Ovih dana sam uzeo citati Ulysses od Joyce-a, originalnu verziju na engleski, sto je vrlo mazohisticno, ali to sam nazalost naknadno ustanovio. Tip je bio bolesnik, ali ne moze nikako biti bolesniji od mene. Posto bi po nekom nepisanom pravilu svaka knjiga trebala da nas kreativno stimulira, evo jedan primjer bosanskog toka svijesti koji jucer napisah(bez upotrebe opojnih sredstava.):
Jebote, nisam smanjio televizor, ali bio je rat, ko jeste? A mozete vi uzgajati mravojede kol’ko vam volja, to ih ne cini domacim zivotinjama, bez obzira na hladnocu. I naravno, ko ima karakter ne donosi jesen, kao sto stocna hrana ne raste na drvecu, a ipak je neophodna. Klima svakako igra vaznu ulogu, kol’ko god da je neko stidljiv, a takvih ima dosta, sa peruskama ili bez njih. Naravno ako se podrazumijeva sljedece: navijaci nisu daltonisti, a ako prodju ispod duge moze ih se ubiti jedino srebrnim metkom. “Tisina!†, rece ljutito, uprkos cinjenici da je soba bila prazna, a tramvaj kasnio 15 minuta. Ima drugi, nije vazna tezina, vec kvalitet, pomisli i pokri se po golim nogama da ne bi ozeb’o po usima. Gdje li je ona jebena kapa, bijele carape nista ne griju a na tv-u Balthazar ne privlaci sunce. I tako je skupstina opstine na jedvite jade usvojila prijedlog, jer su se mnogi zalili da je ajvar kisio, iako ljubavi ne moze isteci rok. Ali prijateljstvo je mozda jos vaznije. Slozise se gotovo svi, iako macka nije volila da je se ceska oko lijevog uha. Nije alergija vec prolom oblaka, ne mozes u kratkim rukavima, jesi li normalan?! Joyce k’o Joyce, glavno da je ona punoljetna bez obzira sto kontracepcija nije filozofski pojam. “Je li svima jasno?!†prodera se i miris przene kafe se rasiri prostorijom. Istom je vladao neki cudan muk, sve dok sudija ne odsvira kraj. “Buket je prelijepâ€, dragi, “kako si znao da ja nosim ovaj broj?â€
Hehe, ovo je za mene Stream of consciousness, ili bolje receno unconsciousness, a Joyce me moze poljubiti u moje dlakavo dupe, da malo izadjem iz metafore. Literarno mahanje od mene!