Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 10. 03. 2026. 16:09

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 120 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: Re: Damir Avdić
PostPosted: 21. 03. 2008. 15:52 

e ko hoce da uzme cd a da zivi u blizini tz, moze ga uzeti preko mene, za 8 km. zainteresovani, neka se jave na mail: ludilotz@hotmail.com, ili na pm. telefon ne dajem, necu da me neki manijak uznemirava u 3 ujutro,heheheh :D

Profile  

PostPosted: 23. 03. 2008. 12:12 

Mora se od neceg zivit...

Profile  

PostPosted: 23. 03. 2008. 14:58 

sumnjam se od prodaje cedeova danas na ex yu prostoru moze zaraditi (izuzev ako nisi hladno pivo/nina badric/gibonni...).

meni je osobno kul sto je damira neko u bosni i hercegovini odlucio izdati i distribuirati. pritom imajuci u vidu da se hayat sam ponudio za to i bez da je uvjetovao bilo kakvu izmjenu u bilo kojem dijelu sadrzaja albuma, sto mi je vec i startu zakon imajuci u vidu koliko je zestok i "nepogodan" sam sadrzaj, pogotovo za u kontekstu izdavacke politike hayata.

a album ce biti dostupan u citavoj bosni i hercegovini sto je super, i sto je takodjer super, vjerovatno ne za vise od 8 do 10 km (puno jeftinije nego da se narucuje iz hrvatske). jedini koji tu zaradjuju su sami slusatelji jer dobivaju super album za jako simbolicnu cijenu.

Profile  

PostPosted: 25. 03. 2008. 01:03 

.....

Profile  

PostPosted: 25. 03. 2008. 19:40 

_swtlsn wrote:
.....

ovo je bila samocenzura.. haha

nego, ajde fino.. nek se pishe, to je bitno

samo mi ne ide u glavu ova hajka na stulica.. cuj zajebi njega..
drugo vrijeme, druga prica.. dodushe to je vec malo diskutabilno..
al neka nama i jednog i drugog!

Profile  

PostPosted: 30. 03. 2008. 19:26 

ma zakon ti je recenzija, a stulica ionak boli chuna sta se o njem pise, heh.

Profile  

PostPosted: 30. 03. 2008. 22:05 

je.. jebeniji je, i ne samo od njega, al upravo zato sto ti je blizi nego stulic, sto je to i tvoja prica.. sto su druge stvari jebale balkan u dzonijevo vrijeme.. vrijeme koje ti ne pamtis, al pamti onaj dragas.. pa i kontam donekle kad on pravi takve usporedbe.. mada se to reklo i prije jutarnjeg.. al boli me kurac za njega.. i na glupost sam se nadovezala.. al izjava bas para usi.. a i da je stulic jos tu i da stvara, pa reko bi coek okej.. sushtinski mi je bezveze sto ponavljas necije rijeci.. sto mi je stalo, pa ti zamjeram sitnice.. i sto mi nekako vise ide u stilu recenzije da si rekao.. npr - djeco, zajebite edu maajku :mrgreen: ..a i ne vidjoh ja bas da se ta djeca danas nesto posebno loze na azru ..

nego, back on topic - damir avdic
http://www.youtube.com/watch?v=l30_slmx4Cg

Profile  

PostPosted: 31. 03. 2008. 22:18 

Ev citam u Startu dobio je nagradu nekakvu... nek vala neko i stagod dobro prizna...
Quote:
DIPLOMATZ DOBIO NAGRADU FONDACIJE FARAH TAHIRBEGOVIĆ
Ovogodišnju nagradu Fondacije Farah Tahirbegović dobio je Damir Avdić, tuzlanski muzičar i pisac, autor kultnih albuma Od trnja do žaoka i Mrtvi su mrtvi i romana Na krvi ćuprija.

Profile  

PostPosted: 01. 04. 2008. 16:51 

Fondacija Farah Tahirbegović čuva uspomenu na izuzetnu ženu u znak sjećanja na Farah Tahirbegović, izuzetnu mladu ženu, talentiranu književnicu i angažiranu urednicu, fondacija koja nosi njeno ime dodijelit će svoju drugu po redu nagradu.

