Maja wrote:
Burroughs potcjenjuje svijet,neÅ¡to poput Becketta; može se naslutiti traÄak nihilizma. Otpor prema jeziku dovodi ga do "metode rezuckanja" (v. dadaizam)
Apollinaire je pak pobornik futurista; utjecaj kubista. Otvara put za nadrealizam.
OpÄinjavao je Millera i Lawrencea- Rotha i Bukowskog Ch., te tako Burroughsa, ukoliko analogije nisu lažne.Avangardni su.
Okvirno.
PoÅ¡to erotska proza nije moj omiljeni fah, ne znam ti joÅ¡ uvijek potanko objasniti; ali to se da naslutiti već i na prvo Äitanje. Borroughs kao da lomi zube dok sastavi reÄenicu, viÅ¡e je Å¡izoidan nego Å¡to je kvalitetan pisac, kad već mogu biti subjektivna. Apollinaire je bolji. : )
Moji studiji su imali veze sa literaturom u jednakoj mjeri kao i sa uzgojom slatke repice, pa nemam takav kriticki osvrt. Uz to, Apollinaire-a nisam citao od gimnazijskih dana, a i tada je bilo povrsinski, jer se Marinetti vivisekcirao, a ostali su se spominjali, ali tesko mi je povezati njihov futurizam sa Burroughsovim neznamnijakakobihganazvao - hajmo reci avandgardizmom (erotska proza mi se ne doima kao prikladna definicija). Znam da je Goli rucak Kerouac prepisao sa raznih Burroughsovih spisa, a da se ovaj nije sjecao ni da ih je napisao, kol'ko je bio ubijen, svim & svacim... Ta cinjenica me je i privukla da procitam knjigu, jer inace preferiram djela koja imaju glavu i rep, i drze se za kakav-takav plot, al' onaj engleski.