Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 17. 06. 2025. 14:43

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 243 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Next
Author Message
 Post subject: Re: Metal + Hip Hop = ???
PostPosted: 04. 04. 2008. 12:23 
Moderator

stari serator wrote:
Znate, i taj rap/hip-hop je muzika. Poserem se ja na fantasticnu rimu kad je prati neki mrtvi proljev. Zato apsolutno ne obracam paznju na proizvode te muzike van Amerike. Nije da momci ne umiju plest ustima, al nit imaju podlogu nit znaju kakva treba bit. Euro Rap je vazda nekakva socijala ili neko bjedno imitiranje Americkih folova.

Isti slucaj sa onim "old skul" albumima (pre-NWA period) u koje se svi masovno kunu jer je to "IN", manje vise zbog stavova i lika jednog Chuck D-a koji se fino uklapa u te neke Metal sfere...a muzika kurcina samo takva....nekakvo scratchovanje, nesto, nesto....

Ili jos gore, u slucaju Necra, ili nedo te mili bog, Limp Bizkita. Limp Bizkit ostaju bitni istorijski, kao dokaz da se tako sta ne treba nikad, ni u ludilu, pokusavati. Koji mrtvi NEUKUS inkarniran pa to ni BN u svojoj karijeri nije vidio....

Metal i Repovanje ne ide. RatM nije Metal.

Al samo da vas sve genijalce pitam, gdje to vidite Rap u Body Count-u? Ja ga nisam mogao naci ni za lijeka, a preslusao sam sva cetiri vise nego mnogi. Lik galami ko i svi ostali koreri...Valjda zato sto su crnci i iz South Centrala pa idemo sistemom slobodne asocijacije...o tugo jesenja...

Jarane, ti slušaš one crunk idiote, i apsolutno razumijem da pojma nemaš :)

I nemoj srati, evropskog repa ima sjajnog, a što se mene tiče, ako mi lik repa samo o pičkama i haubama audija, to mi je kurac rap. A koji je to pre-NWA period koji je IN? Nisam znao da raja opet Afriku Bambatu sluša :D

Profile  

PostPosted: 04. 04. 2008. 17:17 
Moderator

RATM nisu metal,al je uveliko imalo utjecaja na kasniji nu metal i rap metal/rapcore pa ga masa new breed metalaca(tacnije onih starih new breedera,nu/rap metalaca) svojata...
Ima dobrog hip hopa,naravno da ima,u Evropi kao i svugdje drugo u svijetu.Druga stvar ,koja itekako govori o inteligenciji i pojebanom sistemu vrijednosti danasnje omladine(vecinske) je to,sto je danas klincima najslusanija muzika "hip hop" - 50 Cent i ta smeca o kujama,lovi,"fancy" zivotu,"gengstama" stob' Ibro Shotgun rek'o :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 04. 04. 2008. 23:59 

Maximum Satan wrote:
Jarane, ti slušaš one crunk idiote, i apsolutno razumijem da pojma nemaš :)

I nemoj srati, evropskog repa ima sjajnog, a što se mene tiče, ako mi lik repa samo o pičkama i haubama audija, to mi je kurac rap. A koji je to pre-NWA period koji je IN? Nisam znao da raja opet Afriku Bambatu sluša :D

Crunk's got da beat son, ti tvoji euro-urbani-pjesnici nebi znali dobru muziku da ih udari lopatom po faci....

I meni su Rick Ross, Flo Rida, DJ Khaled i kompanija smetljari zesci, al znaju kako u coeku nesto probudit jebiga...

Run DMC, PE, Kool Moe Dee...ima toga...

Profile  

PostPosted: 06. 04. 2008. 04:01 

run dmc i public enemy su meni sami vrh. mogu i cypress hill-a zbog one latino gangsta furke :mrgreen:
dalje sto volim je house of pain & everlast... to manje vise doduse...

Profile  

PostPosted: 04. 05. 2008. 14:43 

metal + hip hop = NECRO = KULT!

Profile  

PostPosted: 04. 05. 2008. 16:52 
Moderator

Sad si najebao, sad će te Libijac nalijepiti, ne voli on Necra...uuu, kako si najeb'oooo :D

Recimo, odlični likovi su Psych Ward. Poslušajte ako uhvatite vremena.

Profile  

PostPosted: 04. 05. 2008. 16:59 

Maximum Satan wrote:
Sad si najebao, sad će te Libijac nalijepiti, ne voli on Necra...uuu, kako si najeb'oooo :D

Recimo, odlični likovi su Psych Ward. Poslušajte ako uhvatite vremena.

hehehe :lol: :lol: mah jbg kolki god da je kreten muzika je zakon.
A anthrax nisam spomenuo jer tu i ne treba komentara :D:D

Profile  

PostPosted: 04. 05. 2008. 18:48 
Moderator

Maximum Satan wrote:
Nisam ni znao da ima ova tema, a ono što sam pročitao na 5 stranica dokazuje da ste levati par excellence i da se ne trebate miješati gdje vam nije mjesto. Ko se nije naslušao rap zike i ko ne zna o čemu se tu radi ne bi trebao diskutovati o rapu.

Vanja, respect (ali ti si stariji, pa i znaš) za post koji si napisao. Smiješno je kako svi vi metalci hip-hop gledati samo kroz MTV. Zašto tako onda ne posmatrate i metal, pa zaboravite na sve underground bendove koji postoje? Suštinski, ideja hip-hopa je puno sličnija ideji punka, ali i metala (iako meni metal zika nema jaku političku pozadinu i ideju kao punk).

Tema je jako nespretno postavljena, jel kao mi smo matematičari, pa moramo riješiti jednačinu, odnosno dobiti X iz sabiranja metala i hip-hopa? Smatram da je obje muzike najbolje ostaviti u njihovoj čistoj formi, ili ubacivati elemente svake pomalo u drugu. Recimo, Ill Bill, Necro, Goretex su sjajni rapperi koji su definitivno izgradili svoj stil ubacivajući kako estetske, kako muzičke elemente metala u rap (iako će Libijac reći da je Necro bjelačka sramota Amerike, ne može reći da lik nije odličan MC - poslušajte petu stvar sa albuma ''Death Rap'', pa ćete čuti nešto nevjerovatno - lik repa na BLASTBEAT Mike Smitha :shock: )

Kada bi doslovno spajali čisto metal i hip-hop, onda bi super bend bio onaj kojemu bi svaka pjesma zvučala kao ''Bring The Noise'' Public Enemyija i Anthraxa. Barem meni.

