Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 21. 06. 2025. 00:46

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 118 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
Author Message
 Post subject: Re: Tekst himne
PostPosted: 28. 02. 2009. 14:48 

Dragi Libijac, i sama sam bila ovdje i osjetila sve strahote rata na svojoj koži i odlično sam upoznata sa svim što je JNA radila. JNA je za mene najveće razočarenje i najodvratnija armija zbog počinjenih zločina i zbog činjenice da je to uradila vlastitom, "jugoslovenskom" narodu. Isto tako sam svjesna da je Jugoslavija počela propadati nakon Tita, zatrovana velikosrpskim idejama i pod Miloševićevom palicom i jasno mi je da se kao takva nije ni mogla, a ni trebala održati. Žao mi je samo što je do takve politike i svega što će dovesti do raspada uopće došlo i vjerujem da je sve to bilo itekako podržano i potpomognuto nečijim ciljevima i interesima sa strane. Bili smo jaka država i trebalo nas je razjebat. I u tome su uspjeli. A narod (posebno "nebeski") povodljiv i divlji, spreman da krene u nešto bez razmišljanja, zaslijepljen obećanjima, strahovima i mitovima iz prošlosti, dozvolio takvim idiotima da dođu na vlast, da ih zavedu i jedva dočekao da pljune na "bratstvo i jedinstvo" u koje se do jučer kleo.

"Zato svima koji su glavom platili za BiH, kojegod narodnosti bili, ja dugujem neisplativ dug, i hvala im, za sve, jer oni ovakvu drzavu naumili nisu, ali kakva je da je, bez njih bi bila PUNO GORA." --> Sa ovim se slažem, naravno. Ali mi je žao da država za koju su se borili nije u stanju da njihovim porodicama omogući život dostojan čovjeka. I ne mogu da se kunem u takvu državu, jednostavno ne mogu. Svakim danom sam sve više razočarana i ne mogu da vjerujem da nismo u stanju da se maknemo s mrtve tačke. Od granatiranja je prošlo toliko godina, ali neki tihi rat ovdje očito još uvijek traje. Samo se ne puca i mi sretnici imamo dovoljno sredstava da koliko-toliko normalno živimo. A imam osjećaj da smo još uvijek na tempiranoj bombi. I da su generacije koje dolaze daleko krvoločnije i zadojene mržnjom, a k svemu tome sve nepismenije i neobrazovanije. Dok nas neka čvrsta ruka ponovo ne dovede u red, bojim se da nema ništa od nas. Jebeš demokraciju, nije žvaka za seljaka. Puna su im usta demokracije kad treba uvest vjeronauk u vrtiće i provodit slične nebulozne ideje, a u većini slučajeva to je mrtvo slovo na papiru. I na kraju krajeva, kad malo bolje skontam, tekst himne je najmanje bitan. Daj šta daš. Mi smo još uvijek u lancima i pod teretom problema iz prošlosti i teško je ići dalje nakon svega...

Naučila sam i ja nešto. Svako sljedeće sranje - gdje god da me zatekne, ja kupim prnje. Vidjela sam kako prolaze idealisti. Meni je toga dosta, bar u ovom životu.

Profile  

PostPosted: 28. 02. 2009. 15:22 

Bathory Aria wrote:
biatch wrote:
Tekst od himne je vala onako, nista posebno. Ali mene interesuje kad se svi vi toliko serete na taj tekst od himne,sto nije niko od vas uzeo papir i olovku u ruku i napisao tekst i poslao? Kad ste svi toliko kreativni, svi neki profesori, doktori, filozofi, kurci palci :roll:

Eh, ne ide to tako. Ovdje je poenta da se pokupe pare. Pogledaj spomenik ubijenoj djeci, ono je sramota. Sigurna sam da je bilo milion boljih ideja (kao da je teško bit bolji od onoga), ali su sve zbrisane s lica zemlje jer nekome ne odgovaraju. Kud ćeš dalje... Ništa ovdje ne ide pošteno. To ljudi vide, pa su davno digli ruke od toga.

