Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 28. 09. 2024. 17:37

All times are UTC + 1 hour [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Å ejtanska svadba
PostPosted: 17. 11. 2009. 05:20 
Offline

Joined: 06. 12. 2007. 02:09
Posts: 2494
Å ejtanska svadba

1.

Debeli Ljerko je imao ogromnu bradurinu koja mu je padala skroz preko grudi na stomak. To je bila sijeda brada, veoma gusta i brižno održavana. Debeli Ljerko je mnogo mario za nju. Svakodnevno je prao i raščešljavao, a jednom sedmično ju je, što nije bilo ni najmanje lagodno, kuhao.

Uzme debeli Ljerko onaj veliki sivi lonac za otkuhavanje rublja, napuni ga vodom, pakleno podloži smederevac, a lonac metne na nj i čeka da voda provri. Onda priđe i brižno uvali bradu u kipuću vodu, pri čemu je morao da stoji u veoma nezgodnom položaju kako se ne bi opržio po svom velikom trbuhu. Kad debeli Ljerko sav pocrveni, a glava mu se oznoji toliko da izgleda kao da mu je neko izručio cvjećarski lonac vode na nju, izvuče bradu i strovali se na stolicu, dok se iz brade puši kao da gori.

Lonac ostane pun sivkaste vode, a debeli Ljerko se digne pa u lončić zahvati malo nje i napije se, sve kriveći facu od gadosti. Zašto je pio brada-vodu, pojma nemam.

Nije Ljerko badava toliko brinuo o svojoj bradi. On je bio jedan od dvojice estradnih intelektualaca u svom gradiću, i brada je, kao i odijelo i šešir, bila sastavni dio njegove vanjštine. Uvijek je šetao gradićem, gledajući strogo i učtivo, pa kad primijeti nešto interesantno, ako se gdje kakvi ljudi štagod spore ili daju određene komentare o nečemu, priđe, metne okrugle naočare na nos, i kaže: "Gospodine, uz svo dužno poštovanje, to nije tako. Naime...", pa opali neku svoju teoriju nadugo i naširoko.

Ruku na srce, nije debeli Ljerko baš bio nekog intelekta. Čak šta više, istini za volju, debeli Ljerko je bio glup k'o kurac. Po priči je on pozavršavao nekakvih fakulteta i nadobijao se kojekakvih priznanja, ali niko to nikada nije vidio. "A zašto bih ja vama, moleću vas lepo, pokazivao svoje diplome? Možda ste vi neki stručnjak za dokumente, šta li?", drsko je pištao kada bi ga neko upitao da pokaže sve to čime se toliko hvalio.

On se tu doselio prije jedne decenije odnekud iz inostranstva. Imao je lijepu kućicu, a izdržavao se od penzije koju je tamo zaradio, navodno kao profesor u gimnaziji, mada su njegova leđa debelo svjedočila o mnogim teškim džakovima koja su se po njima nosala. Jednom godišnje bi mu stizale kćerke sa zetovima i unučicama, i tada je čitav gradić odzvanjao od njemačkog jezika kojim su se dozivali u svakoj prilici.

2.

Gospodin Gruber je držao da ima veoma lijepa stopala, i jako se brinuo o njima. Svakodnevno ih je prao po tri i više puta, pudrao ih i masirao, a čarape je znao promijeniti i po pet puta na dan. Nikada nije izlazio iz kuće bez najmanje dva para rezervnih čarapa, brižno skrivenih u unutrašnjem džepu sakoa. Jednom sedmično ih je kiselio u lavoru vruće vode i blagorodnih otopina iz kolekcije aroma terapi, brižno strugajući mrtvu kožu s peta i s gdje se već skuplja, šupljikavim kamenom koji je koštao pedeset i kusur maraka. Kad voda postane mlaka, gospodin Gruber izvuče noge i pažljivo ih izbriše čistim peškirom i napudra francuskim puderom.

Lavor ostane pun zamućene vode s otopinama i komadićima mrtve kože i noktiju, a gospodin Gruber klekne i osloni se na ruke, pa zagnjuri glavu u lavor i puše mjehuriće, a kad izvadi glavu, sve mu se oni komadići zalijepili po čitavom licu. Zašto je ronio u noge-vodi, pojma nemam.

