Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 25. 10. 2025. 14:13

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 733 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Next
Author Message
 Post subject: Re: ...only yours stuff...
PostPosted: 21. 09. 2007. 14:56 

Kad lutaju ruke grizem usne kaznom da te prljam
Muziku sokova života sasušenih grana
U matericu se impregniram i vidim jasno
Što moram te živjeti?!
Usud krši moje bese, al’ se držim, ledenim plačem branim
Dernjam kako znam da kopam raku sebi
Duboko do sljedećeg vremena gdje ću te čekati
ÄŒekati...
A naše mi sjeme intelekta krvi
Šapće, vrišti živo o nekada tada
Uzimaš me u halji sunčanoj
Dine se razdvajaju, gutaju početak u nas
Slučajni smo tada u orgijama starih duša
Esenciju istog, dosadnog, oglase zvona
Služba nove potrage nas zove
U čekanje,
ÄŒekanje tebe...

Profile  

PostPosted: 18. 10. 2007. 18:20 

SKRIT!

Strah je naizust provrištao iz zijeva nakon odspavane noći. Uspravila se uz vrh kreveta gledajući u šake, nekako prenaglašeno teatralno smještene, u krilu. Hladnoća sobe deformisala je kožu u nebrojene stanice jeze. Tamno smeđa brdašca koja su slutila rak. Opijat nije djelovao smirujuće. Naprotiv. Počeo je, silinom umetnutih bolnih vizija, analizirati odspavanu traku priče puštene negdje od sredine. Ili, uzalud, pred samo finale koje je, naravno, ostalo nedosanjano.
- Čitaćes i sutra, slušati muziku, možda otići i na izlet. To sutra se neće razlikovati od bilo kojeg sutra do sada! - blagoslovljena mantra započela je prije no što ju je osmislila izreći. Djelovala je. Za sada.

Nove cipele, koje su odlično pristajale uz malo stopalo i diskretno otkrivale ljepotu zgloba, ostavljale su nepodnošljivu zvonjavu. Stepenište se činilo klizavim, iako nije bilo vlažno. Pogled joj se zaustavio na nečijoj zelenoj jakni, neobičnoj po umetnutom, dobro poznatom simbolu moći. Iza leđa je prigušeno siktalo.
- Skrit! Skrit! -
Spriječila je nagon pokreta osvrtanja. Uostalom, razmišljala je, da li je čula baš to, Skrit!. Zapitala se šta bi to moglo značiti... Skrit. Trenutak prije no što će zakoračiti na tlo, nalet ledenog zraka oporog mirisa ubrzao je kretanje. Izgubila je ravnotežu i sjetila da upravo doživljava jedan od onih više smiješnih nego tragičnih padova. Kao i obično, pad je predvidjela prije borbe novih cipela i stepeništa, no još uvijek je njegovala skepsu prema znacima. Uostalom, ta skepsa krajnje sumnjivog kvaliteta održavala je privid psihičke uravnoteženosti. Zvuk je nastavio da se kotrlja dugo, činilo joj se previše dugo, nakon što je okrnjeni mermer tla raskrvario dlanove. U korteks je dospjela slika praznog stepeništa prije no što se osvrnula. No, sasvim blizu, u centru savršene kompozicije, cerio se leš mladog čovjeka u zelenoj jakni.

Ispustila je torbicu ovlaš spetljanu oko bolnog dlana, desna peta je okrenula tijelo u jurnjavu van. Još uvijek sigurna da će pozvati pomoć, usta su bila nastanjena vriskom. Sjetila se da je nekoć, dosta davno, dugo žalila za mladom ženom usana zakovanih želudačnom kiselinom i koraka pravca haotičnog beskraja. Identičan odraz sada je njušila svuda po sebi.
- Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! -
Krenulo je visokom frekvencijom, šuštavo, da bi, prebrajano koracima u isparenjima noći, prešlo u bubnjanje, nepoznatu šifru zaglušujućeg ritma tla i njenog tijela.
... neće razlikovati od bilo kojeg sutra do sada! Sutra se neće razlikovati od bilo kojeg sutra do sada! Sutra se neće razlikovati od bilo kojeg sutra do sada! Sutra se neće razlikovati od bilo kojeg...
Mantra se prekinula. Iznenada ju je prezirala. Prezirala je svoju skrušenu ljusku posađenu na metalnoj klupi koja se ledeno usijecala u debelo meso. Prezirala je strah od ponovnog susreta sa stepeništem, tek zarasle bolne dlanove, smočene nove cipele. Zar je, uopšte, njen problem što je neko u, sasvim slučajno, njenoj zgradi umro pod nerazjašnjenim okolnostima?! Možda uopšte nije mrtav?! Možda je napad epilepsije porodio onakvo lice grimasa?! Možda su tjeleso uklonili, kao i mnoge prije njega?! Možda ovaj put neće ni dolaziti da je ispituju?! Prisluškivala je prošli put kada im je vlasnica zgrade rekla da je bolesna i da rijetko izlazi.

