Arinoe wrote:
Prvo da ti velim, jer to mi je profi deformacija, nemoj pisati srBski, saDisfakcija jer je 'srpski', 'satisfakcija', paraš me po duši i srcu...
Kosovski boj Srbima ima veliki simboliÄki znaÄaj. Iako se ishod bitke ne smatra srpskom pobjedom (ali da budemo realni, ni porazom) Srbi su uspjeÅ¡no odolijevali turskoj vojsci i ubili sultana Å¡to je tad (a nažalost i sad) bilo dovoljno za buÄ‘enje nacionalnog ponosa. Turci jesu tad razbili srpsku vojsku te bosanske i hrvatske snage koje su im pritekle u pomoć i ubili cara, ali su na kraju otiÅ¡li iz Srbije.
To je Srbima bilo dovoljno da sebe proglase pobjednicima. TakoÄ‘er, dosta tih podataka kojima se danas raspolaže potiÄe iz narodnih pjesama, legendi i sl. tako da ćeÅ¡ naići na razliÄite verzije dogaÄ‘aja.
LiÄno smatram velikim debilizmom veliÄati neÅ¡to Å¡to je bilo prije 600 godina i Å¡to je okonÄano pod nerazjaÅ¡njenim okolnostima.
Ali znaÅ¡ i za pojam 'kosovska rana' koji je joÅ¡ uvijek aktuelan. Ne moram ti sad priÄati zaÅ¡to je ta simbolika i danas jaka.
prvo,hvala na gramatickim korekcijama
sto se tice simbolike ona je kristalno jasna,nije mala stvar suprostaviti se kako su ih u to vrijeme zvali "strasnim turcima" i to je ona stvar koja bih se mogla u pozitivnom kontekstu pogledati iz srbskog ugla.herojstvo nema šta!ono sa cim se ne bih mogao sloziti je ostatak tvoga posta.prvo!srbi nikada nisu mogli da odole nadolazecoj osmanskoj sili kao sto si rekla,jer su vec ranije bili pregaženi na marici 1371(kolko se sjecam).ako cemo biti realni,onda moramo reci da su osmanlije odnijeli na kosovu potpunu pobjedu,u svakom pogledu!drugo.turci nisu otisli iz srbije,jer je to jedna od bitki koja je odlicila sudbinu ne samo srba,nego i balkana.dalje,Miloš Kobilić (kasnije Obilić) jeste ubio sultana (sa moje tacke gledista,veoma glup,nepromisljen i krajnje kukavicki cin) jer se navodno dosao pokloniti sultanu,i tom prilikom ga mucki (kosto bi rvati rekli

) ubio murata.ali to nije promjenilo APSOLUTNO NISTA,jer se bayazit vec za vrijeme bitke proglasio novim sultanom,i takođe hladnokrvno ubio brata ahmeda..poenta,"koga boli qrc za muratom"?vjerovatno srbe

...jel to ono sto oni ajmo reci "proslavljaju"?eh sada,kada uzmes u obzir sve navedeno,moras jednostavno sa psiholoskog aspekta pogledati taj kolektivni mentalni sklop jednog naroda,sto je vec neko drugo pitanje,meni vec manje jasno.....