Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 15. 08. 2025. 12:42

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 77 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2005. 21:03 

Onda sam vjerovatno malo veći idiot. :twisted:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15. 11. 2005. 15:19 

i sama sam tak'a ;-)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15. 11. 2005. 18:52 

Ajd barem imamo i svoj jezik. :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 11. 2005. 05:55 

heretik Rajko wrote:
Onda sam vjerovatno malo veći idiot. :twisted:

Ovo je vjerovatno malo veci eufemizam :P :wink: :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2005. 16:15 

U Zagrebu studiram slavistiku (južnoslavenske jezike). I tamo nas uče da su i srpski i hrvatski i crnogorski i bosanski dijalekti jednog većeg jezičnog sistema koji su ostvarili kao zasebni jezici tjekom povijesti.
Ima puno ljudi koji se smiju kad se priča o postojanju bosanskog jezika, ali jezik postoji jer postoje govornici koji ga govore i koji su ga tim imenom nazvali.

Jedino mi nije jasno koja je razlika između pridjeva bosanski i bošnjački... Svaki put čujem drugačiju definiciju....

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2005. 16:48 

Wicca wrote:
Jedino mi nije jasno koja je razlika izmeðu pridjeva bosanski i bošnjaèki... Svaki put èujem drugaèiju definiciju....

Ti pridjevi oznacavaju totalno razlicite stvari. Bosnjak je termin koji se koristi umjesto ranijeg 'Muslimani' (sa velikim M... dakle, termin za etnicku/nacionalnu skupinu), pa se pridjev 'bosnjacki' onda usko veze za tu skupinu. Termin 'bosnjacki jezik' je problematican i ja sam ga nasla jedino u jezicno-nacionalistickoj literaturi, koja je bazirana na teoriji jedan narod=jedan jezik=jedan identitet (ali razlicit od ostalih oko 'nas'). On se moze naci i u stavovima onih kojima smeta cjelovita BiH, ali to je vec druga i kompleksnija prica.

Bosanski jezik se,dakle, odnosi na govorno podrucje i govornu tradiciju BiH, bez obzira na to da li si Bosnjak/inja ili ne. U BH skolama se kao jedan od jezika uci bosanski, ne bosnjacki.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18. 11. 2005. 17:41 

Moje misljenje na ovu temu je sljedece:
Bosna i Hercegovina kao drzava postoji, i kao i svaka drzava ima svoj jezik koji se zove bosanski. U drzavi BiH zive Bosanci i Herzegovci, svidjalo se to ili ne onima koji zive u BiH, a i dalje se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati i koji odbijaju da govore bosanskim. Onda neka oni svi fino odu u Srbiju ili Hrvatsku, pa neka tamo govore srpski ili hrvatski. Ja da se pitam, bio bi samo u Bosni bosanki jezik i nista vise. Ako si vec odlucio da zivis u Bosni onda govori i njen jezik, bez kompromisa i kojekavih gluposti. jedino bih mozda kompromis napravila kada bi se u srpskim i hrvatskim skolama ucio bosanski.
Ne zelim nikog da ovim uvrijedim, ali sto je previse, previse je.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2005. 03:46 

amita wrote:
Moje misljenje na ovu temu je sljedece:
Bosna i Hercegovina kao drzava postoji, i kao i svaka drzava ima svoj jezik koji se zove bosanski. U drzavi BiH zive Bosanci i Herzegovci, svidjalo se to ili ne onima koji zive u BiH, a i dalje se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati i koji odbijaju da govore bosanskim. Onda neka oni svi fino odu u Srbiju ili Hrvatsku, pa neka tamo govore srpski ili hrvatski. Ja da se pitam, bio bi samo u Bosni bosanki jezik i nista vise. Ako si vec odlucio da zivis u Bosni onda govori i njen jezik, bez kompromisa i kojekavih gluposti. jedino bih mozda kompromis napravila kada bi se u srpskim i hrvatskim skolama ucio bosanski.
Ne zelim nikog da ovim uvrijedim, ali sto je previse, previse je.