Zato, sljedeći put kad neku muziku budete krunisali sranjem, govnetom ili kurcem, prvo se dooooobro naslušajte i naučite nešto, pa ćemo moći pričati. Ovako, 95% postova na temi je izuzetno glupo.

Šarane, za ovaj post ti skidam kapu i imaš moj respect u potpunosti. Dobro si sve rekao a pogotovo za ove mračne umove koji su zatvoreni za sve što je Drugačije (npr. hip-hop). Ovdje su ljudi ipak malo pomiješali hip-hop i rap. Ovo prvo je kultura a drugo ulična lirika i vještina interpretacije iste. Pošto sam ja hip-hoper a prije bio i rapper a odnedavno slušam metal (al nit sam rapper nit metalac, samo sam open-minded)
valjda će se moja riječ uvažiti. Nema ljudi stvarno smisla da kažete da ne ide mix ova dva žanra (ili kulture, eto vidite koji ste levati, niste ni odredili pojmove jebote) /kulture a niste rekli ni u kom smislu. Što se tiče muzičkog žanra:

Hip-hop kao muzički žanr je izraz hip-hop kulture preko muzike, bilo to old-school lupanje po kanti, beatboxing, freestyling i on je najmanje komercijalan. KRS-One vam je najbolji primjer da vidite šta znači zapravo hip-hop kultura izražena muzikom. U etnologiji postoji jedan termin koji se naziva akulturacija - to znači da se svaka (sub)kultura mijenja dodirom sa drugim (sub)kulturama. Evo primjera (al shvatite molim vas ovo samo kao muzički izraz kulture) : Punk - sinergija - Reagge. Ulični fazon i ideološki principi isti jelde. Iako djele istu ideološku (principi) pozadinu (ako hoćete - ideje) to su dvije različite kulture koje povezuje ska. A da li će ga neko shvatati samo kao muzički žanr (čisto kao muziku i ništa više) ili muzički izraz kulture fakat nije na meni da govorim. Oni koji slušaju ska to bolje znaju. Dakle i za metal ima šanse a tako i za hip-hop u metalu (ovo se odnosi, ponavljam, na kulture) i to kako šaran kaže - uzimanje elemenata ali ne spoj. Dakle, - sinergija. Kažite vi šta god želite ali ako ja sebe smatram produktom takve kulturne sinergije. Pa i Šarana, momke iz Mean Machine-a iz Bugojna, Andreja sa obzirom na obleku i sl. Tu je najbitnije uglavnom to uzimanje elemenata i otvoren um. Ljudi - princip akulturacije!

Rap kao jedan od dijelova hip-hop kulture ne znači da je još uvijek hip-hop ako ga Ronny Size ili The Prodigy, Anthrax ili dr. stave u svoje muzičke aranžmane (sintagma bljak) a taj nije izraz hip-hop kulture. Ako Corey Taylor (Slipknot) na Spit It Out-u samo uzima od onog što svi shvatamo kao hip-hop da bi pjesma zvučala originalno/dobro/komercijalno/art a onda odriče bilo kakav hip-hop u istoj pjesmi onda je to samo rap. Ako to neko zove rapcore a da je to, bez obzira na ime, čista (samoproglašena i autopotencirajuća) metal kultura. Obrnuto: Ako Kanye West, 50 Cent ili Tibmaland koriste najraznovrsnije žanrove samo da bi učinili svoju muziku slušanijom/ma komercijalnom (brate zato novi "hip-hop" ne slušam, tj. ovaj novi rap) a prodaje se ista pod parolom hip-hop-a onda su - sve i jedan žanr upotrijebljen u takvim kreacijama i produkcijama samo, samo, samo obični zvučni instrument koji nema više VEZE s kulturom iz koje dolaze.

Cijela rasprava je trebala završiti na Šaranovom postu na koji i ja repliciram. I mislim da bi nekim zatvorenim umovima ako ništa trebalo biti jasno da, pošto nemaju šta pametno reći, odu na neki drugi topic i tu ispolje svu svoju mračno-umu (closed-minded) kreativnost. Još nešto. Kad je Ice-T otvorio, sa prvim zarađenim kešom, klub u kojem su svirali kako hip-hoperi a ubrzo i gangsta rapperi te bendovi koji su svirali određenu vrstu muzike (većina naziva to HC a ja se s tim moram složiti jer se isto kao na Zapadnoj obali dešavalo u NY i Istočnoj obali) tipa Body Count krajem 80-ih početkom 90-ih to je brate bila akulturacije ista kao za Punk - Reaggea. Ulični život, ulična lirika, ulični crni zvuk - e to vam je ljudi rif i bas distorzija i jeben bubanj i malo raoara i rep. Poslušajte samo Cop Killer od Ice-T-a i BC-a. Slična stvar su Biohazard i jedan od najtvrđih NY sastava - ONYX-a. Možete uzeti i primjer M.O.P.-a, a mislim da ste gledali njihove spotove (Ante up, niggaz i metal :), eto akulturacije na djelu) a oni sviraju u metalnim kavezima i žešći su od nekih bendova kojima neki od vas diče svoju nabrijanost i ostalu.
Ako ste se samo naučili razlikovati kulturu od obične muzike (neki bi rekli art a neki komercijala, u pravu su i jedni i drugi) ja ću biti super zadovoljan što sam se uspio izraziti a vi me razumjeli.

