Djambalaja wrote:
Prvo Å¡to meni pada na pamet da li je uopće moguće da tako jedan rigidan žanr kao black metal uopće može imati neku budućnost. Pitam se hoće li i moja djeca imati prilike sluÅ¡ati takvu glazbu, barem u nekoj formi koja nužno ne mora zvuÄati isto kao ona koju ja sluÅ¡am sada. Ili će black metal biti za kojih 20ak godina pospremljen u arhive alternativne glazbe i tek ponekad izvuÄen poput kakvoga okamenjenoga fosila da bi muziÄki teoretiÄari kopali po njemu?
To se mozes pitat i za Kor i Pank. Opstace i ostace, ali na sramotno minimalnoj skali. Metal, generalno, je osudjen na propast.
Djambalaja wrote:
Moje mišljenje je sljedeće – koliko dugo će ovaj žanr opstati, uvelike ovisi o supportu fanova. Jel ipak, u krajnjoj liniji, nitko ne svira besplatno. Normalno je da neki bendovi od svoga rada mogu i živjeti i nema ništa loše u tome da zarađuju novce na nama. Slušanje glazbe je potreba. Zar da zamjeramo pekaru koji nam prodaje kroasan, ako ga jako volimo jesti?
A bil ti jedan kroasan sa ljutim paprikama i medom, da je to jedino sto pekar proizvodi jer mu najbolje ide. Trziste diktira SVE u nasem svjetu, osim suludih i bezrazloznih hobija i opsesija, tih sranja koje nas navode da mislimo da je u nama nesto vise nego cista masina.
Djambalaja wrote:
1.MP3 Generacija
Usred eskalacije internetske razmjene glazbe(koja je ilegalna i vani kažnjiva), mnogo ljudi je pribjeglo skupljanju glazbe u mp3 formatu. ÄŒini se kao jeftin naÄin da se skupi Å¡to veća hrpa glazbe, pa se tako valjda dobije i nekakav ugled meÄ‘u kolegama blekerima. Djetinjastog nadmudrivanja tko je viÅ¡e True s obzirom na to koliko bendova je Äuo, sveprisutno je meÄ‘u mlaÄ‘om populacijom. No mnogi neznaju da upravo kupnja CD-a ili odlazak na koncert održavaju black metal.
Blek Metal je ekstremna i sicusan djelic jedne notorno glupe podkulture koja je prezivjela i grunge, i nu-metal, i sva ta bjedna samosazaljavajuca GOVNA samo zato sto su, kao krme u Teheranu, bili drugaciji. Kako je ta osobnost smjesna sirem drustvu, poceli su biti interesantni samo sebi. Predvidjen slijed okolnosti. No, stoji, nakon interneta nista i ne moze biti isto. "Deromantiziranje" ja bih reko. A Metal je gadno pun romantike...
Djambalaja wrote:
Ako ljudi imaju dovoljno novca da žive od glazbe, oni postaju profesionalci i sve svoje vrijeme oni provode vježbajući, skladajući, dakle u kreativnosti
Bendovi koji zive od svirke me generalno slabo interesuju, jer su po egzistencijalnim zakonima drkadzije koji provode 90% vremena sa instrumentom "vjezbajuci" a ne pokusavajuci da putem njega nesto docaraju. Cast izuzetcima, koji su imali toliko puno da kazu i s toliko originalnosti da su postali legende. Recimo Motorhead, recimo Maiden...
Da citiram Iommi-a: "U svih tih 20 godina Metala nakon Sabbath-a klinci su otisli u nezamislive krajnosti, a niko se od njih nije sjetio da napise jedan dublji riff, da odsvira jednu dirljivu solazu..."
Djambalaja wrote:
Dakako, niti ja imam sve orginale, niti itko koga ja poznam, ali neke od dražih bendova pokuÅ¡am nabaviti u orginalu. Jer sam taj cover, tekstovi iznutra, cd, sve je to black metal. Cijela ta jedna koncepcija je utkana u to, dok je mp3 file samo hrpa kilobajta, bezobliÄna i kategorizirana. To bar meni umanjuje doživljaj. Neki će se žaliti na nedostatak novca. No sve Å¡to ja tu mogu reći – Å¡to drugi ljudi za par veÄeri popiju, ja za to kupim cd.
70% BM-a koji ja posjedujem u digitalno kompresovanom formatu je il cisto govno il mrtvi prosjek. Ja imam pare da pratim jedno deset bendova. Slusam ih jedno 10 hiljada. Dozivljaj je nebitan kad nemas sta jest

Djambalaja wrote:
2.Kuda ide HR black metal?
