Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 06. 08. 2025. 14:05

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 187 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 28. 09. 2005. 19:38 

Cniostani wrote:
Da skratim pricu Libijac - Amerika je drzava gdje se kreativnost, trud i rad cijene i svako ima priliku da uspije u zivotu. Jedini limiti tome su limiti koje ljudi sami postave pred sebe. To znam ne samo iz primjera mase bosanskih izbjeglica i imigranata, vec miliona drugih iz svih dijelova svijeta.

Jarane, dal je to dobro ili lose? Bil gejts je najbogatiji covjek na svjetu. Njegova kreativnost...pa neznam, Steve Jobs je bar napisao breakout (znas onu igricu sa tarabom i lopticom i ciglama, napravljeno je XXX kopija nje, e Apple Steve je to izmislio ;)) prije nego sto je postao prljavi kapitalisticki gad, al Gejts i trud i rad? Neznam. Totalni serator. Amerika najvise nagradjuje one koji znaju manipulisat sistem, tojest opljackat nekoga. Gates je opljacko lika koji je napiso DOS. Phil Knight je iskoristio djecu u Pakistanu i jad i bjedu po istocnoj Aziji i danas se time bavi, a uz to mu je marketingska politika totalni ciganluk.

Bilo sta sto je bilo "true American product" osim jebenog Harley Davidson-a je otislo u picku materinu, ili su postali jebeni eksploatatori koji iskoristavaju jad i nesrecu drugih, ili su ga ispusili na trzistu. Jel to odraz kvalitetnog sistema?

To nisu ljudi koji zasluzuju bogatstvo neg javni linc i robiju. A to su idoli Americkog kapitalizma. Ako ce mo statisticki analizirat, najbogatiji u Americi su ili a) stranci ili b) gadovi. Ne znam za familiju Waltonovih al on mi je bio simpatican kao covjek, ali efekt koji je imao na male retailere u Americi je des puta gori neg ono sto je South Park ilustriro. Jarane, ja zivim u centru gradica. SVAKI IZLOG JE PRAZAN!!! Prekrasno jezgro grada staro preko stotinu godina je pusto, bezivotno, tri ulice, jedan pab, jedna Pizzerija koju drze Arapi, i prodavnica stripova i papirnih RPG-ova. Tri u pedeset. I jah, ima des advokatskih kancelarija, no America without them eh?. I sve to otkako je doso jebeni franchise i izgradio nakaradu govnarskih hangara koji su sad centar grada...masovni kapitalizam je satro bilo ciji san individualistickog malog biznisa. Japanci su cak poceli nudit "custom" auta direktno iz fabrike (Scion usrani), sa spojlerima, cipovima...tjuneri su najebali...

Cniostani wrote:
U Bosni jedini nacin da se negdje dogura je da se ima stela. Na sve strane sami mediokriteti koji su si kupili diplome i radna mjesta. Ja sam isao u skolu ne zbog diplome vec zbog vrste karijere koju sam sebi zacrtao i danas radim upravo to. Posto nemam rodbine i prijatelja na visokim funkcijama ovdje, bez obzira koliko bi se trudio, zavrsio bi u najboljem slucaju kao konobar u kaficu. To je Titina ostavstina - takva vrsta korpucije nije nastala preko noci vec je uvijek postojala i bila sastavni dio zivota ovdje.

Prvi dio stoji, i slaezem se. Al izvini, kakav to poso u Americi mozes dobit bez diplome? Malo previse tragediziras stanje nekih ljudi u nasoj raji. Koliko ima konobar u SAD-u? 2 i po dolara na sat plus baksis. Sta se moze u Americi sa tim? Pojest govno, jes, al eto Ameri imaju svjest pa daju taj jebeni baksis. Da sam zensko bio bih striptizeta, komsinica mi se time bavi, masala svakog radnog dana se vrati ciku sa pet glava, jebe se nje, skine se pred mudonjama i to je to. I ja radim za minimalac, koji je taman dovoljan da se prehranim. Da radim punu heftu imo bi jos taman za kiriju i racune. Minimalac sa punom radnom heftom je oko milju prije taksi. Sad to se cini jebeno, hiljadu dolara majku mu. Triput vise neg sto Sanjin il Cuso dobiju, al jarane, kao prvo, hrana je bar 20% skuplja, a sad sto je sve ostalo des puta jeftinije...jebiga, mi imamo skolovanje i zdravstvo (frtalj funkcionalno doduse jebiga) dzabe. Ovi nemaju. Sad sto nasa drzava porezi sve alate koji su potrebni za eksploataciju kreativnosti (racunare, sportsku i umjetnicku opremu...) ko da su jebene jahte i privatni avioni...to je samo nasa usrana drzava. Jedino, sto danas u Sarajvu nemozes ni konobar bit bez stele. E to je vec zesca karina. Ali oni teski poslovi koji se u Americi dobro placaju, tipa postavljanje parketa i te prljave jebade se vala bolje placaju u nas, kad uzmes relativno, jos nasi ne plate ni porez, totalno su cisti, a imaju sve beneficije. Ko je na konju sad?

Jedino taj Americki san mi naumpada, jeftina auta i prostranstvo pa pici i divljaj...al i to ce kurac moj vise sa ovakvim cjenama goriva, ima da svi vozaju jebene trokolice. A ionako su Amerikanci po tom pitanju megapapcine u retrogradnom stanju. Najprodavanije auto u SAD-u vec deceniju: Ford F-150. I ne, ni des posto njih ne koristi jebeni flatbed iza, nego ih vozaju iz cejfa. Moroni.

EDIT: Ne odgovorih ti na ono najbitnije! Ako je danasnji nepotizam, korupcija, haos i rasulo na Balkanu produkt Titine kadrovske politike, kako objasnjavas fenomen koji sam ja osjetio. Moji su starci oboje radili u Saveznom Izvrsnom Vjecu u Beogradu do sranja. Stara je 91-e otisla u "administrativnu penziju", stari zvanicno napustio sluzbu u Maju 92-e. Kako li su, molim te, oni iz Bihaca i sa jebenog Modraca dosli do BG-a? A oboje baliusi, i samo mi je jedan dajdza imao famoznu crvenu clansku knjizicu koju je bio primoran da vrati zbog mnogobrojnih sranja jos 80-ima. Daklem, bezveze udaras po Titi jarane. Neki su zivjeli zavidno za njegovo vrijeme, i to cisto od licnog rada, truda, i plate. Nebitno jesul bili hodze il popovi. Sa sela il iz grada, nije bilo begova i aga...evo ti ih je kapitalizam vratio pa uzivaj.

Vjerujem da je mnogima, pardon, HAMAN SVIMA bilo bolje za Tita neg sad, zna se kome je bolje sad, i jah, saci biznismena koji ce prije il kasnije bit zgazeni od strane ponovoinstaliranih Turskih feudalaca. I vjerujem da je ono sto je ta drzava nudila svojim gradjanima puno vise nego sto SAD nudi svojim danas.

U toj drzavi su se auta mjenjala svake cetri godine, u toj drzavi je jebeni Iron maiden sviro prije neg u Italiji, jah, jebeni Tito, Dubya bi bio des puta bolji...

