Dre@mer wrote:
KoldVoid wrote:
Hos reci da je Hauer sam na licu mjesta sasro taj citat? E sad mu pogotovo svaka cast. Triumfalno je odradio Roy-a.
A ne treba zaboraviti ni onog srolju Gaff-a... "You know she wont live, but then again, who does?"
Golub ne samo da nije htio da poleti, nego mu se i malo pokakao u ruku
(spoiler)
Sto se tice Gaffa, on je znao citav story oko Deckarda te jos da je Deckard replikant.
Poznato je da svi replikanti sanjaju bijelog unicorna (jednoroga) a Deckard je bas takvog stalno sanjao, a upravo mu je Gaff pravio origami figurice jednoroga i stavljao ih na razna mjesta dajuci mu do znanja da zna da je replikant.
U filmu nije izravno receno da je Deckard replikant, cak ni sam reziser to nije htio otkriti, pa ostavlja gledateljima da zakljuce jel tako ili ne, ali IMHO replikant 100%
To znam, ali tu je razlika izmedju originalne verzije i one koja je zavrsila u kinu.
Vis u kino verziji Deckard nema one snove koje ima u nerezanoj verziji koju je Scott predao distributeru. Takodjer Deckard daje i tipicno "film noir" narativu u kino verziji jer su distributeri debelo naribali nos Scott-u kad su prvi put pogledali film rekavsi da je previse nejasan i zbunjujuci. I na kraju, u kino verziji prikazuju tipicnu happy end scenu u kojoj Deckard i Rachel lete preko neke scenografije iz Star Wars-a u spinner-u i tu jos Deckard sere kako je ona bila specijalan model sa duplo duzim rokom trajanja, picke-materine.
U svakom slucaju mislim da je Scott malo pretjerao sa kenjanjem u cejf oko cinjenice da je Deckard replikant. Iako sam Blade Runner u biti gotovo i nema prevelike veze sa "Do Androids Dream of Electric Sheep?", cak je i Philip K. Dick rekao da mu se originalna namjera Deckarda kao replikanta u Scott-ovoj ekranizaciji nimalo nije svidjela.
Ja sam zapravo cuo da se Scott dogovorio sa Dickom da Deckard bude replikant u filmu... nego svejedno, obje verzije filma su mi do jaja. Nemogu se odluciti koja je bolja, svaka ima nekih svojih cari. Kino verzija, kada Deckard i Rachel polete sa shatlom, pa Deckardovo premisljanje o Rachel kao replikantu... nenadjebivo. Isto tako i DC verzija koja je nekako mracnija i tjeskobnija... Zakon su mi i jedna i druga.