Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 21. 06. 2025. 00:09

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 45 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Kulturno & moralno uzdizanje
PostPosted: 16. 09. 2005. 15:12 

Kad ste posljednji put bili u pozorištu? Kad ste posljednji put odgledati predstavu/balet/operu i koja je bila? Da li vam se svidjela? Šta biste voljeli gledati?
Koliko često inače posjećujete pozorište? Šta vam se najviše svidjelo od odgledanih komada?

Postavljam ovu temu, potaknuta predstavom koju sam sinoć gledala. "Hamlet" u Narodnom pozorištu, treća postavka u cijeloj istoriji igranja ove predstave u našem području (navodno, mada meni malo nevjerojatno). Jedina detaljna razlika između izvorne (klasične) postavke i ove od sinoć jeste što se klasični "Hamlet" odigrava na danskom dvoru, dok se oavj "naš" "Hamlet" odigrava u Turskoj, na sultanskom dvoru. Sve ostalo je isto, ni imena nisu promijenjena.
Ja sam sinoć ostala oduševljena. Glumačka postava je okupila glumce iz BiH, Hrvatske, SiCG i Slovenije. Sjajne uloge su ostvarili mladi hrvatski glumac Damir Markovina (Horacije), naša Zana Marjanović (Ofelija; igrala u filmu "Ljeto u zlatnoj dolini"), Sabina Bambur, Slaven Knezović, sjajna slovenska glumica, čije ime na žalost nisam zapamtila, pojavljuje se u ulozi Gertrude, Hamletove majke, zatim Frano Mašković (ili opet nešto slično) u ulozi Hamletovog "amidže" Klaudijusa, a vrlo tešku ulogu Hamleta koja je, u principu, iznijela cijelu predstavu imao je Amar Selimović, mladi tuzlanski glumac, za kojeg nakon odgledane ove predstave definitivno mogu reći da ima potencijala. Predstava traje 4 sata i zaista je vrijedna gledanja. Pa ako budete imali vremena, novca i volje - definitivno preporučujem.
Ja sam iz pozorišta sinoć izašla oduševljena i cjelokupnom predstavom i pojedinačnom glumom. Doduše, malo ukočena, ali... vrijedilo je. ;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 09. 2005. 16:45 

Pozoriste i balet mrzim, operu ne mrzim, al se ne razumijem u to, pa mi ne pada na pamet da glumim nesto

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 09. 2005. 17:34 

Ja sam prosle jeseni cesto isao u Kamerni teatar 55, prestao sam nakon sto sam pogledao vecinu repertoara(sto bas i nije mnogo:P). Najbolja predstava mi je definitivno bila "Helverova noc".
Nije da sam neki zestoki obozavatelj pozorista, ali nije mi ni mrsko otici, pogotovo kad imam skim :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 09. 2005. 17:53 
Moderator

Amar Selimović je fakat talent

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 09. 2005. 18:00 

jeretik wrote:
Pozoriste i balet mrzim, operu ne mrzim, al se ne razumijem u to, pa mi ne pada na pamet da glumim nesto

e jesi nekulturan

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 09. 2005. 19:08 

Balet nazalost nisam imala priliku gledati jednako kao ni operu, ali ne znaci da ne bi.
U Tuzli djeluju dva pozorista i oba su na rubu raspada, ali guraju nekako i moze se rec da od repertoara pogledam gotovo sve ukljucujuci i gostujuce predstave jer nemam nista protiv da provedem 1-2 gledajuci neku predstavu, stovise planiram danas-sutra otici na novu predstavu teatra Kabare koju cini pretezno mladi glumci (sto kod nas u pravilu znaci da je predstava bolja i interesantnija).
Od "novijih" u sjecanju mi je ostala "Visnjik", adaptacija Cehova istoimena djela sa SA+TZ (mislim) ansamblom i uz svoje trajenje 2,5 sata vrijedilo je gledati. Imam zamjerki na drvenost glume odredjenih glumaca ili prenemaganje takodje odredjenih, ali Nada Djurevska i Zoran Becic su fenomenalni!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 01:04 
Administrator

Zadnji put sam bio tokom Sarajevske zime i gledo sam let iznad kukavicjeg gnijezda mostarskog pozorista. Odem kad stignem.. blago tebi.. ovaj hamlet mora da je odlican. odlicni glumci, odlican reziser. U zadnji cas je mirjana karanovic otisla zbog svadje sa pasovicem. kako su to nadomjestili?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 01:53 

