punkbeg wrote:
joj arch ja se igubim u ovim tvojim postovima...
cinjenica stoji da je nasa liga papanska, isto tako stoji da je za kurac.
a razlog malih posjeta FCS-a je vjerovatno u tome -neatraktivnost klubova. bez uvrede, ali kad jedan derbi sa onima privuce 5000 ljudi onda je apsurd da nema veceg.
na utakmice idem jer je to na neki nacin porodicna tradicija, a sto se tice zanimljivosti- ne pamtim zadnje dobre utakmice uopce- pardon sarajevo rapid i besiktas-sarajevo. utakmice gdje je bilo zanimljivo i gdje se igralo srcem. dalje; siroki npr. ima 10000 ljudi stim da ima jedan klub, s tim da iz tako male sredine postize rezultate je automatski magnet. iza sirokog stoji grad, iza sarajeva niko. jos pogotovo 2 najveca kluba u jednom gradu.
i ovo je smijesno sto se desilo u mostaru, sjecam se utakmice u BL gdje papak sidje i udari u glavu igraca sarajeva, igraci sarajeva izadju i odbiju da igraju. rezlutat-3:0...
ima ovih situacija bezbroj, ali kakva god da bude situacija, uvijek cu biti na AFH jer bio sam kad smo pusili, bit cu tu kad se za par mjeseci bude slavila titula.
Pa kakva je da je i tvoja je i moja.. ako je nekome neatraktivno gledati Leotar, Slobodu, Å iroki, Jedinstvo, Modricu, Posusje, itd., ne mora brate, jake stete, da samo znas kako ce plakati oni koji ostanu na tribini za takvima, nek gleda Ronaldinha i ostatak, nek na njih drka, slobodan izbor svakog covjeka.. meni je draza jedna jedina utakmica premier lige nego kompletna sezona Lige Prvaka da budem iskren, zasto, zato sto se jednostavno osjecam dijelom svega toga i mogu uzivati i u uspjesima i zaliti za porazima necega sto je vec postalo simbol regije, i sire, a tako je i s bilo kim koji prati i podrzava svoj klub, grad, regiju i sl.. da je bas liga za totalni kurac onda bi BH prvaci gubili sve u Europi (izuzev Zrinjskog koji je ispao od koga nije trebao, premda i to ima svoje kako i zasto), no tu se vidi ipak da se nesto radi i da ima tu necega, jer se ipak uspijeva nesto napraviti, nesto, sto recimo jedna hrv. liga uz dosta bolje uvjete i sredjenost, kao i kupovnu moc klubova (bar pojedinih) nije u stanju, i oslanja se na koeficijent iskljucivo dok jedino Dinamo ga odrzava, no nije uspio, a ostali ispadaju od klubova, i ekvivalenata tih istih, koje BH prvaci vecinom prolaze..
Pa to je velika stvar jebote, uzmes li u obzir premier ligu.. recimo kad je Å iroki igrao sa Baselom, a nije bila prakticki nijedna druga ex-yu ekipa tako daleko, osim jednog srpskog predstavnika, a gdje je Beograd sa svoja 2 milijuna stanovnika, vecina BiH covjece, i kupovnom moci Partizana i Zvezde, a gdje smo mi.. pa daj mi reci od koga su Sarajevo ili Å iroki Brijeg izgubili, a da realno gledajuci nisu trebali.. samo to..
I to sve u jednoj BiH koju si dole zorno opisao, koju nitko ne dozivljava onako kako bi trebao, iz realnih i razumljivih razloga sto ta ista ne funkcionira.. pa kolike su sanse za to..
To je inat, to je nesto sto ljudi na prostoru BH imaju vecinom i tocka..
Da je liga neatraktivna trenutacno, cuj, no ljudi se moraju naviknuti da nece gledati Partizan, Dinamo, Hajduk, Zvezdu i ostatak vise jer to nije ni njima u interesu, niti ce to dopustiti primarno hrv. celnici, nego pokusati napraviti nesto od ove lige, a prestat se zaliti.. jebat mu mater ako ce biti gledatelja samo kad se izadje u Europu, treba krvnicki izboriti tu Europu, Rapid i ostale, zasto mislis da se mi toliko trudimo, a tesko da moze bilo koja momcad bez bar neke podrske to isto napraviti, pa sve da je Chelsea..
Drugo, jebga opet ti sada ides na to da u Å B ima samo jedan klub (sto je u biti samo donekle tocno), a u Sarajevu dva, a zaboravljas koliko SA ima stanovnika, a koliko Å B, pa sve da stoji ne znam tko iza njih..
Pa da uzmes da 60 i vise posto ljudi navija za Zeljeznicar opet ostaje tih 40 i manje posto u, za BH pojmove, ogromnom gradu + sigurno jos ljudi iz ostalih krajeva BH, kao sto rece hot, pa opet je osjetna razlika, a uopce se ne moze vidjeti, niti se vidi.. pa gdje mu je ta pusta tradicija, velicina i utjecaj kojom se toliko hvale, sto ne zivi od toga..

to i hocu da kazem, ne moze..
Naravno, stoji da je magnet kad klub dobro igra, bilo koji, a jos vise ako dolazi iz manje sredine (iako je to uvjetno, cisto tehnicki receno, davno je Å iroki Brijeg prerastao svoje fizicke granice i mogucnosti regionalno-drzavnog utjecaja, realno gledajuci), no to je odavno tako bilo tu, jer su ti ljudi sportski fanatici i uvijek su u svojim mogucnostima puno za sport davali, a sad i dosli na svoje konacno i izgradili su ime za sebe u vrlo kratkom roku.. a to nije bas jedini klub, jedini nogometni da, no tu je i jak kosarkaski klub zaboravljas, pa i rukometni, a i karate klub (koji usput ima visestruke prvake BH), i jos 'manjih' sportova gdje se postizu zavidni uspjesi, no nisu eksponirani narocito..
Navedi mi jedan grad u ex-yu i sire, koji s obzirom na svoju velicinu ima dva jaka sportska kluba, igra u Europi, regionalnim natjecanjima, i postize dobre uspjehe k tome.. mislim da neces bas to naci, to nije mala stvar..
to je i do ljudi koji tu zive i njihovog sportskog duha i inata, to nije stvar samo grada, ne daje bas grad toliko koliko pojedinci, a uostalom na to se ne moze nitko izvlaciti, pogotovo ovim pricama o 'ratnim profiterima' i slicnim.. Sarajevo ima vise takvih nego kompletna BiH zajedno, cinjenica, al to sto ih zaboli za Sarajevo i Zeljeznicar je neka skroz druga stvar..
Uostalom, to da imaju neke principe kojih se drze su dokazali celnici tih klubova time sto recimo jedni Lijanovici nikad nisu sponzorirali neki Å B klub, cisto jer im nije bilo dopusteno, iako bi jos s tim novcima bruku toga napravili..