Gospodin Gruber je bio najžešći protivnik debelog Ljerka. On je bio drugi estradni intelektualac u gradiću. Bavio se svim i svačim i o svemu je mogao da priča, a po zanimanju je bio, navodno, akademski slikar, iako nikada nije uzeo svoju diplomu sa zagrebačkog sveučilišta, jer je to bio puki papir koji njemu ne treba. Slike su mu bile veoma ingeniozne, posebno ona crna sa žutim krugom, i zelena sa plavim, prva rađena tehnikom tempere na listu bloka borj tri, a druga rađena tehnikom voštanih bojica na listu bloka broj pet.

Gospodin Gruber je bio visok, koštunjav i neuredan, boemske orjentacije. Kao i svaki akademski slikar bio je sklon piću i zapisivanju poezije na papirićima. Oduvijek je ispaštao zbog tuđe zavisti i stalno su mu dušmani otkazivali izložbe i izdavanje knjige.

Ruku na srce, nije gospodin Gruber baš bio nekog intelekta. Čak šta više, istini za volju, gospodin Gruber je bio glup k'o kurac. U sve se taj petljao, i to na način tvrdokornog muhanata, koji svaku svoju priču započinje tako što za tuđu kaže: "Nije tako!" Ako neko kaže da je Zemlja okrugla, gospodin Gruber će reći da nije tako, nego da je Zemlja ravna ploča; ako neko kaže da je Zemlja ravna ploča, gospodin Gruber će reći da nije tako, nego da je Zemlja okrugla.

Posebno je bio sklon glupavim teorijama zavjera. Do njih je dolazio tako što napravi premisu slobodnim stilom, pa je onda još slobodnijim razradi. Onda izađe na ulicu i krene u kafanu, ne propuštajući da zaustavi bilo koga i kaže mu: "Ti sigurno misliš da je kod nas narod siromašan zato što nema posla? Jelda? E, znao sam! A šta kad bih ti ja rekao da to uopšte nije tako, nego da je za sve to kriv Italijanski ministar pomorstva? A? Eh, pa da! Najlakše je tako! Prst u uho, i vozi! Ejh!"

A tek kad se napije! Jao majko mila, kakvi je onda tek bacao mikseve i remikse! Te on poznaje tajnu zlatnih ćupova koje je onomad jedan švapski kapetan zakopao na obali rijeke Stavnje, te Vatikan je produžena ruka židovskog tekstilnog lobija, te Henfri Bogart mason, te ovo, te ono. Naravno, povezi i mostovi koji su se tu ostvaravali između tvrdnji su bili od one vrste koje ne bi ni dvadeset osam plaćenih stručnjaka iz Evropske unije uspjeli bar okvirno da prikažu.

3.

I, kako to obično biva kad je neko davež, muhanat i seronja, debeli Ljerko i gospodin Gruber ostadoše jedan na drugom. Nije da ih je to sprječavalo da revnosno i svakodnevno uznemiravaju građane svog gradića, ali na kraju su uvijek ostajali jedan s drugim da se spore do u nedogled, baš onako dramski:

- "Ja ti kažem, sve je to tako uređeno da u hrvatskim morem plove italijanski brodovi, dok u Slavoniji suša muči zemljoradnike iz godine u godinu!"
- "Gospodine Gruber, mislim da sam u toj oblasti ipak malo stručniji od vas, dozvolite da vam kažem da improvizirate bez potrebe. Opće je poznata činjenica da je albanska flota ta koja plovi hrvatskim primorjem, a da je suša u Slavoniji posljednji put bila ratne četrdeset i sedme godine."
- "E nije tako! Kao prvo, četrdeset sedme rat nije bio u Slavoniji, nego u Zagrebu, ja sam gore studirao i diplomirao, valjda znam šta i kako."
- "Ah, molim vas, nije potrebno da zaobilazite istinu kad smo nas dvojica tu... Možda i možete da prevarite ponekog palančanina, ali jednog starog gimnazijskog profesora... ehehe! Nisam ja baš tako naivan, moleću lepo."
- "Da, sasvim sam zaboravio na vašu šizofreniju, oprostite. Vi ste, dozvolite mi, gimnazijski profesor isto kao što sam ja metalostrugar, dakle, ni pod razno."
- "Gospodine Gruber, podsjećam vas da sam ja ipak stariji, tako da, moleću lepo, vaše primjedbe ostavite za nekog drugog! Želeo sam da vas uputim na pravi put, ali vaše neznanje je upravo zapanjujuće, i bojim se da vama tu više nema pomoći."

