Sve sto sam procitao, a vezano je za ovaj novi propis, mi je u jednu ruku logicno i jasno. Kanton hoce, sto je maksimalno pozitivno, da stane u kraj hiljadama koje se odnose bez marke placenog poreza tako da ne vidim razlog da se iko ziv buni. Trebali bi cak sta vise podrzat ovaj propis, tj insistirat da sto prije stupi na snagu i nadam se, sto je jos bitnije, pocne provoditi.
Kazem nadam se, jer bi mi izuzetno drago bilo vidjet da se napokon svakodnevna (a fakat jesu SVAKI JEBENI DAN) desavanja (od narodnjaka, preko partija, pa do poprok svirki) naplate od organizatora kao sto se to radi svugdje gdje iole ima zakona.
Uzivam u danu kad ce Aci Lukasu,zajedno sa Sekom, Zeljkom, Dadom (ili Sakom, jel to isti lik?) Polumentom i slicnim benevrecima, biti smanjen honorar, jer je organizator morao platit visok porez, a najiskrenije i najtoplije se nadam da ce isti zakaciti i Hari Mata Harija i ,recimo, Zeru koji se vode kao hrvatski izvodjaci (ne da imam nesto protiv Hrvatske). Steta sto Merlinu ne more niko dohakat, njemu bi porez na baliju trebalo stavit.
Jos da drzava postoji, pa bi sva lova od folka, poprokera i rejvera isla u popravak ulica, mostova, izgradnju skola (umjesto dzamija) a sigurno bi nam lova od folkera dobro dosla i za kakav omladinski centar ili slicno. Ali dobro, drzimo se realnosti.
Vezano za 'nasu' situaciju:
Greska je sto se Udruzenje nije napravilo kad je trebalo, tj ranije.
Sasvim je normalno da klubske svirke, svirke demo, UG i slicnih bendova i ne samo svirke, vec bilo kakav vid alternativne umjetnosti oslobodi ovih dadzbina, jer njihov cilj je, prije svega, promovisati samu umjetsnost i ono, supljatorski, povezivat omladinu, gradit mostove (

) ... il kako se to vec zove.
Primjera radi, jebene novine o pecanju ili pcelarstvu imaju pravo biti oslobodjeni poreza, jer promovisu kulturu (pa kakvu takvu) tako da se nadam da je razumljivo sta hocu rec.
Naravno, u normalnim uslovima bi drzava (grad,opstina,mjesna zajednica... ko vec) obezbjedila takvom udruzenju i prostor (primjer: Metelkova u Ljubljani), koji je 'sasvim slucajno' zavucen od par glavnih ulica, sto je najnormalnije i prilicno je okej, za aktivnosti kojima se bavi, ali da se ne zanosimo - predaleko smo mi od bilo kakvih normalnih uslova, svima je jasno nadam se

Ali, nije nikad prekasno, pa tako ni sada. Udruzenje je neminovnost i samo mi je zao sto se na ovaj nacin moralo to shvatit. Sto ce rec, bolniji nacin.
Ne vidim nikakav razlog za raspravu, kada su se sva desavanja u Kantonu Sarajevo
uvijek morala
i registrovati i platiti, samo sto se zakon nikada nije primjenjivao, bio je blag, tj ljudi koji su ih organizovali nisu bili za to sankcionisani i prolazilo im je. Sto ce rec, ako hoces bit faca i organizator, bujrum se registruj i plati drzavi.
Bilo bi super kad bi se sutra skupilo jos potpisa i kada bi postojala iole zdrava podloga da se Udruzenje konacno i oformi i registruje. Da ne govorim o tome kako bi sve organizacije koje bi ti i htjele pomoc drugacije gledale na to kada si pravno lice, za razliku od sadasnje situacije kada kucas na vrata organizacija kao Slaven, Saran ili peti deseti.
Sto je Libija iznad rekao, generalno ne treba puno, samo treba neko da prvi pokrene inicijativu, a istina je da je rak-rana Sarajlija da se natjeraju na nesto.
Vidimo se sutra!
\m/