Ako i dalje želite biti mračnoumni zatvoreni branioci svoje kulture (a to je uvijek anti-kultura) onda vako: kad sljedeći put vidite metalca da šara grafite, nosi t-rapperice (široke tole), ima mimiku koja bazdi na hip-hop ili se muziko-lirički izražava o temama koje su i dio hip-hopa odma linčujte bez priče. Isto vrijedi i za hip-hopere, a za rappere me libo racku, ako vidite nekog "od nas" da makar prismrdi električnoj gitari ili nedaj bože distorziranim basom ili bubnju sa dupom papom ma odma linč! Ne možete to brate ovdje, to je anti-kultura i to nije Bosna i Hercegovina. Gledajte ovako - ako vi kažete da se, eto kod nas, ne može mješati hip-hop i metal kao kulture onda nam iste ili zaostaju u razvoju (a za to smo krivi mi jelde) ili imamo super kulture toliko dobre da mogu biti jebeno homogene a unutar-sebe-zatvorene. Uopšte nije tako, mogu se mješati kulture, pa i preko muzike, zašto da ne. Eto ja sam se mješao sa metalkama i punkericama pa preživio jebote :). Open mind zakon. Šarane respect.

Profile  

PostPosted: 04. 05. 2008. 18:58 
Moderator

Totalni potpis na prethodna dva posta!Svaka cast! :)

Profile  

PostPosted: 05. 05. 2008. 08:11 

Image Image Image Image Image

art,svaka čast!

Profile  

PostPosted: 05. 05. 2008. 10:47 
nije dzaba avatar predatora ;-)

svaka cast lave za ovo sto si napisao (posebno cinjenica sto ti nije bilo mrsko pisati) :mrgreen:

PostPosted: 05. 05. 2008. 18:23 

artredis wrote:
Šarane, za ovaj post ti skidam kapu i imaš moj respect u potpunosti. Dobro si sve rekao a pogotovo za ove mračne umove koji su zatvoreni za sve što je Drugačije (npr. hip-hop). Ovdje su ljudi ipak malo pomiješali hip-hop i rap. Ovo prvo je kultura a drugo ulična lirika i vještina interpretacije iste. Pošto sam ja hip-hoper a prije bio i rapper a odnedavno slušam metal (al nit sam rapper nit metalac, samo sam open-minded)
valjda će se moja riječ uvažiti. Nema ljudi stvarno smisla da kažete da ne ide mix ova dva žanra (ili kulture, eto vidite koji ste levati, niste ni odredili pojmove jebote) /kulture a niste rekli ni u kom smislu. Što se tiče muzičkog žanra

Hvala za otkrovljenje o hip-hopu kao kulturi i rapu kao ulicnoj lirici. Prvo, to nije, nemoze, i ne smije biti "kultura". "podkultura" definitivno jeste. Bitne su razlike. da je tako, nuzno bi proizilazilo da su hip-hop i afro-amerikanac nerazdvojivi pojmi. Volio bih na takvu pretpostavku cuti reakciju jednog mikea smitha.

Dalje, sta je to hip-hop kultura? Grafiti? dijamantski zubi? bling? pantalone u koje mozes utrpat hodzinu djecu? spitke tri broja vece? gangbanging? spinneri na felgama? 24-ke na escaladeu?

Provala. Hip-hop "kultura" je marketinski trik koji su izmislili likovi poput G-Unita da osiguraju prodaju svojih proizvoda. Nista smjesnije, od poema sa smetljista u butike. A zadrti vjernici samo stoje u redu, da kesiraju svoju sicu...

artredis wrote:
Hip-hop kao muzički žanr je izraz hip-hop kulture preko muzike, bilo to old-school lupanje po kanti, beatboxing, freestyling i on je najmanje komercijalan. KRS-One vam je najbolji primjer da vidite šta znači zapravo hip-hop kultura izražena muzikom. U etnologiji postoji jedan termin koji se naziva akulturacija - to znači da se svaka (sub)kultura mijenja dodirom sa drugim (sub)kulturama. Evo primjera (al shvatite molim vas ovo samo kao muzički izraz kulture) : Punk - sinergija - Reagge. Ulični fazon i ideološki principi isti jelde. Iako djele istu ideološku (principi) pozadinu (ako hoćete - ideje) to su dvije različite kulture koje povezuje ska.

Stani sad prije nego nas odvuces u totalnu obmanu. Reggae je svojevrsna preteca punka. Ska je samo vise tog izvornog utjecaja izrazenog u muzici. Ska opet vuce korijene iz two-tone bendova, koji su demografski bili presjek punk i reggae pozadina...I opet, nisu dvije razlicite kulture, nego PODKULTURE. Nije svaki Jamajcan rasta i hasisar sa dreadovima do dupeta...

artredis wrote:
A da li će ga neko shvatati samo kao muzički žanr (čisto kao muziku i ništa više) ili muzički izraz kulture fakat nije na meni da govorim. Oni koji slušaju ska to bolje znaju. Dakle i za metal ima šanse a tako i za hip-hop u metalu (ovo se odnosi, ponavljam, na kulture) i to kako šaran kaže - uzimanje elemenata ali ne spoj. Dakle, - sinergija. Kažite vi šta god želite ali ako ja sebe smatram produktom takve kulturne sinergije. Pa i Šarana, momke iz Mean Machine-a iz Bugojna, Andreja sa obzirom na obleku i sl. Tu je najbitnije uglavnom to uzimanje elemenata i otvoren um. Ljudi - princip akulturacije!