Cniostani wrote:
To sto ti vidis samo glupost oko sebe je samo tvoja krivica. U Americi ima na milione ljudi koji cine visi sloj tog drustva. Al to nisu ljudi koje ces sresti na frat-party ili spring break-u. Opet ti kazem, sve je do tebe s kim ces biti okruzen, sta ces raditi, koliku ces intelektulanu i kulturolosku satisfakciju izvuc iz Amerike.

Nisi me shvatio. ma koliko se ti kulturoloski/intelektualno zadovoljio, okruzio pamecu i kvalitetom...od TBN-a i slicnih nemres pobjec. Halo papak izadje na teve i tri sata obara Darvina da bi dokazo postanak svjeta u 7 solarnih dana. O tome ti govorim. Pomocu tog istog prvog amandmana svaki debe moze da izadje na binu i ispire mozak posjecnom gradjanu i filuje ga totalnim sranjem. National Enquirer anybody? Dzizs...Pa to je gore od NTV 99.

Cniostani wrote:
Amerika nije idealna zemlja, to svako zna. Ali svaki gradjanin se moze osjecat sigurno u njoj, biti slobodan od svake vrste diskriminacije, praktikovat svoje obicaje, kulturu. Ja sam hodao po raznim gradovima amerike nosajuci kojekakve metal majce: Slayer, Deicide, itd itd i nikad nisam imao nikakvih problema. Samo je jednom dosao neki tip i rekao Aidi da ce se pomolit za moju dusu (nosao sam god hates us all majcu) i to je sve. U Njemackoj, ako si zaboravio, Deicide ne smije nastupat uzivo. Cannibal Corpse ne smije svirat stvari sa prva tri albuma niti se smiju pustat u medijima ili javnim mjestima. 1st amendment, brother. Tebi je to shega, meni je zakletva.

Jarane jedno je palamudjenje OSHA-e a drugo je praksa. Da nema toliko posla na trzistu (ima ga previse, svuda jebeni "Now Hiring" znaci...) bilo bi i diskriminacije, a i sada je ima. Ja sa tri godine faksa radim za minimalac (i to ne zato sto sam stranac, i gradjani imaju istu platu), a sefica studentskog zivota koja ima, daj boze GED ima petnes dolara na sat, al je njena mama profesor ekonomije i radi na faksu vec des godina, stas kad niko nije apliciro za to mjesto pa nema ko da se zali....O praktikovanju obicaja i kulture...Ovdje ima bruka Pakistanaca koji su dosli i hodali po gradu ko sto to rade i po Londonu i Berlinu u onim svojim gacama, al su ih redneci gledali ko vanzemaljce. Pa im neki nisu htjeli ni hljeba prodat. Pogledaj danas CNN pa vidi kako su onog Osmana Khana DROTOVI opljackali u New Orleansu. Zadnji put kad sam take stvari cuo, u pitanju su bili posjedi naroda koji su bili u teritorijama pod kontrolom neprijatelja na Balkanu. Malo mi je cudno da su bas nasli Mundzosa da ogule. Mozes u Americi bit ko god os, al samo u svom getu. Haj pokusaj negdje drugo i najebo si. Ja neznam dal si bio vamo po malim mjestima u good ole South-u, u Bible Beltu i slicnim uzasima, al kako ja vidjeh, Mason-Dixon line je metafizicki Berlinski zid....First Amendment jest zakletva, ali talk a lot of shit i mrak te pojede...pogotovo ako shit ima veze sa Islamom...neki mrak ce te pojest, ili onaj koji ne mora da odgovara, ili onaj suprotni, koji se ne moze natjerati da odgovara. Ako je shit kojim slucajem bilo kako moguce okarakterizirati kao anti-semitizam, najjaci witchhunter u Americi i njegova duga ruka tj. ADL ce te pokopat. Sloboda? Iluzorna...

U tvom Philly-u ADL je obustavio vec dva koncerta, jedan od kojih je za obrazlozenje imao da je bubnjar Deceiveriona bio vokal Grand Belial's Key-a koji su okarakterizirani kao antisemitisti. Za ostalih pet bendova nije bilo razloga, a bogam ni za navedeni, cak je bilo i crnaca u publici koji su ispusili provod zajedno sa ostalima jer se Cikijima nije svidjela ideja koncerta u kojem ce ucestvovat jedan muzicar koji je nekad bio vezan za bend dubiozne politike, ne otvoreno fasisticke. Znam da ces rec "neka i treba" zbog svojih politickih ubjedjenja, ali ako se sloboda reklamira kao apsolutna kao sto se reklamira u prvom amandmanu, takva bi trebala biti i u praksi. Neznam nijedan Cionisticki bend, al Salem su prilicno blizu, ko je ikad njima onemogucio da izvode svoje manifestacije...

Kao sto je u Jugi bio jedan bog Tito, tako je i ovdje, a ADL je cak bio zestoko kreno i na Mad Mela Gibsona zbog The Passion-a...jer je i to bio po njihovim standardima antisemitisticki film. Bullshit I say. Imaju pare, pa mogu lobirat, i nemozes protiv njih na sudu nista...

I na kraju, samo da nas sve podsjetim ko vlada Amerikom: PENZOSI. ARPA. Kakva je buducnost takve drzave? Pa neznam jel ikako zdrava...

Last edited by stari serator on 28. 09. 2005. 20:24, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 09. 2005. 20:13 

Cniostani wrote:
Libijceve izmisljotine, Volume 1:

Neistina 1. Bipartijski sistem je bezvezarija.
U americkom politickom sistemu stranacka disciplina i rigidnost nisu zastupljeni kao u zapadno-evropskim drzavama. Dakle zastupnici imaju dosta sirine u svojim odlukama (nedavno je grupa demokrata glasala da potvrdi Robertsa za chief justice poziciju, primjera radi). Uostalom, u Americi postoje nezavisni, zelenasi, reformisti. Ali oni igraju ulogu autsajdera (doduse ni u UK nemaju puno vecu ulogu).

Bipartizanstvo je opet prisutno i kusuranje tipa ti meni ja tebi. Sta je tu neistina? Jest bezvezarija. Vazniji je interes od ideala kako god okrenes.

Cniostani wrote:
Neistina 2. Diktat tipa UAE bolji od demokratije.
Zasto (ovo je bar lako) Evo par recenica u vezi UAE human rights standarda:

"The UAE Constitution provides for freedom of speech; however, the Government restricted this right in practice. Freedom of the press was restricted. The law specifically prohibits criticism of the Government, ruling families, and friendly governments that threaten social stability under penalty of imprisonment. However, the law was rarely enforced because journalists practiced self-censorship, and there were no such cases reported during the year. "

Nadalje, "The Government restricted freedom of peaceful assembly. Organized public gatherings required a government permit, which rarely was granted"

Nadalje, "The ban on criticism of the Government also restricts academic freedom. Academic materials destined for schools in the country were subject to censorship. For example, male and female students were banned from reading texts in which the human body was pictured or sexuality was featured"

Nadalje, "Citizens do not have the right to change their government. There are no popular elections or democratic institutions, and citizens do not have the right to form political parties. Federal executive and legislative power is in the hands of the Federal Supreme Council, a body composed of the hereditary rulers of the seven emirates that elects from its members the country's President and Vice-President. Decisions at the federal level generally were made by consensus among the rulers, their families, and other leading families. The seven emirate rulers, their extended families, and those persons and families to whom they were allied by historical ties, marriage, or common interest held political and economic power in their respective emirates."

