Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 12. 08. 2025. 06:12

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 1963 posts ]  Go to page Previous  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 99  Next
Author Message
 Post subject: Re: Å ta trenutno čitate?
PostPosted: 14. 04. 2008. 19:25 

Väinö Linna - The Unknown Soldier

Profile  

PostPosted: 14. 04. 2008. 21:37 

Majstor i Margarita od Bulgakova po ko zna koji put, jos malo pa cu je znati napamet... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 14. 04. 2008. 21:58 
jadi/stradanja/patnje mladog wertera :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: inace imam volje da procitam i najgluplju knjigu do kraja, mozda se nadje nesto, al ovo mi je nezanimljivo... mozda suicidnost pretstavljena u djelu jeste malo interesantno.. prelaz, promjena i tako dalje, ali totalno dosadna knjiga

PostPosted: 14. 04. 2008. 22:20 

Gabrijel wrote:
Majstor i Margarita od Bulgakova po ko zna koji put, jos malo pa cu je znati napamet... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

"Ona je nosila u rukama odvratno, nemirno zuto cvijeće. Vrag zna kako se zove, ali se ono prvo pojavljuje u Moskvi. To se cvijece vrlo jasno isticalo na njezinom crnom proljetnom kaputu. Ona je nosila zuto cvijece! Zlo cvijece. Skrenula je s Tverske ulice u neku manju i tu se okrenula. Vi poznajete Tversku ulicu? Tverskom je hodalo tisucu ljudi, ali ja vas uvjeravam da je vidjela samo mene i pogledala me ne samo nekako nemirno, vec i bolecivo. A mene nije zadivila toliko njezina ljepota koliko neobicna, nikada dotad viđena osamljenost u ocima!"

Ima nas jos :)

Profile  

PostPosted: 17. 04. 2008. 08:03 

Sven Hassel-Comrades Of War ilitiga Ratni Drugovi

Profile  

PostPosted: 17. 04. 2008. 16:34 
Moderator

Moondust wrote:
jadi/stradanja/patnje mladog wertera :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: inace imam volje da procitam i najgluplju knjigu do kraja, mozda se nadje nesto, al ovo mi je nezanimljivo... mozda suicidnost pretstavljena u djelu jeste malo interesantno.. prelaz, promjena i tako dalje, ali totalno dosadna knjiga

pacenicka knjiga, gay to the core..treba ovo zabraniti

Profile  

PostPosted: 17. 04. 2008. 21:53 

NecrodaemoN wrote:
Moondust wrote:

Decko da ti nisi gay? Zao ti sto se nije ubio za kakvog momčića? Po mogucnosti zavijenog u crno ruho i to zato sto nije znao perfektno kakav usrani solo odsvirati.
Kakav je to jezik gay to the core sad si zajeban ou jeee to the core madafaka bas si lood!
Idi ubij se! :D

Profile  

PostPosted: 18. 04. 2008. 02:39 

adrian goldsworthy - caesar

Profile  

PostPosted: 18. 04. 2008. 14:51 

SapunKemal wrote:
NecrodaemoN wrote:
Moondust wrote:

Decko da ti nisi gay? Zao ti sto se nije ubio za kakvog momčića? Po mogucnosti zavijenog u crno ruho i to zato sto nije znao perfektno kakav usrani solo odsvirati.
Kakav je to jezik gay to the core sad si zajeban ou jeee to the core madafaka bas si lood!
Idi ubij se! :D

Ajde ba pankeru, idi vidi imal kakvih novih donacija u kontejneru....mozda ti firge zajme dorucak!

Slazem se, pacenicka knjiga, gay to the core, al ni priblizno ogavan kao Hesse-ov Demijan...e to je tek muka nevidjena, nakon citanja ja bih autora upoznao sa drevnim Kineskim metodama mucenja, samo zamjenio vodu spermom i pljucom...

Profile  

PostPosted: 18. 04. 2008. 16:00 

Hahahaha, rece covjek i osta ziv :lol: Haj', ni prvi ni posljednji. Djes' Demiana, ba, citat... Zavalis se, Bukovskog u ruke (jest, onog sto je dvije trecine svog polupismenog zivota pokusav'o napisat jednu jedinu malecnu odu svom impotentnom kurcu, ogromna zahvala bogovima sto se nije upust'o u sfere mentalnog kurvaluka). Bjez', ba, Libija :lol:

Profile  

PostPosted: 18. 04. 2008. 16:05 

Demian je redefinicija termina GOVNARIJA.

Visoko intelektualno, metafizicko, drkanje u cufa citaoca.