Ska se predominantno izdaje na punk/core etiketama, ti bendovi sviraju na punk/core festovima, tekstovi su gotovo identicni, u pitanju je striktno "varijacija na temu"...jesil ti student sociologije? Ako producent misli da ce distorzirana gitara dobro uletit ispod nekog repovanja producent ce je uvalit. Rap/Hip-Hop je muzicki ionako cista kanibalizacija i frankensteinovanje postojeceg. Kako se trendovi mjenjaju tako se mjenja i glavni izvor semplova.

artredis wrote:
Rap kao jedan od dijelova hip-hop kulture ne znači da je još uvijek hip-hop ako ga Ronny Size ili The Prodigy, Anthrax ili dr. stave u svoje muzičke aranžmane (sintagma bljak) a taj nije izraz hip-hop kulture. Ako Corey Taylor (Slipknot) na Spit It Out-u samo uzima od onog što svi shvatamo kao hip-hop da bi pjesma zvučala originalno/dobro/komercijalno/art a onda odriče bilo kakav hip-hop u istoj pjesmi onda je to samo rap. Ako to neko zove rapcore a da je to, bez obzira na ime, čista (samoproglašena i autopotencirajuća) metal kultura. Obrnuto: Ako Kanye West, 50 Cent ili Tibmaland koriste najraznovrsnije žanrove samo da bi učinili svoju muziku slušanijom/ma komercijalnom (brate zato novi "hip-hop" ne slušam, tj. ovaj novi rap) a prodaje se ista pod parolom hip-hop-a onda su - sve i jedan žanr upotrijebljen u takvim kreacijama i produkcijama samo, samo, samo obični zvučni instrument koji nema više VEZE s kulturom iz koje dolaze.

Nije daleko od Comptona do Beverly Hillsa geografski, daleko je novcano, drustveno, kulturoloski. Ko si/gdje si/sta si bi za svaku zdravu individuu nadam se trebale biti varijabile. Opet ima onih koji nisu te srece, ili nazalost, nisu tog intelekta. Kultura je na kraju, nebitna. Bitna je umjetnicka vizija koja je skoro uvjek subjektivna, bitna je poruka, bitan je moment. svaki hip-hop umjetnik kojem je hip-hop generalno vazniji od sopstvenog razvoja i uspjeha, tj. sopstvene evolucije i napretka, je gubitnik. Isto vazi i za metalce.

artredis wrote:
Cijela rasprava je trebala završiti na Šaranovom postu na koji i ja repliciram. I mislim da bi nekim zatvorenim umovima ako ništa trebalo biti jasno da, pošto nemaju šta pametno reći, odu na neki drugi topic i tu ispolje svu svoju mračno-umu (closed-minded) kreativnost. Još nešto. Kad je Ice-T otvorio, sa prvim zarađenim kešom, klub u kojem su svirali kako hip-hoperi a ubrzo i gangsta rapperi te bendovi koji su svirali određenu vrstu muzike (većina naziva to HC a ja se s tim moram složiti jer se isto kao na Zapadnoj obali dešavalo u NY i Istočnoj obali) tipa Body Count krajem 80-ih početkom 90-ih to je brate bila akulturacije ista kao za Punk - Reaggea. Ulični život, ulična lirika, ulični crni zvuk - e to vam je ljudi rif i bas distorzija i jeben bubanj i malo raoara i rep. Poslušajte samo Cop Killer od Ice-T-a i BC-a. Slična stvar su Biohazard i jedan od najtvrđih NY sastava - ONYX-a. Možete uzeti i primjer M.O.P.-a, a mislim da ste gledali njihove spotove (Ante up, niggaz i metal :), eto akulturacije na djelu) a oni sviraju u metalnim kavezima i žešći su od nekih bendova kojima neki od vas diče svoju nabrijanost i ostalu.

Body Count, vecinom, nema veze muzicki, ni sa hip-hopom, ni sa rapom. Ono je Thrash Metal/HC, vazda bio, vazda ce i biti. Ako su oni dio hip-hop kulture, onda su i Suicidal Tendencies. Nidje veze. Biohazard i Onyx su smetljiste, djubrivo, otpad.

Projekt zenidbe dva suprotna zanra nije supio. Bilo ko misli da dvoje mogu koegzistirati u nekom, za nas malo odanije Metalce, suzivotu, je idiot. Sjetimo se, Linkin Park, Limp Bizkit...

artredis wrote:
Ako ste se samo naučili razlikovati kulturu od obične muzike (neki bi rekli art a neki komercijala, u pravu su i jedni i drugi) ja ću biti super zadovoljan što sam se uspio izraziti a vi me razumjeli.

Nadam se da si svjestan supljosti i besmisla gornje opaske. Kultura i obicna muzika? Aj mi nadji nekog, ili neku organizaciju koja ce tu odobravati ateste, nesto poput ANSI-a ili ISO-a, da znamo sta je kultura, sta muzika, sta art, sta komercijala...

artredis wrote:
Ako i dalje želite biti mračnoumni zatvoreni branioci svoje kulture (a to je uvijek anti-kultura) onda vako: kad sljedeći put vidite metalca da šara grafite, nosi t-rapperice (široke tole), ima mimiku koja bazdi na hip-hop ili se muziko-lirički izražava o temama koje su i dio hip-hopa odma linčujte bez priče. Isto vrijedi i za hip-hopere, a za rappere me libo racku, ako vidite nekog "od nas" da makar prismrdi električnoj gitari ili nedaj bože distorziranim basom ili bubnju sa dupom papom ma odma linč! Ne možete to brate ovdje, to je anti-kultura i to nije Bosna i Hercegovina. Gledajte ovako - ako vi kažete da se, eto kod nas, ne može mješati hip-hop i metal kao kulture onda nam iste ili zaostaju u razvoju (a za to smo krivi mi jelde) ili imamo super kulture toliko dobre da mogu biti jebeno homogene a unutar-sebe-zatvorene. Uopšte nije tako, mogu se mješati kulture, pa i preko muzike, zašto da ne. Eto ja sam se mješao sa metalkama i punkericama pa preživio jebote :). Open mind zakon. Šarane respect.

Neznam na kojoj planeti ti zivis. Ja rap uglavnom ne slusam nesto izrazeno, osim ako se ne zapijem, al sam svirao gitaru na XX rap pjesmica, znam koristit i MPC-eve i cesto kad imam pristupa isto i cinim. cesto me nadobudni pokusaji prodcenata u mojo okolini pozovu da im izikvalajziram pjesmice, odradim neki polu-mastering, ubacim pokoji efekt na semplove. Ali ja sam Metalac. Ne zelim da ni na koji nacin to krijem. Zato se oblacim kao Metalac, imam kosu i bradu kao Metalac. To je ono sto volim i do cega mi je stalo.