Glupost.. tko si ti da kazes koji ce se jezik govoriti u multietnickoj sredini, pogotovo sad kada se pojedinim skupinama zatire pravo na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju, u kojoj je to ustavno garantirano pravo..? interesantno gledista za jednu gradjanku NY-a.. nije on topic, ali podsjeti me na Turkovićevu na nedavnom summitu o raspravi o izmjenama Daytona i njenu cuvenu izjavu kako ce se svi stanovnici BiH asimilirati i osjecati kao i biti Bosanci sto je u biti notorna glupost iz raznih aspekata (osim one ocite da stanovnici tog drugog dijela drzave, Hercegovina mislim da se zove, nisu Bosanci vec tko bi rekao, Hercegovci), a oni koji poznaju Turkovićevu od ranije shvatit ce i zasto, i cisto obmanjivanje nazocnih na doticnom summitu od kojih su nerijetki to srecom i prepoznali.. takvo banaliziranje joj ne ide u prilog, vec je ponavljanje dijela stare bosnjacke politike.. nisam Bosanac prema tome ne govorim bosanski, a hercegovacki jezik kao kategorija ne postoji, premda bi tehnicki i mogao uzevsi u obzir sve.. drugo, ne odbijam govoriti bosanski, nije u tome poanta, vec sam citav zivot izlozen, ucio u skoli, radio po tom nastavnom planu, te mogao i studirati da sam zelio, hrvatski jezik, sto je u biti i sasvim logicno.. A te price 'ako si vec odlucio da zivis u Bosni onda govori njen jezik, bez kompromisa i kojekakvih gluposti' je jedna od najzescih gluposti koje sam ja u svom zivotu cuo.. to ti sebe smatras amerikankom, govoris engleski, mislis na engleski pa se poistovjecujes..? svakako..
Jezik je dio svake kulture, svakog naroda, nacije i svaka doticna ima pravo na svoj vlastiti jezik.. bilo kakvo osporavanje toga je ne samo povreda tih istih prava vec i ustavno krsenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.. da, cak i u Bosni i Hercegovini..

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2005. 22:23 

Fino piše."Moje mišljenje na ovu temu je sljedeće:"

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19. 11. 2005. 23:08 

A pa nek pise.. pise i 'ne zelim nikoga da uvrijedim' al joj poprilicno dobro uspijeva..

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20. 11. 2005. 06:10 

Quote:
Glupost.. tko si ti da kazes koji ce se jezik govoriti u multietnickoj sredini, pogotovo sad kada se pojedinim skupinama zatire pravo na vlastiti jezik, kulturu i tradiciju, u kojoj je to ustavno garantirano pravo.. interesantno gledista za jednu gradjanku NY-a.. nije on topic, ali podsjeti me na Turkovićevu na nedavnom summitu o raspravi o izmjenama Daytona i njenu cuvenu izjavu kako ce se svi stanovnici BiH asimilirati i osjecati kao i biti Bosanci sto je u biti notorna glupost iz raznih aspekata (osim one ocite da stanovnici tog drugog dijela drzave, Hercegovina mislim da se zove, nisu Bosanci vec tko bi rekao, Hercegovci), a oni koji poznaju Turkovićevu od ranije shvatit ce i zasto, i cisto obmanjivanje nazocnih na doticnom summitu od kojih su nerijetki to srecom i prepoznali.. takvo banaliziranje joj ne ide u prilog, vec je ponavljanje dijela stare bosnjacke politike.. nisam Bosanac prema tome ne govorim bosanski, a hercegovacki jezik kao kategorija ne postoji, premda bi tehnicki i mogao uzevsi u obzir sve.. drugo, ne odbijam govoriti bosanski, nije u tome poanta, vec sam citav zivot izlozen, ucio u skoli, radio po tom nastavnom planu, te mogao i studirati da sam zelio, hrvatski jezik, sto je u biti i sasvim logicno.. A te price 'ako si vec odlucio da zivis u Bosni onda govori njen jezik, bez kompromisa i kojekakvih gluposti' je jedna od najzescih gluposti koje sam ja u svom zivotu cuo.. to ti sebe smatras amerikankom, govoris engleski, mislis na engleski pa se poistovjecujes.. svakako..
Jezik je dio svake kulture, svakog naroda, nacije i svaka doticna ima pravo na svoj vlastiti jezik.. bilo kakvo osporavanje toga je ne samo povreda tih istih prava vec i ustavno krsenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.. da, cak i u Bosni i Hercegovini..