Profile  

PostPosted: 18. 04. 2008. 16:26 

Vidis, bravo! Nista citateljski uzbudljivije od visokointelektualnog, metafizickog drkanja neuronskih vezica, a jos pride osjetis da divni gospodin Hesse nimalo nije ravnodusan u redovima koje potpisuje ;-) Kao i svaki PLODNI pisac pokusava, vise ili manje, s(ot)kriti svoju patogenu, a ponovo mizernu patetiku...

...osim, mozda, u "Igri staklenih perli", jebi ga, to je vec rasprava, haman esej.

Btw., Hesse je mocan, ali se ne prodaje dobro samo zbog toga, to nam je, naravno, jasno. Biti iskljuciv i nesto zakovano principijelan u vezi s izbjegavanjem komercijalno nametnutog je idiotluk bez premca k'o sto je citat Koelja ;-)

Profile  

PostPosted: 18. 04. 2008. 21:16 

Ne drka on meni neurone ni sekunde, nije on ni Spare ni Crowley...ma nije ni Rumi sto je najgore. Vise metafizike ima jedan Khayyam u malom prstu neg Hesse u zivotnom djelu, a Khayyam je bio, brat bratu ispicutura i bukvalac u poredjenju sa jednim Attarom.

Bas pateticar. Najodvratniji, i uz to, pateticar bez poente, ma koliko ista bila suplja, te zbog toga ogavniji od univerzalno voljenog/omrazenog Coelha.

Siddhartha je bio isti. Citas knjigu, dodjes do kraja, i skontas da si tratio vrijeme jer je stivo pusto lutanje jednog ili narkomanskog, ili jednostavno jadnog, uma. Sranje.

Ne izbjegavam ja nista komercijalno nametnuto. Cak sta vise uzmem pa procitam bar nesto od onog sto je megapopularno. Ne sad Danijelu Stil i Grishama, al Pamuk je skroz dobar. Hessea sam citao jer sam ga uvjek "nalazio" dzabe. Ljudi bi se iselili pa ostavili nejga bruku. Biblioteke bi cistile pa davale primjerke. Bolje da sam igr'o tetrisa neg cito...

Profile  

PostPosted: 19. 04. 2008. 01:15 

nista od romana, citam samo usrane vjezbe i workshop iz programiranja :)

Profile  

PostPosted: 21. 04. 2008. 15:57 

New moon od Stephenie Meyer

Profile  

PostPosted: 21. 04. 2008. 21:41 

stari serator wrote:
Ne drka on meni neurone ni sekunde, nije on ni Spare ni Crowley...ma nije ni Rumi sto je najgore. Vise metafizike ima jedan Khayyam u malom prstu neg Hesse u zivotnom djelu, a Khayyam je bio, brat bratu ispicutura i bukvalac u poredjenju sa jednim Attarom.

Bas pateticar. Najodvratniji, i uz to, pateticar bez poente, ma koliko ista bila suplja, te zbog toga ogavniji od univerzalno voljenog/omrazenog Coelha.

Siddhartha je bio isti. Citas knjigu, dodjes do kraja, i skontas da si tratio vrijeme jer je stivo pusto lutanje jednog ili narkomanskog, ili jednostavno jadnog, uma. Sranje.

Ne izbjegavam ja nista komercijalno nametnuto. Cak sta vise uzmem pa procitam bar nesto od onog sto je megapopularno. Ne sad Danijelu Stil i Grishama, al Pamuk je skroz dobar. Hessea sam citao jer sam ga uvjek "nalazio" dzabe. Ljudi bi se iselili pa ostavili nejga bruku. Biblioteke bi cistile pa davale primjerke. Bolje da sam igr'o tetrisa neg cito...

Vidi, postujem stav, al' uporedbe su ti, blago receno, nula. Djes' poredit Hesea koji je sa okultnim, ezotericnim i magijskim BAS POVRSNO koketirao (osim u "Igri staklenih perli") samo da bi neke elemente smjestio u dramsku radnju ROMANA, sa Spare-om, Crowley-em (mega smijesnim u svojim polupokusajima, al' hajd', druga tema), a posebno Omarom kojem su i poeme mini filozofske i rasprave bitisanja. Uh, jest odlican, by the way... Oko Attara sam ostala malo u zabuni... Ako mislis na ovog iranskog pjesnika mogla bih se sloziti da je bukvalac u odnosu na Khayyama, doduse, citala sam samo njegove poeme i to u prilicno losem prevodu, al' sam cula da su mu rasprave o misticizmu dosta mocne. A ako mislis na Attara kabalistu, onda se on i Omar ne bi trebali poredit nikako, ono, potpuno drugacije teoretsko polaziste, a i cilj...