Te se "kulture" (opet, po tristoti put, nisu i nikad nece bit kulture) ne mjesaju nigdje, ili se mjesaju minimalno. Ne bih ocekivao ni da se u Bosni isto desava. Metal i Hip-Hop su prilicno blizu definicije anti-kulture, u obje je izrazena vulgarnost, neukus, varvarstvo, nasilnistvo, kompletno ignorisanje drustvenih standarda...

U drugim rijecima, ne namjeravam distorziranom gitarom kaljat neku dobru rimu ili dobar beat, kao sto ne zelim dobar riff kaljat repovanjem...ostavi stvari kakve jesu, uzivaj u svemu sto stignes, muzicki afiniteti ne odredjuju ni deset posto licnosti, barem kod osoba koje nisu mentalni invalidi...kome Metal ili Hip-Hop odredjuju weltanschauung nije vrijedan ni obaziranja...to se lako klasifikuje kao "sistemska stoka"...

Profile  

PostPosted: 05. 05. 2008. 20:03 
Moderator

@stari serator

Potpisujem stari moj seratoru, cijenim tvoje mišljenje a prihvatam ga i 90%. Ja sam se x puta zapitao o toj hip-hop kulturi, šta li je to u stvari i da li sam ja samo "žrtva" kao mlađi ispao od MTV-a i cijele te priče koju ćeš skontat ako nazovem jednim imenom da ne bi besjedovao - simulacrum. S druge strane ja sam bio u stvaralaštvu hip-hopa a ne konzumiranja pa me je i sada drago da hip-hop kulturu (tačnije subkulturu, o tome kasnije) nekako gledam ne samo kroz slušanje i kenjanje o gangsta rapu već i stvaranju ambijenta u kojim možeš imati priliku da se izraziš - umjetnički, lirički, umijećem beatboxa ili breakdance-a i da za to dobiješ appraisal je li. (Pretpostavljam da znaš da je to tipična karakteristika podgrupa isto kao što si ti za mene dobro pretpostavio da sam sociolog-samo volim, ne studiram) Kao i da izraziš i svoj bunt i da se ne zatvoriš za mixetu i računar već da odeš do raje u parku i zadaješ freestyle dok oni sviraju i da oformiš bend pa da svirate neki crossover pa se tako i družiš sa ljudima i ostavruješ (ostvaruje se) princip akulutracije na mikronivou. To mi je bila i poanta i mislim da sam u pravu da se baš na tom nivou (a negdje se to može i na simboličkom (kontaš?) tipa suradnja Public Enemy-a i Anthrax-a) a da ima mogućnosti da bude i šire pa sam tako došao do onog posta na koji si se ti osvrnuo. Al nekako mi se čini, da je to još uvijek samo ideja, možda sam, zbog ličnog (ne)iskustva optimista jebaji ga.

Što se tiče naziva hip-hop kultura i subkultura slažem se sa tobom da je ispravno upotrebljavati ovaj drugi. Ali opet se vraćam na taj stvaralački dio. Mi dok smo radili hip-hop mi smo (a takva je bila raja iz Groups Peopla iz Sarajeva, i sad je FM Jam ekipa iz Tuzle) bili toliko euforični i ponosni što smo nešto tako nepopularno (1999-2005 je taj period) i nerazvijeno digli. Čim se probijo Edo Maajka a Ajs Nigrutin postao slušan u papanskim autima isto Seka, Miki, Viki, itd. a u isto vrijeme taj hip-hop postao onakav kakvim ga ti opisuješ (tako se prodaje) i nama je pao moral jebiga. Tako da je taj naziv kultura bio funkcionalan mada ne i ispravan.

Po meni hip-hop jeste subkultura bunta a ne kultura "used to be a windoshoper...now I'm filthy fuckin' rich" parole i praktične filozofije. I baš sam danas vazdan nešto kontao i skontao da je punk možda i bliži hip-hopu u tom smislu. A što se tiče muzičkog dijela - rekao si ono što se mora priznati ma koliko mi (I speech! jbga - a htio) htjeli da vidimo sinergiju metala i hip-hopa preko muzike ipak će je zbog ukusa i baš tih čisto muzičkih elemenata više odbiti nego privući. Ipak, meni su bitne ideje brate seratoru a znaš da one najviše povezuju ljude (pogotovo u onom smislu "ideology of the opressed" - te stvari mijenjaju svijet pa ako ništa revolucijom). I ono na šta sam ja išao je više neka sinergija metala, hc-a, punka, reggae-a, hip-hopa baš preko ideja. Što se tiče muzičkog izražavanja tih ideja, ja ću imati muda pa ću ipak ovo reći a ti jebiga napadaj ako ne misliš da sam u pravu, dakle: Ako je stvarno sinergija onda će ljudi manje slušati kako to muzički zvuči a više šta ona govori ili predstvalja (eto tog simbolizma sa PE i Anthraxom) pa možda budemo sutra se pojavi neki bend koji to radi možda ne jebiga ja bi volio jer volim i hip-hop i metal šta ću. A ako je samo to neki zvuk - da bi dobro zvučalo samo, pa neka se prodaje il' nek budem moderan il' slični kurci - to je samo eklekticizam - muzički bosanski lonac koji ne vole ni metal ni hip-hop gurmani (ili tehno ili D'n'B i sl. svejedno) pa je opravdano manje-više sve što si rekao ti a i neki drugi na ovom topicu. Aj da više ni ja ne kenjam:

stari serator wrote:
Nije daleko od Comptona do Beverly Hillsa geografski, daleko je novcano, drustveno, kulturoloski. Ko si/gdje si/sta si bi za svaku zdravu individuu nadam se trebale biti varijabile. Opet ima onih koji nisu te srece, ili nazalost, nisu tog intelekta. Kultura je na kraju, nebitna. Bitna je umjetnicka vizija koja je skoro uvjek subjektivna, bitna je poruka, bitan je moment. svaki hip-hop umjetnik kojem je hip-hop generalno vazniji od sopstvenog razvoja i uspjeha, tj. sopstvene evolucije i napretka, je gubitnik. Isto vazi i za metalce.