Prvo, sto se tice multietnicke sredine, onda neka na se na TV pocnu voditelji govoriti i kineskim i neka u skolama uvedu umjesto Bosanski jezik, sve jezike etnickih skupina koja postoje u Bosni.
Drugo, nemam nista protiv tog da na fakultetima postoje hrvatski ili srpski kao jezici za studiranje
Trece, zaboli mene briga kako ce te etnicke skupine da razgovaraju izmedju sebe, ali kad je rijec o javnom zivotu, naprimjer TV, nema smisla da jedan voditelj govori hrvatski, drugi bosanski, treci srpski, uskoro i kineski.... Jesi ikad cuo da na srpskoj TV ijedan voditelj govori bosanski?
Cetvrto, sto se NY-a tice, ovdje imaju sve moguce etnicke skupine i sve one govore svojim jezicima u privatnom zivotu, ali ako hoces da te ostali razumiju onda moras govoriti engleskim i to je to.
Peto, ja sebe smatram Bosankom (Amerikanka nisam niti cu to ikad da budem) i upravo iz tog razloga sam napisala sve ovo jer ne zelim da Bosna nestane za nekoliko godina, kao i njen jezik, te da se ne ponovi ono sto se dogodilo, a dogodit ce se jer su ljudi poput tebe ocito za to da se to zaboravi.
I za kraj, kad bolje skontam, ma boli me briga hoce li se neko uvrijediti...
Politika uvijek sucks i necu da se vise zamaram glupostima, ocito ima "pametnijih" ljudi koji znaju kako stvari trebaju da izgledaju.
I kao sto Vitomil Zupan kaze: " Ova ce planeta otici k vragu negdje u buducnosti koja je vrlo blizu. A tada ce sve biti svejedno, sve jednako: poraz ce biti jednak pobjedi. Ili je sve samo ispunjavanje ovog vremena koje je odmejreno lahkoj covjecijoj ljusci? Onda su pametni oni koji ne dopustaju da ih zanese ni bozanski ni satanski zanos u njima."

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 11. 2005. 05:28 

Quote:
Prvo, sto se tice multietnicke sredine, onda neka na se na TV pocnu voditelji govoriti i kineskim i neka u skolama uvedu umjesto Bosanski jezik, sve jezike etnickih skupina koja postoje u Bosni.
Drugo, nemam nista protiv tog da na fakultetima postoje hrvatski ili srpski kao jezici za studiranje

Irelevantno i totalno nevezano s bilo cim, ocito ne shvacas o cemu se radi tu.. curo zamjenjujes manjinu, omanju etnicku skupinu te njihove potrebe i jezik, za konstitutivan (dakle po svim mjerilima i opcevazecim standardima ravnopravan) narod u ovoj drzavi kojemu su pravo na jezik, kulturu i izrazavanje zagarantiranim ustavom, Daytonskim sporazumom jel, covjek bi pomislio da to vec znas, a ne radi se o omanjim skupinama Rumunja recimo koji traze svoj 'prostor', prema tome savjetujem prethodno informiranje o istim prije iznosenja iznimno glupih misljenja na javnom mjestu poput jednog foruma..

Quote:
Trece, zaboli mene briga kako ce te etnicke skupine da razgovaraju izmedju sebe, ali kad je rijec o javnom zivotu, naprimjer TV, nema smisla da jedan voditelj govori hrvatski, drugi bosanski, treci srpski, uskoro i kineski.... Jesi ikad cuo da na srpskoj TV ijedan voditelj govori bosanski?

