Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 23. 06. 2025. 14:57

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ] 
Author Message
 Post subject: Science vs. Faith
PostPosted: 18. 02. 2007. 13:19 

http://www.wellingtongrey.net/miscellan ... 0faith.png

:lol::lol:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 02. 2007. 13:48 

Slika i po, nuff said :twisted:
Fino covjek sve kaze u ovome dokumentarcu 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 02. 2007. 15:04 

hahaha awsome 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 02. 2007. 15:42 
Administrator

heheh, zakon!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 00:12 

Hahahahahahahahahahahahahah

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 03:02 

joj.........muke.......
:}}}

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 04:04 

ово је несхто схто се зна отприје ;)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 17:42 

Doduse jedino stoji da kad stane znanost i ne moze objasniti neki dogadjaj, misao ili pojavu, jednostavno se pripise 'necemu visem'..
Jednostavno.. kontam da religiozni 'ucenjaci' uzivaju u takvim momentima, znanost u tim momentima apsolutno nebitna, dzaba sve pretpostavke, misaoni procesi, proces zakljucivanja i tehnoloski razvoj..

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 19:23 

Ma ne znam..meni iskreno nije bas najjasnije da neko sa 4 razreda srednje skole moze da vjeruje u boga ili u neku 'visu silu' a da ne pricam o visoko obrazovanim ljudima.. Mislim jasno mi je da te stvari idu i s odgojem, otkad se rodis uce te jedno i normalno je da naucis da vjerujes u to, ali mi svejedno nije jasno da u neka doba ne pocnes sam razmisljat malo..
Neg inace nemam obicaj da raspravljam o ovim stvarima,nit hocu nit imam snage za tako nesto..svako je dovoljno sposoban da izabere za sebe ono sto misli da je najbolje i ne zelim nikom da se zamjerim zbog neceg takvog...ako to njemu nesto znaci, pa neka mu dok god postuje i on ono moje.. tako vecina mojih drugova su vjernici i ja nemam apsolutno nikakvih problema s tim, nit zelim s njima da se prepirem nit da im namecem svoje nesto, a isto tako ni oni meni svoji i svima lijepo...nema sanse da cu ja s njima dolazit u neki konflikt zbog neceg takvog, nije uopste vrijedno toga.. iako se sjecam da sam to radio tamo u 5. ili 6. razredu redovno kad su me ti vjernici bas nervirali pravo :oops: :D a ova slika mi je bila bas pravo interesantna tako da nisam mogo nikako da odolim da je ne postavim :)

@stargazer zanimljiv dokumentarac skroz :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 22:58 

Jako puno ljudi na ovoj planeti ima emotivne potrebe. Potrebu za pripadanjem prvenstveno. Pa onda i potrebu za svetu pravdu (jer je nasa zemaljska "pravda" i nepismenim ljudozderima u podsaharskoj Africi tragikomicna). Prekrasno je zamotati se u taj pokrivac apsolutnih, nepobitnih, i vjecitih "istina". Znam zato sto sam i sam bio pod teskim utjecajem istog.

Eh sad, to sto smo mi Balkanci, pa jos plus Metalci, pa se vako dusevno hranimo klinicki hladnim prazninama i zakonima dzungle, je sasvim druga stvar.

Mozda mi se ne djasvi, al sta cu neg trpit. Ko i pedere, glupe ljude, lopove...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 02. 2007. 23:40 

Archangel wrote:
Doduse jedino stoji da kad stane znanost i ne moze objasniti neki dogadjaj, misao ili pojavu, jednostavno se pripise 'necemu visem'...

I to je kao nesto pametno. Glupom covjeku je sve ono sto ne razumije - "nesto vise". Treba odati priznanje papi i raznoraznim prevarantima svih religija sto su uopste opstali u ovom vremenu. Izgleda da je odnos izmedju gluposti i inteligencije isti kao u bogatstvu i siromastvu ;-) Vjerovanje u bajke se valjda preraste sa nekih 5-6 godina ??
Ja sam sasvim sretan u ovom svijetu i bez boga, ne vidim kako bi mi on mogao pomoci ma sta da se desi. Ako se ispostavi da je ipak postojao (sto je naravno nemoguce) onda je on najveci zlocinac od svih razumnih i nerazumnih bica. Jer treba biti jako surov pa pasivno posmatrat ovaj svijet. Ali to je jos jedan dokaz da nesto tako ne postoji. Zao mi je onih koji to ne mogu shvatit.

Ovo je moje misljenje, ako se neko nadje uvrijedjen sta cu mu ja :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 02. 2007. 10:24 

lol.. :lol:

