[vanja] wrote:
samo da pojasnim nesto.. naravno, ima i madjarija svojih problema. Juce nismo mogli uci i razgledati parlament jer su ispred zgrade bili protesti. Al, to je sve sa tolko dostojanstva, organizacije, sve normala.. Kod nas kad im dopizdi strajkat, blokiraju M-17 i jebu mater cijeloj drzavi i svih 6 turista koji su se tada zadesili na putu kroz BiH.
Pa to je osjetno drugaciji mentalitet, drugaciji nacin razmisljanja, neka posve druga kultura sa nekim vlastitim vrijednostima i identitetom.. sasvim logicno.. a to dolazi i uz sredjenost drzave u svim njenim sektorima, kao i svih njenih gradjana.. gdje ces ti to u vecini drzava bivse Jugoslavije naci, pogotovo u BiH..
U biti moram se sloziti tu sa Stargazerom, drugaciji utjecaji, vrijednosti, mentalitet i kultura.. razlika ocita..
Quote:
Gledajuci Madjare (koji su mi 1991 bili smijesni, a mi njima pojam zivota), kontam kako bi to bilo da nije bilo rata. Da su, recimo, Slobo i Tudjman prihvatili plan da Juga odma postane clan EU, da dobije infuziju od nekih 5 milijardi Dolara i tako to... Ne patim za Jugom (r.i.p.), ali se pitam zasto penzioneri danas kopaju po kontejnerima. Eto, imamo Bosnu, i imamo gladan narod. Jel to svakodnevno ponizenje rovanja po kontejnerima vrijedno "nezavisne," "suverene" BiH??
Tko nije izgledao smijesno tada u odnosu na tadasnju drzavu, s obzirom na povrsne mogucnosti.. doduse, gledajuci ispod povrsine, taj sustav je imao vise propusta nego prednosti u dugorocnom smislu, sasvim logicna i dokaziva teorija, no eto, i dalje je poanta da su ljudi imala kako, s cim, i zasto, no definitivno ne bi imali u duzem roku da se ostalo na istom principu, posto je taj isti princip cista utopija, i nista vise..
Quote:
Naravno, ja volim Bosnu, i da sam mogao u februaru 1992. glasati za nezavisnost BiH, glasao bi. Ali 12 godina nakon rata, gledajuci ovo svakodnevno sivilo, pitam se jel sve to vrijedilo?
Samo Bosnu..

(hehe)
Jest i nije..