povukli ste previse tema
ja licno ne mogu sebe da ubrojim u starije metalce [sa svojih 18 godina] al imao sam srecu da rock pocnem slusati jako rano, cak pre osnovne skole, preko caleta. tad sam furao beatles-e, corbu, pusenje, purple i sl. ali moj cale kao sto sam kaze, voli to, ali i u njegovo doba kad je to aktivno slusao, nije mu to bila neka preokupacija. tako da sam "morao" sam da istazujem muziku. to je bilo jako tesko u to vreme - pobegli smo iz sarajeva u srbiju, nema se para, zavrsili u malom mestu i sl... ali ono sto mi je i pomoglo u tom periodu i sto me je drzalo na nogama je upravo muzika. znam da sam bio potpuni klinac, ali sam jednostavno postao zaludjen muzikom, koja je ma sta god se desilo bila tu. i kasnije sa nekih 10-11 godina otkrivam mp3 - preokret

do tada sam sve pare stedeo za diskove [kasete] i posto u kraljevu u kom sam ziveo, nije bilo bas nekog izbora, cekao sam da neko krene u beograd, pa sam davao spisak i pare. i onda kad dobijem toliko ocekivani disk, krenulo bi preslusavanje... jednostavno albume sam dobijao tako da sam mogao prethodni dobro dqa prelsusam i da se unesem u njega, i sad se vracam na mp3 - za cenu jednog audio diska, mogao sam da kupim disk sa 100-150 pesama [tad nisam jurio po albumima] i onda sam mogao da istrazujem i narucujem po 5-6 pesama bendova koje sam pronasao zanimljive na tv-u, casopisima ili netu. i tada bih uzimao disk sa 15-30 bendova odjednom. i jos uvek sam dovoljno retko nabavljao muziku da sam mogao da je dobro upoznam. ovo sve pricam jer kod ovih "novih" metalaca se brzo javlja zasicenje, jer on ode i kupi kompletnu diskografiju [meni omiljenih] floyda, koju sam npr skupljao nekih 5 godina. i ja sam imao srece sa piraterijom, jer da nje nije bilo ne bi ja sad bio ovako zaludjen muzikom. jednostavno kad dobijete 20 albuma jednog benda ne verujem da ce te ikad sve preslusati sa onim entuzijazmom koji sam ja imao... mozda zvuci glupo, al onaj trud koji sam ja ulagao, to sto sam morao da cekam na neke diskove, me je samo nateralo da mnogo vise cenim muziku.
e sad da se uhvatim i za temu - danas metal [uglavnom] pocinje kao furka, u redu nema veze kako pocne vazno da je da izadje na pravi put. ali problem je u tome sto ce se bar pola danasnjih "metalcica" za godinu dana kajati sto su to uopste slusali i mislice da su to "prerasli" - prirodna selekcija. one ostale treba uputiti i ja obazvam da razglabam o muzici, preporucujem, dajem i sirim muziku koju toliko volim. ali i tu se javlja drugi problem, sto postoji veliki broj "klinaca" [da ne ispadne da se ja kurcim] koji nece da slusaju te preporuke, upravo jer su nafurani, i misle da je ono sto oni slusaju najvece krljanje ili najdublje ili sta god... uglavnom misle da imaju izgradjen muzicki ukus i kunu se da ce slusati do kraja zivota. naravno posle shvate al opet ne svi. i tako od istih nastaju zadrti metalci koji ce kad oni budu "stariji" metalci spustati klince - jer su oni troo metalci, ko moze njima da parira. ukupno "mladji" metalci su mnogo vise zadrti, i onda se cesto desi da stariji odustanu od preporuka i samo kazu - ma pusti ih pozeri. sto ima logike, zasto bi se neko maltretirao oko nekog ko ga ne jebe 2%. meni je strasno drago kad posle shvate, pa kazu, jebi ga bio sam klinac i sl, ali je problem sto to nece svi da priznaju i ponasaju se opet zadrto i oni su opet sami nasli svoju muziku i sl... ne mrzim takve ljude jednostavno su mi glupi - definitivno im muzika ne znaci na isti nacin kao meni
da ne ispadne da sam namcor

ja uvek prepurucujem, ali ne samo ono sto ja slusam, nego ukupno, dobru muziku. iskreno, onako sam ponosan kad vidim ljude [i mladje i starije] na ciji sam muzicki ukus uticao, al isto tako nikad nisam preterivao, nek sami nadju ono sto im odgovara...
i ono sto sam zaboravio - ja jako volim da dobijem savet, jer sam generalno izgubio volju da jurim nove bendove po casopisima, tv-u, netu i sl jer imam sasvim dovoljno muzike za ceo zivot, ali opet kad vam neko prepuruci nestom kad prica o tome sa onim ushicenjem koje mi dobro poznato, odma krene onaj osecaj iznutra i odma zelim to da nabavim, opet se javlja onaj nagon za lovom da disk
Quote:
Jebote, ta djeca su samo takvi potencijali
ima ih al nisu svi mrzi me da pisem ponovo u glavnom delu sam pricao i o tome