Maximum Satan wrote:
Vanja, respect (ali ti si stariji, pa i znaš) za post koji si napisao. Smiješno je kako svi vi metalci hip-hop gledati samo kroz MTV. Zašto tako onda ne posmatrate i metal, pa zaboravite na sve underground bendove koji postoje? Suštinski, ideja hip-hopa je puno sličnija ideji punka, ali i metala (iako meni metal zika nema jaku političku pozadinu i ideju kao punk).

Potpisujem, potpisujem.

P.S. Tvoje pozitivne kritike su shvaćene i prihvaćene. Thanx.

Profile  

PostPosted: 06. 05. 2008. 14:04 
Moderator

stari serator wrote:
U drugim rijecima, ne namjeravam distorziranom gitarom kaljat neku dobru rimu ili dobar beat, kao sto ne zelim dobar riff kaljat repovanjem...ostavi stvari kakve jesu, uzivaj u svemu sto stignes, muzicki afiniteti ne odredjuju ni deset posto licnosti, barem kod osoba koje nisu mentalni invalidi...kome Metal ili Hip-Hop odredjuju weltanschauung nije vrijedan ni obaziranja...to se lako klasifikuje kao "sistemska stoka"...

Evo danas sam po youtube-u gledao neke mješavine metala i rap-a i nakih zajebancija raznoraznih i starih stvari itd isl. Fakat se ni meni ne sviđa kad se dobra rima ne čuje od rifa a growl i hip-hop beat fakat ne idu skupa (danas sve zamišljam da se u nekim pjesmama od Adoriora ubaci neki rap ili scracth - al to je samo za maštu). Al sam gledao ovoga Jedi Mind Tricks-a sa Ill Billom - pjesma Heavy Metal Kings i svidjelo mi se pravo. Lik ovi imaju onaj agresivni rap sa odličnom podlogom (da je bila tvrđa - tipa nešto "metal" ne bi bilo isto) a još ovaj prvi izgleda kao neki tip metalca i ima majice i tetovaže koje furaju metalci a mimiku i gestikulaciju kao rapper. Ludilo. Nema mješanja muzičkog ali ima (sub)kulturnog i možeš ti pričati da je to zbog komercijale ili ne, ali ja sam primjetio da je to već neki trend - kojeg su nosioci kvalitetni muzičari preko kojih vidimo na dijelu princip akulturacije. Možda su to neka nova vremena, možda je to samo danas a neće bit sutra, možda to vrati hip-hop u korijene (daj Bože), aj znaj, al barem zvuči kvalitetno a nema muzičkih elemenata ova dva muzička žanra kojeg jedno drugom kontriraju.

Al jebeš ti zvuk. Ja uopšte kad sam god pisao na ovu temu nisam mislio na to (pogotovo ono što Šaran kaže da mi sad dobijamo X od jednačine metal + hip-hop), već na ideje, ulicu, nešto što nas, iako različite subkulture - kulturno povezuje (nemoj majke ti da ti ovo moram objašnjavat'). Meni su primjer za to baš Onyx i Biohazard, bez obzira što to zvuči ko kurac to ima nekog duha (sinergije) a i Anthrax i Public Enemy. To je ono što sam govorio i mikro-nivou i o sinergiji a što se tiče samo muzičkog eklekticizma - ja se kladim da ćemo ga napadati i ti i ja i ostali sa ovog foruma jer smo mi ipak naslušaniji (ja u hip-hopu) i malo smo muzički tradicionalniji i kažemo da je to samo za klince (to npr. što većina ovdje sere po new-breed-u je li) al opet brate mi na napadamo tu ideju koja veže i metal i hip-hop i punk i reggae (inače smo "sistemska stoka") pa fakat onda ima mogućnosti za taj, pa i minamlni dodir tih subkultura - koji se nekada simbolički (što znači dobro) izražava preko muzike iako mi takav izraz najmanje volimo i opravdavamo.

Profile  

PostPosted: 06. 05. 2008. 20:23 

artredis wrote:
Potpisujem stari moj seratoru, cijenim tvoje mišljenje a prihvatam ga i 90%. Ja sam se x puta zapitao o toj hip-hop kulturi, šta li je to u stvari i da li sam ja samo "žrtva" kao mlađi ispao od MTV-a i cijele te priče koju ćeš skontat ako nazovem jednim imenom da ne bi besjedovao - simulacrum. S druge strane ja sam bio u stvaralaštvu hip-hopa a ne konzumiranja pa me je i sada drago da hip-hop kulturu (tačnije subkulturu, o tome kasnije) nekako gledam ne samo kroz slušanje i kenjanje o gangsta rapu već i stvaranju ambijenta u kojim možeš imati priliku da se izraziš - umjetnički, lirički, umijećem beatboxa ili breakdance-a i da za to dobiješ appraisal je li. (Pretpostavljam da znaš da je to tipična karakteristika podgrupa isto kao što si ti za mene dobro pretpostavio da sam sociolog-samo volim, ne studiram) Kao i da izraziš i svoj bunt i da se ne zatvoriš za mixetu i računar već da odeš do raje u parku i zadaješ freestyle dok oni sviraju i da oformiš bend pa da svirate neki crossover pa se tako i družiš sa ljudima i ostavruješ (ostvaruje se) princip akulutracije na mikronivou. To mi je bila i poanta i mislim da sam u pravu da se baš na tom nivou (a negdje se to može i na simboličkom (kontaš?) tipa suradnja Public Enemy-a i Anthrax-a) a da ima mogućnosti da bude i šire pa sam tako došao do onog posta na koji si se ti osvrnuo. Al nekako mi se čini, da je to još uvijek samo ideja, možda sam, zbog ličnog (ne)iskustva optimista jebaji ga.