Požurila je ispod mosta. Isparenja tame ustuknula su pred bolnom blještećom vedrinom neba. Mora da je bilo oko podneva. Leš sigurno više nije bio tamo. Nove cipele, začudo, više nisu zvonile, a i ključ je, ovaj put, ušao sklisko i bezvučno. Zastori nisu bili na mjestu. Sobom je gorilo sunce. Priliku je zapazila tek nakon ustajanja. Lice vlasnice zgrade isijavalo je samilosni oprez.
- Iako si moja najdraža stanarka ovo više ne može ovako. I ovaj put sam te pokrila kod istražitelja, rekla sam da si hospitalizovana u ne znam kojoj bolnici. Ne može biti da je slučajno što je stan prazan satima svaki put nakon nesreće na stepeništu. Sumnjam... -
Usne vlasnice su nastavile nijeme pokrete...
- Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! Skrit! -
Tijelo je zamahnulo u vodoravan položaj, parčići slomljenog prozorskog stakla krvavo umetnuti svuda po licu slatko su svrbili. Pad je bio dug, opuštajući. Činilo se kao da lebdi. U ništa.

Nakon sati čekanja, vlasnica je zabravila stan. Ovaj put joj neće dopustiti ulazak bez valjanog objašnjenja. Što je mnogo, mnogo je, zaključila je. Petljajući sa niskom ključeva u potrazi za džepom, kroz vidokrug je projurila visoka prilika. Iz podnožja stepeništa vinuli su se dijelovi dijaloga o tijelu mlade žene sa posljednjeg sprata. Prije no što će se osvrnuti za prilikom, sasvim blizu doprlo je
- Skrit! Skrit!

Profile  

PostPosted: 19. 10. 2007. 01:28 

j'o jes' dosadno...
mog'o bi ic gledat tv, al' nema nista zanimljivo...
ne znam sta da radim...
mogo' bi malo nesto citat, al' mi mrsko...
bil' zaleg'o...il' ne bi....
ma necu...valja doc' do kreveta...
uh, jest mi noga utrnula, ne osjetim nista...
odo jos malo 'vako sjedit, pa cu prom'jen't polozaj...
pa opet...
sve...
ponovo...

Profile  

PostPosted: 19. 10. 2007. 10:59 
Moderator

bloodflood wrote:
j'o jes' dosadno...
ne znam sta da radim...
pa opet...
sve...
ponovo...

Fakat emotivno,ta vječna tema o besmislu života..:P

Profile  

PostPosted: 19. 10. 2007. 12:01 

Arinoe wrote:
bloodflood wrote:
j'o jes' dosadno...
ne znam sta da radim...
pa opet...
sve...
ponovo...

Fakat emotivno,ta vječna tema o besmislu života..:P

:? ne znam, jednostavno sam mor'o to izbacit iz sebe....

Profile  

PostPosted: 21. 10. 2007. 00:42 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Profile  

PostPosted: 22. 10. 2007. 23:55 

Za L.

Iskreno
nemam pojma kome više
pisati pjesme
nijedan me pogled
ne može prisiliti

Ali valjda u svima nama
postoji zlatokosa Provansa
postoji maestral
i kreveti mirišu na opijum
snovi su drogirani
vizija mrtva

Najradije bih i ovu pjesmu
prepustio nekoj rijeci

Napravi to umjesto mene
ili je ispij do dna
i nadaj se
da će iz tebe izvući zapreteni istok
što prije...

