Records najavljuje gaÅ¡enje firme ako se neÅ¡to pozitivno ne desi do kraja ove godine. Buffalo Revenge, Rock Express, pa i uvek hiper-aktivni One Records su maksimalno smanjili izdavaÄku delatnost. I stvarno, KOME izdavati albume, ako u ovom trenutku u ex-YU ne postoji bend koji može da proda 1000 CD-a. Alogia, Kraljevski Apartman i May Result su blizu te cifre, ali ni oni danas ne mogu da je dostignu. Ostali bendovi se bore da preÄ‘u "magiÄnu cifru" od 100 primeraka. Eeeej, ljudi, pa jesmo po mnogo Äemu najgora zemlja na svetu, ali ne moramo to i u metalu da budemo.
MEDIJI
Situacija sa medijima je takoÄ‘e veoma loÅ¡a. Pre par godina na kioscima su bili Rock Express i Metal Express koji su publiku na sveobuhvatan naÄin obaveÅ¡tavali o svim segmentima domaće i strane scene. Danas je na kioscima samo licencna verzija Metal Hammera u Äijoj koncepciji gotovo da nema mesta za domaće bendove, kao i druge "male" bendove iz "malih" zemalja. Tu su i joÅ¡ par fanzina, od kojih odskaÄu Butcherian Vibe i Over The Wall, ali zbog malog tiraža i ograniÄene distribucije njihov uticaj je minoran. Zbog novog Zakona o radio-difuziji uslediće gaÅ¡enje mnogih malih radio stanica koje su davale podrÅ¡ku metal pokretu (mnoge emisije su već ukinute), pa će u etru ostati samo 202-ka. Na TV-u se samo povremeno može videti neki metal spot (naravno, iskljuÄivo spot nekog benda koji izdaje za mejdžr kuće), i to uglavnom u noćnim satima.
BENDOVI
Bendova je viÅ¡e nego ikad, Å¡to bi u bilo kojoj drugoj situaciji bilo odliÄno. MeÄ‘utim, sada je "bara" prepuna "krokodila" i nema mesta za sve. Zato i ne Äudi Å¡to viÅ¡e nema onog duha zajedniÅ¡tva, pomaganja... PreovlaÄ‘uju pljuvanje i svaÄ‘e. Zbog svojevremene svaÄ‘e izmeÄ‘u Alogie i 202-ke, stvoreni su frontovi suprotstavljenih bendova i to se odrazilo i na podelu publike.
"GLOBALNI FAKTORI"
I u svetu je situacija sve loÅ¡ija. Generalno, muziÄki biznis se polako ali sigurno gasi zbog mnoÅ¡tva faktora, ali poÅ¡to sam u kontaktu sa kolegama iz celog sveta, odgovorno mogu da kažem da je kod nas situacija najgora. Prodaja albuma je i dalje solidna. Ako GOTTHARD u Å vajcarskoj proda preko 40.000 CD-a, SONATA ARCTICA u Finskoj viÅ¡e od 15.000, ako NIGHTWISH u svetu proda milion primeraka (kod nas jedva 100) - vidimo da argument "globalne krize" pada u vodu.
Drugi "krizni" faktor - piraterija & download je naravno odgovoran za pad tiraža, ali poÅ¡to je danaÅ¡nji procenat piraterije u Srbiji oko 80%, a 2001 je bio 95%, to bi trebalo da znaÄi da prodaja originala u naÅ¡oj zemlji MORA da skoÄi. MeÄ‘utim, prodaja je manja i to 4-5 puta! ZnaÄi, ni u tom "grmu" ne leži "zec". Besparica; na ovaj faktor se žale skoro svi domaći metalci. Naravno, danas niko (poÅ¡ten) nema love u ovoj zemlji. Ali, ako opet uporedimo situaciju sa 2000. kada su plate bile oko 50 EUR, moramo se složiti da danas ipak imamo viÅ¡e novca nego ranije. Uz to, i cene domaćih diskova su JEFTINIJE nego ikad (2-6 EUR). ZnaÄi, nije ni to. Hiperprodukcija - tu leži dobar deo odgovora na datu temu, ali poÅ¡to ona postoji u celom svetu, a tamo je situacija bolja nego kod nas (pa i u Bugarskoj, Rumuniji, SlovaÄkoj... da se ne poredimo sa NemaÄkom i Amerikom), ne mislim ni da je to razlog ovdaÅ¡nje katastrofe. Pa o Äemu se onda radi?
