hot_blood wrote:
zvizdanje u ljubskom na utakmici na himnu,
sta ono bi u listici

il da jos nabrajamo..
ne seri arch, hoces rec da to nije nepostivanje
A hoces ti reci da nije nepostivanje 'ladno preglasavati konstitutivan narod u najbitnijim pitanjima drzave (formiranje vlasti, izabiranje vlastitog predstavnika, ustroj same drzave, itd. itd.), iskljucivati ih fakticki iz najvitalnijih pitanja drzave, pa samim time i njenog naroda, diskriminirati i brandirati kompletnu jednu naciju 'nepozeljnom' i 'nepostojecom' samim time sto je to sto jeste i sto to ne skriva iza raznih floskula i ne zeli gubiti taj identitet.. znaci tebi nije nepostivanje sto pola takvih
direktno omalovazava i osporava
cijelu jednu naciju koja je na tim podrucjima vec stoljecima, i onda ocekujes da pjeva 'jedna si jedina..

Ma bjezi bola.. skontaj malo zasto onda dolazi do incidenata koje si upravo opisao.. nikako to svaliti na jednu stranu ne mozes..
I btw., to su uvijek djela pojedinaca kakvih ima i gore, i bilo gdje drugdje, to je od covjeka do covjeka, a to vecina nije niti je ikad bila.. no, naravno, to sto ce vecina to ispostovati nije vijest, vijest su ovi ekstremniji, to ce biti na naslovnici, to ce odjeknuti..
Quote:
@Arch - Znas li koliko si pogresnih rijeci napisao, pogotovo nevezanih za temu Vidi nesto, ja postujem svakog covjeka bio on Srbin, Hrvat, Kinez, Austrijanac itd koji voli svoju naciju i sve vezano za istu, izmedju ostalog i sport, dakle u mene je prvi komsija Hrvat, sinoc je pristojno bodrio svoju reprezentaciju, bez ikakvih provokacija, nacionalistickih ispada i slicnih uvreda, ja to izuzetno postujem, ne vrijedjam i ne upirem prstom takve osobe, nego upravo one koje sam spomenuo u prethodnim postovima . . .
Ne, ti pravis razliku ocito.. kad se ljudi skupe i organizirano i jasno daju do znanja da zele proslaviti pobjedu svog naroda, reprezentacije, to ti nije u redu, al susjed, posto njega kao znas, jedan covjek, jest u redu, 'jer ne provocira'.. sta je provokacija, ispad, uvreda, ne kontam.. 'mirno i dostojanstveno proslaviti uspjeh'..

pa to je uvijek do pojedinaca ako prave probleme i slicne gluposti, a ne kompletnog naroda..
Ovdje nikakvog incidenta bilo nije, sve su pobjede proslavljene do kasno u noc, i svi na svoju stranu.. naravno, jest etnicki cista sredina, al cuj, sad bi eto valjda trebali svi u kuci biti, sutjeti, 'mirno i dostojanstveno slaviti', da ne 'isprovociraju susjede' po toj nekoj logici.. jakog slavlja, nema sta, u vlastitoj drzavi se moras brinuti sta ce onaj drugi ili treci reci jer se veselis necemu sto ti je bitno..
Quote:
Ja sam bio svjedok takvog navijanja, i to od 99% strane sudionika, vecinom od djece dobne starosti 16-19 godina, kakve su to osobe koje uce djecu nacionalistickim pjesmama i nacionalnoj mrznji I nemoj mi reci kako ima izuzetaka, naravno da ima, ali ja govorim sada o vecini . . . I da, jos nesto, nisam nikada vidio transparent ili neki drugi vid izrazavanja ljubavi prema reprezentacija, od strane bosansko-hercegovackog navijaca, koji ukazuje na nacionalnu mrznju i netolerantno navijanje ( osim u slucajevima kada je isprovocirano, pa je isti cin doneke razumljiv ) . . . Nisam nikada cuo za slucaj u kojem stoji da je neki Bosanac u Svedskoj vrijedjao tu istu drzavu u kojoj je nastanjen, a kamoli da pjeva nacionalisticke pjesme Razmisli malo o ovome
Pa, iste one osobe koje uce djecu da pjevaju par dana prije utakmice ''bice Mostar turska mahala''.. gdje je razlika molim lijepo..
A to za transparente ti ne stoji.. nek bude par turskih zastavica i obiljezja na utakmici BiH reprezentacije, on je meni sav 'cejf' pokvario iste sekunde, kao i sa, recimo evo na BiH - Hrvatska u Ljubuskom i ''ovo je Bosna''.. Ne, nije, ovo je Hercegovina, ili je Bosna i Hercegovina, ali Bosna nije..
Ja se s tim identificirati ne mogu, niti zelim, to nije moja kultura, tradicija ni obicaj, ali to naravno ne znaci ni sekunde da ja sve to ne postujem, jer tko god me zna zna da nisam takva osoba.. mozda jesam jasnih stavova, svakome cu reci kako ga spada, ali zato postujem i da su ljudi iskreni sa mnom, a ja problema s nekim nemam, dijete sam Mostara, djetinjstvo sam proveo okruzen takvima..
A i dalje ti ne stoji takvo sto, jer, recimo, evo pitaj predstavnike ili clanove svedskog BHF-a kako su jednom prilikom pretukli jednog od vodje navijanja jer mu je prilikom svega toga ispao lancic sa krizem.. i nemoj mi to su izolirani slucajevi ili da izmisljam jer sam to od jednog momka iz Svedske cuo, a koristim to da ilustriram poantu da toga ima ama BAS svugdje, i kod bas svakoga.. isto tako, veliki broj njih smatra da BiH reprezentacija ne moze biti sastavljena vecinom od 'Katolika' i 'Pravoslavaca', jer, to onda nije 'njihova reprezentacija'..
E, i Bosanac ili bilo tko drugi u Svedskoj i narodi u BiH se nikako ne moze usporedjivati..
Quote:
Dakle, ne vrijedjam osobe koje na pristojan nacin izrazavaju ljubav prema svojoj domovini, ukazujem na drugi dio populacije, nacionalisticku olos koja kroz zvaki vid drustvenih sfera (u ovom slucaju sport) pokusava da promovira svoju mrznju prema drugima . . .
To je masovni mentalitet, pod jedan, tad vrijede potpuno neka druga pravila, to si valjda i shvatio sinoc u Sarajevu po zavrsetku utakmice.. a pod dva, to su pojedinci koji ciljano provociraju i opet cine manjinu, i to bi radili bilo gdje u svijetu a da postoji nekakav animozitet ili medjunacionalni naboj medju ljudima.. BiH je cisto 'prirodno' takva..
Ali, kao sto rekoh, takvih ima svugdje, uvijek bilo i biti ce..
Poanta moja je da nema sta tko braniti ili ljutiti se sto ljudi proslavljaju uspjehe svog naroda, u kojem su na kraju krajeva itekako pridonijeli..