Profile  

PostPosted: 23. 10. 2007. 17:53 

Moriarty wrote:
Ali valjda u svima nama
postoji zlatokosa Provansa
postoji maestral
i kreveti mirišu na opijum

Cesto mi upali da to VALJDA pobijem, da ne postoji

... jos uvijek.

bloodflood wrote:
ne znam, jednostavno sam mor'o to izbacit iz sebe....

Cestitam!!! Postali ste muskarac :lol:

Profile  

PostPosted: 23. 10. 2007. 23:51 

ponasaj se.

Profile  

PostPosted: 24. 10. 2007. 00:56 

:lol: koji odroni :lol: :lol:

Profile  

PostPosted: 01. 11. 2007. 21:41 

Koračao sam putem koji se istezao, koraci su mi žurili silovito, pokušavao sam stići tu pokretnu traku koja je, nekako, ubrzavala mojom inercijom, slabila mojim zamorom. I uvijek se održavao status quo, ja sam išao iznova silovito, iznova se gušio od izgubljenog daha Sizifovog posla, ponovo, pa ponovo... Došlo je to vrijeme kada više nije imalo smisla ne mijenjati se iz temelja. Ah, to je bila mala korekcija, ali zar nije mijenjanje vlastite, pa i najmizernije, osobine temeljna izmjena. Mislio sam da nikad neću pogaziti sebe. Predati se.

A, gdje sam to krenuo...

Moj predak Patheros, najstariji u krvnoj liniji sjećanja njegovih sljedećih, volio je svoju sestru Gerahu, sakato, odvratno oku stvorenje, ali duše čiji su elementi ispunjavali fluidima sve crne rupe Patherosove obijesti s namjerom. Ona je bila njegova krv, njegova jedina šansa da neće odgovorati sam kad ga se bude pitalo. Geraha je bila slijepo odana Patherosu čarobne vanjštine, toliko da je pristala na zajedničko vaganje dviju duša na Vijeću Bogova. No, Patherosove ljube, ljubomorne vještice hladnog srca koje su ga puštale u svoje odaje samo zato što je to bio neizostavan detalj u usponu ka vrhu, ubile su Gerahu.

- Ma, pusti me, nemoj me zamarati tim trivijalnostima! Jako se loše osjećam, ponovo
sam sanjala onaj san. Pretpostavljam da ću ostati u krevetu. –
- Kako te mrcvare?! – slabašno, jedva razumljivo se začulo kroz satelitsku vezu.
- Još pride i ovaj delay!!! Neda mi se ovako, pišem ti u mailu detaljno.

Probudio sam se i bio zabezeknut situacijom. Žena mi je sjedila pred mojim računarem, čitala moju poštu u mojoj sobi.
- Znao sam da imaš moj pass, vještice jedna lažljiva! – prenula se, ali ne na način djeteta koje nešto krije, više iznenađena zvukom.
- Ali, Perses je poslala mail, jako je hitno! Ti znaš da ja to ne koristim, nisam gledala ništa drugo, kunem se... – pravdanje se nastavilo, ali me više nije zanimalo, vjerovao sam joj.
- Opeglaj mi košulju, odmah, požuri! Krećem za 10 minuta. Ustaj, rekoh! –

«Njihova lijepa lica izvijala su vrisak bestijalnog pomračenja, siktala otrovnu pljuvačku u rane na licu koje su mi prethodno napravile usijanim lancima. Svaki djelić mesa bio mi je obmotan lancima koje je vreteno stezalo, sve dublje i dublje tonući u organe, do kosti. Nisam osjećala bol, valjda ga je bilo previše. Gubila sam se i ponovo budila dok je vreteno stezalo, mljelo. Trenutak kada su kosti počele popuštati u zagrljaju lanaca i kada su se - tu sam bol vrisnula - parčići počeli zabijati u pluća, morao je biti najgora agonija, pomislila sam. No, usijani metalni kolac koji se, par trenutaka kasnije, počeo okretati u anusu, praveći krater neslućene dubine i šireći najužasniji smrad... To je bio kraj.»
- Čekaj, ovo je Perses napisala??! – promrmljao sam u bradu da bih se uvjerio da nije greška.
Ta Perses i moja žena. Hih, pa to nema dodirne tačke! Ovo je uzbudljiva žena, ovo je mašta. Hah, kako si glup, a nisi dozvolio posjetu, mislio si da će to biti dani ispraznog ženskog kikotanja i trošenja tvojeg prekovremenog rada na shopping ružičastih majica, suknjica. Ta Perses mora biti moja!!!