Trebal jos? Haj jos malo, "Shari'a (Islamic law) courts (except in Dubai) frequently imposed flogging on Muslims found guilty of adultery, prostitution, and drug or alcohol abuse. In practice flogging was administered in accordance with Shari'a to prevent major or permanent injuries. Convictions in the Shari'a courts did not necessarily require the imposition of Shari'a penalties on non-Muslims, but such sentences were carried out in a few cases."

I to zoves sistemom boljim od demokracije?

Definitivno. Apsolutno. I stojim stoposto iza toga. Kao sto rekoh jarane, da je tamo liberalnost zapadnog tipa, trebalo bi tacno petnes sekundi da narod zatrazi Serijat u cjeloj drzavi. I trebalo bi jedno petnest dana da zbog spoljnopolitickih i vojnih poteza drzave, po zahtjevu naroda, tvoj dragi SAD bombarduje boga iz njih. Primjer: Onaj Francuz sto je napisao knjigu o zavjeri oko 11-og Septembra je odrzao predavanje na jednom drzavnom institutu u Emiratima, ciji je pokrovitelj bio jedan od najvise rangiranih princeva. Institut je u roku od mjesec dana zamandaljen i zaboravljen, doticni princ marginaliziran, pitam se samo na ciji zahtjev i za cije potrebe...Amerika ne zna za ideal, zna samo za interes. Nije li Ronald Reagan sam rekao da su Talibani primjer vrijednosti koje su imali Osnivaci SAD-a...da bi te iste njegov naslijednik deceniju i po kasnije zgazio ko mrave...

Ideja da u federalnoj drzavi od sedam Emirata ima jedna koja praktikuje Serijat i kamenovanje, bicevanje i te zajebancije a ostalih sest regularno prodaju gicka prasica u supermarketu i serviraju alkohol u svim restoranima i pabovima je genijalna. Sta to Muslimanima treba zabranit da prave svoje zakone po svom cejfu? Ako hos Serijat, bujrum, samo se preseli des kilometara dalje i uzivaj jarane....a to je glavna muka svih velikih Muslimana, ima ih u nas pa ih pitaj sta im ide na kurac oko domovine. Kod nas su htjeli nesto tako u Bocinji pa ih umalo nismo mi sami zive pojeli...

U drzavi u kojoj su svi jedno pleme familijarni parlamenti i plemenska demokracija su jedini nacin da se ocuva stabilnost. To naravno ide u prilog gradjanima, a kako oni eksploatisu jadne podkontinentalce koji grade Dubai za cackalicu...to je vec druga prica...jebiga, oni su stranci.

Cniostani wrote:
Neistina 3: "Amerikanci i Evropljani ionako vise izdvoje za nake majmune u Tajlandu i Pande nego za gladne u Africi" Stvarno? Potkrijepi to brojkama. Ako me budes vukao za jezik citiracu ti brojke od OMB-a i GAO-a za zadnjih koliko hoces godina...

Neistina 1 bice, imao sam pogresan dojam, ali opet, kretenizam ovog tipa je previse rasiren.

Cniostani wrote:
Neistina 4: "kod nas drzava omogucuje visoko obrazovanje dzabe, to je ipak za Americku svjest nesto monumentalno". Za najsiromasnije amerikance postoji milion programa za visoko obrazovanje. Americka filozofija u vezi visokog obrazovanja je ta da privatno finansiranje obezbjedjuje visi kvalitet obrazovanja i studenti prihvacaju studij mnogo ozbiljnije kada su njihove pare u pitanju. Dzabe ti je besplatno bosansko obrazovanje kad ga niko na svijetu ne prizna, a da ne govorim i da ga prizna da je ono zastarjelo i za bangladeske kriterije. A vraga je dzabe kad za upis padaju stele a za ocjene i prolaze na ispitima cash. Nije ni cudo da ovdje najobicnija operacija slijepog crijeva ili zuci moze biti smrtonosna.

Jarane pricao sam o principu, ne o praksi i stanju na terenu. O tim programima za najsiromasnije Amerikance...znam za onaj najveci..."eo sine puska, aj sad loma u Irak ubijaj Muslimane, mozes radit sta hos, ako si totalni necovjek bujrum, dobit ces maksimum dishonourable discharge i tri godine u cuzi".

Community college? Veoma korisno...ko suncobran na sjevernom polu.

No, za filozofiju se slazem, da se kojim slucajem placa faks u nas nebi ga svi studirali u prosjeku po des godina. Mislim da treba uvesti penale, i to jebene, u BiH obrazovanju za studente. A o profesorima, pa da je bogdom kakav Adi u Svabiji da nam posudi jednu brigadu ulicnih redara u crnim uniformama i dozvolama za jebanje majke nebi bilo nako kakao jest. Ja imam dekana u komsiluku...mislim da znas koja kuca...tojest koje dvije...pardon nije kuce, zgrade...Koji je to bog otac oko u glavi imo za vrijeme Tita? nijedan.

Cniostani wrote:
Neistina 5: "Kod mene je "practical training" uveden u diplomu, naime, nemogu diplomirati bez njega tako da su me u tom smislu satjerali u cose...pas im mater..." Ovo mi je novost da studenti na F-1 vizi moraju odraditi practical training da bi diplomirali. Ranije je to bila samo opcija koja je studentima omogucila godinu dana ostanka i rada nakon diplomiranja u Americi. Vecina studenata je bila presretna zbog te opcije. Ti si prvi slucaj da se zali. Uostalom, znao si za ovo prije nego si krenuo put Amerike.

Nije do vize ba nego do faksa. Practicum je ukljucen u grad. requirement. Tako da se po vizi practical training smatra nepotrebnim pa mos kupit prnje.

Cniostani wrote:
Nego da je tebe pitam nesto? Zasto Amerika? Zasto nisi otisao u Englesku na studij ili negdje drugo u Evropi?
Ako te interesuje, bio si jedan od 572,509 foreign students koji su dosli u Ameriku na studij kad i ti. Koliko ih je apliciralo i nije uspjelo doci, pojma nemam. Tako je grozno u Americi.

Vjeruj da bih radje otiso bilo gdje...ali ima preocit razlog koji mi je cudno da ti nije naumpao, tj. dva...a) nisam imao izbora zbog odradjenih predmeta u Emiratima, b) nisam imao para za ista drugo. Mislim da znas da je generalno, studij u Engleskoj duplo skuplji neg u Americi kad se sve baci na papir (troskovi zivota i ta sranja koja su Engleskoj totalni uzas). Pogledaj cifre za pad studenata iz Arapskih zemalja u Americi nakon 2001-e za malo jebenije cinjenice.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 09. 2005. 20:21 

Vas dvojica fakat niste normalni koga boli kurac o tome o cemu vi trabunjate, Tito je jednostavno bio mafioza onako ko Berlusconi samo sto je imao apsolutnu vlast i radio sta hoce.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 09. 2005. 20:27 

pa, boli nas, dvoje je dovoljno za diskusiju, ljubav, rat...hahaha

U biti ja samo ocu rec...stara Juga je bolja od Amerike danas. Sad o staroj Americi nemam pojma, al se cini ko sasvim druga vasiona...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 09:57 

Ja ne mogu da vjerujem da neko normalan, inteligentan, moze rec da je stara Juga bolja od Amerike (ne znam sta podrazumjevas stara ili nova Amerika). Stara Juga je bila dobra za ljude koji su za minimalan trud htjeli da imaju posao, stan, zdravstvo, skolu i nisu htjeli puno razmisljati o svojim pravima i slobodama; vjerovali su da sistem zna sta radi i da oni koji zavrse po golim otocima su to i zasluzili.

