Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 07. 08. 2025. 01:13

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: New School Vs. Metalcore
PostPosted: 13. 10. 2008. 16:52 

ne znam koliko je ko upucen,ali ostaje vjecna dilema da li postoji razlika izmedju ova 2 muzicka zanra..
jasno je da postoje razlike u bendovima npr. za mene madball i death before dishonor ideologija nije slicna pricama npr. born from pain,congress-a ili walls of jericho-a..
ali muzicki dosta podsjecaju jedni na druge,pogotovo danas kad svi zure kod zeusa i u druge metalske produkcijske kuce.

ko je tu u pravu i zasto?

Profile  

Post subject: Re: New School Vs. Metalcore
PostPosted: 13. 10. 2008. 17:39 
Moderator

Ja pojma nemam ali znam da u metalcore-u mnogo bendova različitih stilova ima, npr. posljednji The Agony Scene mi ima više punka nego prije, ali možda me uho vara:

http://www.myspace.com/agonyscene

A xDeathstarx i slični bandovi straight edge usmjerenja su mi uvijek bili više HC nego tipičan metalcore:

http://www.myspace.com/xdeathstarx

Dok mi ovaj posljednji album Walls of Jericho-a više zvuči kao thrash ali opet kažem, za sada i nisam toliki znalac možda ćeš ti znati bolje:

http://www.myspace.com/wallsofjericho

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 18:24 

ovo sam dugo istrazivao :D.. mislim, dosta neupucene raje me pita npr.. kako je strength for a reason hardkor a kako hatebreed hardkor.. to sto bendovi novije produkcije nemaju neku standardnu hardkor formu u pjesmama, ne znaci da nisu hc.. dosta se o ovome raspravljalo u drugim temama, sta je hc ili nije.. hardcore je meni prije svega prefix za ono sto ti se svidja i u cemu se pronalazis pa onda muzika.. a sto se tice konkretno ove teme, definitivno jos uvijek ima razlike izmedju ovakvih bendova metalcore i new school hc.. negdje su te razlike manje, a negdje vece.. zavisi.. npr.. negdje sam procitao za Full Blown Chaos da sviraju metalcore (a pritom se misli na spoj metala i hc-a), znaci ne na tipicni metalcore.. a takvih bendova danas ima na pretek, i neka ih, samo nek nastave raditi dobru muziku.. bfp, fbc, sworn enemy, hejtbrid....

new school zakon ;)..

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 18:48 

meni smeta,a ne znam zasto,da se npr. bliding tru,ez aj le ovaj onaj i slicni bendovi stavljaju u isti kosh sa npr. born from pain-om..
kao metalkor..mislim nema veze sa vezom,prvi gore navedeni bendovi su po meni fenseraj teshki,sa sve shishkicama.
a to za nju skul,p neam pojma.nju skul je sve od '86-'87 pa na dalje,pa mi se tu sve kolje sa svacim..

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 18:52 

"sve sa shiskicama", heheheheheheheheheheheheeh...

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 19:33 

Avenger wrote:
hardcore je meni prije svega prefix za ono sto ti se svidja i u cemu se pronalazis pa onda muzika..

pa onda je i sinan hard core, neko se i u sinanu nađe :D

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 19:40 
Moderator

A čekaj je li ti to "šiškice" spominješ u kontekstu zvuka ili imidža bendova?

Bleeding Through je sa albumom This is Love, This is Murderous demonstrirao svoju hc divljaštinu a AILD je bend vrijedan respecta kojeg mnogi MC bandovi pokušavaju da kopiraju ali ne ide 8) . Jedan je AILD i njihovu zvuk treba cijeniti to bez dalnjeg. Evo i stari band Howarda Jonesa iz KSE čije su starije pjesme možda više new school HC nego MC.

http://www.myspace.com/bloodhasbeenshed

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 19:57 

yawnyawnyawn wrote:
Avenger wrote:
hardcore je meni prije svega prefix za ono sto ti se svidja i u cemu se pronalazis pa onda muzika..

normila, kad avenger pocne slusat seku aleksic i ona ce bit hardkor.

ti bendovi, AILD, Bleeding Through, KSE...sta je to? To je KARINA.

