amita wrote:
Moje misljenje na ovu temu je sljedece:
Bosna i Hercegovina kao drzava postoji, i kao i svaka drzava ima svoj jezik koji se zove bosanski. U drzavi BiH zive Bosanci i Herzegovci, svidjalo se to ili ne onima koji zive u BiH, a i dalje se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati i koji odbijaju da govore bosanskim. Onda neka oni svi fino odu u Srbiju ili Hrvatsku, pa neka tamo govore srpski ili hrvatski. Ja da se pitam, bio bi samo u Bosni bosanki jezik i nista vise. Ako si vec odlucio da zivis u Bosni onda govori i njen jezik, bez kompromisa i kojekavih gluposti. jedino bih mozda kompromis napravila kada bi se u srpskim i hrvatskim skolama ucio bosanski.
Ne zelim nikog da ovim uvrijedim, ali sto je previse, previse je.
Glupost.. tko si ti da kazes koji ce se jezik govoriti u multietnickoj sredini, pogotovo sad kada se pojedinim skupinama zatire pravo na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju, u kojoj je to ustavno garantirano pravo..

interesantno gledista za jednu gradjanku NY-a.. nije on topic, ali podsjeti me na Turkovićevu na nedavnom summitu o raspravi o izmjenama Daytona i njenu cuvenu izjavu kako ce se svi stanovnici BiH asimilirati i osjecati kao i biti Bosanci sto je u biti notorna glupost iz raznih aspekata (osim one ocite da stanovnici tog drugog dijela drzave, Hercegovina mislim da se zove, nisu Bosanci vec tko bi rekao, Hercegovci), a oni koji poznaju Turkovićevu od ranije shvatit ce i zasto, i cisto obmanjivanje nazocnih na doticnom summitu od kojih su nerijetki to srecom i prepoznali.. takvo banaliziranje joj ne ide u prilog, vec je ponavljanje dijela stare bosnjacke politike.. nisam Bosanac prema tome ne govorim bosanski, a hercegovacki jezik kao kategorija ne postoji, premda bi tehnicki i mogao uzevsi u obzir sve.. drugo, ne odbijam govoriti bosanski, nije u tome poanta, vec sam citav zivot izlozen, ucio u skoli, radio po tom nastavnom planu, te mogao i studirati da sam zelio, hrvatski jezik, sto je u biti i sasvim logicno.. A te price 'ako si vec odlucio da zivis u Bosni onda govori njen jezik, bez kompromisa i kojekakvih gluposti' je jedna od najzescih gluposti koje sam ja u svom zivotu cuo.. to ti sebe smatras amerikankom, govoris engleski, mislis na engleski pa se poistovjecujes..

svakako..
Jezik je dio svake kulture, svakog naroda, nacije i svaka doticna ima pravo na svoj vlastiti jezik.. bilo kakvo osporavanje toga je ne samo povreda tih istih prava vec i ustavno krsenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.. da, cak i u Bosni i Hercegovini..
Nabijem te tako retardiranog...