- Dragi! Dragi, budi se, zakasnićeš na posao! Dragi! –
- Dobro je, pusti me, nigdje ne kasnim, uzeo sam slobodnu sedmicu. –
Sumnjičavo me pogledala, najvjerovatnije se pitajući kad sam posljednji put uzeo slobodan dan. Bio sam siguran da je pomislila «Šta je to važnije od moje prošlogodišnje molbe da godišnjicu braka provedemo zajedno? Bar jednom.». No, ništa nije prigovorila, glupa kučka, uostalom, od nje se ništa drugo ni ne očekuje.
- Odlučio sam da te nagradim za sve teške trenutke sa mnom! – oglasio sam se slavodobitno, jedva skrivajući prolom smijeha.
- Bićemo čitavu sedmicu zajedno?!!! –
- Da, mi i tvoja prijateljica Perses. Dugo ste me molile da se vidite, a jučer sam pročitao njen mail, čini se da ima dosta problema, tako da...
Obasula me vlažnim poljupcima svuda po obrazima. Odvratno! Jedva sam prešao preko nagona da je odgurnem i zatražim joj vlažnu maramicu protiv infekcija. Jebena, nezanimljiva kravulja sa viškom kilograma. Kako se tako brzo transformisala ona ljepota u ovo. Fuj!!!

Čekali smo na Route 9, blizu velike raskrsnice. Oko mi je zapelo za crveni Mustang kada je žena počela mahati.
- To je Perses! Vidi, mahnula mi je! To je ona! – kreštala je.
- Ono što znam zasigurno je da ima dobar ukus, koja moćna makina. – promrmljao sam više za sebe.
- Ona krntija?! Dragi, obećaj mi da nećeš biti sarkastičan, molim te...
U trenutku kada sam mogao nazrijeti to odvratno lice ispod šoferšajbe umrljanje zalijepljenim kukcima - u poređenju s kojim je lice moje žene bilo ravno jebenoj Poussinovoj muzi - krntija je naletila na nekakav ogroman teret otpušten sa kamiona koji je jurcao ispred. Prevrtala se nekoliko puta dok se, konačno, nije zaustavila na smrskanom krovu. Ne znam zašto sam potrčao. Prije mraka, na tih 150 metara, vidio sam glavu vozača kamiona kojem je zadebljao podbradak izranjao iz nategnutog vrata. Tren pred mrak, glava mu se okrenula u ovom smijeru, gdje sam trčao ja.

Odlučio sam odustati od puta. Nije vrijedilo, ma koliko se trudio. Put je bježao i stajao, matematikom moje potjere i posustajanja.

A, gdje ovaj put uopše vodi...

- Molim za mir!!! Vijeće Bogova je odlučilo da će se duše odvratnog brata Patherosa i čarobne sestre Gerahe, tlačitelja i žrtve, stopiti u jedno i, kao takvim, će im i biti određeno mjesto. Ovo je deveti presedan koji je Vijeće Bogova napravilo, s obzirom da se Patheros izmijenio, postao dostojan Gerahine duše. Kako mu je tako dugo trebalo i s obzirom da Vijeće nikada ne odustaje od minimuma kazne za tlačitelja, Patherosu se izriče mjera oduzimanja čarobnog tijela i primanja Gerahine vanjštine. Jedino će Patheros, od svih stanara Tla Vječnosti, biti svjestan svog izgleda. Vijeće je zaduženo za stalnu brigu o popločavanju svakog Patherosovog pokreta ogledajućim fluidom Gerahinog lika. -

Profile  

PostPosted: 01. 11. 2007. 23:22 

Izvrsno...hmm jel može Ode?? :) Ne znam kako da izgovorim taj znak,sorry?
Rado bih dao konstruktivnu kritiku,ali tebe se ne da kritizirati.Samo me zanima jesu li Patheros i Geraha,imena tek tako ili znače nešto.

