Ako mozes popiti 5 litara surutke nakon treninga, dobices 33 g proteina koji ce se odmah ugraditi u tijelo, ali i oko 1800 kalorija

Tih 33g ce ti super doci za brzi obrok poslije treninga, ali ces u roku od mjesec dana dobiti 10 kila sala

Ne valja, surutka jedino valja u prahu za teretanu, koristi se iskljucivo odmah nakon treninga jer je brzi protein (iskorisiti se za sat i onda tijelo nema sta da koristi, stoga moras uzimati srednje brze - meso, jaja, riba, i ultra-spore - kazein iz sira). Surutka u prahu je 100% prirodnog porijekla, ali je skupa kao djavo, preko 60 KM/kg.
Jaja i meso su ti majka, pogotovo jaje, jer ima 100% iskoristiv protein (samo jaje, mlijecni protein i sojin izolat imaju 100%, meso i riba oko 85%).
Mladi sir ti je majka za nocni obrok ili dnevni medjuobrok, sa sto manje masti, surutka je dobra iz drugih razloga - blagotvornog dejstva na jetru i slicno.
mlaćenica
Engleski naziv: buttermilk
tekući proizvod svojstvenog mirisa, ostatak pri proizvodnji maslaca. Budući da svi u mastima topljivi vitamini (A,D,E,K) ostaju u maslacu, mlaćenica je siromaÅ¡na tim vitaminima, ali zato ostaju na raspolaganju svi ostali vitamini. Sadržaj od oko 0,8% mlijeÄne kiseline kada se mlaćenica dobiva iz zrelog vrhnja, osigurava joj status fermentiranog proizvoda. Intenzivna aroma mlaćenice potjeÄe od 0,7 do 4,0 mg/litru diacetila, acetona i ostalih aromatskih komponenti mlijeka. Kemijski sastav tekuće mlaćenice na litru iznosi: proteini 35 g, masti 5 g, laktoza 40 g i minerali 7 g. Kada je u prahu, mlaćenica ima na 100 g sljedeći kemijski sastav: proteini 34%, masti 5%, laktoza 50% i minerali 7%. Sadržaj kalcija i riboflavina je isti kao kod mlijeka, pa mlaćenica može biti korisna sirovina za druge proizvode. Nekada se koristila u proizvodnji hrane za dojenÄad.