Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 18. 06. 2025. 12:15

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 
Author Message
 Post subject: Magla - Banja Luka
PostPosted: 03. 01. 2008. 15:31 

http://www.myspace.com/maglablackmetal

Profile  

Post subject: Re: Magla - Banja Luka
PostPosted: 04. 01. 2008. 13:31 

'nako.
doduse pun mi je kurac tih nekih raw blackera (osim bethora,on je bog)
ljudi dajte malo originalnosti..
sve mrakače neke :?

Profile  

PostPosted: 04. 01. 2008. 15:04 

Pa zar ne treba da bude mracno, majku mu!? :)

Profile  

PostPosted: 04. 01. 2008. 15:06 

ma samo darkness boli vas kita ;)

udri mehaga udri
i babo je tako
pa su se cure
zaljubile lako

ljuljaj brate 8)

Profile  

PostPosted: 04. 01. 2008. 21:00 

i meni je vec dosadio besmisleni generic BM, tanko je sve to, al ovo zapravo zvuci bolje neg masa takvih izvikanih imena.

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2008. 06:22 

Repeticija, diletantizam, i generalno ignorisanje postojanja bilo kakve "strukture". I da...digitizirano lupetanje racunara...

Kao BM pravljen za radi BM-a, ovo nije nuzno lose, mada ima par momenata (uglavnom prelaza i vokalnih uleta, te "sample"-ova) koji odisu amaterstvom.

Zakljucak: Jos jedan "projekat" koji BiH BM nece odvuci ni cenat dalje od vec postignutog, tj. reciklaze ideala i stilistike koji su bili relevantni prije 15 godina. Uz neopisivo losiju egzekuciju i estetiku, i bez trunke kompozicijske genijalnosti koja je od BM-a devedesetih napravila ono sto je bio. Moze sjesti fino uz Goat Ritual, ranu KRV, Krvnike, Nachtar...

Nadam se da se umjetnik bar "zabavio" stvarajuci, jer jebiga malo je tu da zabavi slusaoca, a daleko manje da mu nesto otkrije ili probudi neku emociju...al to vrijedi za 99% BM-a danas...

Mozda sam ja cangrizav, mator, i generalno slabe tolerancije za Metal minimalne ili nepostojece koncepcije (a to je kao i prije pa i danas odlika vecine umjetnika), al ono, iskren krticizam u nadi da cu za koju godinu cuti od doticnih nesto iznenadjujuce...imajuci u vidu omanju eksploziju BM-a kako u Srbiji i BiH mislim da nije pretjerano ocekivati da ce neko udariti na nesto vise od velicanja davno izlizanih patenata i muzickog samozadovoljavanja...

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2008. 15:28 

ma ljudi BETHOR je bog ovo ostalo macku pod rep
a krv respect

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2008. 23:36 

Bethor je bas otpad. Mrtva sablonerija. Takvoj muzici treba jedna doza haosa i ludila, tom ultra-tradicionalnom BM-u, koje u Bethoru nigdje ni na mapi. Mislim, bas dosadan bend.

Profile  

PostPosted: 06. 01. 2008. 14:31 

stari serator wrote:
Takvoj muzici treba jedna doza haosa i ludila, tom ultra-tradicionalnom BM-u

istina, u tom i je poanta a ne u sabloni i kopiranju. imas cvrste okvire, pa luduj i divljaj. fali to danas vecini tih extremnijih pravaca, ne sam black varijantama, pravog ludila i zajebanog pristupa, bez da se upade u "zle" ideoloske trendove koji su u stvari za ovce, uglavnom juznoamerikanci jos uvijek najbolji.

Profile  

PostPosted: 07. 01. 2008. 00:45 

AMMIT car, oduvo i DARKTHRONE i SODOM, haha. ne znam jeste slusali "crust" EP od SARCOFAGO, men to odlicno. ne zbog imena, heh. tam je legendarna

F.O.M.B.M. (Fuck Off The Melodic Black Metal)

Selling their souls to an unknown force
Painting their faces with cum!
If the Devil is some kind of god
KILL HIM!!!!!!!!

Brutal Death Metal rules
Fuck off the melodic black metal

Fuck off: Cradle of Filth! Kovenant!
Emperor! Dimmu Borgir ! Tiamat!!

