Hedon wrote:
sam ja znam da traÄanje u (neg smislu) sarajevu dovelo do degradacije ove manjine u druÅ¡tvu u znatnoj mjeri, za Å¡to i postoje dokazi a i ti ljudi su pokazali svoje vrijednosti, zna se ono glavno, zna se svaÄiji status, Å¡taÅ¡ jeb ga kad smo svi dio te mahale, al jedan ispad i ako si valjao svo vrijeme onda nikad nasi valjao, jednostavno najgori su traÄevi bez argumenata, i neko pravljenje slona od mrava, preuveliÄavanje, mijenjanje priÄa dok faza ne dosegne vrhunac...uzroci se znaju, već je dosta navedeno, kao Å¡to reÄe jedan moj haver, moÅ¡ ti nastojat biti izvan mahale al će mahala uvijek biti oko tebe tj doticat tebe, al sve zavisi kakav ti je status
...sto se tice degradacije "te manjine" (valjda mislis na metalce i srodne interesne grupe) ne zaboravi- nju cine ljudi...nazalost, u mnogim bitnim karakternim osobinama ne mnogo sofisticiraniji od vecinske stoke...stoga, utopista si ak' si i nadu gajio da moze bit sta bolje...
...sto se tice statusa, sami ga gradimo...sve ostalo je samo opravdanje za zamazivanje ociju...prije svega sopstvenih...
...ispadi...nakon kojih nikad vise neces valjati iako si do tada uvijek valjao...prvo, ne znam zasto toliko paznje posvecujes kriterijumima svjetine (bila ona u sastavu i metalske populacije)...ko jebe svjetinu...sto rece Demonologist imas dva nacina...ili im reci koju na nacin koji im je najrazumljiviji (za djecake saka, a za curice ofiraza in public, il' jos bolje pokaras pa ostavis, ako nije dziber neki) il' im reci shukom koji ce zadovoljiti tvoju inteligenciju, a za njih nikad nece biti shvacen...
...ponovo se vracas na status, pa evo i ja cu...zvimo u mahali, tako da je mahala nase socijalno okruzenje...ee, u takvom socijalnom okruzenju sam gradis status...dal' je teze izgradit status koji na nesto lici u ovoj nasoj mahali il' u nekoj opasno velikoj metropoli to je sad pitanje o kojem se moze dobrano diskutovati...dakle, kad gradis status ovdje, pri odabiru najucinkovitijeg nacina moras uzeti kao jedan od bitnijih kriterija i to gdje ga gradis i unutar koje populacije, interesne grupe itd., te sta od tog statusa uopste ocekujes... kao sto vidis, Sizifov posao je mijenjat mahalu, ali zato, ponovo kao sto vidis, mahala (htjeli mi ne htjeli) mijenja nas...imas na raspolaganju, dakle, tri opcije:
1. prihvati donekle pravila igre (veliki je rizik da ces sam sebe smatrati pickom, ja licno ovaj nacin nikad ne bih preporucila, al' je najucinkovitiji)
2. zajebi pravila mahale (veliki je rizik da ces uvijek kontrirati, al' ces zato biti sobom zadovoljan. Veliki je rizik da ces najcesce upadati u konflikte, al' ces zato znati ko si itd. Ovo je mucna stvar, i u vecini slucajeva se svodi na "sam protiv svih", al' sta da se radi)
3. sam&zajeban(maksimalno izbjegavas doticaj sa mahalom, dakle, socijalno se izolujes. Ovo je poprilicno bezze nacin s obzirom na tvoju zivotnu dob, al' opasno pali da postignes ono sto hoces).
...moje licno misljenje je da ti nemas nikakav problem sa svojim statusom, bar te ja tako dozivljavam, al' dobro, ne znamo se dovoljno, a i ne poznajem dovoljno tvoje uze socijalno okruzenje pa sam ovo zakljucila sa rezervom...nazalos, jarane, status su, uglavnom, pare...znas ti to, ne moram ti ja govoriti...a sto se tice statusa u onome sto radis...sto to bolje i kvalitetnije radis (ako je rijec o muzici pripadas ekipi koja to radi najkvalitetnije u ovoj nasoj mahali) to te vise srozavaju na razne nacine i sa raznih strana...svjestan si valjda toga...da sam na tvom mjestu bila bih ponosna na ono sto sam izgradila s obzirom na godine i zajebala sve mahalske price i rusenja...al' dobro, svakom je njegova muka najveca...shvatam to...