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 20:13 
Moderator

stari serator wrote:
yawnyawnyawn wrote:
Avenger wrote:

normila, kad avenger pocne slusat seku aleksic i ona ce bit hardkor.

ti bendovi, AILD, Bleeding Through, KSE...sta je to? To je KARINA.

Što si stao? De nastavi nabrajati možda naleti nešto što još nisam poslušao (iz metalcore-a) jer vidim da što je tebi nešto veća karina nekima je veći kvalitet :lol:
Ali dobro, neš ti priznati njihov kvalitetu vidim ja male su šanse...

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 20:15 

Nemogu priznati kvalitetu neceg sto je meni govno.

To ko da sam ja tebe pitao da degustiras deset razlicitih primjeraka pseceg izmeta i da mi kazes koji se ker bolje hrani...

Profile  

PostPosted: 13. 10. 2008. 21:50 
:lol: :lol:

PostPosted: 13. 10. 2008. 23:02 

Hehehe koji si ti car seratore! Neka ne daj hin! :lol: Fakat ono mislio sam da smo anti-emo ljudi ovdje al jebiga nove generacije nove priče novo sve. I na kraju krajeva vi ste tu da pricate kako to volite a i serator zeli da izrazi svoje misljenje o tim bendovima. Jebiga!
Istu stvar radite... komentarisete.
Po meni je to sve slicno ko u hip hopu sto bi neki koji slusaju taj zanr rekli! Isto ko sto su ovi "moje kuje moje pičke moj bling bling" likovi u hip hopu to su ovi gejevi u hardcoreu. I naravno da ima likova koji govore ou je moj najdrazi hiphoper je akon on je tako kul i hiphop i ne znam ti ja sta a u stvari hiphop je nekad bio nesto pametno tj nesto sa cim je bilo inteligentne poruke! I naravno da ne ocekujem da kazete et pametno zboris tako je al barem malo da razmislite. Slicna je situacija!
I zavrsio bih ovo svoje baljezganjem sa "citatom" od grahe koji ne znam tacno: "podrzavam brate podrzavam ali postovacu tek nakon deset godina kad vidim ko ce ostati a ko ce sa novim trendom picka postati"

(et kad budali das tastaturu)

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 01:41 

"podrzavam brate podrzavam ali postovacu tek nakon deset godina kad vidim ko ce ostati a ko ce sa novim trendom picka postati"

ovim je sve receno,nema dalje.al fakat vas je interesatno citat i pratit, :razz:
a sad pitanje: minor threat,black flag,madball, i s druge strane hatebreed,biohazard,isl.
ja volim i jedno i drugo(imal takvih uopste)
meni HC nije na prvom mjestu,dugo sam bio jebeni zakleti deter i treser,tek u zadnju godinu i po dvje otkrivam cari i magije hardkora..kontam se i sisat na celavo,heheh..
pozzz,ne daj te se

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 17:29 

nemojte da promasimo temu...
AILD i bliding tru nisu metalkor bendovi.u tome svemu nema nikakvog kora.to je neka druga vrsta muzike.ja sam pitao za bendove tipa born from pain,razlikuje li se ta prica vama od one det bifor disonor ili cak onaj hibrid svorn enemi (prica ona str8 NY,a muzika metalkor)?
znaci ima li razlike izmedju nju skula i metalkora..
idejno,muzicki..

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 17:56 

idejno...pa neznam, ne zalazim previse u metalkor bendove jer to je meni bezze zika.