Quote:
Treba slusati muziku i uzivati u sakom njenom detalju, svakom solu, svakoj dionici, i tek onda se moze razluciti dobra muzika od lose i dalje nema problema
znam o cemu pricas i to jako fino, al opet ne treba muziku cepati na detalje nego je voleti u potpunosti. naravno i ja volim neke glupave detalje [bas deonica na H&H od sabbatha

]. nemoj poresno da shvatis, jer nisam siguran dali zelis da kazes da treba razdvajati na detalje, ili samo da treba obratiti paznju. ali radi se o tome sto ne znaci muzika isto svim ljudima. nekima sluzi samo da im prodje vreme, ali oni opet ne mozes reci da je ne vole ili da je vole manje od tebe ili mene. radi se o tome da svako slusa muziku na nekom svom nivou...
Quote:
Punk je pokret,metal je filozofija
ovo je, po meni jako usko gledanje, jer i punk je imao svoju filozofiju, mada ne mozda tako dubokoumnu

a i metal ima svoj pokret... i tesko je porediti jer punk i sve svrste punka imaju skoro potuno istu ideju, sto se za metal koji je otisao u mnogo pravaca ne moze reci. ali cinjenica je da su i jedno i drugo nastali od ROCKA i da su usko vezani, tako da je opet glupo razdvajati...
Quote:
ne bih zapalio katedralu ni begovu dzamiju i sto ne pljujem po ostalima,sto nisam nacista,ne gotivim hitlera i ne mrzim crnce,jevreje i rome...
to je zdrav, stav, biti svoj. ali radi se o tome sto neki "klinci" zele da budu svoji po svaku cenu, pa izgledaju najblaze receno "cudno"

i tu se povlaci pitanje raznovrsnosti metalaca - da li je neko manji metalac ako nema martinke ili nema dugu kosu - naravno da nije. al to treba objasniti "klincima". ja licno volim taj fazon - nosim i starke i martinke i crne majice [imo dugu kosu, pustam ponovo] i sl - al ako se to nekom ne svidja respect, njegova stvar, on opet "moze" da slusa metal. smetaju mi ljudi koji su "previse" u fazonu i koji se trude da pokazu celom svetu sta slusasju i da su strasni i drugaciji...
Quote:
drugo, josh me nije prosho Limp Bizkit, nit che proch...
treche, davno sam ja slusho Maiden i Metallica-u i Panteru, itd....
drago mi je sto "pricnajes" to za lb, ja mislim da su sranje, al sta te briga, tako treba.
ali cemu ovaj stav "prosao metallica, IM i panteru" - zasto bi ih neko presao? u redu mozda dosade, ali oni su dovoljno kvalitetni bendovi, da imaju mnogo toga da pruze za razlicite ljude i za duuuugo vreme...
Quote:
inaÄe, imam 9-godiÅ¡njeg nećaka, kojeg sam već sad totalno ufurao u rock
ovo je super, jer metal se definitivno zasniva na rocku, i ako predje na metal bice mnogo bolje potkovan

mozda i prestane da slusa rock, ali on ce uvek biti u srcu. a oni "mladji metalci" retko su prvo slusali rock, i u 99% slucajeva [iz mog iskustva] pljuju po roku - ma to sranje, nema snagu, to je matorce, to je pederski i sl.... a ne shvataju da su "opaki" bendovi koje oni slusaju odrasli na toj muzici koji oni preziru, i da odatle crpe ogromnu inspiraciju
ocu da dodam da jednostavno zelim da uputim, al da nemam uvek zivaca za to - sto se mene tice dodji za godinu dana kad se malo opametis, pa me onda saslusaj
i svi se nesto cudite takvom ponasanju "starijih" metalaca, necu da ih branim naprotiv, retardi su, jednostavno nisu svi ljudi koji slusaju [rock] metal OK, ima ih mnogo glupih i zadrtih i sl, kao sto ima super ljudi koji slusaju narodnjake... vecina mojih prijatelja slusa rock/metal zato sto uz to idu neka odredjena shvatanja, ali ne biram prijatelje po tome...
evo sad sam i ja jos dodao par tema
joj, smorilo me ovolko pisanje a opet znam da sam nesto zaboravio al nemam vise zivaca... i verovatno ima slovnih greska