Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 02. 08. 2025. 14:10

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 51 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
Author Message
 Post subject: Re: Nu metal i rap metal - jučer, danas, sutra
PostPosted: 04. 01. 2010. 19:28 
ne fali nista...nije moj fah,a vala i textovi su im vazniji od same muzike,a to ne volim,nit volim tu tematiku textova

a mozda i to sto im je pjevac crnac :twisted:

shala

PostPosted: 04. 01. 2010. 19:53 

SODOM wrote:
a vala i textovi su im vazniji od same muzike,a to ne volim

pa sta ti slusas?
instrumentale?

inace jeli,ljudi prave muziku da bi sa njom nesto rekli.
kako kroz muziku tako i kroz tekst.
rejdz agenst d mašin je jedan od najboljih bendova koji je ikada postojao na ovoj planeti.
to su ljudi koji su pokrenuli revolucije uma,revoluciju muzike i energije,ljudi koji su svoju muziku pravili sa svrhom i ta muzika ce vrijediti i za 150godina.
ja ne znam sta sve necu procitati na ovom forumu jbemti.
sistem vrijednosti NULA.

ne zelim nikog da diskriminisem zbog godina,ali uzas jedan koliko nepostovanja i neznanja od strane mladjih clanova ovog foruma.
sa 20godina sve zna,slusao sve muzike,upucen u sve svjetske tokove.

m kome ja pisem

Profile  

PostPosted: 04. 01. 2010. 20:36 
ta njihova spika ima utjecaja na te glavonje u parlamentima isl. isto koliko i cannibalova,,,s tim da se uvijek nadje neko ko ce nekoga ipak isjeci i pojesti a stanja u zemljama ostaju uvijek usrana pa makar Chuck Norris pisao textove...
tako da ipak vise volim dobru muziku kroz koju cu se zainteresovati za text a ne obrnuto...ako su textovi u prvom planu, postoje vala obliznje biblioteke.

PostPosted: 04. 01. 2010. 20:44 
Moderator

Ja imam jedno zapažanje koje se odnosi na trend (ali ne u muzici u smislu mode, već u smislu analogona u ekonomiji kao određenog kretanja na nekoj skali) koji se odnosi na popularnost tipa muzike prema žestini u proteklim periodima, tako:

- sredina i kraj 80-ih - jednostavno je tu malo žešća muzika koja je glas nekog pokreta, nečeg što je izrazito nekonformističko, provokativno, drsko i slobodno. Popularnost takve muzike ne treba shvatiti u potrošačkom smislu (kako se danas može shvatiti), nego kao prostu raširenost, prosto prisustvo nečeg slobodnog. Tu stavite muziku koju prepoznajete, ja prepoznajem Hip-Hop. Što se metala tiče thrasheri to znaju najbolje.

kraj 80-ih do početka 90-ih - dolazi do nekog pada. U igri je nekakav drugi zvuk, nekakve druge ideje... popularnost je sada na strani nečeg drugog.

sredina 90-ih - je u nekom fazonu do tada neprimjećenih ali buntovnih mladih ljudi koji se identificiraju sa grunge zvukom i to postaje neka vrsta pokreta (ovdje ostajem nedorečen) a s druge strane je jedna druga muzika, koja se mora povezati sa (sub)kulturom a ne pokretom biva usisana u komercijalnu matricu. Dakle, popularne se neke drugačije, provokativne, neobične pojave - ali su i (tad) pod kontrolom tržišta

od sredine 90-ih do početka 2000-ih - glas razuma i neka nova priča, nešto novo... u prvom redu RAGE AGAINST THE MACHINE - bend koji je mene najviše oblikovao (u smislu ideja, stavova, ukusa...). Pored njih tu su i neki bendovi koji liče na njih, neka muzika koja je i emotivna i žestoka istovremeno i uz koju stoje buntovni mladi ljudi. Poenta je: nu metal/rap metal je u tom idejnom smislu bio nešto jako pozitivno ali baš u tom smislu je ćaća RATM. Dalje nema priče. To je obilježilo, po meni, posljednji - zdrav period.

od sredine 2000-ih na ovamo - meni se čini da nema ništa pametno a da je i popularno (ne u smislu komercijalno nego prosto rašireno).