Selling Satan like another capitalism's product
Corrupting the essence of brutal music!!!
Remember what Warrior said:
Only Death is real!!!

a tako i zvuci. sori za oftopik, moro sam ;)

Profile  

PostPosted: 07. 01. 2008. 02:27 

kktz wrote:
stari serator wrote:
Takvoj muzici treba jedna doza haosa i ludila, tom ultra-tradicionalnom BM-u

istina, u tom i je poanta a ne u sabloni i kopiranju. imas cvrste okvire, pa luduj i divljaj. fali to danas vecini tih extremnijih pravaca, ne sam black varijantama, pravog ludila i zajebanog pristupa, bez da se upade u "zle" ideoloske trendove koji su u stvari za ovce, uglavnom juznoamerikanci jos uvijek najbolji.

case in point - Brutal Death Metal. Nema nista brutalno u muzici koja je toliko okorjela u Suffo patentu da je svaki bend koji primjenjuje sablon nekog drugog razvikanog DM benda proslosti percipiran kao "osvjezenje".

Mislim da mnogi ne shvataju poentu, ni bendovi ni slusaoci istih. Totalno zaboravljaju opasnost, nepredvidivost, i samo stancaju i stancaju (ili konzumiraju do besvjesti u slucaju potonjih) rekombinantno smece...

Profile  

PostPosted: 07. 01. 2008. 13:53 

najzalosnije je sto publika najvecim djelom ni ne zeli nesto drugacije. da, nema tu nikakve opasnosti, u najboljem slucaju neki bend ti vise legne il ne, ali u sustini, tanko je sve danas, bezlicno, u biti, sve je to uistinu pop glazba. extreme kao pridjev prije znaci pop nego extreme. igra se na sigurno, samim tim i bezvrijedno.

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 10:42 

kktz wrote:
najzalosnije je sto publika najvecim djelom ni ne zeli nesto drugacije. da, nema tu nikakve opasnosti, u najboljem slucaju neki bend ti vise legne il ne, ali u sustini, tanko je sve danas, bezlicno, u biti, sve je to uistinu pop glazba. extreme kao pridjev prije znaci pop nego extreme. igra se na sigurno, samim tim i bezvrijedno.

validna poenta, mislim da smo negdje pocetkom novog milenija ispali iz ciklicne reciklaze koja je obiljezila kasnije 90-e, tojest, zelim reci da vise ne postoje valovi regresije u neke minule pristupe pop muzike kao i kulture, vec smo zasli u oluju totalnog kloniranja svega i svacega sto se desilo prije. New wave of Post-Punk? Pretpostavljao sam da cemo cekati par godina da se pojavi New wave of New wave, ups, eno ga vec...bjedno.

Kapitalan problem svega toga, kao i stagnacije u Metalu koji se uspio oduprti apsolutno svim preobrazajima mainstreama lezi u tome da je na kraju, 90% svih pratioca odredjene podkulture u tom folu uglavnom iz "lifestyle" razloga, muzika je krajnje sekundarna, samo nek zadovoljava elementarne kriterije (da ne bude prebrza ili prespora, preglasna ili pretiha) i sasvim je dovoljna podloga bilo kakvim nedojebanim klincima da se opijaju, kupe, i uvlace u ostale drustvene drame. Sabire ih pod zajednickim krovom sto je ako mene ko pita glavna svrha jedne "podkulture", sasvim suprotno reklamiranoj ideji da nudi bjeg iz jednog neracionalnog uredjenja u jedno adekvatnije potrebi individue, podkulture su cesto igraliste najodvratnijih sociopatskih tendencija. Posto Iana Curtisa nemozemo dic iz groba dacemo klincima Interpol. Neminovno je da ce se jedna sekcija populacije apsolutno naci u takvoj estetici, a duznost Kapitalizma je da servira proizvod potrosacu. Isto vrijedi i za sve ostale moguce devijacije.

Emuliranje vidim kao sociopatsku tendenciju. Ta neizreciva potreba da se bude kao odredjena idolizirana osoba. Ne kontam...