I upravo će o tome ovisiti kamo black metal ide. Neusporedivo je viÅ¡e blekera danas nego prije osam godina, tj.barem onih koji se smatraju blekerima jer sluÅ¡aju tu glazbu. Mislim da je tome uglavnom pridonio taj vražji Internet. Black metal se tako proÅ¡irio cijelom Europom i nije viÅ¡e bio ekskluzivitet Skandinavije. S vremenom je i njemaÄka i austrijska scena postala jaka – sjetimo se samo kultnoga Abigora, takoÄ‘er i poljska i ruska. No Hrvatska se po niÄemu nije mogla mjeriti s europskom scenom – niti smo imali novaca da kupimo cd, barem velika većina nas ne, niti su bendovi imali novaca ni mogućnosti da ikako iÅ¡ta zapoÄnu. I tako je Hrvatska zakasnila na svoj ''cug'', i kad je o nekakvoj ''evoluciji'' rijeÄ, postala karika koja nedostaje. Tako naÅ¡i danaÅ¡nji bendovi Äesto sviraju obrade i općenito traže uzore u norveÅ¡koj sceni s sredine devedesetih koju je ionako već pregazilo vrijeme. To nikako ne znaÄi manjak kreativnosti, već jednostavno u Hrvatskoj black metal nema tako drugu tradiciju. ViÅ¡e sam nego sigurna da će u budućnosti i oni naći svoj stil i moći se nositi sa drugim bendovima u europskim razmjerima. Iskreno im to želim, jer znam da vole svirati. Mislim da bi nadobudni ljudi mogli malo progutati svoj ponos, i pogledati istoÄno. Da, opet se vraćamo na The Stone. PoÄeli su s radom 1995 godine, i sigurno im nije bilo lako, sigurna sam da je i njima u poÄetku nedostajalo novca ali volja je bila tu. I vidite Å¡to je volja napravila. Ovi kranje profesionalni ljudi slove za jedne od najvećih atrakcija u inozemstvu, ne samo zbog svog odliÄnog glazbenog nastupa, već i zbog stila koji je specifiÄan za njihovu zemlju. BaÅ¡ kao i Negura Bunget imaju neÅ¡to Å¡to mnogi danaÅ¡nji BM metal bendovi nemaju – duÅ¡u, i to crnu, pagansku i skrivenu u Å¡umi. Oni su uspijeli uhvatiti svoj ''cug'', i to onaj kad je istoÄna scena prosperirala. Njihova slava će tek doseći kulminaciju, a nagovjeÅ¡taj su rasprodani koncerti po NjemaÄkoj, gdje je publika Äula svaÅ¡ta i jako je zahtjevna. Stoga, poÅ¡tovanja malo molim.
Dobro jutro Hrvatska...al nije jos svanulo. A bogami kake su furke, ni nece. Il ce onako najtragicnije, svanut za jedno pet godina, kad nas bas bude bolio kurac za Black Metal, bar nas koji smo ga gotivili onakvog kakav je nekad HTIO bit.
Djambalaja wrote:
3.Cradle of Filth, Dimmu Borgir
Na spomen ovih bendova neki urliÄu a neki pljuju. Ali svi smo ih barem jednom Äuli. Bili ih mi aktivno sluÅ¡ali ili ne, svi mi znamo tko su, prepoznajemo ih na slikama, znamo barem tri njihova albuma i vjerojatno bi otiÅ¡li na njihov koncert da doÄ‘u u HR. Ne zato Å¡to ih sluÅ¡amo, nego eto zato da vidimo Å¡to ima toliko posebno u bendovima koji sviraju pred tisućama ljudi. ZaÅ¡to ih ljudi toliko vole? Mislim da u poÄetku nije bilo tako. Oni su svoju glazbu prilagodili Å¡irokim masama, da se usudim reći, uÅ¡minkali su ju maksimalno, i tu je nestala ona sirovost koja je sama esencija black metala. No to ih ne Äini niÅ¡ta manje vrijednima. Oni koji su ih u poÄetku voljeli, sluÅ¡aju ih i sad, a za takve okorijele fanove, oni će i odsvirati neke starije stvari na koncertu. I nema tu nikakve velike mudrosti, oni su se probili jer im je to dopustio trenutak, u suÅ¡tini i tržiÅ¡te i dobar marketing. No to nije bilo preko noći; oni postoje već dosta dugo vremena, samo tek sada daju svoj maksimum(za neke možda i minimum). Dimmu Borgir je krenuo ka orkestriranju koje ne zvući nužno loÅ¡e, no kao da je gitara zapostavljena, a klasiÄni instrumenti su ustupili mjesto specijalnim efektima. Cradle of Filth je Äini se, napustio poneÅ¡to black metal u zadnje vrijeme, no on je uvijek uspijeÅ¡no levitirao izmežu gothica i blacka – bilo je pitanje vremena kada će preći malo na drugu stranu... U svakom sluÄaju, ne meni najdraži bendovi, no ne znaÄi da su bezvrijedni.
Cure mnogo vole ta Goth sranja. Jebiga, kuje su. Mi smo psi, stas. Jos nisam vidio da kuja prati kera. Ker uvjek prati kuju, ha to bilo u Aquu, ha to bilo na Dimi Bordzer. Al ima nesto gore sto doticna cura ne konta. Taj sav kurcev TRUE METAL je kompletna antiteza nekih Blek furki. Eskapizam jebeni. Zabava. Grozno.