Ali nisu svi vozili auta, niti su svi isli na more; zdravstvo jeste bilo dzabe, ali nije bilo kvalitetno - islo se cesto izvan Juge da se odrade operacije, prime tretmani. Mnogim gradjanima je oduzeta imovina. Bosnjackom narodu je oduzet identitet; Albancima su bila uskracena sva moguca prava. A da ne govorim da poltickog pluralizma nije nikako bilo - to je osnovno ljudsko pravo, trazit odgovornost svojih lidera za svoje postupke. To je bilo strogo zabranjeno.

Necu sad da se ponavljam, ali je cijena to nekog prividnog mira i blagostanja bila ogromna.

Nije Amerika zemlja utopija, ali su ta osnovna prava grupa i pojedinaca zasticena. U toj Americi jedan Mike Moore moze pravit Bowling for Columbine i Fahrenheit 9/11; novine mogu svaki dan pisati o skandalima; kongresmeni i senatori i ostale javne licnosti su podlozne javnom mjenju, pritiscima, lobby grupama, NGOs kroz koje obicni ljude traze zastitu svojih interesa. Ja i Aida i clanovi nase organizacije Community of Bosnia smo isli u Congress 1996. godine (meni je tada bilo 20 godina) i sreli se sa dva Congressmena i dva Senatora gdje smo trazili odredjene stvari. Nismo ocekivali bogznasta, ali su nas ljudi primili kao svoje constituents (i ako nisam imao pravo glasa tada, tj nisam imao drzavljanstvo), razgovarali sa nama, saslusali nase stavove. Neke je savrseno bolio racku za Bosnu (Sen. Santorum), dok su dva congressemena i Senator Specter bili jako zainteresovani jer je tada Bosna bila jako aktuelno pitanje...

Hajde ovdje zakazi sastanak sa Terzicem ili Lagumdzijom, sitresi svoje probleme i trazi da se nesto promjeni! Daj ba... Kada je neko od ex-Yu politicara ili ovih danasnjih dao otkaz jer je bio u srcu nekog skandala koji je objavljen na 60 minuta ili Centralnom zatvoru ili u Danima ili Slobodnoj Bosni? Nikad!

Libijac, i ja nisam zadovoljan sa mnogo stvari u Americi i promjenio bi puno toga. Ali ti si jarane bio izgleda premlad da se sjetis odredjenih stvari za vrijeme bivse Juge i imas pravo subjektivan, idealiziran pogled na istu (i na titovu licnost). I to se odnosi na mnogo mladih ljudi ovdje danas koji nisu bili ni rodjeni kad je Tito umro.

Na zalost, zbog rata, puno dokumentacije koja odrazava pravu sliku tog rezima nije iznesena u javnost. Opet ti kazem moja stara je radila u arhivima CKSKBiH gdje se nacitala svega i svacega. Nakon toga premjestili su je u "Komisiju za zalbe" unutar CKSKBiH, gdje su gradjani protiv kojih je nacinjena neka nepravda - nakon sto su uzalud iskoristili sve moguce sudske aparate - dolazili da se zale i da traze pravdu od saveza komunista. Pa je bilo slucajeva da je radnik firme istjeran iz svog stana sa zenom i djecom na ulicu jer se novom direktoru, partijskom guzonji, svidio taj stan. O takvim stvarima nisi citao u novinama, ali to su bile redovne pojave. Naravno, nije bilo sanse da neko to iznese u javnost. Ja se samo nadam da ce se vremenom iznositi te stvari u javnost jer je krajnje vrijeme da zaboravimo taj rezim i da se okrenemo nekoj novoj buducnosti. A ta buducnost trazi puno vise rada i truda, gradjanske participacije u izgradnji institucija. A za to skoro niko nije zainteresovan. Svi bi u Evropu, svi bi da imaju para, a da prstom ne maknu. Izlazak na izbore je postao peglativan, a kamoli sta vise uraditi. Eto to je titina ostavstina; i onda se ljudi cude kako politicari kradu pare pred nosom i niko im nista ne moze...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 10:47 

da. u americi samo indijanci nemaju nikakva prava, španjolci i meksikanci su šljam, a crnci su u ghetoima. zašto u new orleansu nije bilo pomoći? pa kolko sam ja vidio, većina onih jadnika koji su tamo ostali su bili crnci.

s tim da bude svaki kvalitetan političar hinio da sluša probleme ostalih. pa to im je i posao. a blago onima koji se daju zavesti...

popularnost se gradi i na najmanjem čovjeku

btw. u jugoslaviji su u konačnici svi imali stan, pa makr izletjeli iz kojeg. jer nije bilo socijalno ne imati stan. a u americi imaju stotine tisuća, ako ne i milijuni, beskućnika. + milijun ili dva zatvorenika, mahom crnaca. a nisu svi oni namjerno kriminalci, ili? prije bi australci trebali imati toliko zatvorenika kad su potekli od osuđenika praktički...

s tim da amerika osim što unutar granica ne mogu srediti probleme, seru cijelom svijetu i prijetnja su cijelom civiliziranom svijetu. radi njihove kapitalističke politike. dok je za tita jugoslavija osim neutralnosti pokazivala određenu solidarnost i koliki toliki mir među narodima.

aleksandar je pao
rim je pao
amerika će pasti.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 10:58 

svaka cast, vala...ja ne'am zivaca za objasnjavat'.
izgleda je bilo pravo dosta svijeta ko'm je trebalo udjelit' u bivsoj Jugi, a da toga niko od nas nije (bio) svjestan.
kako mi je samo tesko pri tom saznanju...
a vidim da ni tebi nije bilo lako.

a da ne pricam o jadnim Amerikancima, koji se slomise da ustele sistem, te svoje radne sate, za dobrobit jadnih studenata i stranaca; a posebno stranih studenata.

Vanja, jarane, ne znam ispod koje si americke sljive rast'o, al' su te dobro isprali. zavidim ti na takvoj otvorenosti i volji da se prihvate, te upiju, sve zelje i pozdravi americke propagande.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 11:07 

ShadowLord wrote:
da. u americi samo indijanci nemaju nikakva prava, španjolci i meksikanci su šljam, a crnci su u ghetoima. zašto u new orleansu nije bilo pomoći? pa kolko sam ja vidio, većina onih jadnika koji su tamo ostali su bili crnci.

s tim da bude svaki kvalitetan političar hinio da sluša probleme ostalih. pa to im je i posao. a blago onima koji se daju zavesti...

popularnost se gradi i na najmanjem čovjeku

btw. u jugoslaviji su u konačnici svi imali stan, pa makr izletjeli iz kojeg. jer nije bilo socijalno ne imati stan. a u americi imaju stotine tisuća, ako ne i milijuni, beskućnika. + milijun ili dva zatvorenika, mahom crnaca. a nisu svi oni namjerno kriminalci, ili? prije bi australci trebali imati toliko zatvorenika kad su potekli od osuđenika praktički...

s tim da amerika osim što unutar granica ne mogu srediti probleme, seru cijelom svijetu i prijetnja su cijelom civiliziranom svijetu. radi njihove kapitalističke politike. dok je za tita jugoslavija osim neutralnosti pokazivala određenu solidarnost i koliki toliki mir među narodima.

