~°~ wrote:
Da, zaista postujem stav koji si ovdje predocila, dozivljaj necega sto tezi da bude poezija UVIJEK, prije svega, zavisi od licne preferencije i dozivljaja, tako da mi ne pada na pamet da razglabam o tvojim preferencijama i dozivljaju iste, a, ne daj Vraze, da te i pokusam uvjeriti u suprotno. No, ovo dodati moram - osim istina koje samo majstori, ali pazi, veliki majstori crtanja stanja i fenomenologija putem jednostavnih, sasvim svakodevnih rijeci nama tako nekako pitko saopstavaju kroz kratak i jasan izraz (savrsen primjer je haiku) - btw., ja se zaista slazem da je ovakav oblik poezije nadsavrsenstvo i zahtjeva najvise majstorstva -; postoji i simbolicka, impresionisticka, postmodernisticka, bitniÄka, nadrealistiÄka, moderna itd. poezija. Sve one imaju, vise ili manje, definisan prepoznatljiv stil, s tim, naravno, da se toga u poeziji uvijek treba cuvati, tih strogih okvira, bar u mojoj knjizi. Tebi se ti stilovi mogu vise ili manje dopadati, ali bi morala znati da oni postoje i da neki od njih, pazi, kao PRETPOSTAVKU, ako hoces DATOST, imaju upravo to - naknadnu raspravu brojenu tomovima o tome sta je "pjesnik" htio da kaze. To je, u artredisovom slucaju (iako ne bas strikno definisano jer ima dosta mijesanja sa drugim stilovima) SIMBOLIZAM. Bit simbolizma je da da pocetnu inicijaciju, intuitivnu naznaku, posebno kad je tema pjesme duboko filozofske prirode i to filozofije bitka, kao u artredisovom slucaju, dakle, da natjera na promisljanje. Kod mene je to upalilo, kod tebe nije, nista lose u tome, ljudi imaju razlicite preferencije, ali znas, ti bi nesto k'o biva i rekla, al' onda ne bi zalazila dalje.
Sve reÄeno. Ali meni je mnogo interesantnije ovo sa razliÄitim stilovima, razliÄite kategorije oblikovanja misli u poseban diskurs ili naraciju, sliku. Nisam znao ovo za simbolizam, mislim, nisam imao taj pojam kojim bih objasnio Å¡ta radim. Hvala. Å to se tiÄe tvog stila...some day, You just wait and You shall see

- rijetko Äiju sam prozu i poeziju Äitao a da sam takve slatke muke muÄio kao sa njenom vizuelizacijom, ali uživam da istražujem.
Mi se uhvatili ove rasprave, može ovo liÄiti da ja imam neÅ¡to protiv dronevil ali to uopÅ¡te nije tako. No beef sis'.
Gabrijel wrote:
Neka prica o tajni,
Dubok skrivenoj u pesmi druida,
Neka prica iz koje nice jedna zimska ruza...
Sve su to bile, neke price, u kojim je zivela tvoja dusa.
Gabrijele pjesma mi je prekrasna a posebno ovaj dio. Ako ko bude djelio moj utisak dobit ćeš kolektivni aplauz

. Great.