Ex-YU SINDROM
Svaki od gore pomenutih razloga u odreÄ‘enoj meri je uticao na slabljenje domaće metal scene. MeÄ‘utim, ako u zemlji ima 50.000 metalaca (Å¡to je minimalna procena), od kojih najmanje 20.000 živi u Beogradu, a u "Mordoru" se nekim danima proda 2-3 diska - matematika kaže da je tek svaki 10.000-ti (ili 0,01%) odluÄio da tog dana potroÅ¡i neki dinar na metal. To Å¡to vi kod kuće sluÅ¡ate piratske diskove, nosite piratske majice sa buvljaka - od toga niko nema niÅ¡ta, pa ni vi (shvatićete vremenom). Scena ne može da se održi bez novca, kupovine Äasopisa, izdanja, ulaznica. Posle mnogo razmiÅ¡ljanja i duboke analize - jedino Å¡to vidim kao razlog sveopÅ¡teg raspada domaće scene je – ex-YU mentalitet. Domaći fanovi su mahom neobrazovani, prate gotovo iskljuÄivo jedan jedini metal pravac (nedavno je urednik jednog black metal fanzina zaÄuÄ‘en posterom na vratima "Mordora" pitao "A ko je to?" - na slici je bio Dimebag iz Pantere. Kad mu je iznervirani prodavac rekao o kakvom se metal velikanu radi, samo je nezainteresovano prokomentarisao - "Aha, Äuo sam za njih"). Dalje, faktor bezobrazluka i naÄela "lako ćemo" duboko je usaÄ‘en u glave "fanova". Domaći metalci su postali preterano razmaženi. Posle mnogo suÅ¡nih godina, najzad se metal koncerti održavaju gotovo svakodnevno, ogroman broj izdanja je dostupan po cenama najnižim u Evropi i... to viÅ¡e nije interesantno. "Ma, kupićemo to sutra, 'ajmo sad na pivo!" - toliko Äesto sluÅ¡am da mi je od toga već muka.
Å TA DONOSI SUTRA?
I izlazak Metal Marketa je joÅ¡ jedan naÅ¡ pokuÅ¡aj da neÅ¡to promenimo, najviÅ¡e u glavama ljudi. Potrudili smo se da sasvim besplatno dobijete ovaj primerak. Pogledajte koliko koÅ¡ta poÅ¡tarina za slanje, raspitajte se oko cene Å¡tampe i bez digitrona ćete videti da smo u ovaj projekat uložili OGROMNA sredstva. BaÅ¡ me zanima koliko će vas (od 3500 ljudi) poruÄiti neÅ¡to i odluÄiti da potroÅ¡i neki dinar na metal. Nisam optimista, ali reÅ¡io sam da pokuÅ¡amo joÅ¡ jednom. Ako se u veoma kratkom roku neÅ¡to ne promeni, ne treba biti vidovit pa projektovati budućnost. Ugasiće se sve izdavaÄke kuće, ili će izdavati 1-2 izdanja godiÅ¡nje. Bićemo primorani da zatvorimo "Mordor", i tako ćemo ponovo (uz Bosnu , Makedoniju i Albaniju) biti jedina evropska zemlja bez metal shopa. Posle par "pucanja", organizatori koncerata će prestati da dovode metal bendove. Domaće grupe neće viÅ¡e imati za koga da objave album. Samo par najvećih će naći izdavaÄe u inostranstvu. SuoÄeni sa tim da nemaju gde i za koga da sviraju i objavljuju albume, bendovi će redom prestajati da rade. I vratićemo se u "mraÄne 90-te" kada domaća metal scena nije ni postojala. I ko će za to biti kriv? Ja sigurno ne, dao sam sve od sebe i nastaviću da se borim dokle god budem mogao. KoÅ¡tunica, Dinkić (dopiÅ¡i imena drugih politiÄara po želji)? Neće biti ni oni, jer ako MiloÅ¡ević nije mogao (sasvim) da uniÅ¡ti scenu, sigurno ne mogu ni oni, pa ma Å¡ta sa zemljom radili. Pogledajte se u ogledalo i videćete krivca. Na žalost, u Srbiji se pametni saveti nikad nisu sluÅ¡ali, pa ne gajim iluzije da ćete posluÅ¡ati ovaj. Ali, radi mirne savesti, ja sam morao joÅ¡ jednom da pokuÅ¡am.
Branko Rogošić