Kazes, pateticar bez poente i referiras na Sidartu... Prvo, da te upitam, kakva je jebena poenta Ratnika Svjetlosti od Koelja, il' kako se vec zvase, sta? univerzalna nadgradnja Biblije, hahaha, instant recept za PUT DOBRA... Hahahahaha, ne nasmijah se odavno ovako. No, da se vratim na Sidartu... Lutanje, naravno, djes' vidio poentu za obicnog smrtnika u praktikovanju isposnistva (nebitni su sad potpuno dramski ukrasi bramske zaostavstine i tradicije, to je sve jedna jebena ista stvar na kraju)? Jes' probao? Iskreno, i da jesi ne bi ti bilo poente, poenta je, za sad, dok si na zemlji, da vjerujes i da "trosis" vrijeme... Kako god da ga trosis i TROSIS GA kako god da ga trosis, ali kako god...

Pamuk... Khm, izbjegavam "domace" (shvatices na sta mislim) pored toliko blaga sto geografski, sto zaostavstinom vremena. Malo je OVOG, sad vremena. Vrlo jednostavno. A zadnje dvije recenice ne da nisu nikakav argument, nego nisu ni zamjena teza. Ono, ne upirala se ja da ti mijenjam misljenje, al' fakat ne kontam. Nebitno.

Profile  

PostPosted: 22. 04. 2008. 16:22 

Malo epske fantastike, (Opet) citam Pesme leda i vatre i tocak vremena...

Profile  

PostPosted: 23. 04. 2008. 02:54 

~°~ wrote:
Vidi, postujem stav, al' uporedbe su ti, blago receno, nula. Djes' poredit Hesea koji je sa okultnim, ezotericnim i magijskim BAS POVRSNO koketirao (osim u "Igri staklenih perli") samo da bi neke elemente smjestio u dramsku radnju ROMANA, sa Spare-om, Crowley-em (mega smijesnim u svojim polupokusajima, al' hajd', druga tema), a posebno Omarom kojem su i poeme mini filozofske i rasprave bitisanja.

Bas nisu, sama si potvrdila. Cemu se trovat metafizicki zacinjenom limunadom za metafizicki ugodjaj?

Ili jos gore, citavim romanima o bistvu koji nisu ni blizu cetiri recenice jednog starog alkosa...

~°~ wrote:
Uh, jest odlican, by the way... Oko Attara sam ostala malo u zabuni... Ako mislis na ovog iranskog pjesnika mogla bih se sloziti da je bukvalac u odnosu na Khayyama, doduse, citala sam samo njegove poeme i to u prilicno losem prevodu, al' sam cula da su mu rasprave o misticizmu dosta mocne. A ako mislis na Attara kabalistu, onda se on i Omar ne bi trebali poredit nikako, ono, potpuno drugacije teoretsko polaziste, a i cilj...

Ne, Khayyam je bukvalac za Attara. Kakve poeme? Ja samo znam za "Manteq al Tair", iliti "Conference of the Birds" koji upravo zavrsih. Nenadjebiv ep. Sve ono sto je Hesse htio sa Siddharthom al nije uspio...i jos vise. Ne citam Kabaliste. To mi je smor zesci.

~°~ wrote:
Kazes, pateticar bez poente i referiras na Sidartu... Prvo, da te upitam, kakva je jebena poenta Ratnika Svjetlosti od Koelja, il' kako se vec zvase, sta? univerzalna nadgradnja Biblije, hahaha, instant recept za PUT DOBRA... Hahahahaha, ne nasmijah se odavno ovako. No, da se vratim na Sidartu... Lutanje, naravno, djes' vidio poentu za obicnog smrtnika u praktikovanju isposnistva (nebitni su sad potpuno dramski ukrasi bramske zaostavstine i tradicije, to je sve jedna jebena ista stvar na kraju)? Jes' probao? Iskreno, i da jesi ne bi ti bilo poente, poenta je, za sad, dok si na zemlji, da vjerujes i da "trosis" vrijeme... Kako god da ga trosis i TROSIS GA kako god da ga trosis, ali kako god...

Nisam citao ratnika svjetlosti. Isposnistvo znam praktikovat i sam, s vremena na vrijeme. Samodisciplinovanje. Mazohizam. Ima tu puno poenti i razloga. Da vjerujem u sta? U svetu pravdu? To sto ti navede ko poentu ne da nije poenta, nego nije nista. Do takvog zakljucka nebi dosla ni glavica kupusa, daleko da od takve brutalno idiotske ideje napravi roman.

