Cniostani wrote:
Da skratim pricu Libijac - Amerika je drzava gdje se kreativnost, trud i rad cijene i svako ima priliku da uspije u zivotu. Jedini limiti tome su limiti koje ljudi sami postave pred sebe. To znam ne samo iz primjera mase bosanskih izbjeglica i imigranata, vec miliona drugih iz svih dijelova svijeta.
Jarane, dal je to dobro ili lose? Bil gejts je najbogatiji covjek na svjetu. Njegova kreativnost...pa neznam, Steve Jobs je bar napisao breakout (znas onu igricu sa tarabom i lopticom i ciglama, napravljeno je XXX kopija nje, e Apple Steve je to izmislio

) prije nego sto je postao prljavi kapitalisticki gad, al Gejts i trud i rad? Neznam. Totalni serator. Amerika najvise nagradjuje one koji znaju manipulisat sistem, tojest opljackat nekoga. Gates je opljacko lika koji je napiso DOS. Phil Knight je iskoristio djecu u Pakistanu i jad i bjedu po istocnoj Aziji i danas se time bavi, a uz to mu je marketingska politika totalni ciganluk.
Bilo sta sto je bilo "true American product" osim jebenog Harley Davidson-a je otislo u picku materinu, ili su postali jebeni eksploatatori koji iskoristavaju jad i nesrecu drugih, ili su ga ispusili na trzistu. Jel to odraz kvalitetnog sistema?
To nisu ljudi koji zasluzuju bogatstvo neg javni linc i robiju. A to su idoli Americkog kapitalizma. Ako ce mo statisticki analizirat, najbogatiji u Americi su ili a) stranci ili b) gadovi. Ne znam za familiju Waltonovih al on mi je bio simpatican kao covjek, ali efekt koji je imao na male retailere u Americi je des puta gori neg ono sto je South Park ilustriro. Jarane, ja zivim u centru gradica. SVAKI IZLOG JE PRAZAN!!! Prekrasno jezgro grada staro preko stotinu godina je pusto, bezivotno, tri ulice, jedan pab, jedna Pizzerija koju drze Arapi, i prodavnica stripova i papirnih RPG-ova. Tri u pedeset. I jah, ima des advokatskih kancelarija, no America without them eh?. I sve to otkako je doso jebeni franchise i izgradio nakaradu govnarskih hangara koji su sad centar grada...masovni kapitalizam je satro bilo ciji san individualistickog malog biznisa. Japanci su cak poceli nudit "custom" auta direktno iz fabrike (Scion usrani), sa spojlerima, cipovima...tjuneri su najebali...
Cniostani wrote:
U Bosni jedini nacin da se negdje dogura je da se ima stela. Na sve strane sami mediokriteti koji su si kupili diplome i radna mjesta. Ja sam isao u skolu ne zbog diplome vec zbog vrste karijere koju sam sebi zacrtao i danas radim upravo to. Posto nemam rodbine i prijatelja na visokim funkcijama ovdje, bez obzira koliko bi se trudio, zavrsio bi u najboljem slucaju kao konobar u kaficu. To je Titina ostavstina - takva vrsta korpucije nije nastala preko noci vec je uvijek postojala i bila sastavni dio zivota ovdje.
Prvi dio stoji, i slaezem se. Al izvini, kakav to poso u Americi mozes dobit bez diplome? Malo previse tragediziras stanje nekih ljudi u nasoj raji. Koliko ima konobar u SAD-u? 2 i po dolara na sat plus baksis. Sta se moze u Americi sa tim? Pojest govno, jes, al eto Ameri imaju svjest pa daju taj jebeni baksis. Da sam zensko bio bih striptizeta, komsinica mi se time bavi, masala svakog radnog dana se vrati ciku sa pet glava, jebe se nje, skine se pred mudonjama i to je to. I ja radim za minimalac, koji je taman dovoljan da se prehranim. Da radim punu heftu imo bi jos taman za kiriju i racune. Minimalac sa punom radnom heftom je oko milju prije taksi. Sad to se cini jebeno, hiljadu dolara majku mu. Triput vise neg sto Sanjin il Cuso dobiju, al jarane, kao prvo, hrana je bar 20% skuplja, a sad sto je sve ostalo des puta jeftinije...jebiga, mi imamo skolovanje i zdravstvo (frtalj funkcionalno doduse jebiga) dzabe. Ovi nemaju. Sad sto nasa drzava porezi sve alate koji su potrebni za eksploataciju kreativnosti (racunare, sportsku i umjetnicku opremu...) ko da su jebene jahte i privatni avioni...to je samo nasa usrana drzava. Jedino, sto danas u Sarajvu nemozes ni konobar bit bez stele. E to je vec zesca karina. Ali oni teski poslovi koji se u Americi dobro placaju, tipa postavljanje parketa i te prljave jebade se vala bolje placaju u nas, kad uzmes relativno, jos nasi ne plate ni porez, totalno su cisti, a imaju sve beneficije. Ko je na konju sad?
