Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 07. 08. 2025. 06:06

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Build a nation - Bad Brains
PostPosted: 10. 11. 2008. 21:47 

posljednji album Bad Brainsa "Build a nation".

http://www.megaupload.com/?d=BKID61QB

Meni je odličan.

Profile  

Post subject: Re: Build a nation - Bad Brains
PostPosted: 10. 11. 2008. 22:10 

dabar dabar

Profile  

PostPosted: 10. 11. 2008. 23:31 

meni je također dobar album, normalno, nista revolucionarno kao prije, jasno da su radili copycat samih sebe iz najboljih (s/t, rock for light, i against i) dana.

adam yauch im je složio odličan zvuk kakav na žalost nisu imali na najboljim albumima u osamdesetima (što tada, realno, nije ni bilo moguće), jedino što mi je stvarno loše je HR-ov vokal.

deda ima 25 godina više i vidi se da nema snage pjevati kao nekad. na dub stvarima to funkcionira ali mi je grozno kad i na brzim pjesmama pjeva isto kao na laganim... očito više ne može spičiti nove stvari kao što je nekad znao odvrištati attitude ili banned in dc. što je najgore, i uživo je tako.

inače su carevi, jel, jedni od onih "najrevolucionarnijih" u hardkoru.

Profile  

PostPosted: 10. 11. 2008. 23:45 

kad sam već pomenuo attitude.

HR nekad http://www.youtube.com/watch?v=ya2Wogw784M :twisted:

i HR danas http://www.youtube.com/watch?v=eSVqC9cH6fM :|

Profile  

PostPosted: 11. 11. 2008. 20:28 
Moderator

BB su bez sumnje genijalan bend, i cini mi se da bi bilo bolje da nisu izlazili iz osamdesetih.
build a nation mi je precudan album i cas mi je dobar cas los, ne mogu se ni sam odluciti, HR vise nije u formi, a i ovima fali kreativnosti pomalo - no, to su bad brainsi na kraju krajeva i opet je zanimljivo kakvo god bilo, energija je jope tu :D

Profile  

PostPosted: 11. 11. 2008. 20:57 

Meni bas lego album... evo slusam ga citav dan.
Svidjaju mi se prelazi sa hc-a na reggae...
To sto hr nije u formi meni ne smeta... nek su oni zivi i zdravi ;) :P

Profile  

PostPosted: 11. 11. 2008. 22:14 

jedan od najvecih hc bendova svih vremena. samo, jebala ih hare krishna :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 11. 11. 2008. 22:16 

il rastafari? ma isto je to, heh.

Profile  

PostPosted: 11. 11. 2008. 22:20 

gogi_the_bastard wrote:
samo, jebala ih hare krishna :mrgreen:

kakve veze oni imaju sa pokretom svjesnosti krišne majke ti :)

Profile  

PostPosted: 11. 11. 2008. 23:20 

uh, ovo je bio lapsus, nemojte hatarit :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 12. 11. 2008. 03:08 

biafra wrote:
build a nation mi je precudan album i cas mi je dobar cas los, ne mogu se ni sam odluciti

+1

Hmm, cak bi u finalu rek'o da mi nije nest', al et' to su Bad Brainsi pa im se oprasta :mrgreen: .

Profile  

PostPosted: 18. 11. 2008. 20:27 
Moderator

gledo sam intervjue sa HR-om i Darryl-om i mogu rec da su definicija onih likova za koje se ubosni kaze 'izgorio', tako da je Build A Nation hipijevska nebuloza, al opet velim, kakav god da bio, valja jebga
we got that PMA :)

Profile  

PostPosted: 19. 11. 2008. 23:29 

da znas odakle su, nebi im drzo za zlo...

disi getoi su zaista poseban fenomen, anacostia, malcolm x...za oplakat i bjegat glavom bez obzira...a bogam i u centru grada jesil skreno u pogresnom pravcu (southeast, northeast), mos posteno najebat iz cista mira, i to u po bjela dana...

Profile  

PostPosted: 20. 11. 2008. 21:29 

cijenim ove, mada ih nikad nisam bas nest muzicki svario, al onaj live video neki prastari, gdjese ubijaju svirkom, jos u odijelima, nema vise takvih bendova, to je bio taj hardcore.