Jebiga, ja to sve posmatram iz dijaspore, cesto zaboravim da je u Bosni tolika korupcija, il jednostavo mislim, nadam se, da nije tako... U pravu si ;-)

Profile  

PostPosted: 28. 02. 2009. 16:09 

moglo je to punoooo punoo bolje...bezze je.... jednostavno neki djelovi totalno odudaraju od ostatka teksta.....meni djeluje ko dječija pjesmica..... :shock:

Profile  

PostPosted: 28. 02. 2009. 16:45 

stari serator wrote:
Bathory Aria wrote:
Rat pojedincima uvijek dobro dođe. Koliko je samo stvari koje ne znamo i koje možda nikad nećemo saznati. Što se mene tiče, plemenite ideje o ovoj državi za mene su umrle već '92. i '93. kada smo ostali bez onih dječaka i ljudi koji su iskreno i srcem ušli u sav onaj užas, s idealima i istinskom željom da naprave nešto. I žali Bože mladosti i nevinih ljudi koji su platili glavom nečije proračune, interese i manipulacije. Za šta? Za ovo sranje? Prirodno je da osjećam nostalgiju prema državi u kojoj sam imala sve. OK, nije ni Juga preko noći nastala, ali ja ovdje ne vidim nikakav entuzijazam i strast da se napravi nešto bolje. Jednostavno je nemoguće - jedan korak naprijed, 3 nazad. I to strašno frustrira, posebno kada si u sredini gdje generacije koje nisu ni osjetile sami rat rastu zatrovane mržnjom i nacionalizmom i samo je pitanje kad će opet doći neka budala (s bilo čije strane) da nam izrežira opet nešto i ponovo probudi te usijane zadrte glave.
Mirna Bosna? Nažalost, teško...

U svemu si u pravu, ali meni je drago da me jebe moje govno. Jer kad krenem da ga koljem, niko nece pomislit da to cinim iz nekog pogresnog razloga. Naravno to govno nije ni moje ni tvoje jer smo mi u istom sranju, al opet, lakse mi je sa njima, nego da me nema jer me Beogradski pasaluk pojeo. Zato svima koji su glavom platili za BiH, kojegod narodnosti bili, ja dugujem neisplativ dug, i hvala im, za sve, jer oni ovakvu drzavu naumili nisu, ali kakva je da je, bez njih bi bila PUNO GORA. Ustvari, os da ti posaljem jedan kratki spot iz Srebrenice? Mislim da nije neophodno....

Moj okvir je vazda pun, ma gdje bio. Toliko sam do trinaeste naucio. A ti, bujrum kako hoces, mene zajebat nece.

Legendrano,kao ono i za Maiden!Svaka cast!!!

Profile  

PostPosted: 01. 03. 2009. 01:39 
Moderator

Haj sad svi ustanimo i zajedno zapjevajmo novu nam himnu! Sretan dan nezavisnosti! :)

Profile  

PostPosted: 01. 03. 2009. 03:23 

a men stari pogino na dan maminog rodjendana... i kaze bog... jebo te taj bog... ulio sam se, nije dobro:D

Profile  

PostPosted: 01. 03. 2009. 06:16 

Bathory Aria wrote:
Dragi Libijac, i sama sam bila ovdje i osjetila sve strahote rata na svojoj koži i odlično sam upoznata sa svim što je JNA radila. JNA je za mene najveće razočarenje i najodvratnija armija zbog počinjenih zločina i zbog činjenice da je to uradila vlastitom, "jugoslovenskom" narodu. Isto tako sam svjesna da je Jugoslavija počela propadati nakon Tita, zatrovana velikosrpskim idejama i pod Miloševićevom palicom i jasno mi je da se kao takva nije ni mogla, a ni trebala održati. Žao mi je samo što je do takve politike i svega što će dovesti do raspada uopće došlo i vjerujem da je sve to bilo itekako podržano i potpomognuto nečijim ciljevima i interesima sa strane. Bili smo jaka država i trebalo nas je razjebat. I u tome su uspjeli. A narod (posebno "nebeski") povodljiv i divlji, spreman da krene u nešto bez razmišljanja, zaslijepljen obećanjima, strahovima i mitovima iz prošlosti, dozvolio takvim idiotima da dođu na vlast, da ih zavedu i jedva dočekao da pljune na "bratstvo i jedinstvo" u koje se do jučer kleo.

