Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 13. 08. 2025. 08:53

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 1963 posts ]  Go to page Previous  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 99  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 10. 11. 2006. 00:31 

:lol: ko bi reko da citate...

dobar dio knjiga je pogresno tumacen, pogotovo orwellow 1984 koji je upotrebljavan protiv sovjetskog saveza i uopce komunizma ili pogresno kinematografsko tumacenje previse poboznog tarkovskog knjige stanislava lema solaris..... kako se tumaci u srednjim skolama zavisi od drustvene okoline. knjige se nerijetko pogresno tumace na nacin na kakav vi tumacite metal.

:idea: :idea: :idea: :shock:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11. 11. 2006. 14:36 

betmen wrote:
Hollow wrote:
"Citati Lolitu u Teheranu" - Azar Nafisi

cito. bolesna je situacija tada bila..

yap... al citata sam i gledala i bolesnijih stvari iz ovog podrucja... :roll:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11. 11. 2006. 23:47 

Phonetik der deutschen Sprache - pr. Zeljka Matulina
fakin shit jes dosadno jebo te...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12. 11. 2006. 00:25 
Moderator

Malo Marqueza za odmor..inače Eseje o književnosti i Uporedne političke sisteme kao nužno ispiranje mozga kod akademskog obrazovanja..:(

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12. 11. 2006. 18:53 

Theophrastus Paracelsus: "The Aurora of The Philosophers"

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12. 11. 2006. 21:20 

Završih Proces i Gospodu Glembajeve od Krleže, pa bih sada trebala završti Thomasa Manna i "Čarobni brijeg" ali mi je mrsko, pa ću početi "Na rubu pameti" od Krleže, jupi

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12. 11. 2006. 21:29 
Moderator

Ode after Litany wrote:

:D

Respect!!!

Booyakasha!!! 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 00:01 

zaratustru, murakami - igraj igraj igraj, i stotinu nekakvih lektira. tj pokušaji čitanja, koncentracija mi slabi skroz :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 01:19 

<[Grind Bastard]> wrote:
Ode after Litany wrote:

Respect!!!

Booyakasha!!! 8)

Ha ha ha, zar se ti ne uzasavas meta/filozofskih furki? :lol:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 13:08 
Moderator

Ode after Litany wrote:
<[Grind Bastard]> wrote:
Ode after Litany wrote:

Respect!!!

Booyakasha!!! 8)

Ne, samo od Paracelzijusa i ostalih "Slanina" :lol:

Al za divljenje je da to neko čita van studija. meni ipak ne pada napamet čitati bilo šta što ima veze sa metafizikom, dovoljna mi je bila Aristotelesova, sa grčkim originalom. :shock:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13. 11. 2006. 16:19 

<[Grind Bastard]> wrote:
Ode after Litany wrote:
<[Grind Bastard]> wrote:
Ode after Litany wrote:

Respect!!!

Booyakasha!!! 8)

Al za divljenje je da to neko čita van studija. meni ipak ne pada napamet čitati bilo šta što ima veze sa metafizikom, dovoljna mi je bila Aristotelesova, sa grčkim originalom. :shock:

sve je to paradoks :lol: nedavno sam cito slavoja zizeka, covjek se upita "sta otaj lik radi citav dan u pm i na sta on misli kad prica s tobom?"

najsmjesniji je platon, izdajica sokratesa :) , sa svojim predstavama o idealnoj drzavi kosovu, ups, siciliji.

metafiziku nekako vrijedi proucavat, jer svi se mi ovdje na forumu mijesamo u teme gdje nam nije mjesto :lol:

mene zanima samo ekstremni indeterminizam :lol:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2006. 01:40 

<[Grind Bastard]> wrote:

U principu, nisi daleko od kvalitetnog zaključka kada je Paracelzijus u pitanju... Ipak, uzivam u tome, a i priprema se meta rasprava, pa izvori i te fore...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2006. 01:42 

@Doktor: na sta ti mislis kad pricas sa nama? O tome ja sad mislim...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2006. 04:55 
Moderator

Ode after Litany wrote:
U principu, nisi daleko od kvalitetnog zaključka kada je Paracelzijus u pitanju... Ipak, uzivam u tome, a i priprema se meta rasprava, pa izvori i te fore...

