~°~ wrote:
Å ta, hoće li to punk ili metal (uglavnom su to sad sve već neke post ili rise from dead varijante, htjeli to tvorci mjuze il' ne) biti kvalitetniji da se sljedbenici istih meÄ‘usobno odbijaju od batina kao koncem '80. i tokom '90? Karikiram s namjerom, pokuÅ¡avajući to premjestiti na neÅ¡to ezoteristiÄniji, muziÄki nivo. Dakle, da ostanu gdje je dobar dio njih dobrano zalutao - u magiÄnom krugu kloniranja i konstantne repeticije onog Å¡to su oni "pravi", "prvi", "oni Å¡to su definisali" već odsvirali?
Kakogod, razlike nema, punk nema vise sta da posudi od Metala, ni obratno, "izdjorali" su se za sve sto su mogli...u slucaju te dvije forme izrazaja, smatram da je to krajnje retoricko pitanje

~°~ wrote:
S obzirom da, DOKAZIVO!!!, u pomenutoj grupi "pravovjernih" rijetko ima iÄega inovativno vrijednog sada, ukoliko izuzmemo pravljenje izdanja u stilu koji, Äesto potpuno, odudara od ranijeg opusa (doduÅ¡e, ponovo po pravovjernom receptu), ja, vrlo praktiÄno, biram mixanje svega i svaÄega radi "pokuÅ¡aja inovativnosti" i zanimljivosti, ako niÅ¡ta drugo. BaÅ¡ mi se sere, al' neÅ¡to baÅ¡, od, u potonje vrijeme, izražene sklonosti ka ucrtavanju jasnih razlika meÄ‘u pravcima, podpravcima i podpravcima podpravaca u metalu, te gradnje neodrživih teza eksploatiÅ¡ući navedenu sklonost. Mjuza - note i kakofonije zvukova, NI VIÅ E NI MANJE!!!
Za to prvo, cuo sam bar pet albuma prosle godine bendova koje koliko-toliko cjenim koji su me totalno upeglali, smorili, i nadasve razocarali sa svojim pokusajima inovativnosti. Inovativni jesu, al muzika jednostavno ne valja...
Za te jasne razlike, i meni strasno idu na genitalije, il me zbune, il mi prodaju govno za cvrstu valutu...
~°~ wrote:
A to da je individualni doživljaj muzike podreÄ‘en (i nikako da preuzme ulogu gospodara) nad lifestyleom specifiÄne subkulture, to maÄku o rep! Mjuza je "napravila", u najmanju ruku oblikovala, potpomognuta specifiÄnim socioloÅ¡kim kretanjima, te lifestyleove, ona će ih i progutati i/ili preoblikovati. Mjuza je najprodavaniji oblik univerzalnog jezika, komunikacije, da nema individualnog doživljaja kao temeljnog elementa to se NIKAD, ali NIKAD, desilo ne bi.
Ne bih se slozio, progutati? preoblikovati? Prije ce slusaoci sami tipicno "doci tobe", ili ce im muzika preci granicu tolerancije...individualni dozivljaj je za onih 25% sto ostanu ovisni o muzici do groba...