Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 04. 07. 2025. 01:59

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Pomoc oko maturskog rada!
PostPosted: 11. 03. 2008. 19:41 

Dakle pisem maturski rad, i tema mi je historija Bosne i Hercegovine. Sad mi fali jedno malo poglavlje o polazaju i ulozi zena u bih prije i poslije rata. Da li mi mozete reci kakva je uloga i polozaj zene danas u Bosni i kako vi gledate na nju? Problem je sto o ulozi zena u bih ne mozez naci bas neke korisne Informacije na netu. Mislim bila sam na ljeto u bih nakon skoro sedam godina i nemogu da ocjenim situaciju. Imate li neke knjige za preporuciti? Molim za ozbiljne odgovore, nikakva preseravanja i prepucavanja! Unaprijed hvala :)

Profile  

Post subject: Re: Pomoc oko maturskog rada!
PostPosted: 11. 03. 2008. 20:31 

Zasnovano na licnom iskustvu i istrazivanju u svrhu posla koji obavljam: pozitivna diskriminacija zena pri zaposljavanju je EVIDENTNA u svim sferama rada (od oglasa u dnevnim novinama tipa "Trazim atraktivnu mladu zensku osobu za rad...", pa tako nekih 14 slicnih, do politike). Da prvo razjasnim moje shvatanje mega popularnog termina pozitivna diskriminacija u sadasnje vrijeme. Naime, zeleci izjednaciti nivo prava, svjetske mislece glave su se dosjetile tog naveliko slavljenog termina pozitivna diskriminacija da bi, prakticno, legalizovali ono sto DISKRIMINACIJA po svojoj sustini jeste. Prevedeno, mnogo je teze danas u B&H naci posao mladom obrazovanom muskarcu nego zeni. Ukoliko se u obzir uzme i nase balkansko - vise volim vidjeti mlado, lijepo zensko, suknjica preko koljena itd., do nesto suptilnijeg oblika - zene su poslusnije, vise trpe, manje sklone kritickom misljenju u odnosu na muskarce, dobije se fantastican spoj. I sve to tako divno funkcionise dok zena ne odluci da ima djecu, odnosno najavi trudnicko bolovanje... U tim slucajevima, posebno u privatnim firmama, a bilo je slucajeva i u javnim preduzecima, nerijetko su jednostrano raskidani radni odnosi (s poslodavceve strane, naravno). Pojavile su se i odredjene informacije, ostecene i svjedokinje su vec istupale s tim u javnost, da pojedini poslodavci tokom intervjua za prijem na posao, pa cak i u okviru zvanicnih formulara, postavljaju pitanje - Da li planirate trudnocu?
Evo, da argumentujem i pozitivnu diskriminaciju koja se tice zena u politici... Izbornim zakonom BiH predvidjeno je da 30% kandidatske liste N.N. politicke stranke moraju ciniti zene. To stranke, uglavnom, ispostuju. No, nakon izbora se desava da zene sa tih lista ustupe svoje glasove kolegama muskarcima iz iste politicke stranke kako bi te kolege osigurale fotelju u izvrsnoj, pa cak i zakonodavnoj vlasti. Jesu li podmicene ili i same nisu odmakle dalje od krilatice "Zenama je mjesto u kuhinji!", dobra je tema za jedno opsezno socio-psiholosko istrazivanje. Otprilike toliko, kada je rijec o polozaju zene u bh. drustvu.

Polozaj zene u porodici... Mislim da ti je fantastican primjer za eksploataciju u pomenutom maturskom radu gospodja Jasminka Mujkanovic. Zasto? Visokoobrazovana, doktorica, pokretac inicijative uspostavljanja donorske mreze organa u BiH. Nakon medijskih istupa mlade, elokventne itd. doktorice Mujkanovic u vezi s inicijativom koju je pokrenula, jedan, ali samo jedan dio bh. javnosti se sokirao kada je pomenuta gospodja objelodanila da je godinama zlostavlja njen suprug Nedret Mujkanovic. Doticni gospodin sjedio je, u to vrijeme, u fotelji direktora Univerzitetskog klinicko-medicinskog centra u Tuzli u kojem, pogadjas, radi i njegova supruga, doktorica Mujkanovic. Nakon sto je jedan elektronski medij uradio "potresan" intervju sa doktoricom Mujkanovic o nacinima zlostavljanja od strane njenog supruga, jedan printani medij je htio krenuti tragom iste price. No, u kontaktu sa doktoricom Mujkanovic novinari tog printanog medija su otkrili da, zapravo, problema nema i da se doticna, zapravo, zanijela u prethodnim optuzbama na racun svog... E, sad, ne znam sta bih ti rekla, supruga ili direktora . Zakljucak izvedi sama. Pisanja medija o navedenom slucaju postace ti dostupna ukucavanjem imena dvoje supruznika na google pretrazivac, ne moze prostije.