Na dan rođenja rahmetli Farah Tahirbegović, 6. aprila, Fondacija koja nosi njeno ime i ove će godine dodijeliti nagradu za doprinos književnosti, izdavaštvu i općoj kulturi. Laureat nagrade će biti Damir Avdić, pjesnik, rocker i konceptualni umjetnik iz Tuzle, autor albuma Od trnja i žaoka.
Književnica Farah Tahirbegović, preminula je 1. juna 2006. godine u svojoj 33. godini, nakon kratke i teške bolesti. Njeni prijatelji i poznanici su 30. marta 2007. godine oformili fondaciju koja nosi njeno ime.
Farah Tahirbegović je završila je komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bila je jedna od urednica u „Buybooku", književna kritičarka, a nije je bilo neobično ni sresti i kao prodavačicu knjiga. Jedna je od osnivačica etno grupe Dertum i aktivno se bavila njegovanjem sevdalinke. Voljela je knjigu i veoma mnogo je učinila da tu ljubav prenese na druge. To puno govori o njoj, njenoj vjeri i uopće duhovnosti.
Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te veliki prijatelj i saradnik rahmetli Farah, Enver Kazaz, u sjećanju nosi najljepše uspomene na veliku ljubiteljicu knjige i književnosti.
„Mnogo toga je vezano za Farah. Bila je pionirka u mnogim stvarima. Prva je pokrenula ideju prebacivanja tradionalne sevdalinke u džez i rok, što danas rade mnogi. Prelaskom u Buybook iskoristila je svoje znanje i napravila ključne programe te izdavačke kuće. Aktivno je učestvovala u pokretanju saveza nezavisnih izdavača, a zajedno sa Damirom Imamovićem bila je među prvima u pokretanju društvenog dijaloga i alternativnog studija u BiH. Međutim, sve ono što je ona napravila bilo je daleko manje vrijedno od onog kakva je osoba bila. Farah mi je ostala u sjećanju kao jedna prekrasna ljudska duša. Jedan nezasluženi dar ovoj kulturi", osvježio je svoje uspomene na Farah Tahirbegović profesor Kazaz.

Prva nagrada Fondacije Farah Tahirbegović dodijeljena je mladoj zeničkoj književnici Lamiji Begagić 2007. godine, koja je uz pomoć ove nagrade objavila roman Matursko veče.

Ovogodišnja nagrada Damiru Avdiću biće dodijeljena u nedjelju 6. aprila u 12,00 u multimedijalnom centru MAK u Sarajevu.

Profile  

PostPosted: 03. 04. 2008. 16:45 

ma, dobro, ko garantira da i npr avdic nece jednom ostat vani, njegova stvar. stulic je sa jedne strane precjenjen, u smislu da se neki nemogu uopce maci dalje od njega, al je meni zapravo bezveze i nest poredit s njim, men je avdic nest sasvim drugo, sto kaze swtlsn, druga vremena, druge teme, nakon svega i treba biti mnogo ostrije, onda je jos bilo nekih iluzija, sad ih definitivno vise nema nikakvih. to je hardcore danas, kako se je avdic s pravom etiketiro, biti brutalno iskren a ne furat nest iz imidja.

Profile  

PostPosted: 04. 04. 2008. 22:50 

a sta jojkash.. sam si kriv, al ajd okej.. ako ti kazes da je TEK poslije.. nek bude tako, samo ne vidim kojom logikom.. jer je men stulic onako.. ma ni zadnja stvar koja bi mi naumpala da poredim sa avdicem.. nije ni edo, al je prije neg on.. btw kod mene taj nije u rangu sa avdicem.. no ti si vise u tom fazonu, pa te kontam.. a da je stulic overrejted.. u medijima, da.. al ne i kod mene.. ma jebajiga, serem.. da sam htjela mogla sam pisati recenzije, jel tako.. jest, znaci.. svaka tebi cast ;)

Profile  

PostPosted: 05. 04. 2008. 11:34 

procito intervju jucer u mislim jutarnjem, gdje edo kaze da je u tuzli bas snimio hc/punk album sa njegovim idolom grahom.

Profile  

PostPosted: 05. 04. 2008. 11:53 

jest, u jutarnjem je bilo, i ja sam procitao. to sa edom bi moglo ispasti pravo interesantno :D

Profile  

PostPosted: 05. 04. 2008. 11:58 

aa nisam to znala.. ma kad je ispalo dobro sa frenkijem, bice i sa edom..
Quote:
Upravo počinjem s pripremama za snimanje albuma prvijenca banda koji se za sada zove Trnokop. Ja sam MC, Graha je gitarist koji radi svu muziku i aranžmane, Uglavnom bas, bubanj, gitara i moji i Grahini vokali preko. S obzirom na to da sam ja karijeru počeo u HC bandu, a Graha je bio srce i duša punk banda Rupa u zidu, onda znate da će biti žestoko. Imamo oko 10 skoro gotovih stvari, poslije ljeta će to vani sigurno.

btw. iz nekog starijeg intervjua sa grahom
Quote:
Jedna od asocijacija je bila i - hard core Edo Maajka. Mislim na to da je Edo napravio ono što nijedan ovdašnji hip hoper nije imao muda: sve je sasuo u facu. Ti si otišao još puno dalje. Šta misliš o Edi i općenito, o rap muzici / izrazu?
Edo ima priču. I El Bahatee. Ostali, uglavnom, imaju samo hrpu teksta.

