Cuo sam i ja to za Cesku, mada mislim da se i u Austriji u Sony pogonima radi dosta toga za nase trziste.Ne znam dali znas, ali EU je relativno nedavno ZABRANILA slobodnu kupovinu diskova za otisak originala, za ove prostore, zbog kako oni kazu nekontrolisane piraterije i nelegalnog tiskanja "original", citaj falsifikat, izdanja nekih poznatijih ostvarenja.Dakle, prevedeno na praktican jezik, na ovim prostorima, ne mozes tek tako recimo da kupis prazne CD-ove na koje se stancaju originali (zapita li se iko ikada kako i gdje se stancaju oni fini "srebrni" pirati?I kad to kazem, ne mislim na sprzene CD-R medije, vec na one discove koji naizgled nemaju razlike od originala, izuzev po rezoluciji stampe na CD-u) ti discovi su po kvalitetu 99% jednaki originalima a dobiju se po puno nizoj cijeni.E sad, da bi uvezao ovdje takve prazne medije, potrebno ti je brdo papira, sta , ko, gdje, kako, zasto, kada, od koga, cega....itd itd + oprema za otisak na takav medij, (jer se, logicno, stancanje originala potpuno razlikuje od pisanja po CD-R medijima) a ta oprema je skupa do bola, potrebni su laboratorijski uslovi, mada recimo Bugari to sasvim fino rade za puno manju lovu i u podrumima vjerovatno:)Kako dzigerasi stancaju CD-e i gdje, pitanje je, Ceska, Austrija ili Bugarska,nedavno sam vidjeo i prave Ruske original CD-ove Deep Purple-a ovdje za 5KM a u tu cijenu je ukljucena i zarada "poduzetnika" koji prodaje to.Imas slicno nesto za 10 KM u Mercatoru, isto Rusko.A cini mi se da sam negdje procitao da se i u Tuzli negdje stancaju original diskovi, ne znam, ali znam da ako bi radio na kasete, ispalo bi te skuplje nego da stancas CD, pa ti razmisli.Slazem se da ima cari u kaseti, nostalgija itd, ali cinjenica je da je to napustena tehnologija i ako cete pokretat neku distribuciju, onda neka vam prvo izdanje bude zvijer pa makar u 100 primjeraka.Znas kako kazu, dobar glas daleko se cuje, slijedece izdanje ce bit vece itd...A ne mislim da vecina danas ima kasetase, vecina ima CD playere, Discmane.....I kasetase, negdje zabacene, istina ti kasetasi su ispravni, al ljudi uglavnom slusaju CD-ove:)Probaj kontaktirati ljude u Info Magazinu,
http://www.info.ba i pitaj ih gdje oni rade svoj CD koji ide uz svaki broj, taj magazin sa tim original CD-om kosta 8 KM, ne vjerujem da gotov original, upakovan, vani kosta vise od 1,5 - 2 KM, al moras imat firmu za izdavastvo a zavisi i od kolicine, kontaktiraj prvo Info,pitaj gdje rade CD susretljivi su ljudi, pa vidi s Cesima.....samo probaj te kasete izbjeci.Ako nista przi na CD-R, kao npr Bloodless sto je uradjen, mada meni i to nije original, al OK uslovi su takvi kakvi su i pozdravljam taj entuzijazam, mada opet kazem, taj materijal zasluzuje pravi original CD itd itd, al to je vec druga materija....