Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 21. 07. 2025. 19:40

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: David Lynch
PostPosted: 18. 11. 2004. 19:00 
Moderator

http://www.corner.hr

Odnedavno se u našim kinima vrti film "Mullholand Drive" uvijek zanimljivog redatelja Davida Lyncha. Ovom prilikom donosimo vam ekskluzivni interview s uvijek zanimljivim Lynchom u kojem on govori o filmu "Mullholand Drive" ali i o svojim filmovima uopće.

Ovaj interview objavljujemo u suradnji s distributerom "Discovery film & video", zahvaljujući kojem je "Mullholand Drive" i stigao do naših kina.

Glumci koje izabirete za svoje projekte uvijek su posebni i drukčiji. Jeste li svjesni toga, tražite li nešto posebno, osim znanja glume?
Tražim da mogu glumiti, ali najvažnije mi je da vidim da je ta osoba prava za tu ulogu.

Da li neke scene, pozadine ili koncepti vaših filmova dolaze iz snova?
U mom slučaju dolaze iz etera. Vjerujem da postoji ocean ideja u koji možemo otići po ideje. To je magični proces. Ako imate ideju, sjednite u udobnu fotelju i ideje će stizati.

Koliki dio Mulholland Drivea je iz originalnog 'pilota'? Koliko scena je dodano da bi se završio film?
Nakon što je ABC ubio pilot epizodu, prošla je godina dana dok Canal+ nije otkupio prava i omogućio mi da ga pretvorim u igrani film. Jednom kad sam dobio ideju da Mulholland Drive postane igrani film, pilot sam počeo gledati it sasvim novog kuta, i to je bila sasvim nova priča.

Pomogli ste mnogim glazbenicima da se probiju, primjerice Chrisu Isaacu ili Rammstienu. Kako birate glazbu za svoje projekte?
Isto kao i glumce. Ne može se jednostavno staviti glazba koja vam se sviđa. Ona se mora uklopiti u film i podignuti ga. Često surađujem s Angelom Badalamentijem, koji je autor glazbe i za Mulholland Drive, i zajedno preslušavamo glazbu i vidimo što najbolje odgovara filmu.

Što najviše želite ponuditi gledateljima kroz svoje filmove?
Priliku da odu u drugi svijet i ostvare drugačija iskustva.

Znam da je Stanley Kubrick zapalio sve scene koje nije stavio u film. Kakva je sudbina odbačenih scena iz vaših filmova?
Kako ne posjedujem niti jedan svoj film osim Eraserheada, znam samo da postoje skladišta takvih scena, ali ih je teško pronaći jer se vlasništvo stalno mijenja. Nadam se da su negdje na sigurnom. Postoji scena iz Plavog baršuna koju jako želim, ali je nitko ne može pronaći.

Žalite li što Mulholland Drive nije napravljen kao TV serija, ili smatrate da je superiorniji kao igrani film?
Jako sam sretan što je postao igrani film.

Mislite li da crno-bijeli film može ostvariti potpuno drugačije ozračje od onog u boji?
Da. Neke priče se moraju ispričati u crno-bijeloj tehnici, a neke u boji. Crno-bijeli filmovi vas dodatno pomiču od realnosti. Zbog video tržišta, crno-bijeli filmovi više nisu traženi i to je šteta.

Kad će biti otvorena internet stranica DavidLynch.com?
Željeli bi to odmah učiniti, ali vjerojatno će proći još par mjeseci. (op. Stranica je u međuvremenu otvorena).

S obzirom da sam umjetnik i slikar, zanima me tko je utjecao na vaš rad i koliko je taj utjecaj vidljiv na filmu i u vašoj dvodimenzionalnoj umjetnosti?
U slikarstvu, smatram da mi je najveći utjecaj Frances Bacon, a u filmu je to grad Philadelphia. Philadelphia je utjecala na Eraserhead. Možete vidjeti i Francesa Bacona u mojim radovima, ali ipak se trudim imati svoj izričaj.

Rekli ste da volte Kubrikove filmove. Zanima me kako vam se svidio Eyes Wide Shut?
Jako mi se svidio Eyes Wide Shut. Samo me zanima je li ga Kubrick završio onako kako je želio prije smrti.

Koji je svoj rad smatrate najjačim?
Svi su vrlo jaki.

Koja vam je scena iz vaših filmova najdraža?
Jedna od mojih najdražih scena je ona u Crvenoj sobi, originalna scena u Crvenoj sobi. To je bila jedna od najzabavnijih scena koju sam snimio.

Jesi li razmišljali da u nekoj galeriji izložite svoje druge radove, npr. namještaj, scenografiju...?
Nitko mi to još nije predložio, ali nije loša ideja.