I tako dalje, sve do nekih doba, dok se debeli Ljerko konačno i kobajagi ne naljuti i ode kući. Gospodin Gruber je uvijek ostajao još malo poslije, dok se sit ne napsuje svega i svačega, a ponajviše hljeba i boga, pa onda otetura kući pijanim korakom.

Debeli Ljerko kad dođe kući uzme i obždere se kao svinja, zbog čega je i bio tako pretil, nakon čega uzme da čisti bradu, pažljivo i brižno kao da prima dvije tisuće sedmično eura na ruke za taj posao. Gospodin Gruber kad stigne kući sjedne na jednu stolicu, metne flašu ispred sebe, pa krene da promišlja o nečemu, sve dok ne dođe do nekog briljantnog zaključka kao što je deseta planeta u sunčevom sistemu, nazvana Gruber, i koja je po svojim kvaliteteama slična Zemlji, samo zeru bolja, ono ima svuda zlata, dijamanata, izvora pitke vode, nafte i tako tih zajebancija. A da uzmu nešto da čitaju? Ma nema teorije!

4.

Kao i svako naseljeno mjesto u našim krajevima, tako se i u ovom gradiću na više mjesta nekako sama od sebe obrazovala po neka omanja deponijica smeća, taman tolika da se kote pacovi i da nestašni dječaci, u potrazi za prezervativima, starim erotikama, grudnjacima i gaćicama, nabace na sebe po kakvu zarazicu, malo neke žutice ili bar kakva herpesa, i da se nestašnim djevojčicama uđe po neka baja dole i napravi kakve havarijice kad se tuda sakrivaju da piške.

Naravno, i ptice na grani znaju da se na prljavim mjestima gdje ima smeća i otpadaka skupljaju džini i tu derneče, i kad neko tu uleti među njih i nehotice ih ili nagazi, ili nabije nogom, ili možda im prospe alkohol, cigarete i drogu što ovi nesumnjivo koriste, on ograjiše i onda mora da nađe kakvog sihirbaza i da mu plati debele pare da on popriča sa tim džinima i nagovori ih da unesrećenog puste na miru, a može se otić i kod kakve moćne babe da ona salije stravu, pa onda ovi pobjegnu od toga.

Jednom se zadesiše debeli Ljerko i gospodin Gruber baš kod jedne od tih prirodnih deponijica i udariše u žestoku raspravu o tome da li je zebra bijela sa crnim prugama, ili je pak crna sa bijelim prugama, i kako se to odražava na rijeku Amazon, ne toliko veliku rijeku, ali jednu od najbogatijih ribom i nilskim konjima u čitavoj Africi.

No, šejtan nikad ne spava, a njima sreća baš leđa okrenu, oliti nesreća im leđa ne okrenu. Potrefi se tako da su se tu zadesili u isto vrijeme kad i šejtanska svadba, sihir svih sihira, crnilo crnje od zifta pokiseljenog u nafti, nesreća iz prostora desetog kruga pakla koji se, usljed zemaljskog života nas ljudi, počeo već odavno obrazovati.

Prvi je zglajzao debeli Ljerko, koji je, još onako potežak, svom snagom nagazio na mladoženju, omanjeg šejtana Selvera, nadasve pokvarenog bića koje je počelo da puši sa dvije godine, a već sa tri je bilo navučeno na speed i black jack. Ovaj se, razumljivo, ražestio kako se samo šejtani ražestiti mogu, a kad debeli Ljerko napravi i drugi korak i spljeska svadbenu tortu od govana i tečnih sadržaja iz kontejnera na pet katova, šejtan Selver načisto poludi i zakle se bogom da će se krvavo osvetiti.