~°~ wrote:
Pamuk... Khm, izbjegavam "domace" (shvatices na sta mislim) pored toliko blaga sto geografski, sto zaostavstinom vremena. Malo je OVOG, sad vremena. Vrlo jednostavno. A zadnje dvije recenice ne da nisu nikakav argument, nego nisu ni zamjena teza. Ono, ne upirala se ja da ti mijenjam misljenje, al' fakat ne kontam. Nebitno.

Nisam shvatio, boldano pogotovo, gramaticki. Ja sam informaticar jebiga, racunari ne vole indirektnost, a kriptografijom se bavim striktno u bezbjedonosne svrhe.

Ne pokusavam predstaviti "zamjenu teze" niti "argument". Ne bavim se time, uticanjem na druge i slicno... Zelim samo ilustrirati malo dublje koliki je DRECK Hesse u mojim ocima. Jednom me je u pustinji zajebao. Drugi put u neimastini. Vise nece.

Pamuk meni nije nikako domaci. Da je bogdom, al daleko je do Stambola. Snijeg mi je bio ekstra roman, koji adresira dosta inherentnih problema Islamskog svjeta. Uvjek treba biti objektivan. Bilo da se radi o univerzalno pljuvanim likovima (Coelho) ili univerzalno kovanim u zvjezde (Hesse)...

Profile  

PostPosted: 23. 04. 2008. 13:40 

The Outlaw Demon Wails - Kim Harrison

Profile  

PostPosted: 23. 04. 2008. 20:48 

stari serator wrote:
~°~ wrote:
Vidi, postujem stav, al' uporedbe su ti, blago receno, nula. Djes' poredit Hesea koji je sa okultnim, ezotericnim i magijskim BAS POVRSNO koketirao (osim u "Igri staklenih perli") samo da bi neke elemente smjestio u dramsku radnju ROMANA, sa Spare-om, Crowley-em (mega smijesnim u svojim polupokusajima, al' hajd', druga tema), a posebno Omarom kojem su i poeme mini filozofske i rasprave bitisanja.

Bas nisu, sama si potvrdila. Cemu se trovat metafizicki zacinjenom limunadom za metafizicki ugodjaj?

Ili jos gore, citavim romanima o bistvu koji nisu ni blizu cetiri recenice jednog starog alkosa....

Hahaha, jesam ja potvrdila da su Heseovi romani metafizicki zacinjena limunada, kako rece, ali porediti mistike kojima je to bilo "zanimanje", a zaostavstina/rasprave o bitku (nebitno kakva je forma, poezija ili proza) namjenski cilj sa covjekom koji je pisao s ciljem zabave, bar ga ja tako dozivljavam, prosto nije adekvatno. Da skratim, necu citati Hesea radi otkrovenja, ono, kontala sam da je to pretpostavka koja sama po sebi stoji i na koju se ne treba dodatno referirati :mrgreen: Hese=beletristika=zabava, ni vise ni manje.
stari serator wrote:
~°~ wrote:
Uh, jest odlican, by the way... Oko Attara sam ostala malo u zabuni... Ako mislis na ovog iranskog pjesnika mogla bih se sloziti da je bukvalac u odnosu na Khayyama, doduse, citala sam samo njegove poeme i to u prilicno losem prevodu, al' sam cula da su mu rasprave o misticizmu dosta mocne. A ako mislis na Attara kabalistu, onda se on i Omar ne bi trebali poredit nikako, ono, potpuno drugacije teoretsko polaziste, a i cilj...

Ne, Khayyam je bukvalac za Attara. Kakve poeme? Ja samo znam za "Manteq al Tair", iliti "Conference of the Birds" koji upravo zavrsih. Nenadjebiv ep. Sve ono sto je Hesse htio sa Siddharthom al nije uspio...i jos vise. Ne citam Kabaliste. To mi je smor zesci.