Al sve mi je to jos gora sjebada ako uzmes da su nekad zestoko antagonisticki trendovi u popularnoj "alternativnoj" muzici danas u istom taboru. Tojest, Indus, Punk, Metal i svi srodni stilovi su presli preko mrznje i jednostavnog neshvatanja 80-ih u totalno pobratimstvo koje nije urodilo ama bas nikakvim bitnim plodom, osim arbitrarne eksperimentacije i izdrkavanja radi "art" podriva, koji na kraju zatvaraju vise vrata nego sto ih otvaraju. Bilo to u nakaradnom kalemljenju (Isis i ostali Post-Metalci) ili u nekakvom istrazivanju elemenata koji su "nekonvencionalni" (novi Mayhem, DsO, Portal), rezultati su gubitak na obje strane. Post-Metal nije nista drugo nego jadno kloniranje Neurosis patenta, a ovi sto eksperimentisu sa tonalitetom i strukturom jednostavno zapostavljaju bilo kakve estetske potrebe za radi nebuloznosti koja reducira muziku u nekakav "gimmick"...Naravno ima interesantnih razvijanja koja ce uvjek biti nekome odlicna a nekome smece. Tako ja bar vidim fenomen trenutno dominatnog Metal/Core hibrida iz Amerike, kao i povratak Crusta/Evropskog HC-a u carevom novom odjelu Black Metala.

Danas je sve prihvaceno. C93 diskovi su istoj sekciji kao i Nile. Sve je to ona "luda" muzika. Bojim se da je to jer smo iskoristili sve moguce avenije istinske muzicke subverzivnosti...Volio bih za promjenu cuti prave utjecaje "stranih" formi ekstremiteta, za razliku od bezveznog "namedropping"-a sukobljavajucih utjecaja da bi se dobilo na nekim ezotericnim scenskim poenima. Nista gore nego kad neki BM seljak odavde krene srat o svojoj ljubavi za ostalu muziku pa izmedju Sol Invictusa i Dead Can Dancea uvali Loreenu McKennit. Silly kids, haven't you heard, Loreena is PBS SHITE....

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 13:51 

da.

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 14:01 

hahaha nasro se ja, imam naviku, s vremena na vrijeme, pogotovo u momentima beznadja...

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 16:06 

nisi jedini ;)

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 17:18 

Nategnuta isključivost? Aha!

Generičnost svega i svačega u metalu nekad mi, zaista, izaziva diareju neslućene ekstazičnosti, al', s druge strane, upravo ona često, vrlo često kod mene izazove solidnu (ponekad i vanrednu) muzičku zadovoljštinu. Šta, hoće li to punk ili metal (uglavnom su to sad sve već neke post ili rise from dead varijante, htjeli to tvorci mjuze il' ne) biti kvalitetniji da se sljedbenici istih međusobno odbijaju od batina kao koncem '80. i tokom '90? Karikiram s namjerom, pokušavajući to premjestiti na nešto ezoterističniji, muzički nivo. Dakle, da ostanu gdje je dobar dio njih dobrano zalutao - u magičnom krugu kloniranja i konstantne repeticije onog što su oni "pravi", "prvi", "oni što su definisali" već odsvirali? S obzirom da, DOKAZIVO!!!, u pomenutoj grupi "pravovjernih" rijetko ima ičega inovativno vrijednog sada, ukoliko izuzmemo pravljenje izdanja u stilu koji, često potpuno, odudara od ranijeg opusa (doduše, ponovo po pravovjernom receptu), ja, vrlo praktično, biram mixanje svega i svačega radi "pokušaja inovativnosti" i zanimljivosti, ako ništa drugo. Baš mi se sere, al' nešto baš, od, u potonje vrijeme, izražene sklonosti ka ucrtavanju jasnih razlika među pravcima, podpravcima i podpravcima podpravaca u metalu, te gradnje neodrživih teza eksploatišući navedenu sklonost. Mjuza - note i kakofonije zvukova, NI VIŠE NI MANJE!!!

A to da je individualni doživljaj muzike podređen (i nikako da preuzme ulogu gospodara) nad lifestyleom specifične subkulture, to mačku o rep! Mjuza je "napravila", u najmanju ruku oblikovala, potpomognuta specifičnim sociološkim kretanjima, te lifestyleove, ona će ih i progutati i/ili preoblikovati. Mjuza je najprodavaniji oblik univerzalnog jezika, komunikacije, da nema individualnog doživljaja kao temeljnog elementa to se NIKAD, ali NIKAD, desilo ne bi.

