Defunctus wrote:
Cijenim to sto si rekao vezano za Anathemu i PL,vidim da nisi tek tako dosao do tog stava,ali nema poente o tome raspravljati,jer to je tvoje misljenje.Meni licno odgovara ovo sto Anathema sad radi,ne koliko i neki njhovi stariji albumi,ali podrzavam i to je to.
Naime,nije mi primarni cilj bio da branim Anathemu ili PL.Postovao sam ne ovu temu iz razloga sto vidim da dosta ljudi osudjuje kasniju Anathema i PL "ne metal" fazu,a pritom vjerujem da nisu kako treba ni preslusali te albume.Meni je potpuno OK kad neko da sansu nekom albumu i onda kaze da je los (sto je tvoj slucaj).Medjutim,ne volim kad neko za album benda,koji je promjenio svoj zvuk,kaze da je sranje,pritom povrsno odslusavsi 2-3 pjesme ili jos gore,kad to cuje od drugih,pa pristupa slusanju sa unapred pripremljenim stavom.Mislim,ako 95% ljudi za Host kaze da je sranje,ne mora to da bude apsolutna istina.Treba mu dati sansu,mozda ces bas ti naci nesto u njemu sto ti se svidja (ovaj album sam uzeo samo kao primjer

).
Ja licno ne volim kad neki bend kroz svoju karijeru ne pokusa da promjeni nesto,da napravi neku evoluciju.Jebi ga,mislim da ne mozes biti isti covjek i imati iste poglede na svijet sa 20 i 40 godina.Mijenjas se ti,valjda ce se onda i tvoja muzika mijenjati.Smatram promjenu zvuka (naravno,pod uslovom da nije inspirisana parama) hrabrim cinom,neko prodje dobro (npr. Katatonia),a neko ne (npr. Tiamat),ali barem nisu pokusali stvarati klonove albuma sa kojima su postali poznati.Mislim da MDB (ovdje se umjesto njih moze ubaciti jos gomila kultnih bendova) ne moze apsolutno nista novo reci u okviru zvuka koji trenutno gaje,jer su davno na tom polju dostigli vrh svoje kreativnosti i da im je bolje da se penzionisu.
Kao sto vec rekoh, nesto od nove Anatheme i meni nije neophodno losa muzika. Ali validna, bitna, nikako.
Ja i na Host-u mogu naci pokoju pjesmu koja mi se svidja (npr. "Permanent Solution"), ali to nije sada kljucna stvar, jer bi zaista bilo nelogicno da jedan bend sa toliko iskustva izda totalno smece. Neke elementarne sposobnosti pisanja interesantne muzike se jednostavno ne gube. Ono sto je gadno i ogavno je da su se neki bendovi (u ovom slucaju PL daleko vise nego Anathema) totalno ulijenili, i shodno tome masivno izofirali. Poslusajmo "Draconian Times" cisto sa kompozicijskog aspekta bez gledanja na produkcijske ili pristupske odlike, pa uporedimo jedan "Host" sa tim. To nije evolucija vec regresija jednog benda koji je otisao od jednog vrhunskog nivoa u pisanju albuma na jedno apsolutno dno sastavljanja zbirki lako svarljivih i jos lakse zaboravljenih pop hitica.
O Katatonii nemogu govoriti jer sam od njih u zivotu cuo dva albuma i vise zaista niti sam htjeo niti mogao ("Tonight's Decision" i onaj smedji sa pisoarom na omotu ciji sam naslov fala klincu zaboravio), ali Tiamat su u cenat upratili Paradise Lost, totalno izgubivsi svoju odlucnu kvalitetu stvaranja kosmarne atmosfere ("Astral Sleep", "Clouds"), zamjenivsi istu sa nekim, pa malo je reci, jadom (ako neko zeli podrobnije objasnjenje sta podrazumjevam pod "jad" u muzici, uvazicu zahtjev elaboracijom) na "A Deeper Kind of Slumber" i radovima koji su slijedili. Ali Tiamat su koliko toliko zadrzali neki licni pristup svojoj muzici kao sto je evidentno iz odredjenih atipicnih numera na svakom kasnijem albumu, dok su PL zaista ispali totalne kesh-kurve.