Naravno, svakome ima neš posebno u takvim stvarima...mene samo nervira njihovo zamaranje oko nečega što ni sami ne kontaju...to je to...

ja ipak radije čitam Vrli Novi Svijet, i uživam u svojim razmišljanjima tokom čitanja... 8)

"in gedanken schwelgen" :D

Moram se natjerati i pročitati Goetheovog Fausta. To je next cilj...kad bude malo predaha od svega...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2006. 19:26 

Faust, obavezno!!! Neiscrpno stivo...ja sam visestruki povratnik na njegove retke. Ukoliko dovoljno poznajes njemacki jezik, a vjerujem da poznajes, dojmovi su znacajno pojacani kada se cita u originalu. A sto se tice zamaranja necim sto ni sami ne kontaju...Hah, a ko to generalno moze spoznati i jucer i danas i sutra?! Zivimo u svijetu obmana nastalih LJUDSKIM definisanjem i klasifikovanjem pojava, fenomena, vremena samog. Ako je to vec tako, a jeste, zasto bar kvalitetno ne pothraniti te obmane...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14. 11. 2006. 22:02 
Moderator

Ode after Litany wrote:
Faust, obavezno!!! Neiscrpno stivo...ja sam visestruki povratnik na njegove retke. Ukoliko dovoljno poznajes njemacki jezik, a vjerujem da poznajes, dojmovi su znacajno pojacani kada se cita u originalu. A sto se tice zamaranja necim sto ni sami ne kontaju...Hah, a ko to generalno moze spoznati i jucer i danas i sutra?! Zivimo u svijetu obmana nastalih LJUDSKIM definisanjem i klasifikovanjem pojava, fenomena, vremena samog. Ako je to vec tako, a jeste, zasto bar kvalitetno ne pothraniti te obmane...

Pa ne misliš valjda da ću ga čitati na našem? :P

Naravno, sve njemačke pisce, od Heine-a, preko Goethe-a do Nietzsche-a (ima ih još, ali ostaćemo kod ovih) se trebaju čitati na izvornom njemačkom. prevodi mi uvijek sjebo doživljaj, ili ih prevode kreteni. zato je Nietzsche-a najbolje čitati u originalu :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15. 11. 2006. 23:44 

Tako treba :wink:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 11. 2006. 00:37 
Moderator

Ode after Litany wrote:
Tako treba :wink:

Jašta ;)

Ispričaš mi utiske Paracelzijusa.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 11. 2006. 01:08 

PM-om...Sibnem ti doticni dio rasprave, bice :shock: ko da gledam... Samo dok navedeno intelektualno preseravanje dobije konacan okvir.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16. 11. 2006. 21:38 

Ovih dana sam uzeo citati Ulysses od Joyce-a, originalnu verziju na engleski, sto je vrlo mazohisticno, ali to sam nazalost naknadno ustanovio. Tip je bio bolesnik, ali ne moze nikako biti bolesniji od mene. Posto bi po nekom nepisanom pravilu svaka knjiga trebala da nas kreativno stimulira, evo jedan primjer bosanskog toka svijesti koji jucer napisah(bez upotrebe opojnih sredstava.):

Jebote, nisam smanjio televizor, ali bio je rat, ko jeste? A mozete vi uzgajati mravojede kol’ko vam volja, to ih ne cini domacim zivotinjama, bez obzira na hladnocu. I naravno, ko ima karakter ne donosi jesen, kao sto stocna hrana ne raste na drvecu, a ipak je neophodna. Klima svakako igra vaznu ulogu, kol’ko god da je neko stidljiv, a takvih ima dosta, sa peruskama ili bez njih. Naravno ako se podrazumijeva sljedece: navijaci nisu daltonisti, a ako prodju ispod duge moze ih se ubiti jedino srebrnim metkom. “Tisina!” , rece ljutito, uprkos cinjenici da je soba bila prazna, a tramvaj kasnio 15 minuta. Ima drugi, nije vazna tezina, vec kvalitet, pomisli i pokri se po golim nogama da ne bi ozeb’o po usima. Gdje li je ona jebena kapa, bijele carape nista ne griju a na tv-u Balthazar ne privlaci sunce. I tako je skupstina opstine na jedvite jade usvojila prijedlog, jer su se mnogi zalili da je ajvar kisio, iako ljubavi ne moze isteci rok. Ali prijateljstvo je mozda jos vaznije. Slozise se gotovo svi, iako macka nije volila da je se ceska oko lijevog uha. Nije alergija vec prolom oblaka, ne mozes u kratkim rukavima, jesi li normalan?! Joyce k’o Joyce, glavno da je ona punoljetna bez obzira sto kontracepcija nije filozofski pojam. “Je li svima jasno?!” prodera se i miris przene kafe se rasiri prostorijom. Istom je vladao neki cudan muk, sve dok sudija ne odsvira kraj. “Buket je prelijep”, dragi, “kako si znao da ja nosim ovaj broj?”

Hehe, ovo je za mene Stream of consciousness, ili bolje receno unconsciousness, a Joyce me moze poljubiti u moje dlakavo dupe, da malo izadjem iz metafore. Literarno mahanje od mene! :mrgreen:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 1963 posts ]  Go to page Previous  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 99  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]