Jedino taj Americki san mi naumpada, jeftina auta i prostranstvo pa pici i divljaj...al i to ce kurac moj vise sa ovakvim cjenama goriva, ima da svi vozaju jebene trokolice. A ionako su Amerikanci po tom pitanju megapapcine u retrogradnom stanju. Najprodavanije auto u SAD-u vec deceniju: Ford F-150. I ne, ni des posto njih ne koristi jebeni flatbed iza, nego ih vozaju iz cejfa. Moroni.
EDIT: Ne odgovorih ti na ono najbitnije! Ako je danasnji nepotizam, korupcija, haos i rasulo na Balkanu produkt Titine kadrovske politike, kako objasnjavas fenomen koji sam ja osjetio. Moji su starci oboje radili u Saveznom Izvrsnom Vjecu u Beogradu do sranja. Stara je 91-e otisla u "administrativnu penziju", stari zvanicno napustio sluzbu u Maju 92-e. Kako li su, molim te, oni iz Bihaca i sa jebenog Modraca dosli do BG-a? A oboje baliusi, i samo mi je jedan dajdza imao famoznu crvenu clansku knjizicu koju je bio primoran da vrati zbog mnogobrojnih sranja jos 80-ima. Daklem, bezveze udaras po Titi jarane. Neki su zivjeli zavidno za njegovo vrijeme, i to cisto od licnog rada, truda, i plate. Nebitno jesul bili hodze il popovi. Sa sela il iz grada, nije bilo begova i aga...evo ti ih je kapitalizam vratio pa uzivaj.
Vjerujem da je mnogima, pardon, HAMAN SVIMA bilo bolje za Tita neg sad, zna se kome je bolje sad, i jah, saci biznismena koji ce prije il kasnije bit zgazeni od strane ponovoinstaliranih Turskih feudalaca. I vjerujem da je ono sto je ta drzava nudila svojim gradjanima puno vise nego sto SAD nudi svojim danas.
U toj drzavi su se auta mjenjala svake cetri godine, u toj drzavi je jebeni Iron maiden sviro prije neg u Italiji, jah, jebeni Tito, Dubya bi bio des puta bolji...
Cniostani wrote:
To sto ti vidis samo glupost oko sebe je samo tvoja krivica. U Americi ima na milione ljudi koji cine visi sloj tog drustva. Al to nisu ljudi koje ces sresti na frat-party ili spring break-u. Opet ti kazem, sve je do tebe s kim ces biti okruzen, sta ces raditi, koliku ces intelektulanu i kulturolosku satisfakciju izvuc iz Amerike.
Nisi me shvatio. ma koliko se ti kulturoloski/intelektualno zadovoljio, okruzio pamecu i kvalitetom...od TBN-a i slicnih nemres pobjec. Halo papak izadje na teve i tri sata obara Darvina da bi dokazo postanak svjeta u 7 solarnih dana. O tome ti govorim. Pomocu tog istog prvog amandmana svaki debe moze da izadje na binu i ispire mozak posjecnom gradjanu i filuje ga totalnim sranjem. National Enquirer anybody? Dzizs...Pa to je gore od NTV 99.
