Ja imam jedno zapažanje koje se odnosi na trend (ali ne u muzici u smislu mode, već u smislu analogona u ekonomiji kao određenog kretanja na nekoj skali) koji se odnosi na popularnost tipa muzike prema žestini u proteklim periodima, tako:
- sredina i kraj 80-ih - jednostavno je tu malo žešća muzika koja je glas nekog pokreta, neÄeg Å¡to je izrazito nekonformistiÄko, provokativno, drsko i slobodno. Popularnost takve muzike ne treba shvatiti u potroÅ¡aÄkom smislu (kako se danas može shvatiti), nego kao prostu raÅ¡irenost, prosto prisustvo neÄeg slobodnog. Tu stavite muziku koju prepoznajete, ja prepoznajem Hip-Hop. Å to se metala tiÄe thrasheri to znaju najbolje.
kraj 80-ih do poÄetka 90-ih - dolazi do nekog pada. U igri je nekakav drugi zvuk, nekakve druge ideje... popularnost je sada na strani neÄeg drugog.
sredina 90-ih - je u nekom fazonu do tada neprimjećenih ali buntovnih mladih ljudi koji se identificiraju sa grunge zvukom i to postaje neka vrsta pokreta (ovdje ostajem nedoreÄen) a s druge strane je jedna druga muzika, koja se mora povezati sa (sub)kulturom a ne pokretom biva usisana u komercijalnu matricu. Dakle, popularne se neke drugaÄije, provokativne, neobiÄne pojave - ali su i (tad) pod kontrolom tržiÅ¡ta
od sredine 90-ih do poÄetka 2000-ih - glas razuma i neka nova priÄa, neÅ¡to novo... u prvom redu RAGE AGAINST THE MACHINE - bend koji je mene najviÅ¡e oblikovao (u smislu ideja, stavova, ukusa...). Pored njih tu su i neki bendovi koji liÄe na njih, neka muzika koja je i emotivna i žestoka istovremeno i uz koju stoje buntovni mladi ljudi. Poenta je: nu metal/rap metal je u tom idejnom smislu bio neÅ¡to jako pozitivno ali baÅ¡ u tom smislu je ćaća RATM. Dalje nema priÄe. To je obilježilo, po meni, posljednji - zdrav period.
od sredine 2000-ih na ovamo - meni se Äini da nema niÅ¡ta pametno a da je i popularno (ne u smislu komercijalno nego prosto raÅ¡ireno).
Poenta posta je da je RATM organski vezan za žanr o kojem se raspravlja na ovoj temi i da je epoha u kojoj je taj živio bio nešto skroz pozitivno, najviše zahvaljujući RATM-u.
Respekt i Black Sabbathu, Pantera-i, Biohazardu, Sepultura-i, Toolu i ostalima kojima nu toliko duguje ali Rage je i babo i matera