Da, i ja sam čula za tu svađu, ali kako nemam pojma koji lik je ona treba igrati, tako ne znam ni ko ju je zamijenio. Šteta što nije i ona bila u postavi, ali je svejedno bilo predobro.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 02:53 

bio na Pašovićevom Hamletu. nije loše, ali nije me nešto fasciniralo.
čekam da vidim operu o Hasanaginici, vele da je kul

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 13:57 

jebalo te pozorište. veli se kazalište. :)

btw. ljudi odu jednom u kazalište i misle da je odlazak u kazalište kulturno uzdizanje. ma jest kurac kulturno uzdizanje. ima predstava koje su toliko vulgarne, toliko blesave ili toliko loše da to nema nikakve veze sa kulturnim uzdizanjem. postoje dobre predstave i loše predstave i pametne predstave i blesave predstave. samo zato kaj je to u biti preteča filma, ne mora značiti da se čovjek "kulturno uzdiže" jer je to gledao. pobnekad je bolje gledati neki film nego otići u kazalište, jer je u kazalištu samo sranje.

osobno volim kazalište jer se čovjek osjeća više povezanim s akterima i sve je nekko prirodno i puno je teže to inscenirati nego film, ipak se traži određena doza inteligencije i sposobnosti pamćenja, što kod glumaca na filmu ne mora biti.- međutim nije svaka kazališna predstava ujedno i kazališna predstava. treba birati i znati odabrati. a kulturno uzdizanje se ne temelji na 5 odlazaka u kazalište godišnje. tu ipak ima više različitih komponenti, tipa opere, koncerti, galerije, happeninzi, recitacije, diskusije itd. itd. itd.

jebalo te kulturno uzdizanje.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 14:07 

kroz cijelo djetinjstvo bila sam konstantno primorana zbog roditelja ici u kazalista kako u zagrebu, tako i u becu i ljubljani. I nije mi zao zbog toga, - usadili su mi tu potrebu za kulturnim uzdizanjem - tako da i dan danas posjecujem apsolutno svaku izlozbu u zagrebu ( a cesto se i "zaletim" do beca u leopold museum ). Takodjer, zadnje sto sam gledala u hnk je bio "tramvaj zvan ceznja" - i bilo je odlicno ;)
eto, umjetnicka dusa :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 15:44 

@Shadow Lord

Tebi je u "kazalistu" samo sranje, a ne i na filmu? Na filmu se nagledas pedest puta gorih sranja zahvaljujuci efektima i bolesnim umovima, a u pozoristu je tesko postici takvo nesto. Logicno, ima losih predstava, al ne pretjeruj s tim da je "sve sranje".

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 19:04 

ShadowLord wrote:
jebalo te pozorište. veli se kazalište. :)

btw. ljudi odu jednom u kazalište i misle da je odlazak u kazalište kulturno uzdizanje. ma jest kurac kulturno uzdizanje. ima predstava koje su toliko vulgarne, toliko blesave ili toliko loše da to nema nikakve veze sa kulturnim uzdizanjem. postoje dobre predstave i loše predstave i pametne predstave i blesave predstave. samo zato kaj je to u biti preteča filma, ne mora značiti da se čovjek "kulturno uzdiže" jer je to gledao. pobnekad je bolje gledati neki film nego otići u kazalište, jer je u kazalištu samo sranje.

osobno volim kazalište jer se čovjek osjeća više povezanim s akterima i sve je nekko prirodno i puno je teže to inscenirati nego film, ipak se traži određena doza inteligencije i sposobnosti pamćenja, što kod glumaca na filmu ne mora biti.- međutim nije svaka kazališna predstava ujedno i kazališna predstava. treba birati i znati odabrati. a kulturno uzdizanje se ne temelji na 5 odlazaka u kazalište godišnje. tu ipak ima više različitih komponenti, tipa opere, koncerti, galerije, happeninzi, recitacije, diskusije itd. itd. itd.

jebalo te kulturno uzdizanje.

Bra'o majstore! Napokon da i od tebe cujem nesto pametno :lol:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17. 09. 2005. 20:45 
Moderator

opere i baleti su mi gay. zadnji put sam gledao...mmm...premijeru sa admirom glamočakom. Otad imam traume od njega, i nacizma. i jebenog kazališta.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 09. 2005. 00:45 

Ja skoro nikako ne gledam filmove. Sto znaci da mi jos vise puca kurac za Pozoristem. Kao osoba dobro upoznata sa devijacijama licnosti ljudi koji preferiraju "finije" umjetnosti (citaj - elitisticko smece), iskreno receno, ne vidim odlazak u pozoriste kao nikakvo uzdizanje kulture i morala, samo ega, i to u losem smislu.

