Rock Planet

rock-planet.com
It is currently 19. 03. 2026. 05:04

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 106 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
Author Message
 Post subject: Re: HEVN + Motherpig + Nema Teorije - FIS BOCK - 13.6.200
PostPosted: 25. 06. 2008. 18:39 
Moderator

Sharane svaka cast!
Ne zato jer si "prosuo curu" s kojom sam i ja poklan, il sta je vec bilo (jebiga nisam bio tu pa ne znam iz prve),nego zato sto si uvijek stajao iza svojih stavova i govorio ih u facu,a to znas da cijenim previse kod raje...

Nadam se da su NT dobro odradili prvu svirku,jako su mi drag momci,mlada sarajevska punk ekipica,legende...
Za Motherpig vec znam da je bilo i kako je bilo,a za ove trece me se jebe(iskreno)...

Profile  

PostPosted: 25. 06. 2008. 19:26 

as_the_sun_sets wrote:
@ ~°~... To za fasizam sam rekao ironicno, valjda barem tebi ne moram staviti pod navodnike, ako posumnjam da ostali nece biti dovoljno pronicljivi ;)
Hm, pa nisam ni znao da ovde neko smatra anarhizam za ostvarivu ideju (barem za nasih zivota) ili ga namece kao takvu? Pa ni komunizam se nije uspio ostvariti u svojoj cistoj i izvornoj formi, vec je dosao neki mutant, ali taj mutant je jedini mogao da opstane u datim vremenima i okolnostima. Naravno da je savremeni anarhizam jos veca utopija od samih pocetaka anarhizma, jer je drustvo u tolikoj mjeri tehnokratsko, da je nemoguce zamisliti funkcionisanje istog bez masovne produkcije svega i svacega, te slozenih tehnoloskih procesa proizvodnje, koji zahtijevaju debelu pozadinu jeftine radne snage da ih odrzava i pogoni. "Jednostavnija" vremena su znacila i vecu sansu za nesto slicno anarhizmu, dok se svakim tehnoloskim korakom naprijed ionako smijesne sanse dodatno umanjuju. A glede potpune slobode drugih, naravno da je za sada utopija u pitanju, nekome je potpuna sloboda da moze doci i mene polomiti palijom ili mi ukrasti nesto, jer je to u njegovoj prirodi ili osjeca potrebu da ucini isto. A da li to automatski prosiruje moju slobodu da mogu uciniti isto, jer sloboda bi trebala biti istih arsina za sve? Zato je jos uvijek nezamislivo tako uredjeno drustvo, osim u nekim imaginarnim populacijama gdje je svjest daleeeko razvijenija od nase...
Pocelo je time sto smo ja i neki protestvovali sto raja cesto u punk trpa i rasizam, nacionalizam,fasizam, seksizam..., a rasprava je otisla preduboko u temu koja se nije ni pominjala - ostvarivost ili neostvarivost izvornog/savermenog anarhizma, opravdanost/neopravdanost istog, definiranje istog, razlucivanje ideja anarhizma/humanizma, a opet mi je jako drago da se ima sta za cuti i nauciti na ovakvim diskusijama.
I zbog cega bi bilo koji utopizam ili anarhizam (ako ih vec ne zelis odvajati) bili izlisni? Niko ne nastoji napraviti anarhizam kao "sistem", vec samo drugaciji, humaniji svijet, kroz ideje istog. Nije rijec o nametanju anarhizma kao premise: "ja sam u pravu", "ja najbolje znam", "ja najispravnije mislim","ovako je i nikako drugacije", vec jednostavno zelja za popravljanjem sadasnjeg drustvenog uredjenja u nesto bolje od ovoga za sta znamo. Nisu ideje anarhizma ishodisni "prakticni" cilj, niti to sada mogu biti, vec puko sredstvo da neka populacija zainteresovana istima pocne vise cijeniti sam zivot i ostale ljude u njemu. E jebiga, sada zvucim kao neki hipi, hahaha :D