aleksandar je pao
rim je pao
amerika će pasti.

zaboravljas Hitlera, zvanog Hichu:)

jedna od boljih slika americke solidarbosti, je cinjenica da su kuce u Nju Orlinsu sada jedno 16 puta skuplje...naravno igrom "potraznjom-raste i cijena."
fakat mi je zao ljudi, al' dobijem li jos jednu molbu za donaciju, lansirat' cu se.
Bush se vazda samo pojavi na mjestu zlocina, govorom po stoti put pokaze da je blago retardiran, te u preostalo vrijeme drka.
kad' se treba neduzan narod kosit', e za to se vazda ima para; no, kad' je nesto drugo u pitanju, onda se svi konci potegnu da se tokom neke katastrofe jos i zaradi. treba frku iskoristit'!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 11:46 

Cniostani wrote:
Ja ne mogu da vjerujem da neko normalan, inteligentan, moze rec da je stara Juga bolja od Amerike (ne znam sta podrazumjevas stara ili nova Amerika). Stara Juga je bila dobra za ljude koji su za minimalan trud htjeli da imaju posao, stan, zdravstvo, skolu i nisu htjeli puno razmisljati o svojim pravima i slobodama; vjerovali su da sistem zna sta radi i da oni koji zavrse po golim otocima su to i zasluzili.

Dal znas da si me perfektno opiso tu...E ja sam taj. Daj mi brate da se ja ne lomim previse, a veselja ce se uvjek nac, samo da imam vakta svaku noc za senluk, end ajl bi fajn. Sve sto mi treba je sloboda da budem Metalac i da tandrkam u glasne gitare i pojacala, i naravno kakvih lakih opijata da su legalni i da se mogu na ulici konzumirat bez trauma...raj. Naravno neki zele vise i mogu/hoce ponudit vise...pa bujrum ;)

Cniostani wrote:
Ali nisu svi vozili auta, niti su svi isli na more; zdravstvo jeste bilo dzabe, ali nije bilo kvalitetno - islo se cesto izvan Juge da se odrade operacije, prime tretmani. Mnogim gradjanima je oduzeta imovina. Bosnjackom narodu je oduzet identitet; Albancima su bila uskracena sva moguca prava. A da ne govorim da poltickog pluralizma nije nikako bilo - to je osnovno ljudsko pravo, trazit odgovornost svojih lidera za svoje postupke. To je bilo strogo zabranjeno.

Pazi tu su sad bitni periodi, Albanci nisu bili ni u kakvom crnjaku dok Tito nije helekno...Mislim, rodna gruda im je u to vrijeme bila total fucking dungeon. Al ostalo stoji...

Cniostani wrote:
Libijac, i ja nisam zadovoljan sa mnogo stvari u Americi i promjenio bi puno toga. Ali ti si jarane bio izgleda premlad da se sjetis odredjenih stvari za vrijeme bivse Juge i imas pravo subjektivan, idealiziran pogled na istu (i na titovu licnost). I to se odnosi na mnogo mladih ljudi ovdje danas koji nisu bili ni rodjeni kad je Tito umro.

Na zalost, zbog rata, puno dokumentacije koja odrazava pravu sliku tog rezima nije iznesena u javnost. Opet ti kazem moja stara je radila u arhivima CKSKBiH gdje se nacitala svega i svacega. Nakon toga premjestili su je u "Komisiju za zalbe" unutar CKSKBiH, gdje su gradjani protiv kojih je nacinjena neka nepravda - nakon sto su uzalud iskoristili sve moguce sudske aparate - dolazili da se zale i da traze pravdu od saveza komunista. Pa je bilo slucajeva da je radnik firme istjeran iz svog stana sa zenom i djecom na ulicu jer se novom direktoru, partijskom guzonji, svidio taj stan. O takvim stvarima nisi citao u novinama, ali to su bile redovne pojave. Naravno, nije bilo sanse da neko to iznese u javnost. Ja se samo nadam da ce se vremenom iznositi te stvari u javnost jer je krajnje vrijeme da zaboravimo taj rezim i da se okrenemo nekoj novoj buducnosti. A ta buducnost trazi puno vise rada i truda, gradjanske participacije u izgradnji institucija. A za to skoro niko nije zainteresovan. Svi bi u Evropu, svi bi da imaju para, a da prstom ne maknu. Izlazak na izbore je postao peglativan, a kamoli sta vise uraditi. Eto to je titina ostavstina; i onda se ljudi cude kako politicari kradu pare pred nosom i niko im nista ne moze...

Nemam ti ja tu sta nevjerovat. Da je Titin rezim bio andjeoski, nije, ali oni koji su se time bavili su bili visi clanovi CKSKJU, i mrak tog Masonskog zbora je nediskutabilan. Da je sad on za to direktno kriv, nije. Cak sta vise, dokazano je da dugo nije znao ni za Goli Otok ni za bruku nekih stvari. Da je i tada bilo otimacine i pljacke, stoji. Ali se nebrojeno puta vise udjelilo od strane tog aparata neg sto se oduzelo. A sad nacionalizacija...sesnes dunuma zemlje ti uzmu i za uzvrat ti uruce Ruski sat bez rubisa i jos ti na toj zemlji dodje nekakav cheto iz pizde materne na jugu Srbije pa ti napravi mokru deponiju...al jebiga, dadnu ti poso, i to posten ;)

O gradjanskoj participaciji i svemu tome...nece toga bit u nas. Evropa? Ajmo sanjat. Osim ako odjednom pitka voda ne poskupi ko drago kamenje mi smo osudjeni na kokuzluk i mizeriju. Kakva ba involviranost i odricanja...da je sta popit, zguzit, i neradit, Bosnji dobrila...Izbori su najbolji dokaz kolektivne svjesti...a ona je na prao niskim granama.

Al zato gradjanska involviranost u Americi nije sekunde bolja, i oni sami ne uspijevaju biti nista manje idiotski samocentrirani u svakom pogledu. Bas gledam danas nekakva papanka se zali na temporarni smjestaj u Luizijani i prva rjec joj je "They are so same and unindividual"...pa elementarna nepogoda jebo te tito mahniti sta si ti htjela, fasade i dvorista?

A onda onaj protest protiv rata u Iraku...jao majko. Pa ono je prepateticno i za nase uslove. Sto hiljada idiotskih liberala i nafurane djece, govor ko za retardirane, i onda nekakav debe izadje i natjera ih sve da vicu FREE PALESTINE...mislim, shit, debakl pravi. I onda Velecasni Jesse Jackson tojest lakrdijas uber alles izadje i kaze "America, the whole world is watching!". Sto kaze Stewart na Daily Show-u Comedy Central-a, "Rev.Jackson, no disrespect, but you're on C-Span, nobody in America even is watching..."