Opet ti identificiras citavu populaciju BiH kao Bosnu i Bosance, prema tome trebaju da govore bosanski.. neizvodivo, zalim.. nisam namjeravao spominjati javni RTV servis uopce al kad si vec povukla i to pitanje u analizu, hajmo ovako.. teoretski govoreci jedna solucija za koju ja nisam osobno, ali cisto da malo analiziramo s politickog aspekta, a kasnije cemo o konstruktivnijim rijesenjima.. nego.. tko kaze da bi morao biti jedan kanal sa zasebnim spikerima..? to je vec maximalno glupo i prakticki tesko izvodivo.. ali znas sta je jos gluplje..? nijekati jednom narodu (konstitutivnom ponavljam, da ne bi opet zaboravila) pravo na informiranje na svom jeziku, da je u doticaju s dogadjajima iz svoje kulture, svoje sredine, svojih nekih vrijednosti hajmo reci.. uzmi primjer Republike Srpske.. vlastiti entitet, vlastita 'drzava' u malom sto bi se reklo, plus imaju vlastiti nacionalni kanal TVRS.. nije li hipokriticno od strane europske zajednice i predstavnika bosanske vlasti ne 'osudjivati' doticne i dopustati im da i dalje postoji takav jedan kanal, a nijekati Hrvatima (sto se budi uvjerena konstantno dogadja, e sad koliko si ti aktualna i kad si uopce zadnji put bila u BiH da to realno procijenis to je vec drugo pitanje) vlastiti kanal na vlastitom jeziku..? naravno da nije.. mda, svakako.. hajmo malo dalje, ponovno s gledista nacionalnih interesa i zastupljenosti, ne konkretno kvalitete programa il manjka iste - FTV BiH, relativno centralisticki kanal na kojem ja realno ne vidim sta Hrvati na njemu imaju gledati, a da se njih konkretno dotice, a to Marija Topic Crnoja zna.. hajmo primjerice uzeti 14-godisnjicu Vukovarske tragedije.. mislis da je bio neki prilog, javljanje..? mda, svakako.. i ne, ne zanima me 'druga drzava' objasnjenja i slicno, glupost, isti je narod prema tome vjerujem da vecinu zanima nesto o tome, a i sto je najvaznije kolektivna tragedija je koja se neposredno dotice velike vecine gradjana ove drzave.. nije ni Srebrenica u Hrvatskoj nit su BBC, NBC, HRT, BiH programi pa je svejedno bilo izvjesteno uredno u svim medijima i pravljene zasebne emisije, jer su, eto, ljudi ipak.. no glavno da su bile posebne emisije o napadu na SAD zar ne..?
Dodaj k tome nedavnu protuustavnu odluku FTV BiH da se RTV pristojba prikljucuje na telefonski racun HT-a kao dio tog istog racuna dobija se poprilicno realna slika koliko apsurdan taj kanal u biti jest.. a da ne govorimo da nema realne zakonske osnove da to ucini na ovaj nacin.. premda u biti jesam za placanje rtv pristojbe ali uz odgovarajuci sadrzaj i jednaku zastupljenost, ali da se to na ovaj nacin ostvaruje..? vecu glupost u zivotu nisam vidio.. a ustvari da je neka pravna drzava odmah u startu bi to bilo rijeseno..
Program BHT1 je takodjer katastrofalan u tom gledistu i ima jos manje dogadjaja koje bi realno zanimali doticni narod.. RTRS nije potrebno komentirati, to je kompletno cisti srpski program..
Krajnja poanta, reforma javnog RTV servisa je nuzna.. Gradjani BiH, dakle sva tri naroda, trebaju jednu javnu, kvalitetnu i samoodrzivu televiziju u kojem bi doslo do ravnopravnosti svih triju naroda i jezika te proporcionalna zastupljenost predstavnika svih triju naroda među urednicima kao i voditeljima programa..
Da se razumijemo, ovo pitanje nije od krucijalnog hrv. nacionalnog interesa, vec je u biti cisto politikanstvo posto se zna da je HRT i tako i tako najgledaniji program u BiH i medju Srbima i Bosnjacima, te naravno Hrvatima, ali je s obzirom na danasnje RTV servisa te opci kvalitet istih apsolutno nuzno u duzem roku za opci boljitak drzave i svih njenih gradjana.. a u biti boli i mene neka briga, ja cu i tako i tako primarno gledati HRT, sto zbog kvalitete programa sto zbog interesa..
Uspostava tri nacionalna kanala gdje bi svaki kanal imao svoj jezik i sadrzaj nije nimalo protuustavno nit protuzakonito cak dapace, ali bi bila getoizacija kao i ekonomski neprofitabilna odluka, prema tome, realno neostvariva i ne bi se trebala forsirati.. ali, promjene moraju biti sprovedene..

