Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 23. 06. 2025. 17:40

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Ja, DIJETE
PostPosted: 10. 09. 2007. 18:10 

Ne, ne, ovo sto ce uslijedit nije za art cornera... Vise od godinu dana mi vriste ove slike u glavi, kao da sam kriva. TV prica koju sam napravila nakon posjete toj romskoj porodici ni upola nije prikazala agoniju tog djecaka, mozda i bi da su mi dopustili da emitujem samo slike bez ikakvog kenjanja u pozadini. Ma, nema nade da tu bol, to lice, oci opise ni ova pricica, al' ipak evo je... THINK ABOUT IT, THAT'S NOT UNTRUE!!! (za prosjecnog metalca), ljudi smo...

Zovem se Samir. Ne znam koliko sam star. Moj babo je Cigan, mama nije. Imam brata i dvije sestre i još jednog polubrata iz maminog prvog braka, ali nikad nije došao da me obiđe. Starija sestra mi sve priča, često počne plakati i kaže da je ja jedini znam slušati. Jednom mi je priznala da nas van sela zovu kopilad, jer babo i mama nisu vjenčani. Mama je odavno prestala jesti dok me hrani, od tada je jako smršala. Svi u selu misle da je luda, čak i moji braća i sestre, ali ja znam da nije. To po selu priča moj babo, dere se i u kući : Luda kučko! Kurvo! Pada ona u nesvjest, plače, dere se, piča sama sa sobom, puno spava, leži i gleda u prazno, ali nije luda. Nije, jer se brine o meni kao i uvijek. Babo je druga priča. Debeo je, rumen u licu, voli da popije, tuče mamu i hvata Ciganke bez čovjeka po selu za guzicu. Ne sjećam se kad mi je posljednji put prišao, čak mi više ne kupuje ni one male čokoladice ili smoki. Živimo u jednoj kući na gornjem spratu. Kuća je zidana, ali je u njoj ledeno zimi, kao sad. U našu kuću bijeli ljudi ne ulaze, čak ni Cigani. Ja znam da je to zbog smrada, prljavštine, miševa i buba. Meni miris naše kuće ne smrdi, ali sam se osjećao mnogo bolje kad me je mama jednom odvela kod stare Ciganke u selo. Njena je kuća bila čista i mirisala je na deterdžent, a stara Ciganka mi je dala da se valjam po njenom kauču. Babo je nezaposlen, ali uvijek ima para od nekud, bar tako mama kaže. Mama isto ne radi, brine se o nama i o kući.

Ja sam bolestan od rođenja. Ne znam od koje bolesti. Ne zna ni mama. Eno je sad pokazuje onoj ženi sa televizije neke papire koje su doktori napisali kad su nas otpustili iz bolnice poslije poroda. Mama mi je jednom pokazala te papire, nije znala da mi pročita kako se zove moja bolest jer je bilo napisano na nekom stranom jeziku. Ali, znam da je pisalo puno toga. Papire mi je pokazala kad mi je priznala da mi se stanje pogoršalo jer me nije vodila na kontrole od rođenja. Oprostio sam joj jer su me njene suze molile, znam ja da bi ona mene vodila da me doktori izliječe da je imala para. Žena sa televizije nešto govori mojoj mami, a ona plače, sliježe ramenima kao da se pravda. Lice joj izgleda kao kada je babo optužuje da je ona kriva zato što sam ja ovakav rođen. Nakaza, čuo sam babu jednom da je to rekao mojoj mami, a ona je zalupila vratima tada i ugrizla ga za ruku. Leđa me sve više bole, a i noge koje me prije nisu boljele. Mama tvrdi komšinicama da ja ne osjećam bol jer sam oduzet od struka na dole, što nije tačno. Laže, zato što ne bi bilo prvi put da joj Ciganke u selu kažu da je loša majka. Zna ona da mene boli, vidi da sam okrnjio sve zube kad trljam vilicom. Noge ne mogu nikako pokrenuti. Stalno su ispružene, a stopala su okrenuta skroz unutra. Glava mi je malo veća nego što je to kod druge djece, možda zbog toga ne mogu da pričam i da pišem iako mi mama stalno pokazuje. Jedino mama i starija sestra znaju da ja sve razumijem, sve znam šta mi govore. Ostali misle da sam tupav, pa mi se uvijek ulaguju, tepaju kao malom djetetu. I ova žena sa televizije je to uradila, ali nije dugo. Pomogla je mami da me smjesti u kolica zato što moraju da me snimaju. Mama me, prije toga, okupala na brzinu jer sam dobio proljev i obukla mi najljepši dux i farmerke. Sad me puno boli i kičma i noge jer su mi kolica uska, pa me jako žuljaju. Kolica sam dobio od nekih Holanđana prije četiri godine. Ponekad jedna žena od tamo šalje mami pare za moje liječenje, ali ih mama čuva i troši polako jer joj babo ne daje dovoljno da se prehranimo. Ta žena je dolazila u selo, ali nikad nije ušla u našu kuću da me obiđe.

Žena sa televizije nagovara mamu da sutra ode do Tuzle i otvori nekakav račun da dobri ljudi mogu uplaćivati pare za moje liječenje. Tješi mamu da možda postoji nada da prohodam i da naučim da pričam ili da mi bar kupe nova kolica da mogu izlaziti napolje. Ne zna ta žena da mama ne smije otići do Tuzle jer bi je babo poslije toga žestoko istukao, a mama neće da joj kaže, stid je. Moja je mama ponosna i tvrdoglava žena, to joj babo uvijek kaže. Ja sam puno sličan mojoj mami, ponosniji sam od nje. Ne zna ni ona ni ova žena sa televizije da ja svaki dan zatvorim oči, izađem napolje na nogama, ne vučem se na rukama kao sad, i igram se sa komšijinim konjem i jarićima. Zato uvijek sjedim pored prozora i ne trebaju mi nova kolica.

Profile  

Post subject: Re: Ja, DIJETE
PostPosted: 11. 09. 2007. 01:18 

sjeb fakat...

Profile  

PostPosted: 11. 09. 2007. 01:37 
Moderator

Dakako da ovo nije za art cornera, iako je najgora umjetnost, kao i najljepša uvijek - život. Nekako, radeći na televiziji, ne samo u dječijoj redakciji, već okružen ljudima koji rade i druge poslove, shvatim da je novinarstvo nazajebanija stvar ikad - jer svaki put kad završimo snimanje, svaki put kad se crvena lampica ugasi, dio priče uđe u nas.

Ovo je duh malog Samira pisao, Ceco, a? :(

Profile  

PostPosted: 11. 09. 2007. 10:48 

jbg uvijek ovako nes kad procitam sjebem se totalno,a pogotovo kad su djeca u pitanju........

Profile  

PostPosted: 11. 09. 2007. 12:56 

za zlatne palme, da je kakvog kusturice..

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]