Je li teško prikazati nelinearno iskustvo u tradicionalno linearnom mediju kakav je film?
Film nije linearan. Za njega nema pravila. Neke su priče ne-linearne, a druge apstraktne. Ljudi vole iskusiti apstraktno i intuitivno se probijati kroz to.

Kada završite film, je li njegov kraj uistinu i kraj za vas ili u vašoj glavi nastavljaju misli o priči?
Mislim da dobar kraj uvijek ostavlja mjesta za snove.

Što je važnije u filmiu: priča ili likovi?
Svaki element filma je važan.

Jeste li ikad odlučili ne stvoriti neki lik iz straha da će biti preužasan?
Da.

Francis Bacon je rekao "moj rad ne znači ništa. Nemam ništa za izraziti. Radim samo radi svog ushićenja.". Možete li se prepoznati u toj izjavi?
Mora postojati ushićenje dok se radi, ali istovremeno postoji unutrašnje nadanje da će i drugi osjetiti to ushićenje.

Gdje ste došli na ideju za Fish Kita i Chicken Kita koje sam vidio u knjizi vaših radova?
Iz ideje modela zrakoplova.

Što nam možete reći o BlueBobu?
"BlueBob" je o ekelticitetu, dimu, vatri i industriji.

Vjerujete li u paranormalno i kakvu ulogu ono ima u vašim filmovima?
Vjerujem da se događa puno više nego što možemo vidjeti, namirisati, čuti, okusiti ili udariti.

Kako sam i sam iz Philadelphie, moram pitati što vas je to kod nje toliko negativno inspiriralo?
Nije me inspiriralo negativno, već i negativno i pozitivno. Philadelphia sebe naziva gradom bratske ljubavi, a kada se grad s takvim imenom tako ponaša, onda taj grad ima problem.

Kada će izaći album na kojem svirate gitaru naopačke i unazad?
Album će izaći na DavidLynch.com. I zove se "Bluebob".

Jeste li završili s televizijom?
Da, završio sam s televizijom.

Lost Highway je najrealističniji film kojeg sam vidio. Možemo li očekivati Billa Pullmana u nekom vašem budućem filmu?
Bilo je lijepo raditi s Billom Pullmanom i ako će odgovarati nekoj ulozi u budućim filmovima, bit će mi jako drago.

Jeste li vi dizajnirli misterioznu plavu kutiju u Mulholland Driveu?
Ne.

Jeste li vi ikad osmislili neki lik prema svom prijatelju iz djetinjstva?
Još ne.

Na seni audicije u Mulholland Driveu, redatelj je nezaboravan. Je li osmišeljen prema stvarnoj osobi?
Ne, on je došao iz ideje.

ÄŒega se bojite?
Nepoznatog, kao i svi ostali.

Održavate li još uvijek kontakt s Dennisom Hopperom ili vas on plaši?
Dennisa vidim povremeno i volim se vidjeti s njim iako me plaši.

neki tih lik.ali ipak kralj sicknessa.Misljenja?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2004. 23:06 

inace je david
misljenje o reziseru il intervjuu?
:P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2004. 23:54 
Moderator

"inace je david" :roll: :roll: :roll:
bogte...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 11. 2004. 16:47 

pa zar nije?
:P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 11. 2004. 16:51 

Lynch car 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 25. 11. 2004. 00:31 
Moderator

wow i sta sad sa ovim...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 25. 11. 2004. 03:15 

ma jest on car... al u zadnje vrijeme se poceo previse preseravati malo
uvijek je bio na granici morbide i shvatljivosti al je sa mullholand driveom malkice pretjerao
mislim, film se moze skontati na prvu ako ste pripremljeni za takve filmove al, barem po meni je malo izgubio na originalnosti i kombinovao je elemente svih predhodnih radova, od twinpixa pa do lost hajveja

personalno
meni je Lost Highway najbolje njegovo ostvarenje, ujedno i jedno od najvecih filmskih ostvarenja svih vremena! legendaran film, gledao sam ga barem 7-8 puta

Profile  

Post subject:
PostPosted: 26. 11. 2004. 22:09 
Moderator

meni je lost highway pretjeraniji od mulhollanda al eto...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 03. 11. 2006. 21:37 

uskoro izlazi njegov novi film INLAND EMPIRE (lik kaze da se njegov novi film mora pisati velikim slovima)....

mulholland drive je dobar film, ali smatram ga "jeftinom" verzijom lost highwaya..... prije rata je na jugoslavenskim tv-ima emitovan twin peaks (laurin dnevnik) i sjecam se da je moja majka to pratila pa sam i ja usput pogledo koju epizodu...... prije par mjeseci sam si uspio iznajmiti prvu sezonu (7 epizoda) ali nazalost ne vise.... a i ne znam gdje mogu kupiti ovdje, izgleda da mi preostaje da kupim online :?