Quote:
Cetvrto, sto se NY-a tice, ovdje imaju sve moguce etnicke skupine i sve one govore svojim jezicima u privatnom zivotu, ali ako hoces da te ostali razumiju onda moras govoriti engleskim i to je to.

I evo ga opet, da se ne ponavljam, ne radi se o etnickim skupinama kao samo takvima vec o konstitutivnim narodima s pravom na svoj jezik i sve sto s time spada.. Ja ako hocu da se sporazumijevam u BiH nije mi potrebno govoriti bosanski, a pogotovo nije potrebno (heh, potrebno, nije realno ostvarivo) da svi pricaju bosanski.. razumiju se svi ionako, ali nije tu krajnja poanta, a ti banaliziras problem relativno homogenih sredina i poistovjecujes s opcom multietnicnosti jednog NY-a..

Quote:
Peto, ja sebe smatram Bosankom (Amerikanka nisam niti cu to ikad da budem) i upravo iz tog razloga sam napisala sve ovo jer ne zelim da Bosna nestane za nekoliko godina, kao i njen jezik, te da se ne ponovi ono sto se dogodilo, a dogodit ce se jer su ljudi poput tebe ocito za to da se to zaboravi.

A jel, e vidis, nije ti palo na pamet da je tu sva moja poanta i da sam te zato indirektno upitao kako se 'osjecas'..? Ja sebe ne smatram Bosancem niti sam.. ima i dio drzave koja se zove Hercegovina, stavise stoji tako u sluzbenom nazivu ove drzave, dakle, prema toj logici ja sebe smatram Hercegovcem rodjenim kao Hrvat po nacionalnosti koji govori taj jezik, spada u tu kulturu i tako se osjeca.. sve to receno tebi ne umanjuje to sto si ti Bosanka niti ti 'prijeti' na bilo kakav nacin, pitanje ciste geografije i nacionalne pripadnosti.. ne vidim sta ti tu nejasno ima biti, bilo kakva negacija toga je ortodoxno retardirana pored ocite cinjenice da je neustavna..
Napisala to sto si napisala jer ne zelis da Bosna nestane za nekoliko godina, kao i njen jezik..? zato bi trebalo fino cijelu drzavu poistovjetiti s Bosnom i staviti za sluzbeni bosanski jezik..? nece Bosna nestati, nit njen jezik, ne brini.. a po tvom scenariju naravno da tada ne bi 'nestala', kako i bi kada bi asimilirala sve gradjane pod svoje okrilje i svoj jezik prakticki nametnula negirajuci ostale skupine te njihovo pravo na izjasnjavanje i vlastiti jezik..
To tebi ideja osiguravanja neke Bosanske 'sigurnosti'..? glupost, to je nametanje vlastitog stava i svojevrsna agresija na one koji taj isti ne dijele, ne realno i objektivno misljenje, a sigurno ne rijesenje..
Ljudi poput mene, to bi trebalo biti smijesno..? ti stvarno nista ne vidis u toj svojoj postavci Bosna svugdje, bosanski sluzbeni i mene prozivas na racun toga sto sam protiv toga, dakle sveopce rasprostranjenosti samo jednog jezika da zamijeni posebnosti drugih, jer vidi divnog cuda stalo mi do ocuvanja vlastitog jezika (podsjeca te na nekoga koga poznajes, sebe mozda..?)na kojeg imam pravo zagarantirano medjunarodnim i drzavnim zakonima, a NIGDJE nisam osporio pravo bilo kojeg naroda, etnicke skupine, regije il bilo cega na vlastiti jezik i kulturu niti bih ikada to isto ucinio..? halo, wake up call.. ortodoxna glupost..