Ma sta mi rekli bilo kojem politicaru, mene nijedan prije Busha nije natjero na smjeh do suza. Ako oni mogu prihvatiti ONO za lidera, e onda im svasta moze stat u torbu. Prije neku noc su ga na BET-u isprovaljivali, monumentalni momenti...mislim nije bilo nimalo smjesno kad se uzme koliko se lik samo nalago i nalupo gluposti i nebuloza i koliko je glava platilo da se potvrde njegove greske u procjeni, ali sto jes jes, zajebo je i Franju i Aliju...vidis, mogao bih se opariti...uz obilat cek Viktoru Ivancicu za ukradenu ideju, ali ja mislim da bi Greatest Shits: Dubya and the Thousand and One chilling black humour gags bio pravi bestseler sirom svjeta, i deblji nego svi Ivancicevi tomovi zajedno...hmmm

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 12:56 

Quote:
jedino "dobro" sto covjek moze da ucini ovdje je to da tu skolu zavrsi. i to opet ne zato jer te ta diploma napravi u bilo ko'm pogledu kvalitetnijim, vec zbog toga sto je papci po svijetu toliko uvazavaju. a pisam se ja na nju...svaki degen je moze zavrsit' u americi. a to znamo i ti i ja...
uostalom, fakat al' fakat mi je nejasno zasto se i trenutno ne nalazis u americi, s' obzirom da je tako nirvanises?!

Cini mi se da si i ti dobro upoznata sa stanjem u Americi. Ako zivis tamo, sto ne bjezis da ne zavrsis kao ti ostali “degeni”?

Ja vidim veliki plus u tome sto svako u Am. – pogotovo zene – ima mogucnost zavrsetka skole i nije tacno da se radi o degenizmu i da se moze dobiti diploma iz onog sto ne znas obavljati kao sto se to za vrijeme YU itekako moglo. Citam u bh. novinama ovih dana da oko 25 posto djevojaka u BiH zavrsi sa minimalnim obrazovanjem jer se smatra da je njihov zadatak da se udaju, a u medjuvremenu da ganjaju ovce. Za mene je to strasno. Pitam se samo u kojem sistemu su rasli i odgajani njihovi roditelji? U onom gdje su navodno svi ucili besplatno citati i pisati i (samo ponekad) radili ono sto zaista znaju?

Quote:
izgleda je bilo pravo dosta svijeta ko'm je trebalo udjelit' u bivsoj Jugi, a da toga niko od nas nije (bio) svjestan.
kako mi je samo tesko pri tom saznanju...
a vidim da ni tebi nije bilo lako.

Jest, bilo je puno svijeta koji su jedva spajali kraj s krajem. Moja familija i dosta drugih koje poznajem su bile u toj situaciji. Ako je tvojoj familiji bilo dobro, super, ali ne mozes tvrditi da oni koji su zivjeli u tom sistemu a nije im bilo dobro, nemaju pojma o njemu ili da lazu. Socijalnih razlika je itekako bilo i bitno je da se o njima govori danas jer onda se nije moglo.

Quote:
a da ne pricam o jadnim Amerikancima, koji se slomise da ustele sistem, te svoje radne sate, za dobrobit jadnih studenata i stranaca; a posebno stranih studenata.

Bila sam strani student u Am. i mogu samo reci, hvala sto mi je omogucen dolazak i skolovanje tamo bez prebijene pare, neposredno nakon dva etnicka ciscenja i nemogucnost dobijanja izbjeglicke vize u Evropi (a o pravu na studiranje da i ne govorim). U moje vrijeme je dosla i masa drugih studenata iz BiH i nista nam nije falilo, a nije falilo ni mojim prijateljicama iz Afrike i Azije. Niko me nije diskriminirao na osnovu toga sto sam zena ili pripadnica nacije koja se njima ne svidja.

Neki od nas su proveli vrijeme i ispod Titine i ispod americke sljive i mozemo govoriti iz licnog iskustva. Ne znam po kojim dobrobitima Titu pamte ljudi sa ovog foruma koji nisu bili niti rodjeni za vrijeme njegovog zivota. To je zaista posebna vrsta propagande. Daleko od toga da je danasnja situacija u Am. zavidna, ali kao sto rekoh vec jednom, na rotaciju vlade se nece morati cekati 40 godina a u medjuvremenu uciti o bratstvu i jedinstvu od kojeg, po nekoj titoidnoj logici, mozes dobiti tek metak u celo.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 14:15 

Quote:
Citam u bh. novinama ovih dana da oko 25 posto djevojaka u BiH zavrsi sa minimalnim obrazovanjem jer se smatra da je njihov zadatak da se udaju, a u medjuvremenu da ganjaju ovce. Za mene je to strasno. Pitam se samo u kojem sistemu su rasli i odgajani njihovi roditelji?

U sistemu prije kojega je nepismenost iznosila jedno 90% :P Zar mislis da je komunizam donio te primitivne i zastarjele obicaje? Ne mogu se stvari mijenjati preko noci... A da se nisu mijenjale to nije istina. Moju babu koja je prije drugog svjetskog rata zivjela na selu otac nije upisivao u skolu, ali je zato ona pocetkom pedesetih omogucila svojoj djeci skolovanje u gradskoj sredini, i za par godina docekala da kao polupismena fabricka radnica ima visoko obrazovane potomke. Moras se sloziti, prilican skok u jednoj generaciji.

Ne kontam sto si toliko navalila sa pravima zena. Pa i ovdje u urbanoj sredini svako ima pravo i mogucnost da zavrsi skolu. Na zalost, vukojebina i zatucanih ljudi koji iz njih dolaze i dalje ima previse(protekli rat je to najbojle pokazao), ali mislim da to nije direktna zasluga minulog rezima.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 14:19 

St. Head wrote:

Dal znas da si me perfektno opiso tu...E ja sam taj. Daj mi brate da se ja ne lomim previse, a veselja ce se uvjek nac, samo da imam vakta svaku noc za senluk, end ajl bi fajn. Sve sto mi treba je sloboda da budem Metalac i da tandrkam u glasne gitare i pojacala, i naravno kakvih lakih opijata da su legalni i da se mogu na ulici konzumirat bez trauma...raj. Naravno neki zele vise i mogu/hoce ponudit vise...pa bujrum ;)

Znam da sam te opisao; to sam uradio da ti ilustriram problem. Dok se ti budes zajebavao, vodio o sebi racuna da se ne umoris i da stignes zajebavat se na gitari, penzioner ce da kopa po kanti za smece; djeca u Stocu ce da idu u odvojene skole; Tarik ce i dalje da radi za 300KM cijeli mjesec, ljudi ce i dalje da umiru u bolnicama zbog infekcija, a Paravac ce da se voza u novom A8 i da ide u Beograd da navija za SCG protiv BH. Jel to treba da bude mjera stvari?

Tebi je smjesna gradjanska participacija zato sto je ne poznajes. Vidis na TV-u 10-sekundne clips i stvaras misljenje o tome (kao i o mnogo drugih stvari). Ovdje je cijela generacija postala expertima o Americi gledajuci Jerry Springer show na OBNu ili NOVI u Hrvatskoj. Svi se smiju glupanima, a ne propustaju show. Gradjanska participacija je ogromna stvar.

Kada sam bio Junior na svom college-u, jedna od mojih profesorki politickih nauka (inace strucnjak za Latinsku Ameriku) je dobila iz Chiapasa poruku da se mexicka armija sprema na napad protiv ustanika (seljaka). U roku od 24 sata ona je kontaktirala sve moguce novinske agencije, humanitarne organizacije, NGOs, think-tanks itd dalje da je to postala vijest u Americi i Clintonova vlada je napravila pritisak na Mexico da se ne zalecu na seljake.