Nema nista specificno lose u tvom optimizmu, samo sto je proklet u startu. Ljudi bas ne funkcionisu idealno na bilo kakvim zajednickim projektima. Pogotovo ne u projektima samoisticanja i umjetnickog rada, tu tek treba imati zajednicke vizije. Sva ta sinergija ne znaci nista ako je ona tu radi "cool" efekta. Ako elementi u cjelini nisu tu zaradi cjeline, nego su tu da se istice neka svestranost i razlicite pozadine muzicara samih, rezultat nemora biti zabavno nula, ali umjetnicki ce svakako biti, kao kolaz iz vrtica, dok svako stigne zasolit, popunio si sve frekvencije, nije nista ostalo osim suma...

Zato zivjela soba i racunar. Kad sklepas nesto vrijedno sam, drugi ce te molit da ti "hamale". Do tad ce te samo jebavat.

artredis wrote:
Što se tiče naziva hip-hop kultura i subkultura slažem se sa tobom da je ispravno upotrebljavati ovaj drugi. Ali opet se vraćam na taj stvaralački dio. Mi dok smo radili hip-hop mi smo (a takva je bila raja iz Groups Peopla iz Sarajeva, i sad je FM Jam ekipa iz Tuzle) bili toliko euforični i ponosni što smo nešto tako nepopularno (1999-2005 je taj period) i nerazvijeno digli. Čim se probijo Edo Maajka a Ajs Nigrutin postao slušan u papanskim autima isto Seka, Miki, Viki, itd. a u isto vrijeme taj hip-hop postao onakav kakvim ga ti opisuješ (tako se prodaje) i nama je pao moral jebiga. Tako da je taj naziv kultura bio funkcionalan mada ne i ispravan.

Iz meni jos uvjek nedokucivih razloga, svim "andrgraund" muzicarima komercijalni uspjeh=umjetnicki poraz. Ne kontam korelaciju. Kao muzicar nikad me nebi bilo briga da li moju muziku konzumiraju idioti, luzeri, zaludjenici, kockari, kriminalci, koljaci, popovi, hodze ili umjetnici, akademici, filozofi, ideolozi. Naravno ako ne mislis da si sa tri akorda ili dvije nabrajalice napravio generalnoj populaciji neshvatljivo umjetnicko djelo. Na kraju, to je samo Hip-Hop, ili samo Punk. LCD, neznam kako kod nas zovemo najnizi zajednicki denominator...

artredis wrote:
Po meni hip-hop jeste subkultura bunta a ne kultura "used to be a windoshoper...now I'm filthy fuckin' rich" parole i praktične filozofije. I baš sam danas vazdan nešto kontao i skontao da je punk možda i bliži hip-hopu u tom smislu. A što se tiče muzičkog dijela - rekao si ono što se mora priznati ma koliko mi (I speech! jbga - a htio) htjeli da vidimo sinergiju metala i hip-hopa preko muzike ipak će je zbog ukusa i baš tih čisto muzičkih elemenata više odbiti nego privući. Ipak, meni su bitne ideje brate seratoru a znaš da one najviše povezuju ljude (pogotovo u onom smislu "ideology of the opressed" - te stvari mijenjaju svijet pa ako ništa revolucijom). I ono na šta sam ja išao je više neka sinergija metala, hc-a, punka, reggae-a, hip-hopa baš preko ideja. Što se tiče muzičkog izražavanja tih ideja, ja ću imati muda pa ću ipak ovo reći a ti jebiga napadaj ako ne misliš da sam u pravu, dakle: Ako je stvarno sinergija onda će ljudi manje slušati kako to muzički zvuči a više šta ona govori ili predstvalja (eto tog simbolizma sa PE i Anthraxom) pa možda budemo sutra se pojavi neki bend koji to radi možda ne jebiga ja bi volio jer volim i hip-hop i metal šta ću. A ako je samo to neki zvuk - da bi dobro zvučalo samo, pa neka se prodaje il' nek budem moderan il' slični kurci - to je samo eklekticizam - muzički bosanski lonac koji ne vole ni metal ni hip-hop gurmani (ili tehno ili D'n'B i sl. svejedno) pa je opravdano manje-više sve što si rekao ti a i neki drugi na ovom topicu.

Meni je rap nista drugo nego punk. Punk bez instrumenata. Izvorni. Ono sto je on danas je susta suprotnost svega sto je nekad bio. Pare ljude mjenjaju. Jebiga. Slicno se desilo i sa punk-om. Pricati o rapu kao buntu je suludo. Rap/Hip-Hop je danas, barem u Americi, mainstream, u najvulgarnijem, najodvratnijem smislu. Metalci ga mrze iz dna duse, cak i oni koji su odrasli na polu-rapu tipa Korn, Slipknot. Nemoguce je tu uspostaviti bilo kakve sinergije putem ideja. Metal, barem onaj "podzemni" koji ima neke socijalne relevantnosti, je otisao u dvije odvratne krajnjosti, anarho-punkersku lijevicu i ultrafasisticku desnicu. Ni jedna, ni druga, nece naci dodirnih tacaka sa totalno materijalistickim, hedonistickim hip-hopom.

Kao slusalac ti mogu reci da niko, nikad, nece slusat parolu prije muzike. Prvo muzika mora lec da bi se parola cula. Ili, ko sto Entombed jednom otpjevase, a ja hiljadu puta citirah "What good is a song for peace when the fucker doesnt even rhyme?"

Kvalitetna sinergija izmedju Metalaca i Hip-Hopera je sasvim moguca. Ja sam svoj prvi demo snimao prosle godine na posudjenoj opremi od lika koji gotovo ekskluzivno pravi hip-hop, i to u zapadna obala stilu. On muzicar, ja muzicar, cesto se mozemo naci u opremi, tehnici, efektima. Kad mi treba pad da ukucam bubanj da nebi fasovao carpal tunnel fino odem kod jarana hip-hopera koji ima tih sranja i ukucam. Kad mi treba neke semplove manipulisat na Kaoss Padu ili uz onaj Rolandov satro-Theremin opet imam kod koga. Da sam zadrti Metalac koji se "pisa, sere i povraca na sve to", sjedio bih u kuci i jebao se kao pracovjek. Kao sto se mogu naci inzinjer panker i inzinjer kapitalista. Publika ce ostati ovce. Njima je na kraju balade sve to manje vise magija, "nesto vise" od same muzike, nekakva apstrakcija...kredo...idiotizam.

