Bathory Aria wrote:
Dragi Libijac, i sama sam bila ovdje i osjetila sve strahote rata na svojoj koži i odliÄno sam upoznata sa svim Å¡to je JNA radila. JNA je za mene najveće razoÄarenje i najodvratnija armija zbog poÄinjenih zloÄina i zbog Äinjenice da je to uradila vlastitom, "jugoslovenskom" narodu. Isto tako sam svjesna da je Jugoslavija poÄela propadati nakon Tita, zatrovana velikosrpskim idejama i pod MiloÅ¡evićevom palicom i jasno mi je da se kao takva nije ni mogla, a ni trebala održati. Žao mi je samo Å¡to je do takve politike i svega Å¡to će dovesti do raspada uopće doÅ¡lo i vjerujem da je sve to bilo itekako podržano i potpomognuto neÄijim ciljevima i interesima sa strane. Bili smo jaka država i trebalo nas je razjebat. I u tome su uspjeli. A narod (posebno "nebeski") povodljiv i divlji, spreman da krene u neÅ¡to bez razmiÅ¡ljanja, zaslijepljen obećanjima, strahovima i mitovima iz proÅ¡losti, dozvolio takvim idiotima da doÄ‘u na vlast, da ih zavedu i jedva doÄekao da pljune na "bratstvo i jedinstvo" u koje se do juÄer kleo.
"Zato svima koji su glavom platili za BiH, kojegod narodnosti bili, ja dugujem neisplativ dug, i hvala im, za sve, jer oni ovakvu drzavu naumili nisu, ali kakva je da je, bez njih bi bila PUNO GORA." --> Sa ovim se slažem, naravno. Ali mi je žao da država za koju su se borili nije u stanju da njihovim porodicama omogući život dostojan Äovjeka. I ne mogu da se kunem u takvu državu, jednostavno ne mogu. Svakim danom sam sve viÅ¡e razoÄarana i ne mogu da vjerujem da nismo u stanju da se maknemo s mrtve taÄke. Od granatiranja je proÅ¡lo toliko godina, ali neki tihi rat ovdje oÄito joÅ¡ uvijek traje. Samo se ne puca i mi sretnici imamo dovoljno sredstava da koliko-toliko normalno živimo. A imam osjećaj da smo joÅ¡ uvijek na tempiranoj bombi. I da su generacije koje dolaze daleko krvoloÄnije i zadojene mržnjom, a k svemu tome sve nepismenije i neobrazovanije. Dok nas neka Ävrsta ruka ponovo ne dovede u red, bojim se da nema niÅ¡ta od nas. JebeÅ¡ demokraciju, nije žvaka za seljaka. Puna su im usta demokracije kad treba uvest vjeronauk u vrtiće i provodit sliÄne nebulozne ideje, a u većini sluÄajeva to je mrtvo slovo na papiru. I na kraju krajeva, kad malo bolje skontam, tekst himne je najmanje bitan. Daj Å¡ta daÅ¡. Mi smo joÅ¡ uvijek u lancima i pod teretom problema iz proÅ¡losti i teÅ¡ko je ići dalje nakon svega...
NauÄila sam i ja neÅ¡to. Svako sljedeće sranje - gdje god da me zatekne, ja kupim prnje. Vidjela sam kako prolaze idealisti. Meni je toga dosta, bar u ovom životu.
Veoma lijepo receno, i apsolutno se slazem sa prvim djelom posta maksimalno ali zaboravljas tri kapitalne stvari.
Kao prvo, pogledaj SMIJESAN spoljni dug drzave BiH. 2.1 Milijarde Eura. To za dvije godine mogu i oni sto nemaju ni za hljeba da otplate. Pogledaj Hrvatsku situaciju. O Americi....bolje da ne pricam. Doc ce djavo po svoje kad tad i zato svim nasim politicarima velika hvala sto nas nisu sjebali u dugove, ili strancima sto im nisu pare posudili. Bolje je zivjet dan za dan nego uzivat danas a sutra praunuke ostavljat u dugovima.
Dalje, neznam kako ti gledas na svjet ali ja to vidim na malo brutalniji nacin. Prirodna selekcija, moc je pravo. Malo Darwin malo Redbeard, nije mi potonji nimalo drag al da je u pravu, jest, i u takvom sranju zivimo, u moru lopova i nesposobnjakovica. Pa nam RVI-evi prose po ulici il se satiru od jeftine rakije i muka u onim "domovima" koji ko da su jucer bili u Kuduzu il Ocu na Sluzbenom Putu...to je samo prirodan rezultat smotane/bezobrazne vlasti i glupog/apateticnog naroda...
I za kraj, sve sto ce meni moji ostavit je u cigli i crnici, i morace da me ubiju prije nego mi to sruse/otmu/nacionalizuju kao sto su mom djedu, tvom djedu, ma svacijem, svakih pedes godina redovno kako su stizali...ja nemam sta da izgubim. "Ziva glava"...ma ziv kurac!
Shvatam da se mozemo razilaziti u nekim stvarima i to je zdravo, svi imaju specificne situacije i rezonovanje, ne treba nicije stanoviste a priori osporavati. Samo ti mogu reci da je u zadnje vrijeme svuda sve vise i vise nalik na BiH...