Djambalaja wrote:
4.Emperor,Enslaved
Zanimljiva je prilagodba ova dva benda. Oba su stariješine norveškoga black metala, jedan se raspao, drugi još dijeluje. Dozvolili su progresivnosti da uđe u njihov zvuk i tako dobili jednu posve novu dimenziju. Snimili su oni skupa i jedan split zar ne?
Emperor je Prometheusom stekao mnoge fanove, dok Enslaved Eldom, Frostom i Bloodhemnom. Mislim da je viÅ¡e nego oÄito kamo Enslaved ide. Isa je samo nastavak onoga Å¡to je poÄelo joÅ¡ Monumensionom – oÄita je želja Grutlea da se bavi transcendentalnom glazbom.
Prvi - DRKADZIJE, drugi - Gluhi debili. Grutle se bavi morbidno dosadnom glazbom, koja je transcendentalna uglavnom u tome sto apsolutno svakog ima sposobnost upeglat jednako, ha to bio fan Sinana, ha klinac koji se kleo u "Eld".
Djambalaja wrote:
5.Mayhem, Gorgoroth, Carpathian Forest
Mayhemu će svakako goditi Atilla. Maniac je osoba koja je stereotip o životu rock zvijezde previÅ¡e doslovno shvatila. Gorogoroth će nastaviti po starome, pržiona kao uvijek, a Carpathian Forest takoÄ‘er. RijeÄ je o bendovima previÅ¡e rigidne koncepcije, sa već uhodanim fanovima i promjena neće biti iznenadna,ali ni skora, Äini se.
Znate zasto u Hrvatskoj nikad nece svanut? Jer kao sto doticna spominje jebene mrtve ofirage od kojih se vec des godina ne ocekuje nista osim mrtvog sranja sa niskih grana, svim "Blekerima" Emperor, Mayhem, Enslaved, Gorgoroth i ostali ispuhani, ili da budem precizniji, preodvratni SkandiMetalci (jesam li jedini kojem su Mayhem i soilwork isto? nebi da sad i o tome moram kenjat...) su nesto na sta jos treba osvrtat paznju, placat za njihove koncerte, orginale, dok apsolutne kult legende kao sto je jedan Krieg recimo, nastaju, u zaru kreativnog zenita plamte crnim isijavanjem i... nestaju. Nea veze, pisacemo jos zalopojki za jedno des godina, al o nekim drugim bendovima za koje nismo imali vremena jer se moro slusat novi Mejhem. Kakva koncepcija bona u Mejhemu? Pa ono je urnebesni cirkus od kiturine na vec dva studijska i hejbet zivih snimaka. Tu nema "koncepcije". Tu imaju tri lika i dramer boj kom svi trebaju rec "jao kako lepo sviras". Problem je u tome sto vi Blekeri koji se svi tako ponosite svojim intelektom jednostavno nemozete otici od tih rockstar furki. Attila, Maniac... boli me kurac za njih. Boli me kurac za sve koji se unormale, usminkaju, il jos najgore "OPAMETE". Sto se nije Lemmy "opametio"?
"Sine, znas kad ces odrast i postat coek, kad budes znao razlikovat govno od pravog coeka" Stephen King, Cujo.
Djambalaja wrote:
6.Marduk, Dark Funeral
Postava Marduka je bitno promijenila od one prijašnje; tek ćemo u budućnosti vidjeti hoće li to utjecati na njihov zvuk. Dark Funeral doživljava svoje najbolje dane već sad.
Bom se doticna izofira pri kraju. E fakat vise volim djecu koja se svadjaju o tome ko je vise True, ko ima vise LLN empetrica neg vas koji slusate Dork Fun'ferall. Njima nemate nista rec. Oni bar slusaju pametne ljude ako nisu sami pametni, vi slusate glupondere.
Djambalaja wrote:
7. Velikani Immortal i Burzum
Iako već stvar prošlosti, njihov će zvuk bitno utjecati na zvuk budućih black metal glazbenika.
Za prve, iskreno se nadam, bar ona dva kultna albuma. Za drugog, nedo bog da moram jos jedan Burzum klon trpit

Djambalaja wrote:
Mnogo je još bendova, manje ili više poznatih, no jedno je sigurno; budu li ljudi kupovali cd-e ili barem išli na koncerte, opstanak je moguć. Stoga,ako već imate 1000 mp3 albuma, barem skupite toliko love i nađite vremena da odete na koncert(a posebno ako vam je pola sata hoda od kuće), jer u protivnom gubite doživljaj da vašu najdražu pjesmu vidite izvedenu live. A i štetite sami sebi, jer ne podržavate scenu. A tko ne podržava scenu nije ni pravi fan.
Å ta vi mislite onda?
Ja mislim da hanuma jako puno serenda. Halo bona, ti o muhama a neki ta govna i prodaju. Pa sta ih sad treba vjesat? Necu da idem u MoCHMARu. Necu da gledam Theatres des Vampires. Nisam Fan. Unisti scenu!