Now the sun has risen late
Gdje su rađanja,umiranja,krv,blato,šansone i posvete?Sve zvuči poput pijanih nikad poslanih španjolskih pisama ljudima koji nekad bijahu dragi,bluesa pedesetih i iritantno sporih tramvaja.Kiša-prljavi sjaj koji s moje jakne ispire još jedan sloj romantike,na način na koji zagrebački Neon već dugo kolje zvijezde jednu po jednu svojom jantarnom oštricom dok prošlost otkucavana koracima mojih čizama prelazi u tužni fado nepostojanja.Oaza ugodne patetike.Sivilo ipak nije najbitnije.Ni pjesma ni crveni uzvik,ni vidik razdjevičen pri vožnji autobusom,rođen da umre navodno bezbolnom smrću svakog trenutka.U mislima sam opet u Sarajevu(tamo sam bio jedino u mislima,dosad).Okačio stih na stršeću zgradu kraj Ilidže.Jezdio Nevjestinom,poludjeli akord uličnih svirača,plandujući opet u hotelu "Saraj" Ljermontovsko hodočašće bez premca i bez pištolja.Opet sam bio u Sarajevu s njom.Sve tužne krovove silovane ratom oblikovao u riječi ljubav i lust.Ne blud,već suludi britanski lust,s epikurejskim Lawrenceom i mračnim Lovecraftomi bordelima blještavo praznim kroz maglu,kišobrane,kroz košulje i apsint.Onda bih se pretvorio u privjesak izrezbaren od drveta,i okačio joj se oko vrata,jer bez nje ne mogu.Ili bi postao plavi ametist na nekoj zamišljenoj haljini,da se ne odvajam od tog mirisa...

Reflektirajući nebo.

Profile  

PostPosted: 02. 11. 2007. 18:12 

Hvala Moriarty! Rado bih argumentovano iskritikovala kompliment, ali kazu da treba znati primiti rijec paznje :wink:

... a mozes me zvati po licnom nahodjenju. Doduse, ta Oda dolazi nakon Litanija, a to, valjda, ima duzinu mnogih vremena. Neki vjeruju suprotno, to postujem, i voljela bih da sam u krivu...

Divna, poetska prica, zavidim ti jer ne znam tako. Kod mene je ili poezija ili proza, uvijek ili - ili. Nego, ne bih ti preporucila da ovaj ametist "punis" na kasno izaslom Suncu da se ne otme kontroli, mjesecina je mnogo ucinkovitija, bolji odgovor.

Uzivaj...

Profile  

PostPosted: 18. 11. 2007. 13:47 

Down the blue balcony ragged ol' lament

Nije mi jasno
uopće
zašto sam te htio poljubiti
fuck,bilo je mračno
svirao je "Hurt"
pelin mlak
poput proljetnih laži
krivo je ispalo
ovaj život je kriv
I Alma,jebemu
nije mi jasno
uopće mi nije jasno
usamljen sam i koža mi je sva
od živčanih završetaka
frustriraju me gluhonijeme pijanke
izbori
mutnim bolničkim svjetlom prekrivena livada
opet zatočen u šekspirijanski jadnoj zaljubljenosti
a jebiga!
jebiga!
nove kiše odrastaju na zapadu
Hey
skoči,umri,nabaci Dalijeve brkove,rodi se,zapleši još jednom i začni drugi život šestu internavionalu i banket luđaka
tvoja tamna kosa je zastor
između meni
i sna
i tebe
bujica zlatnog praha
polarnih pozdrava
a stalno se ponavlja isti nedovršeni motiv
plačljiva koda
saksofon je jecaj moje idealne žene
sahranjen u močvarama Evergladesa
uspne se,pogine u plavetnilu
oči su ti dokaz,Alma,meke i gledaju ravnu
poginule u plavetnilu,
da sasvim strašno i iskreno.