Da, pretpostavila sam da je bilo u tom kontekstu, ja bih cak prije rekla sarkasticnom, no, dobro mi se nadoveza na ono sto sam nekoliko trenutaka prije zeljela reci. Vidi, ja apsolutno nisam zeljela ulaziti u ostvarivost ideje anarhizma, iskljucivo sam zeljela istaci da to sto vi zastupate nije anarhizam, nego humanizam i utopija (kada je rijec o drustvenom uredjenju). Zaista smatram da sam to, u prvom dijelu posta, dovoljno jasno i srocila. Dakle, mozete se vi drzati razvodnjenih anarho ideja, to je vasa stvar, izbor i pravo, ali ja sam ukazivala na to da to nije izvorna ideja anarhizma koju sam, svojeveremno, detaljno proucavala i, cak, joj bila odana i prakticno u kratkom zivotnom periodu. Dio tih nekih ideja, iako dosta distorziranih, posjedujem, negdje u sebi, i danas, ali u formi individualistickog razmisljanja o SELF-u, ne u smislu drustvenog uredjenja. I, evo, na konkretnom primjeru cu ti to pokusati i sublimirati... Uvjerena sam (dakle, uvjerena, no, to i ne znaci da bi se sve zaista odigralo na taj nacin) da kad bi neko naoruzan pokusao da me ubije (njegova krajnja sloboda), da bih ja, takodjer naoruzana, dopustila da to ucini. No, dobro, to vec zalazi u neke patoloske i transcedentalne sfere... I, da, pazi, ja nigdje nisam rekla da je utopizam izlisan. Rekla sam da je izlisan taj isfilterisani anarhizam koji je daleko od izvornog, a koji zastupaju moderni teoreticari jer nije nista drugo do utopizam koji se kao teorija drustvenog uredjenja pojavio ranije. No, dopustam da u ovoj zvanicnosti pojavljivanja utopizma kao prvog mora biti sagledavanja sireg konteksta jer se termin anarc/k (korijen u semitskim jezicima) pojavio mnogo prije Nove ere, a znacio je neuredjenost, antihijerarhiju, cak i haos.

I, da, da budem malo zajedljiva na kraju... Nije ni cudo sto zvucis kao hipi kad su vas ovi modernjaci pogresno ucili sve ove godine i izgleda da ce i nastaviti ;-)

Profile  

PostPosted: 25. 06. 2008. 19:33 

stari serator wrote:
~°~ wrote:
I, na kraju, da ne bude da samo kudim... Meni je drago, zaista mi je drago sto ima osoba koje toliko gorljivo promisljaju o ovim stvarima. To je dobro, to tako treba, nova snaga zamjenjuje onu koja je vec izgorila, koja se sasusila na otuznoj slici vlastitih idelala i slici jednog svijeta koji je tako uredjen da tezi savrsenom. Ne, ja nisam digla ruke, nego sam dosla do zakljucka (koji se moze mijenjati) da je bas ovakav svijet (pun tama i iskri, pun gliba i sjaja, pravde i nepravde) savrsen, da uvijek mora postojati lose da bi znali sta je dobro, na koncu dijalektika ljudske misli, kazu a i vidimo, ne moze drugacije. Ipak, negujte vi svoje ideale sto duze mozete (ne bih se ja tu slozila sa seratorom) njihova vrijednost je u pripremi generacije koje slijede za neko vrijeme u kojem cemo sazrijeti za utopisticku misao primjenjivu u praksi... ;-)

Apsolutno se slazem sa ovim i sam ne bih mogao bolje formulisati. Moji ideali su prenegativni i za mene samog. Al eto, postoje, jebiga. Utjecajem okolnosti. Bosna mozda jeste jedna rupetina odvratnosti i nehumanosti, ali ima tu par fenomena u drustvu, mozda vise medju individualcima, koji nadu daju, kojih bilo gdje drugo nikad necete vidjeti. I jah, hvala ti za kompliment. Jebiga ja ne umijem kao ti, knjiski se izrazit i citatima argumentirat. Laik. Sve sto znam je iz prakticnih primjera.

Hajd' da se i mi jednom slozimo apsolutno, nesto mi milo :mrgreen: To je potpuno tacno za Bosnu i njene ljude, tacnije pojedince i ja bih dodala... Princip slobodnog vremena je tu jako bitan, bar ja tako promisljam, preovladjujuci radno odijelo/pidzama zapadni koncept valjda ubija moc produktivne dekadencije u tamosnjem generalnom habitusu, a jedan od osnovnih uslova je mnogo slobodnog vremena. Mislim da nema bas mjesta za skromnost u vezi s ovim laik, ali dobro, to su fini maniri koje ja nemam :mrgreen: ::EGO::

Profile  

PostPosted: 25. 06. 2008. 20:45 

@apatrid: FAK!!! Upravo sam okoncala POSTCINU odgovora, pokusala submit i, naravno, log in istekao - sve nepovratno izgubljeno. Zaista nemam snage sada ponovo, nekom drugom prilikom...

Profile  

PostPosted: 26. 06. 2008. 00:14 

~°~ wrote:
@apatrid: FAK!!! Upravo sam okoncala POSTCINU odgovora, pokusala submit i, naravno, log in istekao - sve nepovratno izgubljeno. Zaista nemam snage sada ponovo, nekom drugom prilikom...

hehe, dešava se ... jebiga, možda je i bolje, da se ovim ova tema privede kraju, jer je otišla fakat daleko, a mislim da niko nije ostao nedorečen ... ja sam i onako mislio napisati da više neću pisati jer mi se ne da nekako talambasati ovdje o tome ... uvijek možemo uz pivo popričati o toj temi

Profile  

PostPosted: 28. 06. 2008. 17:16 

~°~ wrote:

Hahhahah oj kako to mrzim a i volim... hahhha...

Jah... gou jang panks gou!

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 106 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

All times are UTC + 1 hour [ DST ]