Ok., permuntovah, a i ne namjeravam ulaziti dublje u subjektivni dozivljaj, a na tom temelju, uporedbu kvaliteta Omarove odnosno Attarove zaostavstine. Kakve poeme? WTF, pa sam navede Confidence..., zar to nije zbirka alegorijskih poetskih minijatura, dramski uvezanih u ep. Mrvice mudrosti skupljenih usput, zar ne procita pregovor? Imas poema i u Lisanu 'l Ghaib, do mene je dosao ne daj nikom nikad vise prevod. Btw., nema picke da se docepam njegove rasprave Spomen Svetima, rekli su mi u FIN-u da ima negdje u Bosni dobar prevod, al' nikako da me upute na pravo mjesto. I zar ne izgleda sad potpuno izlisno porediti sufiju Attara koji je pisao islamske ezoterike (ako cemo istinito i reforme) radi i Hesea koji je pisao, ludio, lutao, pa cak pokusao i samoubistvo zbog "cvjetajuceg" evangelijskog odgoja unutar porodice. Nidje veze, 'ajd sto mu institucijalni misticizam nije bio cilj, nego istom niti je stremio niti ga je praktikovao. Steta zbog kabalista, al' ima vremena...
stari serator wrote:
~°~ wrote:

Nisam citao ratnika svjetlosti. Isposnistvo znam praktikovat i sam, s vremena na vrijeme. Samodisciplinovanje. Mazohizam. Ima tu puno poenti i razloga. Da vjerujem u sta? U svetu pravdu? To sto ti navede ko poentu ne da nije poenta, nego nije nista. Do takvog zakljucka nebi dosla ni glavica kupusa, daleko da od takve brutalno idiotske ideje napravi roman.

I nemoj :mrgreen: Da se ja pitam malo bi ko NA KOELJA GUBIO VRIJEME, al' ko mene jebe... Hahahaha, isposnistvo u pravovjernom kontekstu (a ti znas da sam bas na taj i ciljala) ne moze s vremena na vrijeme. Hahahaha, 'ajd, nismo djeca. Naravno da u vise-manje ustaljenom inner samodisciplinovanju ima mnogo korisnih poenti, a i razloga, al' to je way too long od isposnistva, specificno onog koji je praktikovao Gautama da bi se na koncu, nadajmo se samo, utopio u Nirvanu. Trebalo bi ti biti jasno da isposnika vodi vjerovanje, nikad ne znajuci da li ce doci nagrada, sto i jeste poenta Sidarte, znaci, slomih se za nista fol, sada nista opipljivo, cak ni u naznakama, a sta ce biti NEKAD TADA i da li ce biti? Vrlo banalna, ali je istina, bolna istina za one koji su se upustili u isto s namjerom da istraju. Al', to je neka pedeseta tema. Hahaha, a u sta ces vjerovati to ostavljam tebi, samo se nadam da si dosad shvatio da u nesto moras jer te tjera htio ti to ili ne. Moze i mazohizam, zna to biti mocan craft ako se bas zarovis i odvazis, na koncu. Eto, ova ti je glavica kupusa pokusala predociti svoje shvacanje poente Sidarte.

stari serator wrote:
~°~ wrote:

Nisam shvatio, boldano pogotovo, gramaticki. Ja sam informaticar jebiga, racunari ne vole indirektnost, a kriptografijom se bavim striktno u bezbjedonosne svrhe.

Ne pokusavam predstaviti "zamjenu teze" niti "argument". Ne bavim se time, uticanjem na druge i slicno... Zelim samo ilustrirati malo dublje koliki je DRECK Hesse u mojim ocima. Jednom me je u pustinji zajebao. Drugi put u neimastini. Vise nece.

Pamuk meni nije nikako domaci. Da je bogdom, al daleko je do Stambola. Snijeg mi je bio ekstra roman, koji adresira dosta inherentnih problema Islamskog svjeta. Uvjek treba biti objektivan. Bilo da se radi o univerzalno pljuvanim likovima (Coelho) ili univerzalno kovanim u zvjezde (Hesse)...

Nit' sam kriptograficna, nit' sam indirektna, gramaticki mozda nekorektna :mrgreen: Nagadjam zbog cega sumnja u isto, al' nebitno to sad. Dakle malo mi ovog sad, sto ga zivim, zemaljskog vremena za cjelokupnu Pamukovu bibliografiju. Za me je on bas domaci, nadam se da si sad shvatio kontekst, al' ne dam da mi bude vise domaci od jednog Rushdia, a tek raznih blaga u vremenu i prostoru koje nisam jos ni otkrila.

Svi mi zelimo uticati na druge, pa i ti, ono, meni nemoj/ne mozes na koncu prosipati te djetinjarije. Btw., ja znam vrlo malo ljudi koji na Koelja pljuju, odnosno on je upravo sad PUNI MARKETINSKI POGODAK, al' tesko da ce dostic jednu Nobel prize, tu je, i onako, tokom proslog vijeka presudjeno.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 1963 posts ]  Go to page Previous  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 99  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]