Ovo je, dakle, ooodlicno receno!!! Sa jednom ispravkom...Bog nije isto sto i Isus Hrist, on je (naravno, svi znamo, odnosno uvjereni smo) njegov sin.
No, ne znamo svi da pet Jevandjelja (tzv. gnostickih Jevandjelja) koje su, kao i ostale, zapisali Hristovi najblizi sljedbenici u sebi uopste, ni jednom rijecju, ne sadrze ustaljenu pricu o djevicanskom zacecu Marije (Isusove majke), niti da je Sveti Duh (da pojednostavimo-mentalno/astralna projekcija Boga) Hristov otac. Gnosticka Jevandjelja, kao i ostala, prenose da se Hrist Bogu obracao sa "OÄe", ali jedino pravo tumacenje tog Hristovog obracanja Bogu ne mora biti bukvalno shvaceno, dakle, da mu je i zapravo otac. Tumacenje tipa: "Svi smo mi Bozija djeca!", zar ne, mnogo je utemeljenije. E, a zasto mi svi, naravno, znamo da je Hrist bespogovorno, bukvalno OÄev/Boziji sin...Zato sto ta tzv. gnosticka Jevandjelja nisu uvrstena u Bibliju, jednostavno su odgurnuta u stranu, proglasena manje vrijednim (Nikejski sabor). Zaboravih reci da se u tim gnostickim Jevandjeljima, takodjer, nista ne govori o Hristovom hodanju po vodi, iscjeljivanju, pretvaranju vode u vino itd. Dakle, Isus Hrist je mogao biti jedan najobicniji covjek (u bioloskom smislu), ali to u smislu filozofije zivljenja i novog pristupa ocajnim, ljudima u potrebi definitivno nije bio. Zato je i pokrenuo tolike mase!!! U ovo doba skepticnosti nije tesko povjerovati da je Isus Hrist bio toliko neobican ( i u tom vremenu, jer ne vjerujem da skepticnost i tada nije bila na zavidnom nivou) samo zato sto je filozofiju: "Kad te neko osamari, a ti okreni i drugi obraz!" zaista i zivio. Dakle, jedan obican covjek koji je zrtvovao svoj zivot zbog misije.
Sta je onda ANTIHrist? Covjek koji ce lupati samare, ali, nazalost, uglavnom tek nakon sto ih je i sam dovoljno primio.
Rimska Katolicka Crkva (ali i Pravoslavna Katolicanska/Saborna Crkva, te svi kasniji izdanci) ima tako jeben PR, zajebava nas vec vise od dvije hiljade godina!!! Kad je tematika Hrista izlapila, postala je ojacana tezom o antihristu. Svi smo mi i jedno i drugo, imamo bar djelic i Hrista i antihrista...Jin Jang
|