Quote:
I za kraj, kad bolje skontam, ma boli me briga hoce li se neko uvrijediti...
Politika uvijek sucks i necu da se vise zamaram glupostima, ocito ima "pametnijih" ljudi koji znaju kako stvari trebaju da izgledaju.

Jest, boli tebe briga hoce li se netko uvrijediti, tvoja stvar.. al je smijesno iznijeti jedan takav postulat prakticki negirajuci vecinu stanovnika ove drzave te na kraju potkrijepiti to jednim 'neka se nitko ne uvrijedi'.. to ne drzi vodu.. Ako te politika ne zanima nit se smatras kompetentnom u tom podrucju radije onda zadrzi subjektivna misljenja za sebe jebga.. 'Pametni' ljudi ce egzistirati i biti na vlasti dokle mi kao skupina ne shvatimo da smo mi ti koji odlucujemo o njihovim, ali primarno vlastitim sudbinama te da smo mi ti koji bi trebali prepoznati te 'pametne' ljude i povezati ih s odgovarajucim ulogama u drustvu kako bi ono moglo prosperirati.. Stavovi poput 'politika sucks' su pojedinacno pravo, al realno gledajuci imaju samo jednu funkciju - odrzati te iste 'pametne' ljude na vlasti.. i oni to znaju..

Quote:
I kao sto Vitomil Zupan kaze: " Ova ce planeta otici k vragu negdje u buducnosti koja je vrlo blizu. A tada ce sve biti svejedno, sve jednako: poraz ce biti jednak pobjedi. Ili je sve samo ispunjavanje ovog vremena koje je odmejreno lahkoj covjecijoj ljusci? Onda su pametni oni koji ne dopustaju da ih zanese ni bozanski ni satanski zanos u njima."

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 11. 2005. 07:48 

Whatever... :roll: Uopste necu da raspravljam dalje o ovome. Rekla sam svoje misljenje i necu da se zamaram glupostima jer uostalom sve ce to jednog dana da prodje i nestane...Na kraju ce da ostane "gola koza i go covjek" i nista vise nece biti vazno. Ali, vrijeme je da Bosanci prestanu biti naivcine i da ih svako jebe u zdrav mozak kako stigne. A svi nas jebu jer smo navikli da nam se sve posluzi, lezihljebovici...sad, but true :?
A postoje i druge stvari o kojima razmisljam, vaznije od politike...sto se mene tice ja sam da se baci atomska i posadi krompir :twisted:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 11. 2005. 10:33 

pokenjam se na bosanski,hrvatski i srpski...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21. 11. 2005. 10:59 

ej arch nema amita vremena da cita onolike postove, a mozda je i plavusa hehe

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 11. 2005. 21:09 

pa...amita nema vremena za kojekakva prepucavanja i iscitavanja gluposti...a rekla sam sta sam imala...prihvati ili ne..apsolutno nevazno...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 11. 2005. 21:57 

Jest, al glavno da Amita ima vremena izvaliti glupost bez razmisljanja doduse..
Tebi mozda nevazno, meni nije.. no hajde, ionako je vise receno za moju dusu, ali eto..

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 11. 2005. 22:36 

moje misljenje mozes nazvati kako zelis, cak i 'glupost' ako ce ti pomoci da se osjecas bolje i jace...
helem, nevermind :roll:
pametniji popusta :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 28. 11. 2005. 22:42 

slazem se :twisted:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 29. 11. 2005. 06:04 

Ne da mi se nit citati jer je previse toga.

Ja govorim kajkavski. To je jezik :D

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 77 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]