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 19:14 

~°~ wrote:
Šta, hoće li to punk ili metal (uglavnom su to sad sve već neke post ili rise from dead varijante, htjeli to tvorci mjuze il' ne) biti kvalitetniji da se sljedbenici istih međusobno odbijaju od batina kao koncem '80. i tokom '90? Karikiram s namjerom, pokušavajući to premjestiti na nešto ezoterističniji, muzički nivo. Dakle, da ostanu gdje je dobar dio njih dobrano zalutao - u magičnom krugu kloniranja i konstantne repeticije onog što su oni "pravi", "prvi", "oni što su definisali" već odsvirali?

Kakogod, razlike nema, punk nema vise sta da posudi od Metala, ni obratno, "izdjorali" su se za sve sto su mogli...u slucaju te dvije forme izrazaja, smatram da je to krajnje retoricko pitanje ;)

~°~ wrote:
S obzirom da, DOKAZIVO!!!, u pomenutoj grupi "pravovjernih" rijetko ima ičega inovativno vrijednog sada, ukoliko izuzmemo pravljenje izdanja u stilu koji, često potpuno, odudara od ranijeg opusa (doduše, ponovo po pravovjernom receptu), ja, vrlo praktično, biram mixanje svega i svačega radi "pokušaja inovativnosti" i zanimljivosti, ako ništa drugo. Baš mi se sere, al' nešto baš, od, u potonje vrijeme, izražene sklonosti ka ucrtavanju jasnih razlika među pravcima, podpravcima i podpravcima podpravaca u metalu, te gradnje neodrživih teza eksploatišući navedenu sklonost. Mjuza - note i kakofonije zvukova, NI VIŠE NI MANJE!!!

Za to prvo, cuo sam bar pet albuma prosle godine bendova koje koliko-toliko cjenim koji su me totalno upeglali, smorili, i nadasve razocarali sa svojim pokusajima inovativnosti. Inovativni jesu, al muzika jednostavno ne valja...

Za te jasne razlike, i meni strasno idu na genitalije, il me zbune, il mi prodaju govno za cvrstu valutu...

~°~ wrote:
A to da je individualni doživljaj muzike podređen (i nikako da preuzme ulogu gospodara) nad lifestyleom specifične subkulture, to mačku o rep! Mjuza je "napravila", u najmanju ruku oblikovala, potpomognuta specifičnim sociološkim kretanjima, te lifestyleove, ona će ih i progutati i/ili preoblikovati. Mjuza je najprodavaniji oblik univerzalnog jezika, komunikacije, da nema individualnog doživljaja kao temeljnog elementa to se NIKAD, ali NIKAD, desilo ne bi.

Ne bih se slozio, progutati? preoblikovati? Prije ce slusaoci sami tipicno "doci tobe", ili ce im muzika preci granicu tolerancije...individualni dozivljaj je za onih 25% sto ostanu ovisni o muzici do groba...

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 20:05 

Retoricko, bolje rec' babicko :lol: ... Da, donekle jeste. No, jbg, nisam nesto sklona da dijelim tvoj pesimizam, bar ne u toj kolicini, kada je rijec da su sve izdjorali ili kako vec rece. Mislim, uvijek postoji teorijska mogucnost da naprave nesto novo/svjeze (nekako mi ovaj termin inovativno postaje nekako gnjecav) unutar vrsti ponaosob, pa onda ponovo ciklicno izdjoraju medjusobno :lol: . Iako si, generalno, u pravu da su, do sad, izdjorali sve sto su mogli (il' sto je iole vrijedilo), mene jos uvijek zna zapaliti kakvo vjesto kombinovanje i uleti. Uostalom, da toga nema u novijim izdanjima, iskreno, ne znam sta bi mi zakovalo paznju za dobar dio bandova u smislu: 'ajd bas da cujem, zanimljivo mi. A nesto nisam sklona iskljucivosti tipa: slusam taj band samo do tog izdanja/godine (ili pravac/podpravac generalno).

