stari serator wrote:
Ako ti valjaju kasniji tesko da ces ranije skontat.
Svaki Bathory album do preusranog Requiema je mrtva lektira, dok se Under the Sign.../Blood, Fire, Death mogu strpati u isti kos kao i Hammerheart/Twilight..., Bathory je bend koji je prosao kroz cetiri razlicite faze, i inspirisao na cetiri razlicita nacina bendove u panku i metalu generalno.
Ne vjerujem da je ijedan metal bend pokrio u svojoj karijeri vise teritorije, i sa vecim uspjehom. Jednostavno, Forsberg zasro nije, do sredine devedestih. Poslije toga je on nesto tu pokusavao...al nazalost nije uspio. No oni koji Metal zaista vole i postuju mogu shvatiti bitnost tog benda i njegovih prvih sest albuma. Sumnjam da ce iko, ikad, uspjeti postici nesto tolike gravitacije.
Jedina spojna veza je, kao sto onaj seljak sa Anus.com-a dobro zapazi, Quorthonova logicarska sposobnost da od najprostijih motiva stvori duboku atmosferu kroz zdrav pristup strukturi. Za tries godina ni Death, ni Metallica, ni kurac grah mu nece moc drzat svjecu, retrospektiovno gledajuci...na kraju krajeva, svaki Metal bend koji je ikad postojao je imao neki tipican pristup, neki svoj "niche". Bathory tu odudara. Od prvog albuma koji je haman punk/hc, preko drugog koji definise i istovremeno krunise TRUE BM, do treceg koji postavlja temelje za DM i atmosfericni Metal generalno kasnije...da kompletno zaobidjemo totalno ignorisanje brze/brutalnije trenda kraja osamdesetih i kompletnu Eurocentricnost i etno/kulturalne fiksacije...Bathory je bend o kojem ce se jednog dana knjige pisati. Do tad, stoka ce slusat Amon Amarth nazalost.
Hvala sto si mi neke stvari objasnijo, vidis znao sam da je Bathory prolazijo kroz razlicite faze razvoja (Uz to vjeruj mi znam kolika je vaznost ovog benda). Bathory mi je uvek lego, ali eto vidis nisam bio upoznat sa svim albumima, vec:
Bathory -
Hammerheart -
Twilight of the Gods -
Nordland I -
Veoma sam zainteresovan da cujem ostalo...imas li mozda jos koji savjet, ili informaciju?