artredis wrote:
Å arane, za ovaj post ti skidam kapu i imaÅ¡ moj respect u potpunosti. Dobro si sve rekao a pogotovo za ove mraÄne umove koji su zatvoreni za sve Å¡to je DrugaÄije (npr. hip-hop). Ovdje su ljudi ipak malo pomijeÅ¡ali hip-hop i rap. Ovo prvo je kultura a drugo uliÄna lirika i vjeÅ¡tina interpretacije iste. PoÅ¡to sam ja hip-hoper a prije bio i rapper a odnedavno sluÅ¡am metal (al nit sam rapper nit metalac, samo sam open-minded)
valjda će se moja rijeÄ uvažiti. Nema ljudi stvarno smisla da kažete da ne ide mix ova dva žanra (ili kulture, eto vidite koji ste levati, niste ni odredili pojmove jebote) /kulture a niste rekli ni u kom smislu. Å to se tiÄe muziÄkog žanra
Hvala za otkrovljenje o hip-hopu kao kulturi i rapu kao ulicnoj lirici. Prvo, to nije, nemoze, i ne smije biti "kultura". "podkultura" definitivno jeste. Bitne su razlike. da je tako, nuzno bi proizilazilo da su hip-hop i afro-amerikanac nerazdvojivi pojmi. Volio bih na takvu pretpostavku cuti reakciju jednog mikea smitha.
Dalje, sta je to hip-hop kultura? Grafiti? dijamantski zubi? bling? pantalone u koje mozes utrpat hodzinu djecu? spitke tri broja vece? gangbanging? spinneri na felgama? 24-ke na escaladeu?
Provala. Hip-hop "kultura" je marketinski trik koji su izmislili likovi poput G-Unita da osiguraju prodaju svojih proizvoda. Nista smjesnije, od poema sa smetljista u butike. A zadrti vjernici samo stoje u redu, da kesiraju svoju sicu...
artredis wrote:
Hip-hop kao muziÄki žanr je izraz hip-hop kulture preko muzike, bilo to old-school lupanje po kanti, beatboxing, freestyling i on je najmanje komercijalan. KRS-One vam je najbolji primjer da vidite Å¡ta znaÄi zapravo hip-hop kultura izražena muzikom. U etnologiji postoji jedan termin koji se naziva akulturacija - to znaÄi da se svaka (sub)kultura mijenja dodirom sa drugim (sub)kulturama. Evo primjera (al shvatite molim vas ovo samo kao muziÄki izraz kulture) : Punk - sinergija - Reagge. UliÄni fazon i ideoloÅ¡ki principi isti jelde. Iako djele istu ideoloÅ¡ku (principi) pozadinu (ako hoćete - ideje) to su dvije razliÄite kulture koje povezuje ska.
Stani sad prije nego nas odvuces u totalnu obmanu. Reggae je svojevrsna preteca punka. Ska je samo vise tog izvornog utjecaja izrazenog u muzici. Ska opet vuce korijene iz two-tone bendova, koji su demografski bili presjek punk i reggae pozadina...I opet, nisu dvije razlicite kulture, nego PODKULTURE. Nije svaki Jamajcan rasta i hasisar sa dreadovima do dupeta...
artredis wrote:
A da li će ga neko shvatati samo kao muziÄki žanr (Äisto kao muziku i niÅ¡ta viÅ¡e) ili muziÄki izraz kulture fakat nije na meni da govorim. Oni koji sluÅ¡aju ska to bolje znaju. Dakle i za metal ima Å¡anse a tako i za hip-hop u metalu (ovo se odnosi, ponavljam, na kulture) i to kako Å¡aran kaže - uzimanje elemenata ali ne spoj. Dakle, - sinergija. Kažite vi Å¡ta god želite ali ako ja sebe smatram produktom takve kulturne sinergije. Pa i Å arana, momke iz Mean Machine-a iz Bugojna, Andreja sa obzirom na obleku i sl. Tu je najbitnije uglavnom to uzimanje elemenata i otvoren um. Ljudi - princip akulturacije!
