Cniostani wrote:
Libijceve izmisljotine, Volume 1:
Neistina 1. Bipartijski sistem je bezvezarija.
U americkom politickom sistemu stranacka disciplina i rigidnost nisu zastupljeni kao u zapadno-evropskim drzavama. Dakle zastupnici imaju dosta sirine u svojim odlukama (nedavno je grupa demokrata glasala da potvrdi Robertsa za chief justice poziciju, primjera radi). Uostalom, u Americi postoje nezavisni, zelenasi, reformisti. Ali oni igraju ulogu autsajdera (doduse ni u UK nemaju puno vecu ulogu).
Bipartizanstvo je opet prisutno i kusuranje tipa ti meni ja tebi. Sta je tu neistina? Jest bezvezarija. Vazniji je interes od ideala kako god okrenes.
Cniostani wrote:
Neistina 2. Diktat tipa UAE bolji od demokratije.
Zasto (ovo je bar lako) Evo par recenica u vezi UAE human rights standarda:
"The UAE Constitution provides for freedom of speech; however, the Government restricted this right in practice. Freedom of the press was restricted. The law specifically prohibits criticism of the Government, ruling families, and friendly governments that threaten social stability under penalty of imprisonment. However, the law was rarely enforced because journalists practiced self-censorship, and there were no such cases reported during the year. "
Nadalje, "The Government restricted freedom of peaceful assembly. Organized public gatherings required a government permit, which rarely was granted"
Nadalje, "The ban on criticism of the Government also restricts academic freedom. Academic materials destined for schools in the country were subject to censorship. For example, male and female students were banned from reading texts in which the human body was pictured or sexuality was featured"
Nadalje, "Citizens do not have the right to change their government. There are no popular elections or democratic institutions, and citizens do not have the right to form political parties. Federal executive and legislative power is in the hands of the Federal Supreme Council, a body composed of the hereditary rulers of the seven emirates that elects from its members the country's President and Vice-President. Decisions at the federal level generally were made by consensus among the rulers, their families, and other leading families. The seven emirate rulers, their extended families, and those persons and families to whom they were allied by historical ties, marriage, or common interest held political and economic power in their respective emirates."
Trebal jos? Haj jos malo, "Shari'a (Islamic law) courts (except in Dubai) frequently imposed flogging on Muslims found guilty of adultery, prostitution, and drug or alcohol abuse. In practice flogging was administered in accordance with Shari'a to prevent major or permanent injuries. Convictions in the Shari'a courts did not necessarily require the imposition of Shari'a penalties on non-Muslims, but such sentences were carried out in a few cases."
I to zoves sistemom boljim od demokracije?
Definitivno. Apsolutno. I stojim stoposto iza toga. Kao sto rekoh jarane, da je tamo liberalnost zapadnog tipa, trebalo bi tacno petnes sekundi da narod zatrazi Serijat u cjeloj drzavi. I trebalo bi jedno petnest dana da zbog spoljnopolitickih i vojnih poteza drzave, po zahtjevu naroda, tvoj dragi SAD bombarduje boga iz njih. Primjer: Onaj Francuz sto je napisao knjigu o zavjeri oko 11-og Septembra je odrzao predavanje na jednom drzavnom institutu u Emiratima, ciji je pokrovitelj bio jedan od najvise rangiranih princeva. Institut je u roku od mjesec dana zamandaljen i zaboravljen, doticni princ marginaliziran, pitam se samo na ciji zahtjev i za cije potrebe...Amerika ne zna za ideal, zna samo za interes. Nije li Ronald Reagan sam rekao da su Talibani primjer vrijednosti koje su imali Osnivaci SAD-a...da bi te iste njegov naslijednik deceniju i po kasnije zgazio ko mrave...
Ideja da u federalnoj drzavi od sedam Emirata ima jedna koja praktikuje Serijat i kamenovanje, bicevanje i te zajebancije a ostalih sest regularno prodaju gicka prasica u supermarketu i serviraju alkohol u svim restoranima i pabovima je genijalna. Sta to Muslimanima treba zabranit da prave svoje zakone po svom cejfu? Ako hos Serijat, bujrum, samo se preseli des kilometara dalje i uzivaj jarane....a to je glavna muka svih velikih Muslimana, ima ih u nas pa ih pitaj sta im ide na kurac oko domovine. Kod nas su htjeli nesto tako u Bocinji pa ih umalo nismo mi sami zive pojeli...