u maju sam bio na david lynch retrospektivi i gartenbau kinu ovdje u becu i prvi put gledo eraserhead. to je bio njegov prvi dugometrazni film (mada neki smatraju the grandmother njegovim prvim dugometraznim filmom, koji traje pola sata) i ostavlja utisak kao da je david lynch snimio jedan od svojih nocnih mora (mozda snova).

no, ipak najdrazi film mi je the elephantman. covjek moze zaplakati (uh, uh :lol: ) kada vidi johna koji protjeran do gradskog toaleta pocne vikati "ja sam covjek!".....

preporucljiv je i blue velvet (najbolje scene su kad kyle mclachlan na pocetku pronalazi odsjeceno uho na livadi hehe i seks-igrice dennisa hoppera sa isabellom rossellini) .....

wild at heart je takodjer fantastican film (dobar soundtrack), al ne mogu da shvatim sta je david lynch vidio u nicholas cageu i jos mu dao glavnu ulogu? nicholas cage mu je usro film do daske da bi ga kriticari poslije posuli optuzbama da je preso u komercijalu. razlog za to su vjerovatno cageovi besmisleni i pretjerani emotivni izrazi koji pasu vise u chuck norrisove (ronald reaganove) antikomunisticke ratne filmove iz 80ih ili dolph lundgrenove (vjerovali ili ne, ovaj lik je doktor hemije) superhero-koljacine. a mozda je uopce i u izboru glumaca razlog, posto npr. glumi i willem dafoe koji je tokom 80ih bio top-izbor za "badass-a" u hollywoodu.

david lynch ima svoj standardni ensemble koji je pokupio sa pozorista u seattleu i u svakom njegovih filmova se nalazi najmanje troje glumaca koji su dio njegovog standard izbora....

Profile  

Post subject:
PostPosted: 05. 11. 2006. 21:27 
Administrator

Meni je najbolji Lynchov film Straight Story. Elephant Man imam na compu, ali ga jos nisam stigo pogledati. Lost Highway i Mulholland drive su mi nejasni, a iskreno i davno sam ih gledo, tako da nista ne mogu reci. Znam samo da nisu ostavili neki veliki utisak na mene. Zato Straight Story jest!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 06. 11. 2006. 04:01 

dobar je straight story, to ti je easy rider sa starcem :)

te "nejasne" scene i jesu sto lost highway cine pravim filmom. naime, ne smijes fulati ni jednu scenu a ne ici na pisanje i sranje, ili ici pricat s nekim

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 11. 2006. 15:03 

Dr.Larsen wrote:
dobar je straight story, to ti je easy rider sa starcem :)

te "nejasne" scene i jesu sto lost highway cine pravim filmom. naime, ne smijes fulati ni jednu scenu a ne ici na pisanje i sranje, ili ici pricat s nekim

lost highway ostaje najbolje njegovo ostvarenje ali je straight story isto predobar. mulholland mi je nekako naporan dok je elephant man cisto savrsenstvo filma...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 07. 11. 2006. 17:54 

ma mulholland je kopija lost highway-a....

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 01:15 
Moderator

Meni je Lost Highway tek interesantan,a da mi je dooooobar -nije.Blue Velvet je onako najrealniji Lynch-ov film,Twin Peaks kao serija je moćna ali film je odron..Muholland Drive isto srednja ocjena.Imam osjećaj da ljudi više vole furku oko Lyncha nego film k'o film.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 16:20 

Arinoe wrote:
Meni je Lost Highway tek interesantan,a da mi je dooooobar -nije.Blue Velvet je onako najrealniji Lynch-ov film,Twin Peaks kao serija je moćna ali film je odron..Muholland Drive isto srednja ocjena.Imam osjećaj da ljudi više vole furku oko Lyncha nego film k'o film.

:lol: hm, da ti iskreno kazem, originalnost kod lyncha i jest ta da oko njega nema furke ;) on se pojavi, snimi film, predstavi ga i nestane.

lynch nije gothic :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 18:51 
Moderator

Dr.Larsen wrote:
Arinoe wrote:

:lol: hm, da ti iskreno kazem, originalnost kod lyncha i jest ta da oko njega nema furke ;) on se pojavi, snimi film, predstavi ga i nestane.

lynch nije gothic :)

Raja se fura,ne kažem da je Lynch nafuran.. :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 23:33 

nisam ni napiso da si ti tako rekla, napiso sam "oko lyncha nema furke" :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2006. 21:25 

twin peaks zakon!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 11. 2006. 11:33 

DoMa wrote:
twin peaks zakon!

imam prvu sezonu na dvd,pregledo dosad 10 puta al doasi 11. put nekako... :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2006. 21:16 
Moderator

Evo večeras na hrt-u ima Lynch-ev maraton,tri filma..Divlji u srcu,Plavi baršun i Twin Peaks..if somebody wants to watch..

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]