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 21:26 

Quote:
ZABRANJENO DIJELJENJE LINKOVA ZA DOWNLOAD DOMAĆIH LIKOVA KOJI SU GENIJALCI I KOJE TREBA KUPITI NA ORIGINALU JER JA DIKTATOR TAKO KAŽEM! UPOZORENJE!!!

Profile  

PostPosted: 29. 04. 2008. 23:28 

DANI: Najavljujući svoj prvi solo album, rekao si da je to "album za odrasle", misleći pritom na one koji su svjesni da je Che Guevara danas samo brand kao i svaki drugi. Od trnja i žaoka postigao je uspjeh kakav rijetko imaju albumi tog profila. U naslovnoj pjesmi s novog albuma sugeriraš da je sad kasno za sjećanje i žal za mrtvima. Šta možemo očekivati od novog albuma?

AVDIĆ: To što naslovna pjesma i kaže. Ljudi se utrkuju da izraze poštovanje prema mrtvima, a koliko ih stvarno poštuju vidi se u tome kako se odnose prema živima. Oni koji znaju šta radim mogu očekivati nastavak dosadašnje priče, ali još tvrđe i direktnije.

DANI: Znači li to da i dalje gledamo kanal El Diabla? Čeka li nas Intifada u novom mileniju, kako si do sada tvrdio?

AVDIĆ: Mi jesmo na kanalu El Diabla. Ovo vrijeme je pogubljeno totalno, ljudi još više. Izgleda kao da imaš milion mogućnosti, a ne mičeš se s mjesta. Sve ti je dostupno, jedan klik i tu si, poslije stotog klika, dan je gotov. Živi se iluzija, ne život. Poštuju se imena, ne ljudi. Vjeruješ u ono što si čuo, ne u ono što si vidio. A Intifada je davno počela, pršti na sve strane. Problem je što je milion strana i sve nalikuju jedna drugoj, samo su im boje različite. I više ne biraš ti stranu, strana tebe bira.

DANI: U jednoj pjesmi, spominjući Malog Jožu, kažeš "ko mu jebe mater". U toj istoj pjesmi kažeš da je tvoje svjetlo oduvijek bio samo Fadil Jahić Španac. O Fadilu Jahiću se danas mogu naći samo dva teksta u Arhivu Federacije BiH, a po Malom Joži se nazivaju kafane. Šta hoćeš reći?

AVDIĆ: Mali Joža je površina, a Fadil je suština do koje treba dobro zagrebati. A kafana je sve do čega je gomila u stanju zagrebati. I majice s likom raznih Joža.

DANI: Šta, kao Che Guevara? Jesi li zato rekao da ideali nisu fotogenični?

AVDIĆ: Prvo moramo razdvojiti Tita i Che Guevaru. Tito danas nije revolucija, već tuga. Žal za vremenom kada se živjelo dobro i sigurno. Ne slijede se njegovi ideali, već vlastita nostalgija i nemoć. A Che Guevara je trideset godina dobro naplativ kapitalistički proizvod. Ernesto Guevara i Che Guevara nemaju ništa zajedničko. Ernesto je zapušteni, izmanipulirani looser, a Che Guevara je mašinerija koja pokazuje svu nadmoć kapitalizma. Eksploatacija za kojom se žudi.

DANI: Pratiš li medije?

AVDIĆ: Vijesti, usput.

DANI: Kako ti se čini današnja politička situacija u zemlji? Ti u pjesmama govoriš o vladavini Familije i begova. Možeš li to prokomentirati?

AVDIĆ: Familije nas drže donjima i pričaju nam da smo donji zato što nas mrze neki drugi.

DANI: A Islamsku zajednicu?

AVDIĆ: Korporacija. Kao bilo koja religija.

DANI: Šta misliš, zašto ogroman broj građana ne izlazi na izbore? Ima li razlike između pozicije i opozicije, postoji li alternativa?