Jedna od gradjanskih organizacija s kojom sam ja radio je dovela preko 50 B-H studenata na studije u Ameriku - objezbjedila im je stipendije u skolama, platila za zdravstveno osiguranje, i nasla host-families kod kojih su studenti ostali za vrijeme boravka u Americi. To smo sve radili sa godisnjim budzetom od nekih 20-tak hiljada dolara. Nismo imali niti jednu placenu poziciju sve tamo negdje do 1999. godine. Grupa se sastojala od volontera (obicnih Amerikanaca - profesora, advokata, psihijatara). A takvih je organizacija na sve strane i one tiho rade u pozadini. Tebi je to smjesno.

Sto se tice Busha, znas da nisam glasao za njega, kao ni 49% ostalog glasackog tijela. Ali, na zalost, ljudi prebrzo izjednacuju Busha sa svim Amerikancima. To samo pokazuje totalno neshvatanje i nepoznavanje jedne drzave i naroda (zamisli da ja sad izvalim da su svi iracani genocidni ludjaci jer je Saddam to bio). Sa takvima i necu da raspravljam. Ti si u Americi (relativno kratko) i stvaras svoje utiske o toj zemlji sjedeci u nekom selu u West Virginiji.

Na kraju krajeva, sama cinjenica da se John Stewart, BET, Bill Maher i maltene svi ostali mogu zajebavat na Bushov racun pokazuje ti valjda koliko je to otvoreno drustvo. Ali ako hoces da vidis pravo "shukanje" Bushu, otvori op-ed stranice Washington Post-a, New York Times-a, LA Times-a, Philly Inquierer-a i kani se te televizije o kojoj samo najgore pricas a samo u to buljis. Pogledaj ponekad Newshour with Jim Lehrer na PBSu, Meet the Press i This Week nedeljom, slusaj NPR na radiju i vidjeces koliko ima pametnih ljudi koji sjajno analiziraju unutrasnju i vanjsku politiku i vode interesantne diskusije. Opet ti ponavljam, tvoje americko iskustvo zavisi od tebe. Ako ces se zadovoljit Jerry Springerom, to je tvoja stvar, ali ima ljepsih i boljih stvari, samo trebas pokazat malo interesa.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 15:07 

AdVers wrote:
Quote:
Citam u bh. novinama ovih dana da oko 25 posto djevojaka u BiH zavrsi sa minimalnim obrazovanjem jer se smatra da je njihov zadatak da se udaju, a u medjuvremenu da ganjaju ovce. Za mene je to strasno. Pitam se samo u kojem sistemu su rasli i odgajani njihovi roditelji?

U sistemu prije kojega je nepismenost iznosila jedno 90% :P Zar mislis da je komunizam donio te primitivne i zastarjele obicaje? Ne mogu se stvari mijenjati preko noci... A da se nisu mijenjale to nije istina. Moju babu koja je prije drugog svjetskog rata zivjela na selu otac nije upisivao u skolu, ali je zato ona pocetkom pedesetih omogucila svojoj djeci skolovanje u gradskoj sredini, i za par godina docekala da kao polupismena fabricka radnica ima visoko obrazovane potomke. Moras se sloziti, prilican skok u jednoj generaciji.

Ne kontam sto si toliko navalila sa pravima zena. Pa i ovdje u urbanoj sredini svako ima pravo i mogucnost da zavrsi skolu. Na zalost, vukojebina i zatucanih ljudi koji iz njih dolaze i dalje ima previse(protekli rat je to najbojle pokazao), ali mislim da to nije direktna zasluga minulog rezima.

Stvari se jesu mijenjale tako sto je napravljen zakon zbog kojeg su ljudi bili obavezni slati djecu u skolu ili bi platili kaznu, a ne zato sto ih je 90% ili vise zaista vjerovalo u obrazovanje i njegove vrijednosti. Zato nam valjda i jesu dali dzabe skolovanje, jer bi ljudi radije izabrali nepismenost. Taj isti zakon o obavezi skolovanja i danas postoji, ali ga ljudi ne postuju, pa ce radije platiti kaznu (ako ih neko prijavi), nego pustiti kcerke da idu u skolu (ali sinovi su druga stvar). Jest, pismenost je u ono vrijeme iznosila 90%, ali jedno je nauciti citati i pisati, a drugo je sticati znanje vise od osnovne skole. I to zasluzeno.

Navalila sam na pravo zena u BiH opcenito. Pa nije valjda da su nam zene iz urbanih centara (a sporna je i ta kategorija u BiH) mjerilo stvari? No ako je urbanost kriterij po kojem se zasluzuju ljudska prava, eto, odrasla sam i zivjela u urbanim sredinama, ali mi ne pada napamet da mislim da ako ja imam neka prava, da se ne trebam interesirati za zene protiv kojih se diskriminira samo zato sto zive na selu. To je strasno. I zato o tome i jest napravljen izvjestaj u novinama. Govoreci cisto po sopstevnoj procjeni situacije prije rata, uvijek je bilo vise muskaraca koji su imali zavrsene fakultete, magisterije i doktorate i uzivali veci status od zena. Ja u tome ne vidim nikakav pomak.

Ti rece da ti smetaju ljudi iz vukojebina i oni zatucani koji su dosli sa ratom -- za razliku od tebe, ja u toj neobrazovanosti vidim direktnu zaslugu minulog sistema. Oni nisu postali takvi preko noci. Ali opet, znas kako je, kad nam treba topovsko meso za odbranu gradova, onda nam dodje u glavu nesto od onog bratstva i jedinstva, pa nam pomoc tih zatucanih nimalo ne smeta.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 15:30 