Ska se predominantno izdaje na punk/core etiketama, ti bendovi sviraju na punk/core festovima, tekstovi su gotovo identicni, u pitanju je striktno "varijacija na temu"...jesil ti student sociologije? Ako producent misli da ce distorzirana gitara dobro uletit ispod nekog repovanja producent ce je uvalit. Rap/Hip-Hop je muzicki ionako cista kanibalizacija i frankensteinovanje postojeceg. Kako se trendovi mjenjaju tako se mjenja i glavni izvor semplova.
artredis wrote:
Rap kao jedan od dijelova hip-hop kulture ne znaÄi da je joÅ¡ uvijek hip-hop ako ga Ronny Size ili The Prodigy, Anthrax ili dr. stave u svoje muziÄke aranžmane (sintagma bljak) a taj nije izraz hip-hop kulture. Ako Corey Taylor (Slipknot) na Spit It Out-u samo uzima od onog Å¡to svi shvatamo kao hip-hop da bi pjesma zvuÄala originalno/dobro/komercijalno/art a onda odriÄe bilo kakav hip-hop u istoj pjesmi onda je to samo rap. Ako to neko zove rapcore a da je to, bez obzira na ime, Äista (samoproglaÅ¡ena i autopotencirajuća) metal kultura. Obrnuto: Ako Kanye West, 50 Cent ili Tibmaland koriste najraznovrsnije žanrove samo da bi uÄinili svoju muziku sluÅ¡anijom/ma komercijalnom (brate zato novi "hip-hop" ne sluÅ¡am, tj. ovaj novi rap) a prodaje se ista pod parolom hip-hop-a onda su - sve i jedan žanr upotrijebljen u takvim kreacijama i produkcijama samo, samo, samo obiÄni zvuÄni instrument koji nema viÅ¡e VEZE s kulturom iz koje dolaze.
Nije daleko od Comptona do Beverly Hillsa geografski, daleko je novcano, drustveno, kulturoloski. Ko si/gdje si/sta si bi za svaku zdravu individuu nadam se trebale biti varijabile. Opet ima onih koji nisu te srece, ili nazalost, nisu tog intelekta. Kultura je na kraju, nebitna. Bitna je umjetnicka vizija koja je skoro uvjek subjektivna, bitna je poruka, bitan je moment. svaki hip-hop umjetnik kojem je hip-hop generalno vazniji od sopstvenog razvoja i uspjeha, tj. sopstvene evolucije i napretka, je gubitnik. Isto vazi i za metalce.
artredis wrote:
Cijela rasprava je trebala zavrÅ¡iti na Å aranovom postu na koji i ja repliciram. I mislim da bi nekim zatvorenim umovima ako niÅ¡ta trebalo biti jasno da, poÅ¡to nemaju Å¡ta pametno reći, odu na neki drugi topic i tu ispolje svu svoju mraÄno-umu (closed-minded) kreativnost. JoÅ¡ neÅ¡to. Kad je Ice-T otvorio, sa prvim zaraÄ‘enim keÅ¡om, klub u kojem su svirali kako hip-hoperi a ubrzo i gangsta rapperi te bendovi koji su svirali odreÄ‘enu vrstu muzike (većina naziva to HC a ja se s tim moram složiti jer se isto kao na Zapadnoj obali deÅ¡avalo u NY i IstoÄnoj obali) tipa Body Count krajem 80-ih poÄetkom 90-ih to je brate bila akulturacije ista kao za Punk - Reaggea. UliÄni život, uliÄna lirika, uliÄni crni zvuk - e to vam je ljudi rif i bas distorzija i jeben bubanj i malo raoara i rep. PosluÅ¡ajte samo Cop Killer od Ice-T-a i BC-a. SliÄna stvar su Biohazard i jedan od najtvrÄ‘ih NY sastava - ONYX-a. Možete uzeti i primjer M.O.P.-a, a mislim da ste gledali njihove spotove (Ante up, niggaz i metal

, eto akulturacije na djelu) a oni sviraju u metalnim kavezima i žešći su od nekih bendova kojima neki od vas diÄe svoju nabrijanost i ostalu.