"krosover" je bio puno bolji hibird, pomisli DRI, MDC, ST, SOD...mislim, to su nedostizne visine i za metalkor i novopeceni NYHC...

da se razumijemo, metalkor je za mene Earth Crisis. Bili mi bezze onda, isto su i sad, razlike su minimalne izmedju njih i recimo Sworn Enemya jer jebiga to je pravac u koji su Hatebreed i slicni potjerali tu citavu NYHC koncepciju. A capri mi je bezveze s obje strane, covjece nemoze to ba, il si DIY il nisi, jednostavno. Mislim da vi koreri se tu loma zaludjujete. Pogledajte Fugazi/Dischord pristup, i ono sto su ucinili svi ti omiljeni vasi HC bendovi. Da vas podsjetim, jedna etiketa pod imenom CENTURY MEDIA je osnovana da bi izdavala stvari kao Cro-Magse, Madball...gle sad!

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:01 

xChoicex wrote:
nemojte da promasimo temu...
AILD i bliding tru nisu metalkor bendovi.u tome svemu nema nikakvog kora.to je neka druga vrsta muzike.ja sam pitao za bendove tipa born from pain,razlikuje li se ta prica vama od one det bifor disonor ili cak onaj hibrid svorn enemi (prica ona str8 NY,a muzika metalkor)?
znaci ima li razlike izmedju nju skula i metalkora..
idejno,muzicki..

ne diraj mi sworn enemy :D :D.. oni su odstupili od pravca zadnjim i predzadnjim albumom, ali As Real As it Gets je vrh vrhova.. topla preporuka svima.. to mi je sworn,a ovo dalje priznajem manje-vise..

Profile  

PostPosted: 14. 10. 2008. 18:47 

stari serator wrote:
da se razumijemo, metalkor je za mene Earth Crisis. Bili mi bezze onda, isto su i sad, razlike su minimalne izmedju njih i recimo Sworn Enemya

au sad si ga odvalio jbg.
nit prica slicna nit muzika slicna.
ne nipodastavam SE,ali EC je totalno drugi bend.

a kad smo kod DIY,to je postalo naucna fantastika.sto se tice metalkor bendova,razumijemo se,naravno muzika dolazi u prvi plan,i tu nema neke narocite pozadine,ali koji su to POZNATI hardkor bendovi koji danas rade DIY.ja mislim da se oni kvalitetniji mogu izbrojati na prste jedne ruke,i to mozda ni toliko.
bez da se zaludjujemo,vise biram nju skul nego metalkor (ako takva podjela u opste postoji)
ubij rifovima,zgazi istinom

Profile  

PostPosted: 16. 10. 2008. 02:01 
Moderator

dupli

Last edited by Nameless on 16. 10. 2008. 02:08, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 16. 10. 2008. 02:08 
Moderator

Lijepo.
New schoolhardcore = hardcore!

Metalcore= METAL! Sa utjecajima hc-a doduse, ali METAL!
Ko ne zna skontat razliku izmedju KsE-a, HSB-a pa zatim i nekog As Hope Diesa i s druge strane Hatbreeda, Terrora i Born From Paina taj je hendikepiran.

Jos kad mi krenu metalcore(ovaj danasnji, dakle nwoahm drugacije jelte), deathcore i mathcore ubrajat u neke hardcore podzanrove :evil: nista protiv hardcorera, al nidje veze, kako neko moze toliko ne imat sluha i to strpat skupa, mislim tuga...

AILD, BT i ini bas JESU metalcore(kud ga tako prozvase kad je prvobitno bilo nwoahm, kretenski svijete :roll: )!
SWorn Enemy je sa zadnjim albumom dobro zasao u thrashericu, dok su prije bili new school hc, Walls Of Jericho su new school hc, thrash metal, metalcore svastara...

Metalcore (ovo sto se danas zove tako, nazalost) je nosio naziv NEW WAVE OF AMERICAN HEAVY METAL u pocetku! Imao utjecaje hc-a koje ima i danas, al prije svega j nastao pod utjecajem melodic deatha, thrasha, nu-a,...

A ti vasi Shai Huludi, Earth Crisisi i slicni...pa zna se sta je to..

Profile  

PostPosted: 16. 10. 2008. 16:06 

ovo sam cekao :D.. thats my breeder :) :mrgreen: :mrgreen:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]