"Zato svima koji su glavom platili za BiH, kojegod narodnosti bili, ja dugujem neisplativ dug, i hvala im, za sve, jer oni ovakvu drzavu naumili nisu, ali kakva je da je, bez njih bi bila PUNO GORA." --> Sa ovim se slažem, naravno. Ali mi je žao da država za koju su se borili nije u stanju da njihovim porodicama omogući život dostojan čovjeka. I ne mogu da se kunem u takvu državu, jednostavno ne mogu. Svakim danom sam sve više razočarana i ne mogu da vjerujem da nismo u stanju da se maknemo s mrtve tačke. Od granatiranja je prošlo toliko godina, ali neki tihi rat ovdje očito još uvijek traje. Samo se ne puca i mi sretnici imamo dovoljno sredstava da koliko-toliko normalno živimo. A imam osjećaj da smo još uvijek na tempiranoj bombi. I da su generacije koje dolaze daleko krvoločnije i zadojene mržnjom, a k svemu tome sve nepismenije i neobrazovanije. Dok nas neka čvrsta ruka ponovo ne dovede u red, bojim se da nema ništa od nas. Jebeš demokraciju, nije žvaka za seljaka. Puna su im usta demokracije kad treba uvest vjeronauk u vrtiće i provodit slične nebulozne ideje, a u većini slučajeva to je mrtvo slovo na papiru. I na kraju krajeva, kad malo bolje skontam, tekst himne je najmanje bitan. Daj šta daš. Mi smo još uvijek u lancima i pod teretom problema iz prošlosti i teško je ići dalje nakon svega...

Naučila sam i ja nešto. Svako sljedeće sranje - gdje god da me zatekne, ja kupim prnje. Vidjela sam kako prolaze idealisti. Meni je toga dosta, bar u ovom životu.

Veoma lijepo receno, i apsolutno se slazem sa prvim djelom posta maksimalno ali zaboravljas tri kapitalne stvari.

Kao prvo, pogledaj SMIJESAN spoljni dug drzave BiH. 2.1 Milijarde Eura. To za dvije godine mogu i oni sto nemaju ni za hljeba da otplate. Pogledaj Hrvatsku situaciju. O Americi....bolje da ne pricam. Doc ce djavo po svoje kad tad i zato svim nasim politicarima velika hvala sto nas nisu sjebali u dugove, ili strancima sto im nisu pare posudili. Bolje je zivjet dan za dan nego uzivat danas a sutra praunuke ostavljat u dugovima.

Dalje, neznam kako ti gledas na svjet ali ja to vidim na malo brutalniji nacin. Prirodna selekcija, moc je pravo. Malo Darwin malo Redbeard, nije mi potonji nimalo drag al da je u pravu, jest, i u takvom sranju zivimo, u moru lopova i nesposobnjakovica. Pa nam RVI-evi prose po ulici il se satiru od jeftine rakije i muka u onim "domovima" koji ko da su jucer bili u Kuduzu il Ocu na Sluzbenom Putu...to je samo prirodan rezultat smotane/bezobrazne vlasti i glupog/apateticnog naroda...

I za kraj, sve sto ce meni moji ostavit je u cigli i crnici, i morace da me ubiju prije nego mi to sruse/otmu/nacionalizuju kao sto su mom djedu, tvom djedu, ma svacijem, svakih pedes godina redovno kako su stizali...ja nemam sta da izgubim. "Ziva glava"...ma ziv kurac!

Shvatam da se mozemo razilaziti u nekim stvarima i to je zdravo, svi imaju specificne situacije i rezonovanje, ne treba nicije stanoviste a priori osporavati. Samo ti mogu reci da je u zadnje vrijeme svuda sve vise i vise nalik na BiH...

Profile  

PostPosted: 01. 03. 2009. 16:24 

Ma kontamo se ;-) Samo sam ja sve više uvjerena da su države i njeni interesi, patriotizam i slične stvari kojima nam mažu oči zapravo samo instrumenti koji ljudima na vlasti omogućavaju manipulaciju masom, zgrtanje ogromnih količina novca, osiguravanje svojih praunučića i da se čitava svjetska politika kroji prema interesima šačice ljudi kojima vjera, nacija, država i sve ono na šta se narod "loži" nije ni najmanje bitno. Jbga.
Danas možeš imat državu, sutra se već može raspast (nagledali smo se toga). Ništa nije garancija za budućnost. Zato mislim da je pametnije da se fokusiramo na to kako ćemo sada učiniti naš život kvalitetnijim nego se zamarati time šta mi možemo državi dati. Ma vozdra. Stvari se raspadnu za tren oka. Država u koju sam ja vjerovala raspala se. Država u koju sam polagala toliko nade nije s glave onakva kakvom sam je priželjkivala. Odsad gledam prvo sebe i svoju obitelj i kako će meni bit dobro. Pun mi je k... ovog patriotizma kojeg mi svaki dan prodaje Avaz, Cerić, troglava aždaja, Branković i njima slični, kao i narod koji trpi, šuti i odobrava i aktivan je jedino kad treba iskazat svoje frustracije na nacionalnoj osnovi, a sve drugo prolazi - kašnjenje plata, nezaposlenost, opća zaglupljenost i nepismenost, kriminal, korupcija, prljavština... Ako je to patriotizam, ja sam ga totalno lišena. ;-)