Ne znam
ne znam
u zadnje mi se vrijeme sviđaju pjesme
pune sjecerne patetike
tokovi misli su toreadori
u akvamarinskom plaštu
u slobodno vrijeme skladaju dirljive šansone
i zahodi su im obasjani suncem Pirineja
Oh Alma
to je onaj san
kad nas dvoje tražimo nestvarnu reklamu u pothodniku Barcelone
urlamo
sve je nebitno i drugi tren smo savršeno mirni jer je ne možemo naći i sve je otišlo u tri pičke materine
kroz pothodnike Barcelone
a negdje su odjeknuli zadnji akordi sovjetske himne

Zašto,jebemu?
pa ti si vegetarijanka,za ime božje
zbilja
znam da ti se nisam time htio odužiti za pažnju
niti te zavesti
ili te uvjeriti da si još seksi(vegetarijanka si!!)
Gubim svoj komadić opala,I guess
lice je blijedo
dani su kraći no ni na ljeto
nećemo moći sebi osvjetliti sebe

Profile  

PostPosted: 19. 11. 2007. 22:46 

Moj Bog je skrstio ruke
I ja
Sjedi prekoputa, a neke ga imaginarne ruke potapaju
Ja ostajem bez zraka i zato urlam
A on je živ, nekako ustoličen plastično, osmjehuje
Bar mene
Nijeme ribe kao i ja zijevaju
Moram zbog fuga u bas ključu
Ispisuje ih zelena noć
U notnom zapisu na prvom snijegu
ÄŒas nakon zvuka
Valjda, Moj bog, sprema vojsku
Mene bi za ludu predvodnika
Ili nas
Dobro, neću reći NE! časti
Ostali neće imati pravo na izbor
Oni gaje sebe danas, oni se manje vole u ogledalu
Tebe ću poštediti novih rana
Ne, poštediću druge novih transfuzija
Znam šta ti treba dok sjediš preko puta
Glave spuštene na skrštene ruke
Sa imaginarnim rukama oko vrata
Vojska
I luda
Dovoljno.

Profile  

PostPosted: 22. 11. 2007. 22:12 

Ta noć

Rukavice su bile gotove. Prisjećam se sreće u tom trenutku, znala sam da će ga jako obradovati. Bili smo čudan spoj. Ne volim poklone, on mi ih, uostalom, nikad nije ni priređivao. Od kada se znamo, sve je trošio na katran. On ih je obožavao, te male sitnice koje bih izrađivala ili naručivala za njega. Imao je običaj da me ovlaš poljubi dva, tri dana nakon što bih mu nešto poklonila, glumeći da je tek tada ozbiljno osmotrio poklonjenu stvar i zaključio da mu se dopada. Živimo zajedno već dvije godine. Penjući se uz stube, sjetila sam se našeg prvog susreta u ledeno jutro ispod Miletićevog spomenika. Podjelio je tada zajedničku smrt sa mnom, koja je, za mene, uskoro postala bivša. Previše strihinina izazvalo mi je kočenje udova i jednu od zajebanijih mučnina u životu. To je bio početak kraja moje navučenosti na katran. Od kada sam počela gubiti noći sa njim, ranija prijateljstva su mi se počela osipati. Prijateljice nisu mogle shvatiti šta radim u konstantnom društvu sa tim pederom koji je, kako je jedna imala običaj reći, bez sumnje primio i pojebao dobar dio gay populacije u gradu i šire. No, naši su sati brisali sve zajedljive komentare. Cilj beskrajnih rasprava o muzici, književnosti, duhovnosti, čudnim ličnim iskustvima bio je poznat samo nama. Ustvari, nekog cilja nije ni bilo, u tome smo, prosto, uživali. Uskoro smo razvili one neobične senzuse. Povjerio mi se, sjećam se, da me doslovno vidi u nekom određenom trenutku dana u kojem bismo bili razdvojeni, kad bih bila specifično tužna ili srećna, uzbuđena. Nedugo zatim, povjerila sam mu isto.