Ne kontate poantu.. u biti Void to najbolje rece, u stanju je sagledati vecu sliku, a ne cisto i samo 'zgrazati' se nad tim 'maloumnicima' ocito nedostojnima 'vise inteligencije' za kojom pragmatici polaze, sto je u biti bila originalna poanta posta.. ljudi imaju tu potrebu za osjecajem pripadnosti, pravde, veceg vodstva (pa tako i vi svi, to religija ne mora nuzno biti, jednostavno je najjednostavnija i svima dostupna, ali joj se u generali mora naci alternativa u tom slucaju), a znanost kao pragmaticna, argumentirana i hladna kategorija to nikako ne moze ponuditi u masovnom smislu.. a u biti religija nekima, pa i kompletnim drustvima (necete valjda primjere? nemam bas toliko vremena ni prostora za tekst bojim se), ima dramaticno siru upotrebu i sire znacenje, a da ne govorimo da je idealna drustvena norma, tocnije mehanizam kontrole drustva, koja ide na strahove mase, efektno rijesavajuci dio problema.. to sto pojedine to ne dotice nije bitno, stvar je u siroj primjeni, cista statistika..
Ja sam i sam kritik i skeptik u vecoj mjeri, no ne karakteriziram niti kategoriziram, niti omalozavam ljude po njihovom uvjerenjima niti ih zbog toga prozivam ili manje o njima mislim..
Zasto bi, ja kao inteligentniji od svih takvih jer pobogu odbijam tradicionalno ucenje i oslanjam se na vlastitu mentalnu razvijenost i znanstveni probitak..? smisao inteligencije i intelektualnog napretka negativno izrazavanje svoje neshvatljivosti i nepopustljivosti prema takvima..? :lol: Nemojte me nasmijavati..
Kako da ne, ne vidjeh bas da znanost obrazlozi tu tezu.. deluzije dragi moji momci i 'momcice', to je samo hrana za ionako vec napuhani ego takvih odmah da se razumijemo, pa nek se uvrijedjuje tko god hoce sto bi rekao Acronian (kakvi uvrijedjenje bola.. ;P)..
To sto ce pojedini kao pripisivati svoje 'naprezanje mentalne sposobnosti u smislu bolje percepcije da preispita te istine', ga ne cini narocito inteligentnijim kao sto bi se htio postaviti za razliku od 'vjerskih fanatika' i inih (sto u biti valja dobro razlikovati posto ima podosta razlicitih kategorija), cini ga jednostavno drugacijim, skeptikom, covjekom koji ima vlastita uvjerenja, kao i ovaj prvi navedeni, samo sto ima jos tu dozu arogantnosti i netrpeljivosti.. u biti vecina ce ih ici kroz zivot neprilagodjen i osjecati se van doticaja okoline, ili biti zgadjen/a, istim, sto je za jednu vidim i istina.. ;) no offense, naravno..
A tko to ce ustvari reci koji je u pravu..? No, da cujem, tko to ima neki konkretni dokaz OSIM vjere, ili intelektualne SUMNJE..? isti kurac u biti, zive zivot kao nebitni mali misevi u nekom prikrajku galaksije s neizbjeznom istinom da ce jednog dana otegnuti papke.. sad, ako nekoga tjesi da ga ceka vjecni zivot iza toga, lakse mu tako prezivjeti dane i surovu stvarnost vlastite egzistencije naspram onoga koji ce ga ismijati, tough.. isto ih ceka, samo ce na drugaciji nacin do toga doci..
Kad jedni druge ARGUMENTIRANO pobiju, onda cemo raspravljati o misaonim, kognitivnim procesima i inteligenciji jednih, a zatucanosti drugih.. ;P

Tocka.

Last edited by Archangel on 20. 02. 2007. 10:31, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 02. 2007. 10:27 

radiosoledad wrote:
Archangel wrote:
Doduse jedino stoji da kad stane znanost i ne moze objasniti neki dogadjaj, misao ili pojavu, jednostavno se pripise 'necemu visem'..

such as?

Such as bloody what.. ako ti ja doista moram davati primjere, e onda stvaarno..
Uostalom, kao sto vec rekoh, to nije sustina tog posta..

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 02. 2007. 16:24 

Hahaha, topic je dobar, odlican, neka, neka...

Za me je, ukoliko pokusam da se uzdrzim od iznosenja nekog licnog stava (ako sam ga uopste definisala), vrlo interesantno povuci paralele medju matricama tradicionalnih religija i tradicionalistickog dozivljaja i prakticiranja nauke. Pa, haj'mo ovako (neka se a. odnosi na religiju, a b. na nauku):

1.a. Religioznost je drugacija kategorija od vjerovanja
1.b. "Relevantna" (neko ih proglasio) naucna dostignuca su drugacija kategorija od kapaciteta naucnog saznanja

2.a. Kriterij prepoznavanja religioznosti je, uglavnom, dogma. Kriterij prepoznavanja vjerovanja je - hahaha, ko ima jebeni odgovor?
2.b. Kriterij prepoznavanja "relevantnih" naucnih dostignuca je, takodjer, uglavnom, dogma. Kriterij prepoznavanja kapaciteta naucnog saznanja je, takodjer, - hahaha, ko, ponovo, ima jebeni odgovor?

Da ne gnjavim dalje, mogla bih ovako do u nedogled, pa da se sumira... Sto se mene tice, onaj ko je spreman zajebat religioznost (argumente je nepotrebno navoditi), trebao bi zajebat i "relevantna" naucna dostignuca (eee, za ovo vec, kako stvari stoje, treba argument: te "relevantne" naucne istine trajne su koliko i snijeg na suncu dugorocno gledano - ne uzimam trajanje prosjecnog ljudskog zivota kao vremensku odrednicu). Prema tome, za oboje - i vjeru (ne religioznost) i naucno saznanje potrebno je jedno - VJEROVANJE. Bitni sastojci jednog naucnog saznanja, tokom procesa saznjanja, su iluzije, deluzije itd., koliko i mjerne jedinice, kriteriji, pouzdanost naucnog instrumenta... Bitni sastojci vjere (ne religioznosti) vrlo su slicni - pored iluzija i sl., sumnjicavost je nesto sto zamjenjuje/supstitucija je naucnoj empiriji.

I na koncu, saznanja nema (kakav god prefiks da nosi) bez GRESAKA u procesu. Tako je i, sto se mene tice, i treba da bude...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]