Profile  

PostPosted: 20. 11. 2008. 22:05 

ma disi je generalno pomor...georgetown je bio kolijevka tog corea...sada je to sminkeraj, i to onaj najodvratniji, balkanski, pijacarski...

Profile  

PostPosted: 20. 11. 2008. 22:35 
Moderator

o tome sam i ja nesto konto, crnacka omladina ima ovakve primjere pablikenemičkih stavova, ako znate njihovu pricu znate sta su sve napravili i koliko je to smjelo bilo, a opet svakog boli kurac, fifti sent i timbalend su glavni, al hajd, i kod nas su ceca i mitar miric des puta popularniji nego sto su bili prije rata

Profile  

PostPosted: 20. 11. 2008. 22:57 

zaboravljas da, iako su odvratni, grozni, stereotipi postoje iz nekog realnog razloga.

za svakog crnju u faksu imaju tri u cuzi, tako bilo, tako ce bit, jebiga, to je bio njihov problem i ostao.

a hip-hop kultura je jos uvjek dominantna u americi, pa bilo to medju bjelcima il crncima. samo je problem da je hip-hop kultura (kako mrzim tu opasku) postala dominantan trend medju crnackom populacijom kao "identitet". Naravno ima kako akademskih gradjana pa tako i radne snage koja se sjeba od tog silnog seljakluka, al jarane to su likovi koji su a) profesionalci, b) rudari...ono ostalo, margina, konobari, benzinska pumpa...oni su ti koji se na to loze jer im je to zadnji nacin samoafirmacije. Oni prethodno spomenuti imaju para, a i glavobolje, da im ta "hip-hop kultura" bude smjesna.

Znas koliko majmuna nosa "kiss me i'm irish" majce? Ja ih vidim jedno des u avionu svaki put kad kuci krenem...a to su Bosaneci...u Americi je identitet tesko naci, a kako kad je u pitanju cisto, neiskvareno, potrosacko drustvo?

Zato i JESU toliko opsjednuti Holivudskim idealima, nije fer od mene, ali mentalni sklop svakog Amera se svodi na ova tri jada, nije da ih mrzim, al da su budale, i to kakve, ponovi ovo sebi par puta kao kredo i pokusaj ne povratit:

1) We kick ass
2) We most fly (we shine, we ballin'...)
3) The bigger, the better...

Amerika je jebeni ambis. Zato sto ih 90% tako misli. Sta ce jade, ne znaju...a i holivud i rep im to ponavljaju ko papagaji

Profile  

PostPosted: 21. 11. 2008. 16:24 
Moderator

Nije hip-hop kultura uvijek bila dio proizvodno potrošačke mašinerije kao danas. Također nije bila sadržina određenog modela ponašanja i skupa stavova koji su bili raspoređeni u svim društvenim slojevima (znam da zvuči markistički ali je adekvatno i dalje) podjednako te tako predstavljala "furku, trend, stil, modu" kojoj je origanalnog sadržaja ostalo onoliko koliko KRS-One-a ima u svom hip-hop repertoaru danas, dakle minimalno. To odlično opisuje film CB4 koji satirički prikazuje gangsta rap kao stil života (ili samo jedan model ponašanja karakterističan za velike urbane sredine) usvojen od strane low-lifera i pomladaka kreme društva (glumi Chris Rock i film je iz '93) u podjednakoj mjeri.
Sad, to je možda najpoznatije opšte mjesto u hip-hop komunikaciji koji se odnosi na "real" i - ne znam tačan naziv ali furanje na gangsta fol kurac, ali da je ta sama priča u tolikoj jebenoj mjeri postala licemjerna dokazuje to što si napisao i što su hip-hop velikani poput Dez Dillingera shvatili još '94 a neki tek 2006-7 kao Nas sa trijumfalnom parolom: "Hip-hop is dead" kao prosvjetjavajućom filozofijom u najboljem Voltaire-ovom stilu.

Najbolji kritičari današnje hip-hop kulture ovako opisane je moja najdraža hip-hop grupa Dead Prez, slao sam ti link za njihovu jednu pjesmu na pm, a album Revolutionary But Gangsta je nešto neprocjenjivo (i veoma omraženo koliko sam ja saznao).