Taman dok se spremao da skoči debelom Ljerki na glavu i nabaci mu jedno četiri tone najgorih sihira, kad gospodin Gruber nabi onom svojom štulom od noge mladu među rogove. To je bila omanja šejtanica Arduana koja se bijesna rodila, i koja je bila toliko pokvarena da je od svih riječi na svijetu prvo naučila da bogohuli bolje i od kočijaša i žargonske izraze za spolne organe i seksualni čin, i to one koji su bili među najprostačkijim. Zaurla Arduana, zaurla Selver, zaurlaše svatovi, a gospodin Gruber napravi sljedeći korak i obori sto prepun rakije od govana, piva od urina, scato - kolača, rolovane štakorovine, salate od otrovnih biljaka začinjene popersom, karađorđevih šnicli punjenih drogom, i drugih šejtanskih poslastica što su se mnogobrojni šejtani potrudili da ih sprave i donesu. Grdan bijes prouzrokovaše njih dvojica ovim svojim potezima.


Najgore od svega jeste to što onaj kojeg su šejtani spopali uopšte ne osjeća da je napadnut. Nekom vanjskom posmatraču događaja taj napad može da izgleda kao da je napadnuti odjednom i sam od sebe pobenavio i probudalašio se, te vrlo često dovodi do pogrešnog zaključka da je dotični lud i manijak. Naravno, to ukoliko dotični ne poznaje šejtansku prirodu i čin sihir-napada. Ukoliko poznaje, jasno mu je ko je tu glavni krivac, i jasno mu je da je to posao za sihirbaza, a on sam se sklanja da se šejtani ne bi i na njega okomili.

Tako bi i sa debelim Ljerkom i gospodinom Gruberom. Ni sekunde nisu osjetili da su im se čitava jedna armijica šejtana uzverala na glave, i tu poigrala svoje šejtansko kolo iz kojeg frcaju sihre kao što varniči kad se oštri sjekira na mašinski brus, već se samo najednom promijeniše nagore.

U gospodina Grubera oči postadoše urokljive, a licem mu se razli siva zlokobnost, a debelom Ljerku se nabraše obrve i obrazi mu se podmuklo zategoše. Gruber primijeti glasmo, veoma ružnim i uvredljivim tonom, da je Ljerko podgojen kao kakav krmak namijenjen za slaninu i da je zreo za klanje, a Ljerko reče da je to zanimljivo i stisnutom pesnicom raspizdi Grubera preko face, od čeg se ovaj sruši u smetlje i umaza sako u pokvarenu majonezu s opušcima. Naravno, ni Gruber nije ostao dužan, pa se pridigao sa nekakvom letvom u rukama i njome opičio debelog Ljerku preko obraza i uha, od čega se sada ovaj srušio i umazao sako u ono što je iscurilo iz jednog prezervativa. Poslije toga su se dograbili svojski, Gruber Ljerku za bradu, Ljerko Grubera za kosu, pa se skupa obrušili u smetlje i stali da se valjaju, umazivajući se u sve i svašta, a ništa od tog nije dobro. S tučom su prestali tek kada je naišla jedna rupa dovoljno dobrih ljudi da ih rastave. Tukli bi se oni još da nisu lipsali, pa su onda pošli kućama, sve dobacujući jedan drugome pokrupne riječi vezane za majku, sestru i ono što im je najmilije.

5.

Poslije ovog nemilog događaja ništa više nije bilo kao prije. Kada je došao dan za kuhanje brade, debeli Ljerko krenu da obavi rutinu, ali u pola posla stade i zamisli se. Onda je odložio lonac, otišao i kupatilo, svukao se i sjeo na rub kade, isturajući bradu što je više mogao. Lijevom rukom je pokupio trbuh i sklonio ga u stranu, a desnom je uhvatio svoju omanju kitu, a omanje kite su inače poznate po tome što imaju snažan pritisak pri pišanju, nacilja i stade da piša sebi u bradu. Kada je završio nije se obrisao, već je s takve brade odsjekao jednu gutu dlaka i metnuo je u lončić, prelio je vrelom vodom i onda to popio. Čudo bože, šta ti je navika! Čovjek jebote pod najsofisticiranijim sihrama pa opet nije zaboravio da se nacuga brada-vode.