Poenta posta je da je RATM organski vezan za žanr o kojem se raspravlja na ovoj temi i da je epoha u kojoj je taj živio bio nešto skroz pozitivno, najviše zahvaljujući RATM-u.

Respekt i Black Sabbathu, Pantera-i, Biohazardu, Sepultura-i, Toolu i ostalima kojima nu toliko duguje ali Rage je i babo i matera :)

Profile  

PostPosted: 04. 01. 2010. 20:47 

SODOM wrote:
ta njihova spika ima utjecaja na te glavonje u parlamentima isl. isto koliko i cannibalova

covjece niko ne pise tim ljudima niti je ikada pisao.
muzika se pise obicnim ljudima kako bi razmislili o svojim postupcima.

ajoj bokte.

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2010. 15:14 

NeXt1 wrote:
Sikirom medju ochi wrote:
NeXt1 wrote:
:roll: :roll:

informisi se malo bolje haveru

?

prvo tom kao gospodin covjek sigurno nebi radio nake debilarije na vma-ejsima to je bio Tim, znaci basista kad se popeo na onaj krc na bini i izigravo debila

drugo limp i ratm jedina dodirna tacka mozda vokal mada i to diskutabilno jer fred nije samo repo a tek muzika ni blizu ista pa ne vidim po cemui su ih to kopirali :arrow:

i jbg ti sodome sta sad RATM-u fali ?

izvini zajebao sam se

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2010. 16:08 

SODOM wrote:
ne fali nista...nije moj fah,a vala i textovi su im vazniji od same muzike,a to ne volim,nit volim tu tematiku textova

a mozda i to sto im je pjevac crnac :twisted:

shala

Zack je bog sigurno , tekstovi su vazni , koliko ja znam ne pjevash ti ' muziku' , melodiju nego tekst , zack ima prepoznatljiv glas i ima nevjerovatnu energiju
drugo muzika im je odlicna , koliko je samo inovacija u guitars sound uveo Tom , njegov nacin sviranja je NE KOPIRAN do sada

http://www.youtube.com/watch?v=jDdGJUXV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=4zAX4QvuB7c
http://www.youtube.com/watch?v=Ykgh0SV_yCs

evo to su ti neki njihovi poznatiji hitovi , live verzije , poslusaj muziku malo ako vec toliko ti idu tekstovi na zivce mozda ces promijeniti misljenje

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2010. 18:10 

da se samo na kratko osvrnem na temu,cisto iz ove neke danasnje perspektive..

nu metal je bio striktno inudstrijska,vjerovatno ne slučajno smisljena i namjenska muzika za tinejdzere ili uzrast do 21-22 godine.kada se stvari sagledaju iole realno,sama muzika a da ne govorim o tekstovima su bili vrlo plitki.
bila je to popularna muzika,sa jednostavnim aranzmanima,nekad manje nekad vise distorzirana.
tekstovi su najcesce odrazavali ne slaganje sa porodicom,prijateljima,svijetom,vrlo letargicni,nekad suicidni,a nekad krajnje morbidni.u prevodu ako iskarikiramo zvucalo je kao "jao niko me ne shvata..svijet je sjeban.." itd.nesto tipa kul emo ( jos da su tad postojali smajliji gdje bi kraj bio)
u principu nije se puno razlikovalo od tekstova britni spirs i kristine agilere,samo sto je bilo malo agresivnije,tj. trebalo je da privuce alternativnu omladinu koja u to doba ciji sam savremenik,i nije imala neku globalnu ""bunt" alternativu svom sranju koje se desavalo na sceni '90.nu metal je bio lako svarljiva roba,nije trebalo puno pa da zapamtis citavu pjesmu,sto i jest odlika popularne muzike,te su se ljudi przili na bendove kao sto su korn,deftones,slipknot,coal chamber i slicne.
sve je to trajalo cak duze nego sto su mislim i sami tvorci pretpostavljali da da ce trajati.
i sve je nestalo pa..maltene u jednom danu.
zasto?
zato sto se potrosilo.
kao i svaki drugi industrijski proizvod ljudi su ga potrosili,izgustirali i bacili u djubre jer iskreno nije nosio nikakvu poruku,nesto za sta bi se drzali,niti je bio odraz jedne generacije.cak sta vise moguce da je vise uticaja ostavio na modnu industriju za urbanu alternativnu omladinu koju danas prepoznajemo u As I ... , Ovaj ili onaj Shall Burn spotovima na mtvju,naravno prilagodjenu za sada vec 2010.godinu.
koliko danas,jako rijetki bendovi sviraju pod uticajem nu metala..isčezli su..nema ih.
i oni koji se pojave,sviraju na neku nostalgiju koju bi uhvatili uz bilo koju vrstu muzike,sasvim sigurno ne zato sto su snimili nesto novo.
Koliko je sve trajalo otprilike su toliko i vrijedili.
Ako ne manje.