Relevnatne literature u ovoj oblasti nemam, ali ti mogu predloziti korisne linkove...

AGENCIJA ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA BiH http://www.arsbih.gov.ba
GENDER CENTAR FEDERACIJE BiH http://www.fgenderc.com.ba
GENDER CENTAR RS http://www.gc.vladars.net
NVO GLOBAL RIGHTS U BiH http://www.globalrights.org/site/PageSe ... r_index_62 (dio sajta posvecen BiH)

I na kraju, posto sam ti sve ovako fino potanko, pa ces dopustiti...

ODLICNO IM JE, KAKVE SU!!! :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 11. 03. 2008. 22:58 

Hvala ti za ovaj opsirni odgovor. Pitanja koja me interesuju su da li ima imalo razlike prije rata i poslije?I da li uplesti religiju s tim? Mislim da se uloga i polozaj muslimanske zene u bih razlikuje kao kod drugih vjera u bih? Ili se varam? Priznajem da malkice generalizujem, mada ne volim. Govorim kakvo je stanje na zapadu, primjer njemacka. U koliko se postoju prava zena u bih? E sada polozaj zene u porodici: Zasto u Bosni ocevi imaju najveci autoritet, tipa sta babo, muz, kaze to tako mora da bude. (Opet generalizujem)Nekako mi pravo smrdi taj balkanski mentalitet opcenito. Stvari koje si napisala za pozitivnu diskriminaciju je jedan tipican primjer naseg jada. Zene/Cure na zapadu imaju puno vise slobode, sto se sporazumjeva. Rade sta hoce, idu gdje im je volja, ostaju koliko hoce, spavaju s deckima prije braka :mrgreen: neki banalni primjeri. Ja nebi mogla da zamislim vise svoj zivot u bih, osjecam se ko turista. Gadi mi se mentalitet, svak ti gleda/ zamjera. Skrenu s teme. I ne cudi mi sto nema relevantne literature o uluzi / drustvenom polozaju zene u Bih.

Profile  

PostPosted: 12. 03. 2008. 19:10 

Neophodno je da, prije svega, jasno definises sama sa sobom sta zelis. Posto je tema maturskog istorija B&H, a tog poglavlja uloga i polozaj zene, misljenja sam da nesto vise prostora trebas posvetiti ulozi i polozaju zene u okviru drustva (jer tu ima bitnih razlika), a na ustrb uloge i polozaja u porodici. Bitna razlika u polozaju zene u drustvu (prije i poslije rata) je upravo izrazena u onome sto sam gore navela - izrazenija pozitivna diskriminacija pri zaposljavanju u odnosu na osobe muskog pola, te kvote o neophodnom prisustvu zena na kandidatskim listama politickih stranaka (takodjer novina u odnosu na stanje prije rata). Da dodam i vece prisustvo zena u centrima moci, citaj mjestima odlucivanja, sto je definitivno, bar samo radi scenografije :mrgreen: , prisutno nakon u odnosu na prije rata.

E, sad, religiju mozes uplesti u ovaj dio oko polozaja i uloge zene u porodici, mislim da joj tu ima vise mjesta nego u dijelu oko uloge i polozaja zene u drustvu, iako se i o ovakvom mom stavu moze raspravljati. Neki bi, onako povrsno, rekli da prije rata nije bilo pokrivenih zena (feredza i to) u skladu sa islamskom dogmom, no to nije tacno - na Net-u se, bar mislim, mogu pronaci fotografije Sarajeva iz 1912. (mislim da je ta godina u pitanju) na kojim se pokrivene zene jasno vide. Treba oko toga biti jako senzibilan, odnosno pazljiv jer danas, na ulicama Sarajeva, sresces 10-ak potpuno pokrivenih zena koje voze automobile, nose fascikle i akne tasne i sl., sto ukazuje da se radi o poslovnim zenama, a, sa druge strane, u jednoj tipicnoj katolickoj/pravoslavnoj porodici, posebno u ruralnim sredinama, naici ces na sindrom iskljucivog NEPRIGOVORA patrijarhalnom, odnosno jako snazan kult oca/supruga/pa i sina, muske osobe generalno kao i prije 250 godina. Mislim da je, u ovom kontekstu, diferencijacija po osnovu ruralna-urbana sredina mnogo bitnija nego religijska pripadnost i tradicija.