U drzavi u kojoj su svi jedno pleme familijarni parlamenti i plemenska demokracija su jedini nacin da se ocuva stabilnost. To naravno ide u prilog gradjanima, a kako oni eksploatisu jadne podkontinentalce koji grade Dubai za cackalicu...to je vec druga prica...jebiga, oni su stranci.
Cniostani wrote:
Neistina 3: "Amerikanci i Evropljani ionako vise izdvoje za nake majmune u Tajlandu i Pande nego za gladne u Africi" Stvarno? Potkrijepi to brojkama. Ako me budes vukao za jezik citiracu ti brojke od OMB-a i GAO-a za zadnjih koliko hoces godina...
Neistina 1 bice, imao sam pogresan dojam, ali opet, kretenizam ovog tipa je previse rasiren.
Cniostani wrote:
Neistina 4: "kod nas drzava omogucuje visoko obrazovanje dzabe, to je ipak za Americku svjest nesto monumentalno". Za najsiromasnije amerikance postoji milion programa za visoko obrazovanje. Americka filozofija u vezi visokog obrazovanja je ta da privatno finansiranje obezbjedjuje visi kvalitet obrazovanja i studenti prihvacaju studij mnogo ozbiljnije kada su njihove pare u pitanju. Dzabe ti je besplatno bosansko obrazovanje kad ga niko na svijetu ne prizna, a da ne govorim i da ga prizna da je ono zastarjelo i za bangladeske kriterije. A vraga je dzabe kad za upis padaju stele a za ocjene i prolaze na ispitima cash. Nije ni cudo da ovdje najobicnija operacija slijepog crijeva ili zuci moze biti smrtonosna.
Jarane pricao sam o principu, ne o praksi i stanju na terenu. O tim programima za najsiromasnije Amerikance...znam za onaj najveci..."eo sine puska, aj sad loma u Irak ubijaj Muslimane, mozes radit sta hos, ako si totalni necovjek bujrum, dobit ces maksimum dishonourable discharge i tri godine u cuzi".
Community college? Veoma korisno...ko suncobran na sjevernom polu.
No, za filozofiju se slazem, da se kojim slucajem placa faks u nas nebi ga svi studirali u prosjeku po des godina. Mislim da treba uvesti penale, i to jebene, u BiH obrazovanju za studente. A o profesorima, pa da je bogdom kakav Adi u Svabiji da nam posudi jednu brigadu ulicnih redara u crnim uniformama i dozvolama za jebanje majke nebi bilo nako kakao jest. Ja imam dekana u komsiluku...mislim da znas koja kuca...tojest koje dvije...pardon nije kuce, zgrade...Koji je to bog otac oko u glavi imo za vrijeme Tita? nijedan.
Cniostani wrote:
Neistina 5: "Kod mene je "practical training" uveden u diplomu, naime, nemogu diplomirati bez njega tako da su me u tom smislu satjerali u cose...pas im mater..." Ovo mi je novost da studenti na F-1 vizi moraju odraditi practical training da bi diplomirali. Ranije je to bila samo opcija koja je studentima omogucila godinu dana ostanka i rada nakon diplomiranja u Americi. Vecina studenata je bila presretna zbog te opcije. Ti si prvi slucaj da se zali. Uostalom, znao si za ovo prije nego si krenuo put Amerike.
Nije do vize ba nego do faksa. Practicum je ukljucen u grad. requirement. Tako da se po vizi practical training smatra nepotrebnim pa mos kupit prnje.
Cniostani wrote:
Nego da je tebe pitam nesto? Zasto Amerika? Zasto nisi otisao u Englesku na studij ili negdje drugo u Evropi?
Ako te interesuje, bio si jedan od 572,509 foreign students koji su dosli u Ameriku na studij kad i ti. Koliko ih je apliciralo i nije uspjelo doci, pojma nemam. Tako je grozno u Americi.
Vjeruj da bih radje otiso bilo gdje...ali ima preocit razlog koji mi je cudno da ti nije naumpao, tj. dva...a) nisam imao izbora zbog odradjenih predmeta u Emiratima, b) nisam imao para za ista drugo. Mislim da znas da je generalno, studij u Engleskoj duplo skuplji neg u Americi kad se sve baci na papir (troskovi zivota i ta sranja koja su Engleskoj totalni uzas). Pogledaj cifre za pad studenata iz Arapskih zemalja u Americi nakon 2001-e za malo jebenije cinjenice.