Dočekao me je na vratima. Zapravo, šteku je spustio s unutrašnje strane u trenutku kada sam izvadila ključ iz brave.
- Srećna si! Šta se desilo? –
- Teta Dara… -
- Teta, ko? –
- Ma, znaš, ona stara gospođa koja, ponekad, prodaje one pletene stvari ispred zgrade… -
- Aaa, da… Šta sa njom? –
- Načinila ti je rukavice. Nadam se da će ti se svidjeti. Nacrtala sam joj onu jebenu šaru kojom si sjebao sve zidove u stanu. Ispale su bolje nego što sam očekivala. Divne su… -
- Deco, uđite u stan, za Boga miloga! Probudićete bebe! – začulo se nekako slatkasto ljutito iz proreza na ovratniku iz kojeg je izvirivao djelić viklera i sjede kose. Starija gospođa pored našeg iznajmljenog stana preživljavala je čuvajući komšijsku djecu. Prijatna starica.
- Izvinite Maro! – prošaputala sam čas prije nego što me je uvukao u mračni hodnik stana.
Ruke su mu ostale na mom struku, osjetila sam nešto potpuno iznenađujuće u tom trenutku dok sam pokušavala da se okrenem. To mi nije dozvolio izvjesno vrijeme. Samo me je držao za struk, priljubivši se glavom i vratom uz moju desnu plećku.
- Pokaži mi ih! – napokon je skoro vrisnuo nekim neuobičajeno veselim tonom.
Izvadila sam rukavice iz lijevog džepa i pružila mu ih. Dugo je promatrao šaru koja će se smjestiti na gornju stranu dlana. Osjetila sam da uopšte nije svjestan te šare, prosto je gledao prazno.
- I? Sviđaju li ti se? –
- Moram ti nešto reći. Važno je… ‘Ajmo u kuhinju! –
Snažno me je povukao za ruku i smjestio tik pored federa koji je izranjao iz stare sofe. Zauzimala je pola male prostorije.
- Ostavi skidanje kaputa za kasnije. Zaista je važno. –
- Ok. Pričaj… -
Fiksirao mi je oči staklastim pogledom. Latentni smiješak koji je davao neku uzbuđenu notu njegovom licu bio je u potpunoj kontradikciji sa suzama koje su se smještale u uglovima očiju.
- Voliš li me? – prasnulo je.
Još uvijek se pitam zašto sam bila toliko iznenađena kad sam sličan scenario premotavala po glavi od drugog dana našeg poznanstva. Osjetila sam vrelinu u obrazima, nemogućnost da išta smisleno kažem. Umjesto toga, primjenila sam već oprobanu tehniku. Bez ženske patetike, ponavljala sam sebi, osjećajući da mi prsa više nemaju prostora za primiti dodir bilo kakvog jačeg senzusa. Najvjerovatnije primjećujući promjenu na mom licu i smišljanje podesnog odgovora, brecnuo je.
- Šta je tu jebeno nejasno? Jebeno prosto pitanje! Zašto živiš sa mnom, zašto uopšte živimo zajedno, na šta ovo liči, šta smo mi? Voliš li me… jebem mu?!!!
Suze nisam smjela dopustiti, no nagrnule su kao salva koja neće presušiti. Brisala sam ih, nervozno, razmazujući pozorišnu šminku večerašnje kasne premijere, ljuta zbog njih, sebe, slomljena kao odviše tanka čaša sa kojom je nemoguće baratati.
- Ti se jebeno usuđuješ postavljati takva pitanja?!!! Nema tu ništa nejasno! Volim te, naravno da te jebeno volim, trljam ti jebene smrdljive gaće svakih sedam dana!
- Zar je tako teško reći to, bejbe?! – zaključio je pomirljivo, dižući se iz čučećeg položaja i tjerajući me da ustanem. Trenutak kasnije, osjetila sam njegovu nabreknutost i vrelinu kroz kaput. Trljao se o mene, spuštajući vrele šake na moj vrat, započinjući neku laganu igru opipavanja kontura tijela kroz odjeću. Istrgla sam se. Istrgla sam se, svjesna osmjeha koji nisam mogla ugušiti.
- Šta je sad to? – zagrmilo je iza mojih leđa. Nisi očekivala, kao?! Dosta je tih tvojih igrica! Sve ti je jasno, je l’ moram da ti jebeno crtam?!!! –
- Mojih igrica? Mojih igrica?!! Ček’, ček’, da se malo vratimo stvarnosti. Ti si jebeni gay, jebeni deklarisani gay i sad ja igram igrice!!! –
- Bejbi… -
- Šta, ba, bejbi?! Nemoj me tako zvati! Zašto me tako zoveš, nikad me ne zoveš tako! Šta je ovo u tri pičke materine? Jebena paralelna dimenzija… Vratim se i dočeka me jebena paralelna dimenzija!!! -
Ponovo je počeo da se približava, učinilo mi se, kao lovini. Ništa mi se nije sviđalo u tom licu latentnog osmjeha i staklenih očiju. Ništa mi se nije sviđalo tada.
- Hey, nemoj tako… Volim kad si ljuta! – došapnuo je pomirljivo, šaljući mi nikotinski, vreli dah u lice. Ja, ustvari, ne znam šta sam… Razumiješ?! Ponovo je krenuo da se trlja o mene. Vidiš, neke stvari ne lažu. Hajde… -
Stajala sam ukočeno dok se on trudio pokidati dugmad na kaputu, silazeći, u toj igri, do članaka u čizmama i natrag. Vrelog jezika sam postala svjesna tek kad je objavio kraj poljupcu. Njegove zatvorene oči su me vratile u stvarnost, prikaze guzica koje su bjelasale po toaletima željezničke stanice i onog, njegovog, bistroa. Otrgla sam se i izjurila van.