Burnt je na tragu onoga sto i ja mislim da ti je, za pocetak, neophodno - trebala bi JASNO definisati u kom pravcu zelis ici, nakon toga je sve mnogo lakse ;-)

I da, da ne zaboravim, relevantne literature o temi ima, samo je ja izbjegavam :mrgreen: Mrzim feministicke spike, sto je danas moderna, trend pomama medju (nazovi :mrgreen: ) zenskim svijetom, a vjerovatno sam vise feminista djelima od svih njih, al' nebitno to sad. Nego, imas na tim sajtovima istrazivanja i izvjestaje koji su radjeni prethodnih godina i sigurno usporedbe sa polozajem i ulogom zene ranije, ne bih te linkove inace ni postala ;-)

Zelim uspjesan rad!

Profile  

PostPosted: 12. 03. 2008. 21:50 

Quote:
Neophodno je da, prije svega, jasno definises sama sa sobom sta zelis. Posto je tema maturskog istorija B&H, a tog poglavlja uloga i polozaj zene, misljenja sam da nesto vise prostora trebas posvetiti ulozi i polozaju zene u okviru drustva (jer tu ima bitnih razlika), a na ustrb uloge i polozaja u porodici.

Tema Historije Bih i uloga zene u bih ne pase bas zajedno , jer mozez da pises dva razlicita maturska rada. I nastavnica me je upozorila i pokusavala da me skrene s moga puta, no ja se nisam dala. Posto sam jako trvdoglava osoba ( citaj bice po mom, onaku kako ja hocu, i cak kad i znaci totalni promasaj i propast :D

Quote:
Bitna razlika u polozaju zene u drustvu (prije i poslije rata) je upravo izrazena u onome sto sam gore navela - izrazenija pozitivna diskriminacija pri zaposljavanju u odnosu na osobe muskog pola, te kvote o neophodnom prisustvu zena na kandidatskim listama politickih stranaka (takodjer novina u odnosu na stanje prije rata). Da dodam i vece prisustvo zena u centrima moci, citaj mjestima odlucivanja, sto je definitivno, bar samo radi scenografije :mrgreen: , prisutno nakon u odnosu na prije rata.

E, sad, religiju mozes uplesti u ovaj dio oko polozaja i uloge zene u porodici, mislim da joj tu ima vise mjesta nego u dijelu oko uloge i polozaja zene u drustvu, iako se i o ovakvom mom stavu moze raspravljati.
Neki bi, onako povrsno, rekli da prije rata nije bilo pokrivenih zena (feredza i to) u skladu sa islamskom dogmom, no to nije tacno - na Net-u se, bar mislim, mogu pronaci fotografije Sarajeva iz 1912. (mislim da je ta godina u pitanju) na kojim se pokrivene zene jasno vide. Treba oko toga biti jako senzibilan, odnosno pazljiv jer danas, na ulicama Sarajeva, sresces 10-ak potpuno pokrivenih zena koje voze automobile, nose fascikle i akne tasne i sl., sto ukazuje da se radi o poslovnim zenama, a, sa druge strane, u jednoj tipicnoj katolickoj/pravoslavnoj porodici, posebno u ruralnim sredinama, naici ces na sindrom iskljucivog NEPRIGOVORA patrijarhalnom, odnosno jako snazan kult oca/supruga/pa i sina, muske osobe generalno kao i prije 250 godina. Mislim da je, u ovom kontekstu, diferencijacija po osnovu ruralna-urbana sredina mnogo bitnija nego religijska pripadnost i tradicija.

sa ovim se potpuno slazem, problem sto bi ja zeljela da plesem na svakoj svadbi, ali moram jasno definisati...

Profile  

PostPosted: 12. 03. 2008. 22:12 

biatch wrote:
no ja se nisam dala. Posto sam jako trvdoglava osoba ( citaj bice po mom, onaku kako ja hocu, i cak kad i znaci totalni promasaj i propast :D

Tipicno vaginalno razmisljanje/ponasanje. Sta mislis zasto su zene treca klasa drustva, iza muskaraca i pedera? Znas onu o raju i jabukama? :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 12. 03. 2008. 22:29 

Dobar :mrgreen: sta ces kad smo pi*ke

Profile  

PostPosted: 13. 03. 2008. 19:46 

Quote:
ovo mogu i ja, a i veliki broj drugih djevojaka. nema to veze s 'generalnim polozajem' vec s doticnom osobom i njenom porodicom.