Body Count, vecinom, nema veze muzicki, ni sa hip-hopom, ni sa rapom. Ono je Thrash Metal/HC, vazda bio, vazda ce i biti. Ako su oni dio hip-hop kulture, onda su i Suicidal Tendencies. Nidje veze. Biohazard i Onyx su smetljiste, djubrivo, otpad.
Projekt zenidbe dva suprotna zanra nije supio. Bilo ko misli da dvoje mogu koegzistirati u nekom, za nas malo odanije Metalce, suzivotu, je idiot. Sjetimo se, Linkin Park, Limp Bizkit...
artredis wrote:
Ako ste se samo nauÄili razlikovati kulturu od obiÄne muzike (neki bi rekli art a neki komercijala, u pravu su i jedni i drugi) ja ću biti super zadovoljan Å¡to sam se uspio izraziti a vi me razumjeli.
Nadam se da si svjestan supljosti i besmisla gornje opaske. Kultura i obicna muzika? Aj mi nadji nekog, ili neku organizaciju koja ce tu odobravati ateste, nesto poput ANSI-a ili ISO-a, da znamo sta je kultura, sta muzika, sta art, sta komercijala...
artredis wrote:
Ako i dalje želite biti mraÄnoumni zatvoreni branioci svoje kulture (a to je uvijek anti-kultura) onda vako: kad sljedeći put vidite metalca da Å¡ara grafite, nosi t-rapperice (Å¡iroke tole), ima mimiku koja bazdi na hip-hop ili se muziko-liriÄki izražava o temama koje su i dio hip-hopa odma linÄujte bez priÄe. Isto vrijedi i za hip-hopere, a za rappere me libo racku, ako vidite nekog "od nas" da makar prismrdi elektriÄnoj gitari ili nedaj bože distorziranim basom ili bubnju sa dupom papom ma odma linÄ! Ne možete to brate ovdje, to je anti-kultura i to nije Bosna i Hercegovina. Gledajte ovako - ako vi kažete da se, eto kod nas, ne može mjeÅ¡ati hip-hop i metal kao kulture onda nam iste ili zaostaju u razvoju (a za to smo krivi mi jelde) ili imamo super kulture toliko dobre da mogu biti jebeno homogene a unutar-sebe-zatvorene. UopÅ¡te nije tako, mogu se mjeÅ¡ati kulture, pa i preko muzike, zaÅ¡to da ne. Eto ja sam se mjeÅ¡ao sa metalkama i punkericama pa preživio jebote

. Open mind zakon. Å arane respect.
Neznam na kojoj planeti ti zivis. Ja rap uglavnom ne slusam nesto izrazeno, osim ako se ne zapijem, al sam svirao gitaru na XX rap pjesmica, znam koristit i MPC-eve i cesto kad imam pristupa isto i cinim. cesto me nadobudni pokusaji prodcenata u mojo okolini pozovu da im izikvalajziram pjesmice, odradim neki polu-mastering, ubacim pokoji efekt na semplove. Ali ja sam Metalac. Ne zelim da ni na koji nacin to krijem. Zato se oblacim kao Metalac, imam kosu i bradu kao Metalac. To je ono sto volim i do cega mi je stalo.
Te se "kulture" (opet, po tristoti put, nisu i nikad nece bit kulture) ne mjesaju nigdje, ili se mjesaju minimalno. Ne bih ocekivao ni da se u Bosni isto desava. Metal i Hip-Hop su prilicno blizu definicije anti-kulture, u obje je izrazena vulgarnost, neukus, varvarstvo, nasilnistvo, kompletno ignorisanje drustvenih standarda...
U drugim rijecima, ne namjeravam distorziranom gitarom kaljat neku dobru rimu ili dobar beat, kao sto ne zelim dobar riff kaljat repovanjem...ostavi stvari kakve jesu, uzivaj u svemu sto stignes, muzicki afiniteti ne odredjuju ni deset posto licnosti, barem kod osoba koje nisu mentalni invalidi...kome Metal ili Hip-Hop odredjuju weltanschauung nije vrijedan ni obaziranja...to se lako klasifikuje kao "sistemska stoka"...