Kod gospodina Grubera ista stvar. Došao dan za kiseljenje nogu, on uzeo lavor i krenuo da obavi rutinu, ali u pola posla stade i zamisli se. Onda je spustio lavor, nasuo u njega hladne vode, a umjesto da otopi malo iz kolekcije aroma terapi, gospodin Gruber se ispiša, pa u to pokiseli noge, sve hračući povremeno među njih. Kada mu je bilo dosta, a to je bilo kada je dovoljno držao noge u vodi da se nahladi, on ih izvadi, ali ih ne obrisa, već se rašeta i raznese gadaluk po čitavoj kući, a onda se vrati i uze da gnjuri u lavoru. Navika se najteže riješiti. Ronjenje u noge-vodi ni sihrama pardona ne da, kada je gospodin Gruber u pitanju.

Ovo još nije bilo ništa šta su oni sve radili. Debeli Ljerko se, primjera radi, tako odurno napsovao boga pred crkvom da je i popa bilo stid, a stvar je dodatno začinio s tim što je od jedne solidne pogače, u centru gradića, napravio sebi papuče i u njima se šetao. Srećom, neko ga je udario nekakvom motkom po glavi pa je pao u bandak, nakon čega su jadni i izmrcvareni hljeb skinuli s njegovih nogu i dali ga u smeće. Gospodin Gruber je, nakon posljednje sesije s kiseljenjem nogu na iste zavezao kese, te onda tako obuo gumenu obuću, i dao se u cjelodnevnu šetnju da bi se to dole dobro potparilo, nakon čega ih je skinuo i ostavio u pošti na skrovitom mjestu, onemogućavajući sugrađane da pošteno rade i pošteno obavljaju svoje poslove u pošti. Ni u centru on nije ostao dužan za pizdariju, pa je u vrijeme kad svi šetaju stao na glavni trg sa spremnom kitom, skrivenom papirnom kesom, i bezobzirno stao da nudi vatrenu jebačinu svim prolaznicama, skidajući onu kesu da pokaže kakva je oprema u pitanju. Srećom, neko i njega udari nekakvom motkom (čini mi se grabovom, mada nisam siguran), pa se i on ubandači, nakon čega su natjerali jednog ludaka da mu pokupi kitu u gaće kako bi se spriječila dalja nekultura.

6.

Vide ostali građani gradića, odnio vrag šalu. Debeli Ljerko i gospodin Gruber svakodnevno uzrupiraju njihov mir na najodurnije načine. Pokazuju ga svima, pljuju i psuju, prijete, kude, grde, mrse, ama nema šta ne rade, a ništa dobro. Valjalo je nekako riješiti problem, a kako, dogovoriće se na tajnom sastanku kod Bećka, koji je bio toliko tajan da su i debeli Ljerko i gospodin Gruber znali kad je i gdje.

U dato vrijeme počeše da dolaze kod Bećka svi uglednije muške glave u gradiću kako bi se dogovorili šta i kako. Bećko sjeo na vrh stola ispred kuće pa uređuje ko će gdje da sjedne, sav važan kao da je pokupio svu pamet svijeta. Taman se svi oni ponamještali, kad eto još dvojice, a zna se i koji su.

Debeli Ljerko doalzi u gaćama i potkošulji, ispalo mu jedno ćelavo jaje, a iz brade mu se širi smrad kao iz mračnog pasaža u blizini parka u kom se omladina opija. Preko stomaka mu visi čuturica brada-vode, a na usnama mu grdne psovke na račun svih prisutnih. Drugim drumom korača gospodin Gruber, pijan i bos, u ruci nosi mrtvu krticu, a na gola prsa ispod raskopčane košulje nacrtao kukasti krst. Razumije se, ekstremno psuje.