AVDIĆ: Iste face su u opticaju non-stop i samo okreću jednu istu priču i vidiš da im nije stalo. Ovdje biraš manje lošeg, a to ubija. S druge strane, novim ljudima će malo ko dati šansu. U startu ih diskvalificiraju. Sjeti se, pred izbore su se potpisivale razne peticije, glasajte za promjene i slično, to su organizirali oni iz GROZD-a. I dođoše izbori, promjene vidjesmo, a dan nakon izbora neki tip iz GROZD-a kaže: "Mi smo zadovoljni, izveli smo petsto hiljada novih glasača!?" Pa za koga su glasali, jeb'o te? Znaš li šta je petsto hiljada ljudi? Ta cifra može izvrnuti sve naglavačke, ako znaju šta hoće, ali ovi nisu znali, njih su pozivali... Care, nemoj pozivati nikoga ni na šta. Nemoj micati onoga ko ne želi da se makne sam, napravit će glupost.

DANI: Kako objašnjavaš činjenicu da i pored idealnih društvenih uvjeta za razvoj punka i svakog sličnog oblika umjetničkog ili socijalnog bunta, ipak nemamo razvijenu takvu scenu?

AVDIĆ: Punk se razvio davno i etablirao, ali ovdje nije ostavio traga. Te scene nikad nije bilo, sve se dešavalo sporadično. A nema ni tog sličnog oblika o kojem govoriš, nema ničeg novog što bi zauzelo stav da ga primijetim, osim slike u novinama i gluposti ispod nje. I ja ne vidim te društvene uvjete za razvoj bilo čega. Ne vidim društvo uopće. Vidim samo mogućnost da ugrabiš nešto nabrzinu i vratiš se filđanu. Ali to me ne brine. Radim svoje i ne osvrćem se. Uvijek usput sretnem nekoga. I ne znam zašto svi očekuju da se odjednom nešto desi, i to masovno. Masa je rulja, a rulja ničeg dobrog nije donijela. I kad su dobru stvar radili, na kraju su je sami zajebali.

DANI: Evo, nedavno je premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić demonstrante koji su artikulirano tražili njegovu ostavku nazvao ruljom.

AVDIĆ: Pa, on je dio rulje o kojoj govorim!

DANI: Šta misliš, zašto nema ni najsirovijeg oblika socijalnog bunta, zašto nema masovnog, organiziranog priključivanja studenata demonstracijama koje se posljednjih sedmica odvijaju u Sarajevu?

AVDIĆ: Kakve studenstke demonstracije, šta ti je? Studente danas ne uče da misle, već da slušaju i slijede. Socijalni bunt nosi radnička klasa, a ona je razbijena i ponižena i projekt njenog unižavanja je temelj novog poretka. Na tom projektu rade nekadašnji sudenti.

DANI: Ima nekoliko socijaldemokratskih partija - jesu li one zaista predstavnice, da je tako nazovemo, radničke klase?

AVDIĆ: Ako kažem nisu - oni će reći: jesmo. Ako pitam šta ste uradili - oni će reći: ne možemo ništa, manjina smo, nadglasaju nas. Ali suština je da ne postoji radnički sindikat proizašao iz radnika. Jedinstven. Artikuliran. Ako štrajkaju prosvjetari, to je ništa. Ali ako uz njih štrajkaju novinari, rudari, gradski prevoz, doktori, trgovci, to je već štrajk. Sindikat je udarna igla, a to drže gazde.

DANI: U Tuzli je ljevica uvijek bila jaka i zato se u Tuzli mogu najjasnije izdvojiti neke skupine muzičara koji radom pokazuju da im nije svejedno i koji su vrlo angažirani. Čak i na dnevnopolitičkom polju. Eto, naprimjer, ti si surađivao s Frenkijem, koji je izazvao neke vrlo konkretne reakcije - uzdrmao je i ministra Barišu Čolaka, zauzeo je jasan politički stav. Dokazuje li to da su promjene moguće i da se vrijedi boriti?

AVDIĆ: Nije to od ljevice, već od hlora i ćumura. Kad te iza table Tuzla dočekaju kotlovi termoelektrane, i ne ostaje ti ništa drugo nego da nekome jebeš mater. Naravno da su promjene moguće i da se vrijedi boriti, ali budi spreman na dugu borbu, ništa se neće desiti ni za deset godina, ali svaki puta kad se okreneš, vidjet ćeš da se nešto mijenja i o tome govorim. Od juriša nema ništa. Iza juriša samo skupljaš đubre. Ne treba uzdrmati, ne treba ni rušiti, već raditi da se samo uruši. Što se samo sruši niko neće dizati. Jeb'o to što ćeš srušiti zgradu kad će ostati temelji. Radi svoje i ne brini.