Ne znam koliko sam provela u parku blizu keja. Suze nisu presušile. Milion scenarija, i onih nemogućih, toliko svojstveno meni. Znala sam da nije varao sebe u tom trenutku, znala sam da je učinio ono što je osjetio. Znala sam… No, dileme su navirale. Dodatno komplikovanje odnosa, jedva sam uspjela da ga isčupam iz te jebene doline katrana, napada, vezivanja uz radijator, bjele pjene na ustima, buncanja… Modrica po mojim rukama. Jedva sam uspjela da ga isčupam iz toaleta, tih grotala zaraze, boli, boli za novac. Kumovala njegovoj, koliko-toliko, stabilnoj vezi sa Stevanom. Zajedničke večere, smjeh… Hepatitis, zaraze… Bio je negativan na HIV. Hvala nebesima što sam ga primorala na test. Odlučila sam ne odlučiti ništa dok ga ne vidim ponovo. Ustvari, odlučila sam učiniti ono što budem željela učiniti u tom trenutku. Šta god to bilo…

Vrata su bila otključana. Lampa pored vrata osvijetlila je susjedni zid, sat. 04:33, trebalo mi je vremena dok je velika kazaljka prestala titrati u obzorju zamućenog pogleda, smještena na mjestu na kojem jeste. Tiho sam odložila čizme, kaput i šal. Slana šminka je izjedala lice. Ušla sam u kuhinju, sigurna da ću ga tu zateći. Njegovu sobu, kupatilo, dnevni boravak, ostavu, balkon… Otvorena vrata moje sobe otkrila su scenu za koju sam bila sigurna da je više nikad neću vidjeti.
- Jebem mu život, Milane!!! Šta, koji kurac više?!!! Daj, pomozi mi da te presvučem! -
Nije se pomjerio. Nije ništa, uobičajeno, promrmljao. Nisam mu trebala prići, znala sam. Nisam mu ni prišla.
- Halo? Da, gospođo… Želim prijaviti overdouz heroinom… Bulevar, 23… zadnji sprat. Ne, nisam zvala hitnu. Mrtav je, gospođo…-
Slušalica je još uvijek pričala. Vratila sam se u svoju sobu, zaključala vrata i poklonila mu ono nešto cjelova i kajanja.
Izvini…

R.I.P. (1975 – 1997)

Profile  

PostPosted: 23. 11. 2007. 04:58 

sad cu ja sve ovo pokrast i objavit zbirku :lol:

Profile  

PostPosted: 23. 11. 2007. 13:50 

joj proljevâ...

Profile  

PostPosted: 23. 11. 2007. 14:10 
Moderator

sve nake narkomanske, dje su o ljepotama prirode, o setnji pored mora, sexu u parku..nidje toga :D

Profile  

PostPosted: 23. 11. 2007. 16:02 

Vid' djecaka sto su sve redovniji citatelji (haman srednjovjecnih) pateticno-frustracionih ispisa :lol:

...nemojte, ba, ovu bas tako napadat, jedina je istinita.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 733 posts ]  Go to page Previous  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]