Toliko su grozni da ih se svi poplašiše, pa se svi i povukoše, grabeći ko šta stigne – neko stolicu, neko čašu, neko kamenicu, da može da se brani ako se ovi suviše približe. Šef Bećo se nekako ponajviše sakrio od svih, ništa ne progovara.

Srećom, ova dvojica prvo udariše jedan na drugoga, pa se i jedan s drugim odmah potukoše. Gospodin Gruber ščepao debelog Ljerka za bradu, pa ga sve onom krticom po ćelavoj glavi, a debeli Ljerko dograbio ovoga za kosu, pa ga sve onom čuturicom ubi zavrat. Brada-voda procuri i opra Gruberu onu kukastu krstaču s prsa, od čeg ovaj kriknu: „Aj Hitler!!!“ i raspištolji se tri puta žešće, od čeg je otpala krtici glava i otkotrljala se u travu kuda je upravo prolazio jedan debeo poljski miš koji je imao uvijek apetita za sve i svja. On se sageo i uzeo onu glavu, pa je, sa primjetnim smiješkom na debelim obrazima, metnuo u svoj ranac koji je ukrao kada je služio u mišjoj vojsci, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

Tuku se njih dvojica, ubiše se od batina, ali nikako da stanu. Vidi narod, potrajaće to, pa se opet opustiše, a neki se od njih čak i upustiše u analizu i prognozu ishoda bitke, što je uvijek početna tačka koja vodi do kockarske discipline klađenja, što se malo docnije i desilo. Kako je pala kladionica, poče i navijanje, davanje savjeta, bacanje kletvi i sve ostalo što ide uz praćenje sportskih događaja na koje smo se okladili.

Nikome ni na kraj pameti da raspravlja o onome zbog čega su se skupili. Zašto bi kad ima da se gleda tuča, pa nisu budale. No, ni Ljerko, a ni Gruber nisu ostali dužni svojim gledaocima. Od jedne obične tučnjave napravili su čitav spektakl. Taman kad ljudi pomisle: „E sad je Ljerko popušio!“, ovaj se nekako trgne i bubne Grubera među oči, pa pređe u dominaciju. Taman ljudi pomisle: „Gotovo je s Gruberom, popušio ga je sad!“, Gruber nekako izvije jednu od svojih nogu i, kao pravi karatista, zvekne Ljerki šamar tabanom, pa postane dominantan. Već se i sudije izabrale da bilježe bodove, u slučaju da se desi da istovremeno skiknu, što je bilo vrlo vjerovatno.

Gleda Bećina žena iz kuće u ša se sve to pretvorilo i ne može da vjeruje. Četiri sata ovi se krpe, četiri sata ovi galame. Dopizdi ženi to sve, pa ona lijepo ode i iz svog šteka izvuče profesionalnu opremu za salijevanje strave. Pripremi sve što treba, pa salije po duplu i Ljerki i Gruberu, a onda i jednu kolektivnu za navijače.

Stade tuča, stade kladionica, sve se smiri. Debeli Ljerko leži na leđima i teško diše. Gospodin Gruber – isto tako. Gleda ona muškadija, već pomalo i stid odnekud poče da se javlja zbog svega toga. Počekaše još malo, nakon čega odoše na bunar i vratiše se sa kantama punim vode da ožive ratnike. Ovi kao došli malo sebi, gledaju se onako razvaljeni obojica, i nikako da skontaju što li su se bože pomarisali.

Raziđe se narod, otpratiše i njih dvojicu kućama. Žena Bećina reče Beći: „A što ih bogati pustiste da se tuku onoliko?“, a Bećo joj odgovori: „Nijedne!“

Omanji šejtan Selver i njegova šejtanica Arduana odlučiše da žive u vanbračnoj zajednici jer je to bogohulnije, i otiđoše na medeni mjesec negdje gdje ima palmi, mora, sitnog pijeska, šarenih papagaja, osvježavajućih koktela u pola kokosovog oraha i tako tih zajebancija.

FIN


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Å ejtanska svadba
PostPosted: 17. 11. 2009. 12:02 
Offline
User avatar

Joined: 09. 09. 2009. 11:44
Posts: 1655
Location: mmmmmmmmm
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group