A veliki broj drugih djevojaka i nemoze. Govorila sam o familijarnim odnosima u malim kasabama, vukojebinama, ruralim podrucijama. To sve zavisi od roditelja, koliko oni tolerisu neke stvari.

Profile  

PostPosted: 20. 03. 2008. 20:26 

Ako ce ti pomoci mogu ti napisati o ulozi zene kroz muziku jer se jako razlikovalo ono sto muskarci sviraju i pjevaju od obicaja njihovih supruga/djevojaka:)???

Profile  

PostPosted: 25. 03. 2008. 21:37 

Prvo da se zahlvalim svima ovdje koji su postovali na ovom topicu, i ponudili mi ponoc. Maturski rad sam vec predala, valja to sad odbranit pred cetveroclanim zirijem :razz: u maju . Rad sam morala printati sedam puta i fino ga "zavezat". Radila sam i intervjue sa par primitivnim, konzervativinim ljudima ovdje iz dijaspore. Boze sacuvaj nikad vise :evil:

Profile  

PostPosted: 05. 05. 2008. 21:27 

Maturski rad sam odbranila, hvala sion ;-)
Na pocetku me je samo bilo strah da ne kuckam sa svojim stiklicama i da me nervoza ne uhvati. Puno su pitanja postavljali, zadrzali su me oko 40 min. fala kurtsu pa i ovo prodze :razz:

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 02:59 

zbog ovog sam ja za maturski pisao o vrstama metala i rok muzici opcenito (engleski jezik).... i onda me profa pita o kanibalima i deathu i misfitsima i metalici :D i pistolsima ja mislim :lol:
eh, "bilo je to neko lepse i srecnije vreme" :lol: :lol:

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 04:45 
Moderator

Addi wrote:
zbog ovog sam ja za maturski pisao o vrstama metala i rok muzici opcenito (engleski jezik).... i onda me profa pita o kanibalima i deathu i misfitsima i metalici :D i pistolsima ja mislim :lol:

:evil:
Ja imao kurcevu temu o svapskoj usranoj pokrajini da im jebo bog mater i oca sakatog,nisu mi dali temu o talme muzici ni nista slicno! :evil:

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 09:55 

Addi wrote:

Da nisi i ti zavrsio 2. gimnaziju i pisao maturski kod prof. Celigije? :) :) :) :)

Jer i ja sam nekada davno davno pisao maturski iz engleskog na temu death metala i njegovog uticaja na drustvo :)

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 10:18 
Moderator

jo likova, meni tek sljedece godine ta matura(sad me zajebajite :mrgreen: ), i najvjerovatnije cu se baviti drugim sv. ratom, jebo metal :razz:

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 13:02 

Jos jedan i po mjesec i ja zavrsavam, u pm jest mi i dosadilo sa idiotima. Neznam hocu li ic na matursko :razz:

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 15:47 

Under A Funeral Moon wrote:
Addi wrote:

Da nisi i ti zavrsio 2. gimnaziju i pisao maturski kod prof. Celigije? :) :) :) :)

Jer i ja sam nekada davno davno pisao maturski iz engleskog na temu death metala i njegovog uticaja na drustvo :)

hehe nisam, 3. gim, prije jedno 4 godine, ne sjecam se tacno :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 16:23 

Ih, pa ti si puter.... :D

Ja sljedece godine slavim desetu godisnjicu mature, hehehehehhe

"10 najtezih godina sa vama" :D

Kad cemo se dogovoriti za onaj Armoured Angel? :)

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 18:33 
Moderator

NecrodaemoN wrote:
jo likova, meni tek sljedece godine ta matura(sad me zajebajite :mrgreen: ), i najvjerovatnije cu se baviti drugim sv. ratom, jebo metal :razz:

Sretno jarane kod Sanele :lol:
Ako si bas zelis pomoc kod nje reci joj da mene znas i da smo jarani :lol:
To ti moze pomoc kod svakog profesora u onoj Prvoj kurcevoj gimnaziji :D

Profile  

PostPosted: 07. 05. 2008. 20:29 

Under A Funeral Moon wrote:
Ih, pa ti si puter.... :D

Ja sljedece godine slavim desetu godisnjicu mature, hehehehehhe

Jarraneee...ja devetu...pu. Jes se brzo ostarilo. Ja kite i "zivota".

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]