Što se tiče same teme, himna se još uvijek pjeva na "aaaaa..." :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 13:27 

Da te volim dusa zna draga moja BIH, ispod behar gradova uce Bosna i Neretva.
Una Drinu doziva preko vjecnih planina tu su nasa ognjista sto put krvlju placena, sto put krvlju placena.

Ref: Bosno i Hercegovino nasa domovino, Bosno i Hercegovino nasa domovino.

Digni se iz pepela, kao sto put do sada sad s´mirisom ljiljana ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s´mirisom ljiljana ljubavi moja.

Ispod Save do mora puno boli puno sna svakoj majci srce zna sevdah se od tuge tka.
Zemljo mojih djedova dok je tvojih sinova, ti ces biti prkosna slobodna i ponosna, zemljo nasih djedova.

Digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s´mirisom ljiljana ljubavi, ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada sad s´mirisom ljiljana ljubavi...

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 13:54 

Bravo.
To je, pored one "Sarajevo, ti i ja", najljepša pjesma ispjevana u ratu. I iskrena. Ne bih imala ništa protiv da je to himna :)

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 14:51 
Moderator

Hahahahaha...opet ratna/politicka/nacionalna prepirka :lol: ...ae lol

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 15:47 
Moderator

Bathory Aria wrote:
Bravo.
To je, pored one "Sarajevo, ti i ja", najljepša pjesma ispjevana u ratu. I iskrena. Ne bih imala ništa protiv da je to himna :)

I ja bih da je! I meni je ova pjesma najbolja i jako draga.

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 16:22 

Stvarno jeste... Ima u sebi neki prkos, ponos i odiše dostojanstvom uprkos svoj patnji. I nastala u periodu kad smo iskreno vjerovali u nešto uzvišeno. Eh...
Može li kako ova pjesma za himnu? :)

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 16:30 

lord krvolok wrote:
Una Drinu doziva preko vjecnih planina tu su nasa ognjista sto put krvlju placena, sto put krvlju placena.

Digni se iz pepela, kao sto put do sada sad s´mirisom ljiljana ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s´mirisom ljiljana ljubavi moja.

Ispod Save do mora puno boli puno sna svakoj majci srce zna sevdah se od tuge tka.
Zemljo mojih djedova dok je tvojih sinova, ti ces biti prkosna slobodna i ponosna, zemljo nasih djedova.

Digni se iz pepela kao sto put do sada, sad s´mirisom ljiljana ljubavi, ljubavi moja, digni se iz pepela kao sto put do sada sad s´mirisom ljiljana ljubavi...

KULT! Cak ima dobra solaza na gitari eeee

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 16:57 

Striker wrote:
lord krvolok wrote:

KULT! Cak ima dobra solaza na gitari eeee

Necu ni ja svasta ;-) :razz:

Profile  

PostPosted: 02. 03. 2009. 18:53 
Moderator

Bathory Aria wrote:
Stvarno jeste... Ima u sebi neki prkos, ponos i odiše dostojanstvom uprkos svoj patnji. I nastala u periodu kad smo iskreno vjerovali u nešto uzvišeno. Eh...
Može li kako ova pjesma za himnu? :)

Meni je jako bilo kad su u Slozi puštali bh tekme, još dok je sloga bila rock-metal klub, pa ista raja dođe i na tekmi, pa pusti tu pjesmu prije, poslije utakmice ili na poluvremenu, ja što pjevaju ko da je koncert :shock: Baš moćna atmosfera bila.

Profile  

PostPosted: 03. 03. 2009. 02:31 
Moderator

Ja ovo sranje neću pjevat. Isto tako kao što se nikad neću zagrnuti nu metal zastavom, što reče Sale, koliko mi se čini...

Profile  

PostPosted: 03. 03. 2009. 02:56 

Prekljuce na tekmi protiv celika je oko 2000 nas pjevalo "Jedna si Jedina" :D Bila i osala JEDINA NASA HIMNA/ barem za navijace

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 118 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

All times are UTC + 1 hour [ DST ]