Nije hip-hop kultura uvijek bila dio proizvodno potroÅ¡aÄke maÅ¡inerije kao danas. TakoÄ‘er nije bila sadržina odreÄ‘enog modela ponaÅ¡anja i skupa stavova koji su bili rasporeÄ‘eni u svim druÅ¡tvenim slojevima (znam da zvuÄi markistiÄki ali je adekvatno i dalje) podjednako te tako predstavljala "furku, trend, stil, modu" kojoj je origanalnog sadržaja ostalo onoliko koliko KRS-One-a ima u svom hip-hop repertoaru danas, dakle minimalno. To odliÄno opisuje film CB4 koji satiriÄki prikazuje gangsta rap kao stil života (ili samo jedan model ponaÅ¡anja karakteristiÄan za velike urbane sredine) usvojen od strane low-lifera i pomladaka kreme druÅ¡tva (glumi Chris Rock i film je iz '93) u podjednakoj mjeri.
Sad, to je možda najpoznatije opÅ¡te mjesto u hip-hop komunikaciji koji se odnosi na "real" i - ne znam taÄan naziv ali furanje na gangsta fol kurac, ali da je ta sama priÄa u tolikoj jebenoj mjeri postala licemjerna dokazuje to Å¡to si napisao i Å¡to su hip-hop velikani poput Dez Dillingera shvatili joÅ¡ '94 a neki tek 2006-7 kao Nas sa trijumfalnom parolom: "Hip-hop is dead" kao prosvjetjavajućom filozofijom u najboljem Voltaire-ovom stilu.
Najbolji kritiÄari danaÅ¡nje hip-hop kulture ovako opisane je moja najdraža hip-hop grupa Dead Prez, slao sam ti link za njihovu jednu pjesmu na pm, a album Revolutionary But Gangsta je neÅ¡to neprocjenjivo (i veoma omraženo koliko sam ja saznao).
Furanje hip-hop kulture kao jednostavno preuzimanje obrazaca od propagandnih monstruma poput MTV-a i domaćih zvijezda koji istu stvar samo reproduciraju na domaćem jeziku - a upravo su to ti obrazci koji ti seratoru spominješ - je isto licemjerno i sa, opet "pravom" hip-hop kulturom nema veze. I možda je najveće pitanje u historiji polemisanja oko hip-hop kulture bilo i ostalo:
"Da li je hip-hop kultura Äisto lokalnog karaktera i nužne kontekstualne uzroÄnosti Äije prenoÅ¡enje na druga mjesta (Äisto lokalno, ali kontekstualno blisko) bilo potpuno gubljenje smisla te kulture ili ne?". PoÅ¡to ta dilema joÅ¡ uvijek nije razrijeÅ¡ena meni će neko uvijek govoriti da: "ne mogu živjeti hip-hop jer nisam crnac iz Queensa" a ja ću uvijek govoriti da je hip-hop daleko mnogo viÅ¡e od svoje medijske slike i obiÄnog proizvoÄ‘aÄko-potroÅ¡nog dijela maÅ¡inerije.
Jebote ispade kao mali esej

. Sorry na offtopicu ali prvi si potegnuo a nisam mogao da ne odgovorim vezano za neÅ¡to o Äemu razmiÅ¡ljam već dugo,dugo

.