heretik Rajko wrote:
Archangel wrote:
Ovako, za ove koji ne kuze sto toliko ljudi zali za papom.. mislim nisam ni ja neki vjernik, ali ako ikoga postujem kao osobu to je bio on.. da se razumijemo ne oslikavam njegovom pojavom ustroj crkve ni danasnje stanje vec papu kao osobu, stoga teorije o pokvarenosti i trulosti crkve kao institucije te religijskih principa ovdje nema smisla spominjati.. Covjek je bio karizmatska licnost, simbol, ikona, covjek koji je u stanju svojom samom pojavom ganuti milijune sto je dokazao tijekom svojih pohoda, uvijek bio za svjetski mir, protiv diskriminacije i uradio vise za mir u svijetu, ukidanje komunizma, cak i uspostavljanje kakve takve normalne situacije i pomoci Hrvatskoj i BiH nego sto ce vecina vas uraditi za 5 zivotnih vijekova.. Bio je vodja milijunima ljudi, jedan od istinskih ljudi kojega nisu gonili sebicni motivi niti je ikada propagirao neke alternativne motive nego je 26 godina drzao se svoje filozofije i propagirao je do smrti.. sto je onda tu kao cudno sto se ljudi mole za njega, skupljaju i zele biti sa njim u njegovim zadnjim trenucima..

ajde molim te, neki komentari su vam stvarno glupi.. e sad, bez obzira na nacionalnosti i vjere potreban je bar minimum postovanja prema tome covjeku ako nista bar radi milijuna kojima je taj covjek nesto znacio u zivotu.. ali eto.. whatever..
E o tome se i radi.Zbog skoro svega gore navedenog veliki broj ljudi ga i ne poÅ¡tuje.MisliÅ¡ da je vrlina ukidanje komzunizma,sa posljediÄnim ukidanjem samo par miliona života,uz minimalne ekonomske gubitke od par miliardi eura i neznatno degradiranje od samo par stotina godina?O tome Å¡to je skoro svaki grad postao psihijatrijska bolnica otvorenog tipa,u kojoj prolazi svaÅ¡ta,ne želim ni da spominjem. Ok,ako je već komunizam trebao pasti(vatikanska disertacija No.1- Komunizam kao neman Å¡to izjede zdravi teistiÄki svjet),onda je to naÅ¡ dragi pokojnik mogao uraditi barem malo bezbolnije nego Å¡to bih ja,apsolutni laik uradio.
hm,razlog sto je doslo do ekonomskog gubitka,i sto je sustav dgeradiran,jer samo iz jednog razloga : komunizam,tj. prijecce biti da je socijalizam(a ne komunizam,ali posto su povezani) preskocio kapitalizam,sto nije nikako dobro, jer se pobogu zna da socijalizam ne funkcionise ako nema cvrste ekonmske podloge sot sssr i ostale komunisticke zemlje nisu imal,bas zbog zudnje da sot prije dostignu neko savrsenstvo u ekonomskom smislu,a pri tome ne razmisljajuci o posljedicama izazivanja "prirodnog" toka stvari... nije papa,niti rimo-katolicka crkva toliko kriva za ekonoksu porpast pojedinih ex-komunistickih drzava,nego njihove tadasnje vodje,koje su uvele socijalizam bez razmisljanja o posljedicama(ili bar te posljedice nisu imal evelikog uticaja na njihovu odluku).a iako su komunizam i socijalizam povezani,ekonomska degradacija ima veze sa socijalizmom,a ne komunizmom kakvim ga Vi predstavljate(kazem ovo,jer je poznaot da se rimo-katolicka crkva borila za ukidanje komunizma,zbog toga sto su komunisti poznati ateisti-sto narano ne odgovara crkvi.)
sada mozete slobodno reci da crkvi nije odgovarao ni ekonmski napredak komunistickih zemalja,zato sto bi se tako sirio komunizam...ali,pitam ja Vas sada... koji ekonmski napredak?! da je bilo ekonomskog napredka,da nije bilo masovnog ubijanja neduznih ljudi,prevenstvneo u rusiji,gdje i danas(ako ste upoznati s historijom,sto predpostavljam po komentarima jeste)postoji vise miliona nestalih od doba staljina i musolinija,za koje se vjerovatno nikada nece saznati sta se zbilo s njima,a bilo je tu i visokoih funkcionera,ali i sasvim enduznih ljudi,koji su jednostavno imali nesrecu da se nadju u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu...ja se izvinjama ako sam nesto pomjesala,ali jednostavno je stvar samo u tome,sto je papa Ivan Pavao II bio u ocima miliona ljudi dobar covjek(znaci,posmatrajmo ga malo kao covjeka,a ne kao instituciju citavu),i prema tome,mislimd a je opravdano sto ljudi zale za njim... iako se ne slazem sa pretjeranim zaljenjem,jer to svakako nije potrebno...nikome...