Profile  

PostPosted: 06. 05. 2008. 20:34 

artredis wrote:
Evo danas sam po youtube-u gledao neke mješavine metala i rap-a i nakih zajebancija raznoraznih i starih stvari itd isl. Fakat se ni meni ne sviđa kad se dobra rima ne čuje od rifa a growl i hip-hop beat fakat ne idu skupa (danas sve zamišljam da se u nekim pjesmama od Adoriora ubaci neki rap ili scracth - al to je samo za maštu). Al sam gledao ovoga Jedi Mind Tricks-a sa Ill Billom - pjesma Heavy Metal Kings i svidjelo mi se pravo. Lik ovi imaju onaj agresivni rap sa odličnom podlogom (da je bila tvrđa - tipa nešto "metal" ne bi bilo isto) a još ovaj prvi izgleda kao neki tip metalca i ima majice i tetovaže koje furaju metalci a mimiku i gestikulaciju kao rapper. Ludilo.

Neznam al mi se cini da je medju reperima postalo kul nosati Metal majce. Prvo onaj iz Three Six mafije pa onda i Li'l wayne. Te Misfitsi, te Metallica...pa onda onaj iz Mafie se na VH1 u nekoj njihovoj Top kurca graha emisiji pojavi sa kilerima do lakta na obje ruke...eto ti sinergije...sinergije neukusa. Ali je to meni u svakom slucaju simpaticno. Daleko simpaticnije od fino obucenih, maminih i tatinih momaka u kosuljama i puloverima.

artredis wrote:
Nema mješanja muzičkog ali ima (sub)kulturnog i možeš ti pričati da je to zbog komercijale ili ne, ali ja sam primjetio da je to već neki trend - kojeg su nosioci kvalitetni muzičari preko kojih vidimo na dijelu princip akulturacije. Možda su to neka nova vremena, možda je to samo danas a neće bit sutra, možda to vrati hip-hop u korijene (daj Bože), aj znaj, al barem zvuči kvalitetno a nema muzičkih elemenata ova dva muzička žanra kojeg jedno drugom kontriraju.

Dosta hip-hopa se prelilo u Metal. produkcijski barem. slusao sam jucer nekakve kalose Malice kod jarana u autu. Pa to je smjesno na sta je njihov zvuk nalik. Hip-hoperski bas, neke tanke jadne gitarice, dobosa nigdje, sve u basu i vokalu...da bude "jebenije" u autu. Seljastvo.

artredis wrote:
Al jebeš ti zvuk. Ja uopšte kad sam god pisao na ovu temu nisam mislio na to (pogotovo ono što Šaran kaže da mi sad dobijamo X od jednačine metal + hip-hop), već na ideje, ulicu, nešto što nas, iako različite subkulture - kulturno povezuje (nemoj majke ti da ti ovo moram objašnjavat'). Meni su primjer za to baš Onyx i Biohazard, bez obzira što to zvuči ko kurac to ima nekog duha (sinergije) a i Anthrax i Public Enemy. To je ono što sam govorio i mikro-nivou i o sinergiji a što se tiče samo muzičkog eklekticizma - ja se kladim da ćemo ga napadati i ti i ja i ostali sa ovog foruma jer smo mi ipak naslušaniji (ja u hip-hopu) i malo smo muzički tradicionalniji i kažemo da je to samo za klince (to npr. što većina ovdje sere po new-breed-u je li) al opet brate mi na napadamo tu ideju koja veže i metal i hip-hop i punk i reggae (inače smo "sistemska stoka") pa fakat onda ima mogućnosti za taj, pa i minamlni dodir tih subkultura - koji se nekada simbolički (što znači dobro) izražava preko muzike iako mi takav izraz najmanje volimo i opravdavamo.

Ne vidim neke duboke ideje u Metalu ili Hip-Hopu. To je vise muzika i lifestyle zaradi muzike i lifestylea. Punk i Reggae su drugaciji. Potonji muzicki ne podnosim ali maksimalno postujem. Cak su i imidzom nalik na metalce hehe. Nemas tu sta silit, ako neko zeli prosirit svoje horizonte ucinit ce to. Ako ne zeli nece. Malo Metalaca slusa ista osim Metala. Tako bilo, i vazda ce bit. Njihov gubitak ;)

Profile  

PostPosted: 08. 05. 2008. 03:07 

@serator zna šta prica zasigurno...svaka mu je na mjestu...stara škola-vidi se :mrgreen:
uglavnom, ovaj hibrid metal+hip hop- može, ali kao zajebancija kad nemaš pametnijeg posla u životu i nipošto ozbiljno shvatati :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 08. 05. 2008. 08:55 
TRIP wrote:
@serator zna šta prica zasigurno...svaka mu je na mjestu...stara škola-vidi se :mrgreen:
uglavnom, ovaj hibrid metal+hip hop- može, ali kao zajebancija kad nemaš pametnijeg posla u životu i nipošto ozbiljno shvatati :mrgreen:

hhahaha joj... ovo je na granici smijeh-glavom od zid

PostPosted: 08. 05. 2008. 15:34 
Moderator

Moondust wrote:
TRIP wrote:

hhahaha joj... ovo je na granici smijeh-glavom od zid

Al totalno.
:roll:

Profile  

PostPosted: 08. 05. 2008. 15:34 

pa neznam, cuh nesto malo ex yu hip hopa u zadnje vrijeme, vise onako usput, ali textovi im imaju vise smisla nego oni punk ili metal bendova, sad jel autenticno muzicki il nije, manje bitno dok pricaju autenticnu pricu, pankeri sa svojom politickom korektnoscu i kopiranjem zapadnih furki odavno vise nisu nesto s cime se mogu potom identificirat, a metal textovi, heh, kod rapera se nadje onih koji bodu u ono sto boli, moj rispekt.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 243 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]