Furanje hip-hop kulture kao jednostavno preuzimanje obrazaca od propagandnih monstruma poput MTV-a i domaćih zvijezda koji istu stvar samo reproduciraju na domaćem jeziku - a upravo su to ti obrazci koji ti seratoru spominješ - je isto licemjerno i sa, opet "pravom" hip-hop kulturom nema veze. I možda je najveće pitanje u historiji polemisanja oko hip-hop kulture bilo i ostalo:
"Da li je hip-hop kultura čisto lokalnog karaktera i nužne kontekstualne uzročnosti čije prenošenje na druga mjesta (čisto lokalno, ali kontekstualno blisko) bilo potpuno gubljenje smisla te kulture ili ne?". Pošto ta dilema još uvijek nije razriješena meni će neko uvijek govoriti da: "ne mogu živjeti hip-hop jer nisam crnac iz Queensa" a ja ću uvijek govoriti da je hip-hop daleko mnogo više od svoje medijske slike i običnog proizvođačko-potrošnog dijela mašinerije.

Jebote ispade kao mali esej :D . Sorry na offtopicu ali prvi si potegnuo a nisam mogao da ne odgovorim vezano za nešto o čemu razmišljam već dugo,dugo ;-) .

Profile  

PostPosted: 21. 11. 2008. 22:38 
Moderator

u pravu ste oba, a Dead Prez ima onu stvar ( iskreno,i jedinu koju sam cuo od njih i koja mi je the shit ) Hip Hop, u kojoj je otprilike receno ono sto mislim o tome svemu:

Talkin bout how much money they got, all yall records sound the same
I sick of that fake thug, r & b, rap scenario all day on the radio
Same scenes in the video, monotonous material, yall dont here me though
...
You can be next in line, and signed, and still be writing rhymes and broke
You would rather have a lexus, some justice, a dream or some substance?
A beamer, a necklace or freedom?
Still a nigga like me dont playa hate, I just stay awake

hip hop je, kao i punk, umro kad su izvodjaci dobili pare ( imaju i primjeri The Clash ili spomenutog Krs One, koji su izmjenili muzicke podloge jer je njihov muzicki razvoj to zahtjevao, dok je poruka ostala ista ), iskoristavaju se temelji zanrova za prilagodjavanje zahtjevima Clearasilom isprane mladezi - p funk i motown soul u hip hopu i ideje npr. Madnessa ili Buzzcocksa, da bi pjevali o tome kako ne mogu zaspati zbog neke djevojcice ili kako su od ulice i dilanja kreka dosli do ispijanja sampanjca u Monaku - pa to sve pomalo gubi smisao, to sto su na svakog crnca na faksu tri u zatvoru vise nije problem, jer ih je deset posto koji su izasli iz zatvora sada uslo u repa, i postali su dezurni bezopasni klaunovi te daju drugaciju sliku manjina u USA ( they say, uh, a black man is a pimp ), stereotipi nisu bez razloga, ali su tu jer je tako predvidjeno, kao sto su npr. bosanci glupi jer su tako istrenirani tokom godina. Iz tih razloga su dva zanra koja sam naveo manje vise i nastali - i ne bi trebali biti toliko vezani za jednu sredinu. Ima onaj film Crno Bijeli Svijet, koji, iako je karinada zesca, sto je jope nevazno, na kraju ima komentare clanova Wu Tanga na hip hopere neke iz Japana - svidjaju im se, hip hop je presao na svjetsku razinu gdje bi trebao i biti, tako i punk nije samo bijes americke i britanske omladine prema debilima koji im vode drzavu, vec dobra prilika za izrazavanje istog u cijelom svijetu, a Bad Brains su to na najbolji moguci nacin iskoristili i zato sam ih spomenuo za toliko vazne faktore u obrazovanju crnacke omladine u USA, govoreci im gdje im je mjesto - no kako znamo, narod ce tamo prije pogledat American Idol nego procitat kakvu zdravu knjigu, jer je najpametnije pravit se glup nebil ostao takav, when you're in Rome...zajebi identitet

Profile  

PostPosted: 21. 11. 2008. 22:54 

dobar je identitet, pun mi je antiglobalista koji su najglobaliziraniji od sviju, lokalna sranja, pjevanje/repanje o onom sto vidis a ne trazenje nepravde u tibetu i stajaznam, tog fali, toj hc, toj hip hop.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]