DANI: Bio si lider kultnog benda Rupa u zidu, a sad nastupaš samostalno i kažeš da si tako slobodniji. Ima li šanse da ponovo okupiš bend?

AVDIĆ: Ne. To bih učinio samo sa zadnjom postavom, koja je svirala na Laku noć, pacijenti, a to nije moguće. Ali ću sa Zdenom za izdavačku kuću Slušaj najglasnije najvjerovatnije objaviti sve albume.

DANI: Počeo si se baviti i teatrom, nastupaš u predstavi Branka Šimića po tekstu Dijete našeg vremena Ödona von Horvatha. Predstava je igrana u Tuzli, Beogradu, a spomenuo si turneju po Njemačkoj. O kakvom se projektu radi?

AVDIĆ: Stvar je pokrenuo Branko Šimić sa ekipom ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, ali koji već godinama žive i rade u Njemačkoj. Taj tekst je napisan početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća i bukvalno je opisao Hitlerov dolazak i svo to nacionalno nafuravanje kroz lik momka koji od nezaposlenog, izgubljenog jadnika prolazi kroz sve faze nove nacionalne katarze da bi na kraju progledao na najgori mogući način. Neke scene toliko podsjećaju na ono što se desilo kod nas da mi je muka. Isto k'o da neko prepisuje. Predstava je za Balkan rađena u saradnji sa Goethe institutom. U januaru smo igrali u Münsteru i Düsseldorfu i imali smo jako dobre recenzije. Igrali smo pet predstava. U martu igramo dvije predstave u Berlinu, a u toku godine imat ćemo i neku turneju po regionu. Za sada znam da ćemo igrati na festivalu Ex Ponto u Ljubljani.

DANI: Tvoj roman Na krvi ćuprija objavljen je uporedo s albumom za underground izdavačku kuću, pa te neću pitati za komercijalni uspjeh. Planiraš li nastaviti sa spisateljskim radom?

AVDIĆ: Novi roman je pri kraju. Razmišljao sam da ga opet objavim zajedno sa CD-om, ali nisam imao dovoljno vremena, pa ću malo sačekati. I ovaj roman se prepliće sa CD-om, uzimaju jedan od drugog.

DANI: U knjizi govoriš o ljudima uništenih života. Koliko u svemu tome ima autobiografskog?

AVDIĆ: Nešto pokupiš od sebe, nešto vidiš na drugima. Klasika. Život. Meni to sve opet izgleda optimistično. Možda su uništeni, al' se krpe. I najbolji životi su skrpljeni. Kvaliteta je u šavovima.

DANI: Već dvadeset godina djeluješ potpuno neovisno od takozvane scene. Tvoja publika te ne može vidjeti na televiziji, čut će te na rijetko kojem radiju. Isto bi se moglo reći za SCH i dva-tri slična benda. Šta, zapravo, očekuješ od publike, budući da si profesionalac i da živiš od svog rada?

AVDIĆ: Raja koja dolazi na koncerte je super. Uvijek se iznenadim. Ima i klinaca i starijih od mene. Šta očekujem? Da me saslušaju. A mediji u mom slučaju ne znače ništa. Čak mislim da bi bili kontraproduktivni. Tih nekoliko radiostanica i nekoliko intervjua je više nego dovoljno. Neka se djelo bori samo.

Profile  

PostPosted: 30. 04. 2008. 10:56 

e hvala brate na ovom :D
inace, pricao sam s damirom skoro, kaze on da ce ( ovo je samo za tuzlake ) najvjerovatnije pocetkom juna zasvirati u tz. pa nek se zna ;-)

Profile  

PostPosted: 30. 04. 2008. 21:57 

po Å pancu se nazivale skole, i jedna ovdje u pozegi. inace, odlican intervju, klinicki precizna studija danasnje balkanske oligarhije i nemogucnosti bilo kakvog stvarnog bunta. nadam se da je u pravu, malim koracima. svaka mu cast na tom prizemljenom optimizmu.

Profile  

PostPosted: 01. 05. 2008. 14:49 

da jako dobar intervju, iako ne otkidam previse na njegov solo rad, uglavnom zbog glasa...

bistar, precizan, bez ikakvog preuvelicavanja zaradi dramaticnosti...

Profile  

PostPosted: 01. 05. 2008. 20:08 

bas to. nema parola i nabrijavanja, a kaze golu istinu o kojoj svi drugi sute. valjd zato sto se ta istina i ne moze uklopit u nikakve brije :mrgreen: men super glas, al dobro, to je bas pank.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 120 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]