Mislim, vrlo rado bih otisao u pozoriste i gledao predstavu, ali modernizam me apsolutno ne interesuje, a Shakespeare-a znam napamet, ne trebam gledat jos i milionsku adaptaciju.

To je isti kurac ko djecica od deset godina kad se ufate svi svirat obrade Metallice pa se zareda njih tri hiljade. Jedino fali elitizam, tj. snobizam hepeninga kao sto je Hamlet.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 09. 2005. 19:25 
Moderator

od tebe nEmire se nikakva druga reakcija niti drugi komentar nije mogao očekivat!
Očito su i tebe starci tjerali da ideš na predstave ovog i inog kurca, kako gbi te kulturno (dobar pojam za tebe :wink: ) odgojili!

Ti si, na njihovu žalost, odjebo centralno i okolinu, i fino spalio pozorište sa svim glumcima unutra i na kraju se popišo na THE ASHED REMAINS! :lol:

Tako je krenuo libijčev uspon, i njegov pad (malo nietzsche ipak mora biti :wink: )!

al jebo sve ovo!
Istina vala što kažeš!

kulturno uzdizanje?Digni mi kitu!!!

ja se više razumijem u kulturnom spuštanju takvima koji više vole kulturno uzdizanje!

uzdigni se iznad kurca svog pa da vas vidim!Snobovi?NEEE, elitisti?NEEE!papanluk?DA!

Ne zato što (ko fole) volite kulturu il što očito jel (hajde matere vam, serem vam se u grah koji jedete u vili Tite u Sloveniji!) uživate u sofisticiranom društvu!Bullshit!!!

Sve gluma do bola i laž!

Niša protiv kazališta i opera - kome se sviđa nek ide, al znam vas takve koji idu a to kako bi visili sa "kulturnom i poznatom rajom"!(odavde jedan usrani i od srca pozdrav Saneli - jedi govna licimure i kikindo! :lol: :lol: )!
Sve se to svelo na razgovor ala : oh jesil bio, a nisi, a jebote kako si propustio??!!

al kakvi glumci sad slijede - neke , nažalost, osobno od njih znam - nek vam je drum n bass na pomoći!

Dic+vite se nečemu jer ne posjedujete sami nešto za što možete reći da je nešto posebno!ne posjedujete svoje ja, posjedujete gomilu karata za sva moguća govna koja dođu u pozorišta i velite da ste ELITA??!!

pa onda draga moja elita - čeka vas moja KITA!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 09. 2005. 19:38 

joj, jebote... sad ak ne idesh u pozorishte nisi kulturan... jebemti...

Pozorishte je sve ono smeche i ljigavost drushta vishe klase josh iz onog vremena... to je samo dizanje ega, kao da su vishe obrazovani i kulturni od obichnog naroda koji sjedi u parku, pije 2litarsku Sarajevku i dernja "Roots Bloody Roots"...

nemam ja nishta protiv pozorishta... nek ide ko hoche... al' nemoj ga meni nametat, ocat'!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 09. 2005. 01:28 

Nemamo pozorista,nemamo kina,nemamo biblioteke koja nesto vrijedi,ponekad nemamo vode,ponekad nemamo struje,pola grada nema asfalta...Ja sam nekulturan i nemoralan znaci.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 09. 2005. 14:24 

Jah, šta nasraste... :lol:
LM, prvo: naslov sam postavila više ironično, nego da ispadne pametno, pa ko nije skont'o - žao mi je. Serite i dalje.
Drugo: temu nisam postavila da se vidi kako sam ja kul, jer idem u pozorište, niti kako se volim šetati među elitom i snobovima, jer i ja iste te prezirem. Postavila sam temu, jer me zanimalo koliko "opakih, tr00, grim, necro, kVlt" itd. metalaca ima života i osim metala. Koliko nas interesuje i nešto drugo osim zajebanih koncerata, te ko koju gitaru koristi u kojoj pjesmi.
Nije sramota otići u kino/pozorište/na izložbu. :roll: Sramota je ne otići, hvaliti se time, i srati po istome kao da smo najpametniji i o svemu sve znamo, i naš život mirno može da se okonča, jer ništa nam više ne treba. :roll:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 09. 2005. 18:29 

Idem kad dobijem besplatne karte. :D

Ma ne, ono volim otići pogledati dobru komediju.
U Mostaru bude svake godine festival Mostarska Liska.. Pa bude finih predstava.. :D
Predstave koje su mi ostale u sjećanju kao dobre su Buba u uhu (onaj Mario Drmać je super glumio), Kidaj od svog muža (Mostarsko pozorište), Kokoš (izvedba Tuzlanskog pozorišta) i monodrama Zijaha S. CabaRES,cabaREI :D

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 45 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]