Cniostani wrote:
Amerika nije idealna zemlja, to svako zna. Ali svaki gradjanin se moze osjecat sigurno u njoj, biti slobodan od svake vrste diskriminacije, praktikovat svoje obicaje, kulturu. Ja sam hodao po raznim gradovima amerike nosajuci kojekakve metal majce: Slayer, Deicide, itd itd i nikad nisam imao nikakvih problema. Samo je jednom dosao neki tip i rekao Aidi da ce se pomolit za moju dusu (nosao sam god hates us all majcu) i to je sve. U Njemackoj, ako si zaboravio, Deicide ne smije nastupat uzivo. Cannibal Corpse ne smije svirat stvari sa prva tri albuma niti se smiju pustat u medijima ili javnim mjestima. 1st amendment, brother. Tebi je to shega, meni je zakletva.
Jarane jedno je palamudjenje OSHA-e a drugo je praksa. Da nema toliko posla na trzistu (ima ga previse, svuda jebeni "Now Hiring" znaci...) bilo bi i diskriminacije, a i sada je ima. Ja sa tri godine faksa radim za minimalac (i to ne zato sto sam stranac, i gradjani imaju istu platu), a sefica studentskog zivota koja ima, daj boze GED ima petnes dolara na sat, al je njena mama profesor ekonomije i radi na faksu vec des godina, stas kad niko nije apliciro za to mjesto pa nema ko da se zali....O praktikovanju obicaja i kulture...Ovdje ima bruka Pakistanaca koji su dosli i hodali po gradu ko sto to rade i po Londonu i Berlinu u onim svojim gacama, al su ih redneci gledali ko vanzemaljce. Pa im neki nisu htjeli ni hljeba prodat. Pogledaj danas CNN pa vidi kako su onog Osmana Khana DROTOVI opljackali u New Orleansu. Zadnji put kad sam take stvari cuo, u pitanju su bili posjedi naroda koji su bili u teritorijama pod kontrolom neprijatelja na Balkanu. Malo mi je cudno da su bas nasli Mundzosa da ogule. Mozes u Americi bit ko god os, al samo u svom getu. Haj pokusaj negdje drugo i najebo si. Ja neznam dal si bio vamo po malim mjestima u good ole South-u, u Bible Beltu i slicnim uzasima, al kako ja vidjeh, Mason-Dixon line je metafizicki Berlinski zid....First Amendment jest zakletva, ali talk a lot of shit i mrak te pojede...pogotovo ako shit ima veze sa Islamom...neki mrak ce te pojest, ili onaj koji ne mora da odgovara, ili onaj suprotni, koji se ne moze natjerati da odgovara. Ako je shit kojim slucajem bilo kako moguce okarakterizirati kao anti-semitizam, najjaci witchhunter u Americi i njegova duga ruka tj. ADL ce te pokopat. Sloboda? Iluzorna...
U tvom Philly-u ADL je obustavio vec dva koncerta, jedan od kojih je za obrazlozenje imao da je bubnjar Deceiveriona bio vokal Grand Belial's Key-a koji su okarakterizirani kao antisemitisti. Za ostalih pet bendova nije bilo razloga, a bogam ni za navedeni, cak je bilo i crnaca u publici koji su ispusili provod zajedno sa ostalima jer se Cikijima nije svidjela ideja koncerta u kojem ce ucestvovat jedan muzicar koji je nekad bio vezan za bend dubiozne politike, ne otvoreno fasisticke. Znam da ces rec "neka i treba" zbog svojih politickih ubjedjenja, ali ako se sloboda reklamira kao apsolutna kao sto se reklamira u prvom amandmanu, takva bi trebala biti i u praksi. Neznam nijedan Cionisticki bend, al Salem su prilicno blizu, ko je ikad njima onemogucio da izvode svoje manifestacije...
Kao sto je u Jugi bio jedan bog Tito, tako je i ovdje, a ADL je cak bio zestoko kreno i na Mad Mela Gibsona zbog The Passion-a...jer je i to bio po njihovim standardima antisemitisticki film. Bullshit I say. Imaju pare, pa mogu lobirat, i nemozes protiv njih na sudu nista...
I na kraju, samo da nas sve podsjetim ko vlada Amerikom: PENZOSI. ARPA. Kakva je buducnost takve drzave? Pa neznam jel ikako zdrava...