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2010. 18:41 
Moderator

Sale zapaženje ti je na nivou. Obojica smo, mada si ti malo stariji, svjedoci te epohe u kojoj je nu metal dominirao. Slažem se u dvije stvari:

1. da je bio komercijalan, tj. popularnost mu se razvila na premisama komercijalne, tržišne logike.

2. da su se s njim identificirali možda najviše oni koji su u epohi prije identificirali sa grunge zvukom, tj. da je u pitanju bio isti fol.

Sad, ja ipak ne bih nu metal sveo na golu činjenicu potrošene robe. Jok. Samo to što neki od nas lamentiraju za tom muzikom i tim vremenom nešto govori. Ja sam u prethodnom postu naglasio vezu između nu metala i RATM-a ali kamo sreće da je ta veza bila čvršća.

Kad čovjek gleda na fenomen nu metala preko MTV-a, skonta da je MTV bio baza taj zvuk koji je prosto jednog dana izbacila iz programa. To što se u istom trenutku masa nu metal bendova prebacuje u 2 reda: 1 hard/alternativni rock, drugi metalcore je isto tako porazno. Takođe - zašto svake godine nu metal sve više odumire sa "scene" a revival se samo naslućuje.

Ipak, zemlje latinske amerike i Ruska federacija su raj za nu metal. Nameless, recimo, prati aktivno nu metal i zna kako stoje u ta dva podneblja - a maltene su dominanti (uz paralelan rast ostalih new breed podžanrova). To isto upućuje da nije riječ o nekoj istrošenoj robi već o ideji, konceptu, muzičkoj formi, koja je baš zbog te svoje forme (ne-teška za svirati i pamtiti) idealna za izražavanje misli, ideja, snova tih masa u zemljama latinske amerike i Rusiji.

Što se SAD tiče, evo quote jedne seratorove (libijac) tvrdnje koja se mora naći na ovoj temi:

stari serator wrote:
Da Nu-Metal ti jje bio "sve i jos vise" od 98-e do 04-e. Proslo pola decenije u zenitu. Sad djeca uglavnom prase

1) Emo (oko 75% srednjoskolaca)
2) Metalcore (oko 20%)
3) Retro-Thrash (za "osrednje Metalce" je sad jako kul da obuku neku tour majcu iz 86-e il slicnu glupost...)

Moras shvatit neke elementarne kulturne razlike. Ovdje vecina ne pocne PIT do 21-e...tako da emo bas pase uz srednjoskolski luzeritis...

Eh, drago mi je da se tema razvila u ovom pravcu :) .

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2010. 19:15 

a koja je to ideja i koncept nu metala?
ovo sad prvi put cujem u 12godina.

to je jednostavno šuplja muzika koja nema nikakvu podlogu ni u cemu osim u profitu srednjih i velikih izdavackih kuca i njima slicnim.

Profile  

PostPosted: 05. 01. 2010. 19:37 
Moderator

Sale, nisi u pravu. Al baš. Nikako. Nimalo. Svaka čast tebi i tvojih dvanaest godina staža, al ne možeš baš o nekim stvarima o kojima, znamo i ja i ti, ne znaš toliko.

Pošto nemam neta kod kuće trenutačno i pišem iz internet centra, ne mogu ti objašnjavat neke stvari (a i pitanje je koliko bi ih ti moga, odnosno htio shvatit), al prvom prilikom ;) Nemam više vremena za piskaranja.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 51 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

All times are UTC + 1 hour [ DST ]