Što se Titine Juge tiče,hajmo malo idealizirat stvari a nismo proživjeli shit od svega toga jer smo bili klinci čiji je najveći problem bio što komšijsko derle ima bolje klikere od nas.Dakle,sve informacije nam dolaze od ljudi koji po svojoj prokletoj prirodi pamte samo dobro iz prošlosti i to je ono što nam se i prezentuje.S druge strane naspram trenutne situacije bilo je bolje i to je sigurno.Pitanje je zar može još gore nego sto trenutno jeste-pa može,al ne puno...Tito je koristio sistem simpatično-maskirane diktature i to je jedna od pozitivnih stvari,jer ovom balkanskom stokom i nije moguće drugačije vladati osim bičem i pendrekom i nije to do Tite već do našeg primitivizma... Ah,da!Papci su nam se pojavili tek poslije rata,jel?Pa ista ta jalija je i prije radila ista sranja,šišali su "kosijanere",čupali su naušnice,prodavali su cigle itd(iako je uvijek postojao strah tipa "pozvaće nam muriju")...Razlika je ta da su imali maksimalnu podršku milicije koja je mogla,htjela i ubijala boga u čupama hašišarskim...Dakle,situacija osim ekonomske i nije bila bas toliko drugačija,osim da su prije vadili noževe,a danas utoke.Princip je isti...
Jedna stvar je ipak sigurna:niko nikada nije mogao niti će uspjeti toliki niz godina držati zauzdanim ovoliku masu(čast nevelikom postotku) neradnika i ne svjetskog(kako mi veoma često,tješeći se,kažemo za amere),al još gore - "jugoslovenskog" šljama...Eh,sada,što je toliki dio budžeta odlazio na municiju i naoružanje,te jačanje vojno-milicijskog aparata je čisto "ko je veći mangup" trend koji je vladao u cijelom svijetu u to vrijeme,ne samo kod nas(al eto,"hvala bogu",imali smo 4 godine da se riješimo dobrog dijela tih zaliha)!Kad na to dodaš i besplatno penziono/zdravstveno osiguranje,nema te produktivnosti(koliko god industrija bila jaka ili ne)koja je mogla državni budžet svesti na pozitivnu nulu!To je kvaka koju toliko,između ostalog,"zamjeramo" zapadnom svijetu:hoćeš li penziono-zdravstveno?Plati ga!Nećeš?Sorry,ko te jebe!Da li je bilo sigurnije na ulicama?Jeste,iz priča sam i to čuo!Da li je bilo više urbanijeg stanovništva?Jeste,čak i bez priča to znam...al čemu i to nabrajat kad je sve vec davna proslost!Dakle mir koji je stvorio Tito je bio dovoljno proračunat da stvori "blagostanje" cijeloj Jugi,do njegove smrti,a onda - čupajte se kako znate! Zar su bez razloga i masa filmova u to vrijeme imali socijalno-patetičnu, jedva-preživljavamo tematiku?(umjetnost je dosta povezana sa socijalnim prilikama u zemlji,iako očekujem ofirna demantovanja tipa "kakve film ima veze s tim?Film je fikcija,ili sadrži skrivene poruke",da skrivene poruke,kako da ne!)Zar je svima bilo toliko dobro?Jest,right...Sada,ako znamo da nikada nije bilo niti će biti bolje,skontajmo koliko smo jadni...
Inače o sistemima državnog uređenja je smiješno uopše i polemisati,jer svaki sistem je u stvari više ili manje sofisticiran oblik feudalizma,sa više ili manje prava za nas "kmetove",te apsolutna prava za "the vlasteline".Ako ćemo iskreno,kapitalistički "truhli" zapad meni mnogo više odgovara!Koliko se angažuješ toliko ćeš i imati i to je totalno ok! Nama je, između ostalog,jedan od sjebova razlika između bruto i neto plate,koju ti daju na evidenciju u zapadnim zemljama,te kažemo da nas gule do kosti a u isto vrijeme je to bilo i još uvijek je zastupljeno kod nas bez evidencije i mi sretni,ma to smo samo mi! Hoćemo guzovače po svaku cijenu,a ne kontamo da razlike u globalu i nema!Jedina nesreća zapadnjačkog mentaliteta je činjenica da su se pretvorili u "radno odijelo & piđama" mašine,al ko im je kriv za to...Sistem im nije 14-16 radnih sati dnevno,vec pored full-time posla biraju i 1-2 part-timea,uvale se u kredite do grla i nemaju drugog izlaza! (svako bi da ima Porše,svako bi da ima vilu politika...)Jedino im fali ona naša žica:jedan full-time,pokrij troškove,pomalo pucaj kredite i ostatak vremena uživaj!Jel to toliko nemoguće za našeg čovjeka u toj dalekoj Americi?Ne bih rekao!Ne bazira se cijela diskusija na liderima ove ili one države,već je jedino u svemu tome bitno koliki ćemo mi,obični "kmetovi", dio kolača klepiti... Bushevi,Tite,Legumdžije,politika prema ostatku svijeta i ostala sranja...kome je to od nas u stvari i bitno i ko od nas nesto tu može i promijeniti?Niko...treba samo tražiti mjesto pod suncem i to where-fuckin'-ever!Nemamo mi previše toga reći za sistem koga više nema,već tražiti postojeći gdje nam može biti,za promjenu,dobro!Kome se ne radi & kome se zajebava može bit klošar u bilo kojem dijelu svijeta,bar to nikad nije bio problem...

Last edited by Demonologist on 29. 09. 2005. 15:34, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 15:34 

Quote:
Ti rece da ti smetaju ljudi iz vukojebina i oni zatucani koji su dosli sa ratom -- za razlike od tebe, ja u toj neobrazovanosti vidim direktnu zaslugu minulog sistema.

Ne mozes za 50 godina promijeniti mentalitet stanovnistva. Nigdje se kultura nije pojavila preko noci. U proslom postu sam ti dao vrlo direktan primjer o pozitivnim promjenama koje su se desavale.

Iako nisam nigdje rekao, stoji to da mi smeta primitivizam koji je u skorijoj proslosti kristalno jasno izasao na vidjelo. Stoji jer ne znam sta da radim po pitanju takvih stvari koje mi smetaju i direktno me se ticu. Mogu samo dozivotno ovako srati po forumima.
Dzabe, iako svaka generalizacija u sebi nosi sjeme diskriminacije i kontradiktornosti (jer uvijek ima casnih izuzetaka) ne mogu se oteti predrasudama. Najgori su ovi sa Sandzaka i istocne Bosne, bez obzira na nacionalnost. Nije ni cudo sto vecina politicke/zlocinacke elite upravo vuce korijene iz tih krajeva. U sporu sa tim dziberima ne mozes nista postici, mogu te samo spustiti na svoj nivo i onda pobijediti iskustvom.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 15:36 

St. Head... u vezi tvog ranije posta o skolama, NGOs, dijasporcima.

Da se kod nas placa skola, pitanje je koliko bi ljudi islo u skolu. Kvalitet profesora/ica nam je tako zavidan, jebi ga, da bi svi jedva cekali da plate konstatno sikaniranje, povremenu diskrimaniciju, prolaz na ispitima uslovljen raspolozenjem profe itd. :)

NGOs imaju poreske povlastice i sta je u tome lose? Ako ce NGO pomoci hiljadama ljudi i uraditi nesto dobro, zar treba jos da ih kaznimo istim porezom kao profitne organizacije? Jebi ga, nama smeta kad nam neko ne pomogne, ali nam vise smeta kad nam pomognu. NGOs su mrtvi X-file, Trust No One. :wink: Uz to, karitabilni rad individua je jako bitan i svaka cast onima koji to rade.

Sto se tice nasih dijasporaca, ja sam srela masu njih koji rade dobre stvari za BiH i to uglavnom volonterski ili unutar svojih skola, profesija i sl. Zaista bih bila vise nego bezobrazna da predjem preko toga i da kazem da je njihov trud beznacajan.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 15:51 

Brian Griffin wrote:
Da se kod nas placa skola, pitanje je koliko bi ljudi islo u skolu. Kvalitet profesora/ica nam je tako zavidan, jebi ga, da bi svi jedva cekali da plate konstatno sikaniranje, povremenu diskrimaniciju, prolaz na ispitima uslovljen raspolozenjem profe itd. :)

To si u pravu,a opet,uvijek je moguća i opcija koju banke nude - krediti za školovanje pa kad se fino zaposliš - otplaćuj ga!(Tako je at least u Kanadi,ne vjerujem da je SAD druga planeta)Naravno da nije svako za fakulteta i naravno da je apsurdno što kod nas bar 70% fakultetski obrazovanih ljudi gubi vrijeme na birou(previše kadra svake godine izbacujemo,čemu?),što se nigdje ne bi smjelo desiti! Školujmo se 4-6 godina pa uz npr. stažiranja,postdiplomske studije,specijalizacije(dodaj još koju godinu) na kraju konobarišimo!Da ne pricam o samom uređenju školstva,duuuga priča!

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 16:56 

Dabogda crkli! Kako samo možete toliko srat!? :D
Divim vam se! :roll:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 23:05 

Seronje...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 09. 2005. 23:41 

Ma dajte nije to, neg fascinantno je kako ovolike sastave uspiju napisati ne gubeći misao...trude se...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 187 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]