Cekaj, govoris o prvima koji ostaju bez primjesa ("pravovjerni") ili o prvima (drugima) koji kombinuju razlicite stilove u mjuzi? Ako govoris o prvima (prvima) slazem se, ako govoris o prvima (drugima) :lol: i meni je dosta pokusaja inovativnosti putem mixanja svega i svacega unistilo konacni naum - da me mjuza dirne. No, bilo je i svijetlih primjera, nije da nije, i to, uglavnom, upravo zbog kombinovanja. No, da, matematika i mozak u mjuzi na silu, generalna tendencija sterilnosti, to da. A oko ovoga...
"Za te jasne razlike, i meni strasno idu na genitalije, il me zbune, il mi prodaju govno za cvrstu valutu..." ...deder procitaj ovaj svoj treci od nazad majket' ;-)

Haj', jbg, necemo se slozit, al' eto, mala dopuna. I da prihvatim tu tezu oko 25% onih sto ostanu ovisni o mjuzi, bas ce oni kreirat/kreiraju lifestyle za sljedbenike, htjeli to ili ne. Naravno da je istina da, tansfezalno gledjajuci, vecina mladaca uleti u metal subkulturu iz milion razloga koji cesto veze nemaju s mjuzom kao takvom, al' da im to u nastavku zivota s istom (bilo to bas do groba il' ne) podredjuje samu sustinu (mjuzu) ne bih rekla. No, dopustam da sam preoptimisticna. Uostalom, sto bi to bilo toliko lose? Osim ako ne ides toliko duboko, pa analiziras sintetizma radi masu "slusajucih" tijela jedne generacije koja treba naslijediti generaciju muzicara prije njih. Onda ok., tesko ce od, vise-manje, pozerstva i, kako rece, nekih art podriva (il' si mislio poriva?) biti ista vrijedno.

Profile  

PostPosted: 08. 01. 2008. 20:58 

~°~ wrote:
Uostalom, da toga nema u novijim izdanjima, iskreno, ne znam sta bi mi zakovalo paznju za dobar dio bandova u smislu: 'ajd bas da cujem, zanimljivo mi. A nesto nisam sklona iskljucivosti tipa: slusam taj band samo do tog izdanja/godine (ili pravac/podpravac generalno).

Agrid. Nisam ni ja, ko god je usro se moze popravit...mada je to rjetka pojava...

~°~ wrote:
Cekaj, govoris o prvima koji ostaju bez primjesa ("pravovjerni") ili o prvima (drugima) koji kombinuju razlicite stilove u mjuzi? Ako govoris o prvima (prvima) slazem se, ako govoris o prvima (drugima) :lol: i meni je dosta pokusaja inovativnosti putem mixanja svega i svacega unistilo konacni naum - da me mjuza dirne. No, bilo je i svijetlih primjera, nije da nije, i to, uglavnom, upravo zbog kombinovanja. No, da, matematika i mozak u mjuzi na silu, generalna tendencija sterilnosti, to da. A oko ovoga...
"Za te jasne razlike, i meni strasno idu na genitalije, il me zbune, il mi prodaju govno za cvrstu valutu..." ...deder procitaj ovaj svoj treci od nazad majket' ;-)

O prvima (prvima). Ima se jos bruka toga posudit, samo ne od punka...Nachtmystium su to fino uradili, samo se bojim da ce njihovo slijedece izdanje bit pogubno za segment slusalaca u kojem sam ja...

~°~ wrote:
Haj', jbg, necemo se slozit, al' eto, mala dopuna. I da prihvatim tu tezu oko 25% onih sto ostanu ovisni o mjuzi, bas ce oni kreirat/kreiraju lifestyle za sljedbenike, htjeli to ili ne. Naravno da je istina da, tansfezalno gledjajuci, vecina mladaca uleti u metal subkulturu iz milion razloga koji cesto veze nemaju s mjuzom kao takvom, al' da im to u nastavku zivota s istom (bilo to bas do groba il' ne) podredjuje samu sustinu (mjuzu) ne bih rekla. No, dopustam da sam preoptimisticna. Uostalom, sto bi to bilo toliko lose? Osim ako ne ides toliko duboko, pa analiziras sintetizma radi masu "slusajucih" tijela jedne generacije koja treba naslijediti generaciju muzicara prije njih. Onda ok., tesko ce od, vise-manje, pozerstva i, kako rece, nekih art podriva (il' si mislio poriva?) biti ista vrijedno.

Sto je tol'ko lose? Odgovorila si sama...tesko ce od, vise-manje, pozerstva i, kako rece, nekih art podriva (il' si mislio poriva?) biti ista vrijedno. I jah, mislio sam poriva, izdaje me kognitivni dio mozga od nesanice...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 20 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]