|
Moderator |
 |
|
http://www.youtube.com/watch?v=0xlFP4ArngEPjesma je iskljucivo namjenjena u edukativne svrhe. Molim da sve sto cete vidjeti shvatite veoma ozbiljno. Interpretacija: Branislav Milojkovic Vizualni doživljaj poÄinje gotovo dokumentarno realistiÄnim prikazom scene iz glazbenog studija. U ovoj sceni jedan od umjetnika (rizma) donosi bocu gaziranog napitka svom kolegi (Slovu) i ovaj drugi nakon ispijanja gutljaja napitka konstatira da je boca mućkano. Tu dolazi do kratkog i naizgled beznaÄajnog sukoba izmeÄ‘u dvojice prijatelja i suradnika.
Već u ovoj uvodnoj sceni se nagovjeÅ¡tava ton druÅ¡tvene kritike kojom se djelo bavi. Sitni detalji poput Rizmine zubobolje i Äinjenice da Slovo pije iz (ekonomiÄnije) boce od dvije litre, služe da ilustriraju bijedno stanje prosjeÄnog graÄ‘anina svijeta. Globalizacija je evidentno jedan od motiva kojim se umjetnici bave, markirana pažljivim odabirom srediÅ¡njeg simbola dijela - koka kolom.
Sukob se nastavlja kroz Äitavu prvu polovicu pjesme, manje-viÅ¡e u sljedećem obliku:
Å to si muÄko kolu? Å to s 'Å¡to s' Å¡to si muÄko kolu? Å to s 'Å¡to s' Å¡to si muÄko kolu? Sad sad sad kurcu ne valja - može se prosut 'po stolu!
Nisam muÄko kolu. Nis-nis-nisam muÄko kolu. Nis-nis-nisam muÄko kolu. ZnaÅ¡ znaÅ¡ znaÅ¡ da to ne radim - nije u mom fazonu!
Dijalog ove vrste se zavrÅ¡ava tek nakon (cirka) jedne minute i Äetrdeset pet sekundi, dok Äitavo djelo traje tri minute i trideset pet sekundi. Ovo nas navodi da pomislimo da je umjetnicima želja bila da se poseban naglasak stavi na nesporazum izmeÄ‘u kolega, te bi možda vrijedilo da se zaÄ‘e malo dublje u njegovo znaÄenje.
Globalizacija je nesumnjivo srž djela. Kroz dilemu o "mućkanju kole", umjetnici diskutiraju izliÅ¡nost borbe protiv kapitalistiÄkog režima u Äijem Ärvrstom hvatu globalno selo nalazi. ÄŒak ima osnova za pretpostavku da je izvorna ideja za tematiku pjesme baÅ¡ globalna inicijativa "occupy Wall Street", tj.. da se na silu izvesti promjena globalnog druÅ¡tvenog poretka - da se "promućka kola". Umjetnici konstatiraju da dolazi do "mućkanja", ali ne stavljaju sebe u prvi plan kao revolucionare, već sasvim suprotno - identificiraju se s prosjeÄnim promatraÄem koji jednostavno želi preživjeti u svijetu punom borbe. Avaj, uzalud, jer ih pronalazi unutarnji sukob.
Valja napomenuti da je težak život graÄ‘anina svijeta posebno inteligentno ilustriran kratkim fleÅ¡evima gotovo nagog ženskog tijela kroz Äitav spot. Slabo, nezaÅ¡tićeno žensko tijelo, preplavljeno kapitalizmom ilustrira svoj bol uvijanjem i grÄenjem. Lice djevojke ostaje misterija do kraja spota, Å¡to dodaje na mogućnosti za generalizaciju.
Slovo, piÅ¡i refren a ja odo da jedem, ÄŒeka me vruÄa pica al ću prvo da serem.
Rizma (koji interpretira ovu dionicu) u ovom trenutku u video prezentaciji ulazi u ženski toalet. Saznajemo da druÅ¡tveni sukob nije jedini s kojim se umjetnici muÄe. Na ovaj suptilan naÄin se pred gledatelje-sluÅ¡aoce stavlja trenutno vrlo aktualno pitanje slobode seksualnosti. Umjetnici, dakle, vrÅ¡e bobu protiv predrasuda. Da li nam rizma i Slovo to nagovjeÅ¡tavaju da je tolerancija, za razliku od revolucije, jedini pravi put ka ljepÅ¡em životu?
Kad sam završio upitah staru gdje je kola, Kaže mi "dolje u sobi, pored onog malog stola".
Silazim lagano stavljam kolu pod ruku, Krećem prema Slovu, dok ja upadam u svoju furku, Šta nosim sa sobom tad? Nisam ni slutio, Dok sam opušteno ulazio u studio!
Rizma u svom monologu daje nagovjeÅ¡taj uzroka "mućkanja". Saznajemo da je njegova majka ta koja je rukovala napitkom prije rizma. Imamo jasnu aluziju na prokletstvo Äovjeka da ponavlja pogreÅ¡ke svojih roditelja. Zanimljiva je opaska da se Rizmina simboliÄna stara nalazi u istom objektu kao i glazbeni studio. Ponovo se, dakle, skreće pozornost na bijedu u kojoj suvremeni umjetnik na jedvite jade uspijeva doprijeti do javnog prostora i iznese poruku ÄovjeÄanstvu.
Pad koncentracije nastao uslijed žeÄ‘i, Ne mogu progovorit, dehidracije oblik teži. Kad rizma vadi taj Äarobni napitak, Koka kola dva litra, ma pun zgoditak!
Brate samo toÄi daj, puni ÄaÅ¡e, Nakon samo jednog guta odma će mi biti lakÅ¡e. Kad kurac! Brate! Ostadoh sam u bolu, Pa ga zaÄuÄ‘eno pitah: "Å to si muÄko kolu"?
Slovo svoju neizmjernu tugu za nesretnim ÄovjeÄanstvom opisuje kao žeÄ‘, i biva zaveden kapitalistiÄkim dobrima kao jedinim ponuÄ‘enim rjeÅ¡enjem. U kulminaciji, Slovo dolazi do otkrivenja i oduÅ¡evljeno postavlja sada retoriÄko pitanje "Å¡to si muÄko kolu?", Nakon Äega ovo pitanje trijumfalno biva ponovljeno joÅ¡ nekoliko puta.
Zvuk podrigivanja, kao i poljubac koji Slovo Å¡alje gledateljima nas podsjećaju na ljepote tolerancije i ostavljaju promatraÄa-sluÅ¡aoca okruženog mirnim kontemplativnim tonovima.Ovo opasna zajebancija na onu Rebecu Black  kad je opisivala o Äemu se u "Friday" zapravo radi.
|
|